Connect with us

Ζωάκια

Προικισμένα σκυλιά από τη… διασταύρωση

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Προικισμένα σκυλιά από τη... διασταύρωση 1

Προικισμένα σκυλιά από τη… διασταύρωση

Υπάρχουν σκυλιά που ζυγίζουν 2 κιλά και σκυλιά που ζυγίζουν 50 κιλά. Σκυλιά άσπρα, μαύρα, καφέ, ξανθά, κόκκινα, πολύχρωμα. Σκυλιά με κοντά και με μακριά μουσούδα, ή με μεγάλη ουρά. Τι κοινό έχει ένα Πομεράνιαν με έναν Μολοσσό; Με λίγα λόγια, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλομορφία στα χαρακτηριστικά των σκύλων και, παρ’ όλο αυτά, ανήκουν στο ίδιο είδος; Οι κτηνίατροι δίνουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

 

Αν κοιτάξουµε τους σκύλους που ζουν στον πλανήτη µας σε άγρια κατάσταση, όπως τα Ντίνγκο στην Αυστραλία, τα άγρια σκυλιά της Αφρικής και τους σκύλους της ερήμου Χαναάν, θα παρατηρήσουµε ότι έχουν πολλά κοινά σηµεία. Είναι όλα µεσόμορφου τύπου, µεσαίου µεγέθους, µε όρθια αυτιά, µεγάλο μήκος ρύγχους, μεσαίο μήκος τριχώματος κ.λπ. Αυτές οι φυλές είναι κοντύτερα από όλες στην αρχετυπική μορφή του σκύλου. Η φυσική αναπαραγωγή τους δεν βασίζεται στον τύπο ή στα χαρακτηριστικά τους, αλλά σε κριτήρια προσαρμοστικότητας στο φυσικό περιβάλλον και της επιβίωσης τους σε αυτό.
Γι΄ αυτό οι περισσότερες σημερινές φυλές δεν θα είχαν πιθανότητες να επιβιώσουν στη φύση και να αφήσουν απογόνους. Ας φανταστούμε ένα Τσιουάουα, ένα Πομεράνιαν, ένα Γιορκσάιρ Τεριέ να προσπαθούν να τραφούν και να αντιμετωπίσουν σε μια ζούγκλα τα άγρια θηρία. Ας αναλογιστούμε τι ποσότητες τροφής χρειάζεται ένα Μαστίφ 120 κιλών ή ένας σκύλος Αγίου Βερνάρδου που θα έπρεπε να ανταγωνιστούν ταλαντούχους κυνηγούς, όπως τα αιλουροειδή. Φανταστείτε ένα Πεκινουά ή ένα Αγγλικό Μπουλντόγκ να πρέπει να αναπτύξουν μεγάλη ταχύτητα για να προλάβουν το θήραμα τους. Είναι προφανές ότι µε τη φυσική αναπαραγωγή δεν θα υπήρχε αυτή η ποικιλομορφία στους σκύλους.
Αν αφήναμε όλες τις φυλές των σκύλων να αναμειχθούν ζευγαρώνοντας τυχαία µεταξύ τους και χωρίς την παρέμβαση των επιλογών του ανθρώπου, µετά από χρόνια πιθανότατα θα ξαναγύριζαν οι σκύλοι στους τύπους των αρχέγονων φυλών που περιγράψαμε στην αρχή.

Το περιβάλλον έχει επίσης παίξει κάποιο ρόλο. Για παράδειγμα, οι αρκτικές φυλές Σπιτς, τα ελκηθρόσκυλα στα οποία το πολικό κρύο επέβαλε την ύπαρξη πυκνού μονωτικού υποτριχώµατος, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη στα πολύ θερμά κλίματα, όπως ήταν αναμενόμενο. Ούτε εδώ ήταν μια απλή τυχαία επικράτηση γονιδίων, αλλά ήταν οι µόνοι σκύλοι που κατάφερναν να επιβιώνουν στα διάφορα ακραία κλίματα και να αναπαράγονται.

Η ανθρώπινη παρέμβαση

Η συντριπτική πλειονότητα της ποικιλομορφίας του σκύλου είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι µέσα από την επιλεκτική αναπαραγωγή ο άνθρωπος κατάφερε να δηµιουργήσει και να αναπτύξει πολλές και διαφορετικές φυλές σκύλων με πολλές και διαφορετικές ικανότητες, προκειμένου να καλύψει ποικίλες ανάγκες του σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κάθε χαρακτηριστικό του σκύλου αναπτύχθηκε ή µειώθηκε με προσχεδιασμένη αναπαραγωγή, για να καλύψει κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν:

ταχύτατα λαγωνικά όρασης: το Γκρέιχαουντ, το Μπορζόι, ο Λαγωνικός του Αφγανιστάν, που κρατάει περήφανα ψηλά το κεφάλι του πάνω στον μακρύ και δυνατό λαιµό του για κάλυψη µεγαλύτερου οπτικού πεδίου, το Ουίπετ, το Ιμπιζα Χάουντ, που, όταν κυνηγάει, µπορεί να πηδήσει 1,80 μ. στον αέρα για να δει πού πηγαίνει το θήραμα του κ.λπ.

κυνηγόσκυλα εξειδικευµένα σε συγκεκριµένο θήραµα: Ιρλανδικός Λυκοθήρας για τους λύκους, Φοξχάουντ για τις αλεπούδες, Ελκχάουντ για τις άλκες και τους ταράνδους, Ντίρχαουντ για τα ελάφια ή τα πολύ ιδιαίτερα Λούντεχουντ, για να κυνηγούν ένα συγκεκριµένο είδος πουλιού που υπάρχει μόνο σε απόκρημνους κάθετους βράχους, κ.ά.

κυνηγόσκυλα όσφρησης: έχουν πεσµένα αυτιά ώστε να µην αποσπάται η προσοχή του σκύλου από τους ήχους και να κυριαρχεί η όσφρηση.

κυνηγοί τρωκτικών: έχουν πανίσχυρες σιαγόνες και δόντια δυσανάλογα μεγάλα για το μέγεθος τους, ώστε να μπορούν να σκοτώνουν τα τρωκτικά ταχύτατα, πριν προλάβουν να τραυµατίσουν το σκύλο (διάφορα Τεριέ).

ποιµενικοί ογκώδεις: πολύ μεγαλόσωμοι και θαρραλέοι, που προστατεύουν το κοπάδι και είναι ικανοί να παλέψουν με αρκούδες και λύκους (διάφορα Μαστίφ και Μολοσσοειδή).

ποιµενικοί λευκού χρώµατος: δεν διακρίνονται εύκολα ανάμεσα στα πρόβατα και έτσι ο επιτιθέμενος λύκος μπορεί να αργήσει να τους αντιληφθεί, δίνοντας στους σκύλους το πλεονέκτηµα του αιφνιδιασµού. Επίσης, οι ολόλευκοι σκύλοι ξεχωρίζουν έντονα ανάµεσα στους λύκους και ιδιαίτερα τη νύχτα ή στο λυκόφως, ώστε να µην πυροβοληθούν κατά λάθος από τον βοσκό.

σκύλοι των ναών: οι άνθρωποι πίστευαν πως απομακρύνουν τα «κακά πνεύματα», αλλά χρησίμευαν και ως τροφή (Τσόου…Τσόου).

σκύλοι παντός καιρού: µε τρίχωμα σαν κορδόνια, που είναι μονωτικό και στο κρύο, και στη ζέστη.

σκύλοι πολέµου: άφοβοι και τολμηροί, που χρησιµοποιήθηκαν σαν αγγελιαφόροι, γιατί δεν φοβούνταν τις βόμβες, τις οβίδες και τους πυροβολισµούς (Ερντεϊλ Τεριέ).

 

σκύλοι µε αδιάβροχο τρίχωµα: όπως το σκληρότριχο Κόλεϊ και σκύλοι επαναφοράς που, μόλις βγουν από το νερό, με ένα απλό τίναγμα είναι ολόστεγνοι (Γκόλντεν Ριτρίβερ, Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, Τσέζαπικ Μπέι Ριτρίβερ κ.ά.).

σκύλοι κατάλληλοι για παιδιά: ιδιαίτερα ήρεμοι και ανεκτικοί (Γκόλντεν Ριτρίβερ, Κόκερ Σπάνιελ, Μπόξερ, Μπισόν Χαβανίζ, Μπισόν Φριζέ, Κανίς).

σκύλοι µε εξαιρετική αντοχή στη ζέστη: μικροκαμωμένοι χωρίς να είναι λεπτεπίλεπτοι (Τσιουάουα).

σκύλοι επιφυλακτικοί µε τους ξένους: ιδανικοί για φύλακες (Ροτβάιλερ, Γερµανικός Ποιμενικός, Ντόμπερµαν, Σνάουτσερ).

επίσης: σκύλοι χαριτωμένοι, παιχνιδιάρηδες, λεπτεπίλεπτοι, εξαιρετικής υπακοής και ευφυΐας, για να συντροφεύουν τα παιδιά των αυτοκρατόρων (Παπιγιόν), σκύλοι χαδιάρηδες µε ήπιο, γλυκό χαρακτήρα, σκύλοι όχι πολυέξοδοι για τους φτωχότερους, σκύλοι η ιδιοκτησία των οποίων επιτρεπόταν μόνο σε ευγενείς, σκύλοι για τις κυρίες των παλατιών, σκύλοι για τεμπέληδες, σκύλοι για αθλητικούς τύπους, σκύλοι ανθεκτικοί στις κακουχίες – ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Ζωάκια

Εγκαταλειμμένα σκυλάκια στην Καλαμάτα αναζητούν οικογένεια

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εγκαταλειμμένα σκυλάκια στην Καλαμάτα αναζητούν οικογένεια 2

Σκυλάκια για υιοθεσία

Η υιοθεσία σκύλου είναι ένα υπέροχο πράγμα! Αφενός θα δώσεις αγάπη και ένα σπίτι σ’ ένα σκυλάκι που έχει ανάγκη κι αφετέρου θα κάνεις τη δική σου ζωή καλύτερη!

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου… πάντα είναι εκεί για εσένα και στα εύκολα και στα δύσκολα, ενώ σίγουρα δε σε κάνει ποτέ να βαριέσαι και σου χαρίζει απλόχερα την αγάπη του!

Οι κουκλίτσες που βρέθηκαν στην περιοχή Γιαννιτσάνικα στην Καλαμάτα, αναζητούν κάποιον που ενδιαφέρετε να τα φιλοξενήσει, πρέπει να είναι περίπου 3 μηνών και φιλοξενούνται στην οικία φιλόζωου που τα περισυνέλεξε.

Τηλ επικοινωνίας: 6947247436 και 6987098478

Σκυλάκια για υιοθεσία

Συνέχεια ανάγνωσης

Ζωάκια

Ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων 3

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

H 4η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Δεν είναι ημέρα γιορτής! Είναι ημέρα υπενθύμισης ειδικά για την Ελλάδα όπου χιλιάδες ζώα υποφέρουν.

Τις μέρες αυτές που η χώρα μας δοκιμάζεται από τον κορονοϊό, δοκιμάζονται και τα αδέσποτα καθώς δεν βρίσκουν εύκολα τροφή και νερό στους δρόμους. Ναι, μένουμε σπίτι αλλά δεν ξεχνάμε τα αδέσποτα.

Αφήνουμε λίγη ξηρά τροφή και νερό έξω από την πόρτα μας ή κατά την επιτρεπτή μετακίνηση μας, ή ενισχύουμε τα φιλοζωικά σωματεία. Αν αντιληφθούμε ότι κάποιο ζώο έχει ανάγκη από περίθαλψη και δεν μπορούμε να επέμβουμε καλούμε άμεσα τον δήμο μας. Είναι υποχρεωμένος να το φροντίσει.

Όλοι μαζί προσπαθούμε για έναν καλύτερο κόσμο!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩ LINK

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ζωάκια

Τσιόδρας: Ευάλωτες στον κορωνοϊό οι γάτες – Χαμηλότερη η πιθανότητα των σκύλων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τσιόδρας: Ευάλωτες στον κορωνοϊό οι γάτες - Χαμηλότερη η πιθανότητα των σκύλων 4

Κορωνοϊός σε γάτες

Στα περιστατικά ζώων συντροφιάς που βρέθηκαν με φορτίο κορωνοϊού αλλά και σε σχετικά πειράματα, αναφέρθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε ο καθηγητής, έως σήμερα είχε αναφερθεί στην βιβλιογραφία παρουσία του ιού σε μία γάτα στο Βέλγιο και σε δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ.

Επίσης μία μελέτη που είναι υπό δημοσίευση έδειξε πως και οι γάτες μπορεί να μολυνθούν, μάλλον με ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό – όπως ούτε τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και πάπιες. Στην μελέτη που έγινε, καμία από τις μολυσμένες γάτες δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ακόμα και αυτές οι πειραματικά μολυσμένες γάτες είχαν ποσότητες του ιού ικανές για να μολύνουν άνθρωπο, υπογράμμισε. 2.4.2020 Οι γάτες μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν κορωνοϊό σε άλλες γάτες σύμφωνα με νέα μελέτη «Νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα στα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού μέσα στην μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς, ούτε είναι φυσικά λόγος να τα εγκαταλείπουν, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο και όπως έγινε και στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Με τα έως τώρα εργαστηριακά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην μετάδοση και διασπορά της νόσου τους ανθρώπους». Η μελέτη Ομάδα του Ινστιτούτου Κτηνιατρικής Έρευνας της Χαρμπίν ανακάλυψε πως οι γάτες είναι ευάλωτες στο να κολλήσουν κορωνοϊό και μπορούν να τον μεταδώσουν από σταγονίδια του αναπνευστικού τους συστήματος σε άλλες γάτες. Τα αποτελέσματα ακολουθούν την πρόσφατη περίπτωση μιας γάτας στο Βέλγιο που, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της χώρας είχε μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Μία εβδομάδα αφότου η ιδιοκτήτρια άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα, η γάτα επίσης παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια και εμετό και οι εξετάσεις που ακολούθησαν από κτηνιάτρους στο πανεπιστήμιο της Λιέγης έδειξαν ότι το ζώο είχε όντως μολυνθεί με τον ιό.

Ειδικοί που μίλησαν στον Guardian, σχολίασαν πως τα αποτελέσματα ήταν αξιόπιστα αλλά δεν δείχνουν πως οι γάτες είναι σημαντικός παράγοντας στην διασπορά της νόσου μεταξύ των ανθρώπων. Ο καθηγητής Eric Fèvre, πρόεδρος του τομέα κτηνιατρικής για μεταδοτικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ είπε: «Οι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις οδηγίες για πλύσιμο των χεριών αφού πιάσουν τα ζώα τους και να αποφεύγουν την στενή επαφή, ειδικά αν νοσούν με COVID-19. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι αυτό δεν μας λέει τίποτα για το αν ο ιός που προέρχεται από γάτα μπορεί, ή δεν μπορεί να κολλήσει ανθρώπους».

Ο καθηγητής Jonathan Ball, ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ δήλωσε πως παρόμοιες παρατηρήσεις μετάδοσης σε γάτες είχαν γίνει και σε σχέση με τον ιό SARS, που είναι γενετικά συγγενικός στην νόσο Covid-19. «Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε πως οι γάτες δεν παίζουν μεγάλο ρόλο – ή και κανέναν – στην εξάπλωση του ιού. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ξεκάθαρα ο βασικό τρόπος και δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε για τις γάτες. Προφανώς, αν νομίζετε ότι έχετε COVID-19 και μοιράζεστε το ίδιο σπίτι με μια γάτα, θα ήταν λογικό να περιορίσετε τις στενές επαφές σας με τον χνουδωτό φίλο σας μέχρι να νιώσετε καλύτερα».

[ΠΗΓΗ]

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ