Connect with us
Επιμελητηρίο

Ταξίδια

Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”: Δεν υπάρχουν άπιαστα όνειρα μόνο αδύναμες επιθυμίες!!

Ανέβηκε

στις

Σ.Π.Ο.Κ. ''Ο Ευκλής'': Δεν υπάρχουν άπιαστα όνειρα μόνο αδύναμες επιθυμίες!! 7
Κοινοποιησέ το

Ο Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής” πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την ανάβαση στον Όλυμπο- Μύτικα το τριήμερο 2-3-4 Σεπτεμβρίου. Ο σύλλογος έξεδωσε ένα διαφορετικό δελτίο τύπου για τις δράσεις του . Γράφει το μέλος του ”Ευκλή”, Γεώργιος Λουμάκης .

Σ.Π.Ο.Κ. ''Ο Ευκλής'': Δεν υπάρχουν άπιαστα όνειρα μόνο αδύναμες επιθυμίες!! 8

Τα τελευταία χρόνια ακολουθώ τον  Σ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής” στις περισσότερες από τις πεζοπορίες που διοργανώνει.
Τι να πρώτο θυμηθώ !!
Τις αξέχαστες διαδρομές στο Μαίναλο, στον Πάρνωνα, τις νυχτερινές αναβάσεις στην κορυφή του Ταϋγέτου στα 2407 μ., την ανάβαση στην Τύμφη στα 2497 μ. και την διανυκτέρευση στην Δρακόλιμνη σε σκηνές δίπλα από την λίμνη και τα χιόνια στα 2050 μ….
Τις ποταμοδιασχίσεις του Νέδοντα, του Αρκαδικού, του Ερύμανθου, της Νέδας, του Λούσιου, το φαράγγι του Ριντόμου….
Τις πεζοπορίες στις λίμνες της Πελοποννήσου, λίμνη Δόξα, λίμνη Τσιβλού, λίμνη Λάδωνα και τόσα άλλα, που θα κουράσω, να τα αναφέρω.
Απλά κάθε ταξίδι το ζω τρεις φορές. Όταν το ονειρεύομαι, όταν το ζω και όταν το θυμάμαι !!
   Το καλοκαίρι του 2021 διασχίσαμε το φαράγγι του Ενιπέα στον Όλυμπο και εκφράσαμε την επιθυμία και την ευχή, να ανέβουμε στην κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα στα 2918 μ.
   Ο σύλλογος προγραμμάτισε την ανάβαση για τις 26-27-28 Αυγούστου 2022, αλλά παρόλο που ανταποκρίθηκαν αρκετοί συνοδοιπόροι η ανάβαση ακυρώθηκε λόγω των πολύ άσχημων καιρικών φαινομένων.
Η στενοχώρια μας μεγάλη, αλλά και η επιθυμία μας μεγαλύτερη !
Όταν όμως αλλάζουν οι ημερομηνίες, λογικό είναι να μην μπορούν, να ανταποκριθούν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες της αρχική ομάδας.
Η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Οικονομόπουλου προσπάθησε και σε λίγες ώρες σχεδίασε την ανάβαση εξασφαλίζοντας, θέσεις στο καταφύγιο, την μεταφορά μας με μικρότερο λεωφορείο, την εξασφάλιση οδηγών βουνού και όλα όσα χρειάζονται για μια άψογη εξόρμηση, που πραγματοποιήθηκε το πρώτο ΠΣΚ του Σεπτεμβρίου.
   Σίγουρα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά το θέλαμε πολύ.
Ακόμη και να έχεις 1% πιθανότητα, πρέπει να έχεις 99% πίστη και εμείς την είχαμε.
Ήταν μια πρόκληση και μια καλή ευκαιρία να τα καταφέρουμε.
Σε όλες τις περιπέτειες του βουνού εκτός από τον ενθουσιασμό, πάντα έχεις και πρέπει, να έχεις και την αίσθηση του φόβου.
Σ.Π.Ο.Κ. ''Ο Ευκλής'': Δεν υπάρχουν άπιαστα όνειρα μόνο αδύναμες επιθυμίες!! 9
Ο Όλυμπος είναι ένα δύσκολο βουνό και πρέπει, να είσαι έτοιμος για το απροσδόκητο ! Φτάνοντας με το αυτοκίνητο στην θέση Γκορτσιά, ξεκινήσαμε την ανάβασή μας με βροχή για το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, αφού διανυκτερεύσαμε στο καταφύγιο, εκτός από έναν ατρόμητο που κοιμήθηκε σε σκηνή, τον Γιώργο την επόμενη με καλό καιρό ξεκινήσαμε την ανάβαση για το Οροπέδιο των Μουσών και για την κορυφή, κάνοντας μια μικρή στάση στο καταφύγιο ”Γιώσος Αποστολίδης” στα 2697 μ.
   Επιλέξαμε, να ανέβουμε από το “Λούκι” και συνεχίσαμε την πορεία μας περνώντας από το πέρασμα του Γιώσου και τα ζωνάρια, φτάνοντας στην βάση, που ουσιαστικά η πεζοπορία άλλαξε μορφή και έγινε αναρρίχηση.
Ρίξαμε μια ματιά προς την κορυφή και πήραμε την απόφαση, να αναμετρηθούμε με τα όρια μας !
Στην ουσία έπρεπε, να επιχειρήσουμε κάτι που δεν είχαμε κάνει ποτέ. Να σκαρφαλώσουμε σε μια άγρια πλαγιά με 72% κλίση και υψόμετρο πάνω από 200 μέτρα για να αγγίξουμε την κορυφή.
Ανεβαίνοντας χρειάστηκε πολύ προσοχή, συγκέντρωση και καθαρό μυαλό. Κάθε φορά και στην πιο μικρή μετακίνηση έπρεπε, να εστιάζεις στο επόμενο σταθερό βήμα ψάχνοντας και με τα χέρια σου σταθερά κρατήματα από τα βράχια.
Σ.Π.Ο.Κ. ''Ο Ευκλής'': Δεν υπάρχουν άπιαστα όνειρα μόνο αδύναμες επιθυμίες!! 10
Εδώ θέλω να σας πω, ότι ανεβήκαμε με πιστοποιημένους οδηγούς  βουνού, χρησιμοποιώντας μποντριέ και καραμπινερ χωρισμένοι σε δυο ομάδες.
Αυτό δεν μειώνει καθόλου την προσπάθεια σου να ανέβεις, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει σε κάποιο ατύχημα.
Σε κάθε περίπτωση εμείς έχοντας κοντά μας έναν τέτοιο οδηγό, αισθανόμαστε μια σιγουριά και θέλω να ευχαριστήσω τον Στέλιο και την Χρύσα της εταιρείας “Mountain Action Olympus”.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον δικό μας Καλαματιανό Γιώργο Μάλαμα της εταιρείας “Climb Up”, που μας προσέφερε δωρεάν τον εξοπλισμό μας (μποντριέ και κράνη) του σκραμπλιγκ.
Με κούραση αρκετή πατήσαμε στην κορυφή. Την κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα. Την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας στα 2918 μέτρα !!
Ο ενθουσιασμός μας υπερίσχυσε της κούρασης
Όταν έχεις καταφέρει τον στόχο σου η κούραση ξεχνιέται και μένει μόνο ο ενθουσιασμός.
Η ηλικία μου 68+ είναι τέτοια, που δεν ξέρω εάν θα είχα άλλη δυνατότητα αργότερα, να κάνω αυτό που ήθελα.
Το καταφέραμε όλη η ομάδα και αυτό είναι το σημαντικότερο !! Ήταν μια πολύ καλή ομάδα και περάσαμε τέλεια.

Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας “ΕΥΚΛΗΣ”

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ