Connect with us

Συμβουλές

Συμβουλές γενικής φύτευσης από τον Γεωπόνο Γιώργο Ηλιόπουλο, για αρχάριους κηπουρούς

Ανέβηκε

στις

συμβουλές γενικής φύτευσης από τον γεωπόνο γιώργο ηλιόπουλο, για αρχάριους κηπουρούς 5
Κοινοποιησέ το

Μάρτιος είναι ο προάγγελος του καλοκαιριού, κι έχει έθιμα και παραδόσεις που μας θυμίζουν τις ρίζες μας. Ο μήνας με γεμάτες «καιρικές εκπλήξεις», αλλά και ο μήνας που κάνει την φύση υπέροχη! Η παγωνιά του χειμώνα τελειώνει, έρχονται τα χελιδόνια και οι πελαργοί και φέρνουν το μήνυμα ότι έρχεται η άνοιξη. Άνοιξη η ομορφότερη εποχή του χρόνου, διότι η θερμοκρασία αυξάνεται, και τα φυτά μας το αντιλαμβάνονται αυτό από την πρώτη έκπτυξη των καινούργιων βλαστών τους.

Ώρα, να βγούμε στον κήπο μας, στην βεράντα ή στο χωράφι μας, και να ξεκινήσουμε να σπέρνουμε, ώστε να έρθει ο καιρός, του θερισμού των κόπων μας. Τα αρώματα από τον κήπο μας, θα μοσχοβολήσουν ολόκληρο το νοικοκυριό μας, αλλά είναι και ευκαιρία να ασχοληθούμε με την κηπουρική.

συμβουλές γενικής φύτευσης από τον γεωπόνο γιώργο ηλιόπουλο, για αρχάριους κηπουρούς 6Όπως, αναφέρει και ο Γεωπόνος Γιώργος Ηλιόπουλος, έχουμε πολλές επιλογές λουλουδιών, για να καλλωπίσουμε τον χώρο μας, με παρτέρια, και γλάστρες στο μπαλκόνι! Πώς να το ομορφύνουμε και να περνάμε ευχάριστα τον χρόνο μας, και δημιουργικά! Έτσι λοιπόν, μας προτείνει να βάλουμε βολβούς, φρέζιες, αμαρυλλίς, και ποώδη φυτά μαργαρίτες, κατηφές, ζίννια. Καλλωπιστικά δέντρα και θάμνοι όπως, πασχαλιά, λεμόνια νανά και κουμκουάτ, ιβίσκος, νυχτολούλουδο, αγγελική, Καλλιστήμων. Ακόμα μπορούμε να βάλουμε γεράνια, κοράλια, τριανταφυλλιές, γαρίφαλα, γαρδένια, καμέλια, και μαργαρίτες.

Προσθέτει, πως σε γενικές γραμμές, τα λουλούδια χρειάζονται ήλιο γύρω στις έξι με οκτώ ώρες την ημέρα. Είναι μία πληροφορία που πρέπει να την έχουμε κατά νου! Είναι χρήσιμο να ξέρουμε πως πρέπει να παρέχουμε στα λουλούδια ένα μέρος με σκιά, γιατί κάποια λουλούδια δεν μπορούν να φυτρώσουν μόνο με τις ζεστές αχτίδες του ήλιου. Οι σπόροι και βολβοί των φυτών χρειάζονται καθαρό και φρέσκο σκαμμένο χώμα, αλλά και σωστό πότισμα και να είναι σε ημισκίερο μέρος . Εκεί που θα γίνει η φύτευση πρέπει να υπάρχει επάρκεια χώματος, αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν σε βάθος, σε πλάτος και σε ύψος. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι ανάλογος με το τελικό μέγεθος του κάθε φυτού. Φυτά που είναι σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο. Εξαίρεση έχουν οι περίοδοι με παγετό ή καύσωνα. Φυτά γυμνόρριζα ή με μπάλα χώματος φυτεύονται από τις αρχές Οκτωβρίου έως το τέλος του Μαρτίου, τότε που βρίσκονται σε «λήθαργο».

συμβουλές γενικής φύτευσης από τον γεωπόνο γιώργο ηλιόπουλο, για αρχάριους κηπουρούς 7Την περίοδο που τα φυτά βρίσκονται σε βλάστηση, Μάρτιος- Οκτώβριος χρειάζονται περισσότερο πότισμα, σε αντίθεση με την περίοδο Οκτώβριο-Φεβρουάριο που το πότισμα πρέπει να μειώνεται. Να ποτίσουμε τόσο, όσο το  φυτό να ξεδιψάσει, και αυτό θα φανεί με το αν λιμνάζει το νερό, οπότε το φυτό και το έδαφος δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν περισσότερο. Το καλοκαίρι πρέπει το πότισμα να γίνεται καθημερινά, λόγω περισσότερης ζέστης, ενώ το χειμώνα πιο αραιά, επειδή είναι περίοδος υγρασίας. Τα λουλούδια που μόλις έχουν μεταφυτευθεί χρειάζονται πολύ πιο προσεκτικό πότισμα, από τα φυτά που έχουν αναπτυγμένο στην γλάστρα καλό ριζικό σύστημα. Επίσης στις πήλινες γλάστρες το νερό εξατμίζεται γρηγορότερα από ότι στις πλαστικές και για αυτό θέλουν πιο συχνό πότισμα. Συνδυασμός ζέστης και αέρα, στεγνώνουν το χώμα πιο γρήγορα, φυτά που είναι σε γλάστρες μπορεί να χρειαστούν και πότισμα δύο φορές τη μέρα. Αν τα  φύλλα είναι ζωντανά δεν διψάνε, ενώ αν γέρνουν και είναι άχρωμα θέλουν πότισμα. Επίσης μπορούμε να τοποθετήσουμε το δάχτυλό μας 3 έως 5 εκατοστά στο χώμα, για να διαπιστώσουμε, ότι το πότισμα είναι αρκετό. Η στράγγιση έχει σημαντικό ρόλο, καθώς υπερβολική συγκέντρωση νερού μπορεί να σαπίσει τις ρίζες και να καταστρέψει το λουλούδι μας. Τους ζεστούς μήνες τα φυτά έχουν ανάγκη από πιο συχνό πότισμα, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αυξάνουν τις υδατικές ανάγκες.

Επιπλέον, να αναφερθεί ότι για να διατηρηθεί ένα φυτό, υγιή και να καταφέρει να αναπτυχθεί, πρέπει να κάνουμε και την απαραίτητη λίπανση, ώστε να του δώσουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Η προσθήκη λιπάσματος στο έδαφος τροφοδοτεί τα φυτά με θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λιπαίνουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου κάθε 2-3 εβδομάδες, επειδή δεν παίρνουν πρόσθετα οργανικά υλικά όπως λαμβάνουν τα φυτά σε εξωτερικούς χώρους. Για το χώμα μπορούμε να βάλουμε λίπασμα με θρεπτικές ουσίες και αυτό γίνεται με δυο ειδών προϊόντα: τα ανόργανα ή συνθετικά λιπάσματα, και τα οργανικά λιπάσματα. Ιδιαίτερα εύκολα στην χρήση είναι τα σύνθετα λιπάσματα, τα οποία περιέχουν τα κυριότερα θρεπτικά στοιχεία που είναι αναγκαία για το φυτό, όπως το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο σε διάφορα ποσοστά, ανάλογα με τις απαιτήσεις των φυτών. Στις ετικέτες αναφέρονται με τρείς αριθμούς τα συστατικά και η ποσοστιαία αναλογία της περιεκτικότητάς τους στο σύνολο του βάρους και αριθμοί που αναφέρονται στις ποσότητες αζώτου, φωσφόρου και καλίου που περιέχει το λίπασμα.  Ένα υψηλής ποιότητας χώμα όχι μόνο για συγκεκριμένα ,αλλά και για άλλων ειδών ανθών, θα βοηθήσει τις ρίζες των φυτών να αναπτυχθούν, παρέχοντας την ιδανική ισορροπία θρέψης, αερισμού και απορρόφησης νερού.

Τελειώνοντας, τα μίγματα εδάφους συνήθως περιλαμβάνουν τύρφη, τριμμένο φλοιό πεύκου και περλίτη. Για να γίνει σωστό κλάδεμα, και για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη του φυτού, αφαιρούμε προσεκτικά τα ξερά κλαδιά του, που είναι κιτρινιασμένα, καφέ, ή έχουν μαραθεί. Ένα καλό κλάδεμα βοηθά στην ισορροπία της βλάστησης, με την ανθοφορία και επιπλέον βοηθά στον καλό αερισμό της φυλλωσιάς του. Ας μην ξεχνάμε, πως και η συμβολή ενός έμπειρου γεωπόνου, είναι αναγκαία, ώστε να μας δώσει χρήσιμες συμβουλές και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων που μπορεί να παρουσιάσουν τα φυτά μας. Μη διστάσετε να τους εκφράσετε τις απορίες σας και να ζητήσετε την βοήθειά τους για την ικανοποίηση των προσωπικών σας επιθυμιών είτε είστε αρχάριοι κηπουροί, είτε όχι!

Γεωργία Ρήγα

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ