Connect with us

Κινηματογράφος

Προβολή του Kalamata Short Docs στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ

Ανέβηκε

στις

προβολή του kalamata short docs στο κέντρο δημιουργικού ντοκιμαντέρ 1
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Πριν από μερικούς μήνες έγινε πράξη το Μηνιαίο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας. Το Καλαμάτα ShortDocs είναι το πρώτο Μηνιαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα. Είναι διαγωνιστικό, με οκτώ κατηγορίες βραβείων, και διαθέτει επίσης κατηγορίες σπουδαστικού και μαθητικού ντοκιμαντέρ. Θεατές της πόλης της Καλαμάτας καλούνται κάθε μήνα να παρακολουθήσουν και να επιλέξουν τις ταινίες οι οποίες θα παρουσιαστούν στο ετήσιο Πρόγραμμα, τον Οκτώβριο του 2022, και θα είναι υποψήφιες για τα βραβεία κοινού. Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και όπως έχει καθιερωθεί, κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, Το επόμενο Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, θα προβληθούν οι ταινίες που διαγωνίζονται για το μήνα Ιανουάριο. Η προβολή θα γίνει στις δυο αίθουσες που διαθέτει το Κέντρο δημιουργικού ντοκιμαντέρ Καλαμάτας στην οδό Μπενάκη 11, στο Ιστορικό κέντρο της πόλης στις 8μμ.

 

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα του μήνα είναι οι εξής:

 

Σαμάν

Σκηνοθεσία: Σοχράμπ Καβίρ, Χώρα: Ιράν

Αυτή η ταινία περιγράφει την προσπάθεια του Σαμάν να πείσει τον πατέρα του, έναν υπολοχαγό του στρατού, να του ζητήσει θεραπεία στην Αμερική. Η νέα αυτή εξέλιξη αλλάζει για πάντα ολόκληρη την οικογένειά τους.

Ώρα έναρξης: 20:00 – Διάρκεια: 29′

 

Ξέσπασμα τραγουδιού

Σκηνοθεσία: Λία Μπελτράμη, Χώρα: Ιταλία

Η βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, Λία Μπελτράμη, παρουσιάζει μια ιστορία στις φτωχογειτονιές της Καλκούτας, όπου, τρία κορίτσια καταφέρνουν να σωθούν και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. «Όταν η καρδιά μου είναι σκληρή και ξηραμένη, κατέβα ως εμένα, ω Κύριέ μου, με βροχή επιεικείας. Όταν η χάρι χαθεί από τη ζωή, έλα σε μένα με ένα ξέσπασμα τραγουδιού. Όταν ο θόρυβος της εργασίας υψώνει απ’ όλες τις μεριές τη βοή του και με κρατάει μακριά, παράμερα, τότε έλα, Συ, ω Κύριε της Σιωπής, με την ειρήνη Σου και την ανάπαυσί Σου.». (Ρ. Ταγκόρ)

Αυτή είναι η Καλκούτα: δονείται στους στίχους του Ταγκόρ, περπατά τα βήματα του Γκάντι, αναπνέει την αγάπη της Μητέρας Τερέζας. Είναι ακριβώς εδώ που γεννήθηκαν οι Μπχαράτι, Ραχίμα και Σουμίτα: κάτω από μια γέφυρα, κατά μήκος του σιδηροδρομικού σταθμού, στη ζώνη των κόκκινων φαναριών. Οι ιστορίες τους μπλέκονται στο σπίτι των αδελφών της Πρόνοιας, όπου τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Η Ραχίμα έγινε αεροσυνοδός. Η Σουμίτα άφησε τον κακοποίητικό σύζυγό της. Δυστυχώς η Μπχαράτι έφυγε λίγο πριν τελειώσει το μοντάζ της ταινίας, αφήνοντας πίσω της έναν γιο…

Ώρα έναρξης: 20:33 – Διάρκεια: 30′

 

Ελευθερία

Σκηνοθεσία: Ζαν Μπεχράντ, Χώρα: Καναδάς

Η Mehran είναι μια Κούρδισσα που συμμετείχε στον πόλεμο των 24 ημερών στο Ιράν. Ο πόλεμος είναι γνωστός ως η κουρδική εξέγερση του 1979 στο Ιράν.

Ώρα έναρξης: 21:05 – Διάρκεια: 6′

21:12 – Διάλειμμα, Ένα μικρό διάλειμμα για ποτό, καφέ ή τσάι

Μαύρος καμβάς

Σκηνοθεσία: Σιρίν Εχλασί, Χώρα: Ιράν

Ο Μοχάμεντ, ένας πρόσφυγας από τη Γουινέα που έχει εγκαταλείψει τη χώρα του λόγω της αντίθεσής του στην κυβέρνησή της, αναζητά μια καλή, νέα ζωή στη Γερμανία. Αν και στην πορεία έχασε την έγκυο γυναίκα του, προσπαθεί να ξεχάσει το παρελθόν του μαθαίνοντας πώς να ζωγραφίζει. Ενώ όλα δείχνουν να πάνε καλά, η γερμανική κυβέρνηση βάζει κάποια εμπόδια στην παραμονή του.

Ώρα έναρξης: 21:25 – Διάρκεια: 17′

 

Ψηφιακοί πρωταθλητές, ηγούνται της μάχης κατά του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων στην Τανζανία

Σκηνοθεσία: Στίβεν Ερβιέ, Χώρα: Τανζανία

Τα κορίτσια που κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό στο Mara της Τανζανίας ζουν σε πολύ απομακρυσμένα χωριά, μακριά από το κράτος δικαίου. Οι ψηφιακοί πρωταθλητές βοηθούν στη χαρτογράφηση αυτών των χωριών για να διασφαλίσουν ότι τα κορίτσια μπορούν να βρεθούν γρήγορα, ειδικά στη μέση της νύχτας όταν λαμβάνονται οι περισσότερες κλήσεις για επείγουσα βοήθεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της «εποχής κοπής». Εκπαιδεύουν επίσης τις κοινότητές τους και αναφέρουν περιπτώσεις βίας με βάση το φύλο χρησιμοποιώντας μια δωρεάν εφαρμογή για smartphone.

Ώρα έναρξης: 21:43 – Διάρκεια: 4′

 

O Πρύτανης

Σκηνοθεσία: Λέστερ Πλατ, Χώρα: Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής

Ο Μαρκ μας αφηγείται την ιστορία του πώς επέζησε από αυτό το σκληρό ταξίδι του τοξικομανούς, πώς βρέθηκε να παλεύει για να επιβιώσει, να βρει φιλία και αγάπη στο δρόμο προς τα πάνω.

Ώρα έναρξης: 21:49 – Διάρκεια: 23′

22:12 – Διάλειμμα, Ένα μικρό διάλειμμα για ποτό, καφέ ή τσάι

 

Βουβή Μνήμη

Σκηνοθεσία: Ρένα Δανιλούλη, Κατερίνα Καρπούζη, Χώρα: Ελλάδα

Η Κυριακή , απόγονη Σλαβόφωνων της Μακεδονίας, περιγράφει μέσα από οικογενειακές ιστορίες και προσωπικά βιώματα , όλους αυτούς τους λόγους που την οδηγούν σε μία αναζήτηση ταυτότητας. Μιλώντας δύο γλώσσες και έχοντας διαφορετικά αισθήματα για την κάθε μία , ξεφυλλίζει το οικογενειακό της άλμπουμ και μας αφήνει να ρίξουμε μία κλεφτή ματιά στην ιστορία του τόπου της.

Ώρα έναρξης: 22:20 – Διάρκεια: 19′

 

Λήθη

Σκηνοθεσία: Ευάγγελος Κρικώνης, Χώρα: Ελλάδα

Ο Χρήστος γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της βόρειας Ελλάδας το Σκλήθρο. Γεννημένος το 1927, ο παππούς μου έχει βιώσει από κοντά όλη τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, τη φτώχεια, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον εμφύλιο, την εξορία και τον ιδεολογικό ρατσισμό λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων όταν επέστρεψε στην Ελλάδα. Στην ταινία μοιράζεται τις περιστάσεις και τις ιστορίες που σημάδεψαν τη ζωή του και τον έκαναν το άτομο που είναι σήμερα. Στο πλευρό του έχει τη Βαλεντίνα. Είναι μαζί σχεδόν τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Την συνάντησε στο τρένο από την Ελλάδα στη Ρωσία. Είναι και αυτή κομμουνίστρια. Παντρεύτηκαν στη Ρωσία και απέκτησαν εκεί το πρώτο τους παιδί, τον Απόστολο. Ο παππούς μου δούλευε στη Ρωσία ως κατασκευαστής και η γιαγιά μου σε ένα εργοστάσιο ρούχων. Μετά από οκτώ χρόνια αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Λίγο μετά απέκτησαν το δεύτερο μωρό τους, τον Ιωάννη, τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου αποφάσισε να δουλέψει δίπλα στον παππού μου και να μάθει την οικοδομή. Θυμάμαι ακόμα όλες εκείνες τις ιστορίες που μοιράστηκαν μαζί μου τα χρόνια που ζήσαμε μαζί. Από τη στιγμή που είχε μόνο μια φέτα ψωμί για να φάει για τρεις μέρες, μέχρι τη στιγμή που έπρεπε να επισκεφτεί το τοπικό αστυνομικό τμήμα επειδή ήταν μέλος κομμουνιστικού κόμματος κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Για όλους αυτούς τους λόγους θέλω να μοιραστώ την ιστορία του. Γιατί σε αυτούς τους περίπλοκους καιρούς θέλω να υπενθυμίσω στους ανθρώπους πώς είναι να αγωνίζεσαι για κάτι, για την οικογένειά σου και για τη χώρα σου. Θέλω να μοιραστώ αυτή την ιστορία. Θέλω ο κόσμος να γνωρίσει τον γέρο Χρήστο.

Ώρα έναρξης: 22:40 – Διάρκεια: 23′

 

Πως να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας, Χώρα: Ελλάδα

Αντιήρωας: είναι ο πρωταγωνιστής που δε διαθέτει συμβατικές ηρωικές ικανότητες και εξαρτάται παθολογικά από κάποιον άλλο. Μια ομάδα νέων αντιηρώων με δυσκολίες, προσπαθούν να γνωρίσουν σε βάθος και αποφασίζουν να παρακολουθήσουν μαθήματα υποκριτικής θεάτρου, σε ένα θεατρικό εργαστήρι.

Στα μαθήματα αυτά γνωρίζουν τον εαυτό τους, το σώμα τους, έναν θεατρικό χώρο και τους κανόνες μιας θεατρικής παράστασης. Μέσα από την μεγάλη τους αγάπη στο θέατρο, αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια θεατρική αυτοσχεδιαστική παράσταση με θεματική τους σούπερ-ήρωες. Παράλληλα βλέπουμε σκηνές της καθημερινότητας των ίδιων των αντιηρώων. Τελικά για να είσαι σούπερ-ήρωας πρέπει να περνάς μέσα από τοίχους;

Ώρα έναρξης: 23:05 – Διάρκεια: 27′

 

Περισσότερες πληροφορίες παρακάτω:

https://www.kalamatashortdocs.com/el/docfestival/events-list/aboutevent/4?fbclid=IwAR26wNC1JNvSNUUcoRu3v1_aEy9Pejz7s5hSJrxndXUuUSBEsNEITLulcCc

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ