Connect with us
Επιμελητηρίο

Επιχειρήσεις

Ποια είναι τα απαραίτητα εργαλεία που χρειαζόμαστε το Πάσχα για ένα σωστό ψήσιμο

Ανέβηκε

στις

Ποια είναι τα απαραίτητα εργαλεία που χρειαζόμαστε το Πάσχα για ένα σωστό ψήσιμο 3
Κοινοποιησέ το

Το Πάσχα πλησιάζει σιγά σιγά και στην παράδοση μας είναι το ψήσιμο την Κυριακή του Πάσχα.

Για να έχουμε ένα επιτυχημένο ψήσιμο όμως θα χρειαστούμε και τα απαραίτητα εργαλεία!

Πολλοί είναι αυτοί που την Κυριακή του Πάσχα, παρά το έθιμο του σουβλίσματος, προτιμούν να ψήσουν το αρνάκι ή το κατσικάκι τους στην σχάρα για μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία.

Τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα χρειαστείτε για το ψήσιμο στην σχάρα είναι:

1. Μια ψησταριά κάρβουνου ή υγραερίου, η οποία ανάλογα με το budget που διαθέτει ο κάθε ένας μπορεί να ξεκινάει από 20 ευρώ και να ανεβαίνει αρκετά.

Δείτε Ψησταριές Υγραερίου https://bbqspecialist.gr/product-category/oikiakes-psistaries/psistaries-ygraerioy/

Δείτε Ψησταριές Κάρβουνου https://bbqspecialist.gr/product-category/oikiakes-psistaries/psistaries-karvoynoy/

2. Το κάρβουνο είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο το οποίο θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο, μιας και παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για την έκβαση του ψησίματος μας. Το ιδανικό κάρβουνο θα πρέπει να κρατήσει την θερμοκρασία για αρκετές ώρες χωρίς να σβήνει.

3 . Η σχάρα θα πρέπει να είναι ιδανικά Inox μιας και είναι το καλύτερο μέταλλο όσον αφορά την επαφή του με τα τρόφιμα. Σαν εναλλακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχάρα χρωμίου. Ακατάλληλη θεωρείται η γαβλανιζέ σχάρα για άμεση επαφή με το κρέας.

Δείτε σχάρες από 8,90€

https://bbqspecialist.gr/product-category/axesoyar/schares/

4. Τρόπος ανάμματος του κάρβουνου. Για το εύκολα άναμμα του κάρβουνου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό φυσικό ή λευκό προσάναμμα κάνοντας στοίβα τα κάρβουνα στην μέση της ψησταριάς. Εναλλακτικά για ακόμα ευκολότερο άναμμα και μεγαλύτερη ταχύτητα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δοχείο ανάμματος στο οποίο τοποθετούμε μέσα μια αρκετά μεγάλη ποσότητα κάρβουνου και τα ανάβουμε είτε με προσάναμμα, είτε με αντίσταση, είτε με πιστόλι θερμού αέρα. Μία άλλη εναλλακτική είναι το γνωστό διαβολέτο, το οποίο έχει το σχήμα χωνιού και τοποθετείται πάνω στην στοίβα με τα κάρβουνα που έχουμε τοποθετήσει μέσα στην ψησταριά με αποτέλεσμα να τα ανάβει πολύ γρήγορα.

Δείτε δοχεία εκκίνησης για κάρβουνα από 14,90€
https://bbqspecialist.gr/product-category/axesoyar/voithimata-ekkinisis-karvoynoy/?min_price=0&_accessories=voithimata-ekkinisis-karvoynoy

5. Ο τρόπος για να γυρίζουμε το κρέας μπορεί να είναι: η σχάρα από μόνη της, αν είναι από τις σχάρες που ασφαλίζουν και γυρνούν μαζί με το κρέας ή με μία λαβίδα αν έχουμε ανοιχτού τύπου σχάρα.

Δείτε λαβίδες από 4,90€
https://bbqspecialist.gr/product-category/axesoyar/lavides

 

Τώρα για τους λάτρεις της σούβλας, το αρνάκι ή το κατσικάκι το Πάσχα έχουν την τιμητική τους.

Ιστορικά πως ξεκίνησε το έθιμο.

Το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού, προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και σχετίζεται με την έξοδο τους από την Αίγυπτο. Εκείνο το βράδυ, της εξόδου, κάθε οικογένεια πρόσφερε ως θυσία στο Θεό ένα αρνί για τη σωτηρία όλου του λαού. Το έτρωγαν, χωρίς να σπάσουν τα κόκαλά του, μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα. Με το αίμα του έβαψαν τις πόρτες τους.

 

Ποια είναι τα απαραίτητα εργαλεία που χρειαζόμαστε το Πάσχα για ένα σωστό ψήσιμο 4

 

Τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα χρειαστεί κάποιος που θέλει να σουβλίσει αρνί το Πάσχα είναι:

1. Σουβλα με μήκος 1 μέτρο και πάνω, ιδανικά 1,5 μέτρο για να έχει περιθώριο να ψήσει και κάποιο λίγο μεγαλύτερο αρνί και να έχει οπωσδήποτε υποδοχή για σούβλα!

Δείτε σούβλες για το Πασχαλινό σας ψήσιμο από 6€

https://bbqspecialist.gr/product-category/axesoyar/soyvles/

2. Η σούβλα θα πρέπει να είναι στιβαρή και ιδανικά μασίφ Φ16 σε ΊΝΟΧ, υπάρχει και η επιλογή του χρωμίου το οποίο είναι αρκετά πιο οικονομικό αλλά δεν συνίσταται.

3. Τα πιρουνάκια της σούβλας ανήκουν και αυτά στον απαραίτητο εξοπλισμό για το σούβλισμα μιας και δεν μπορεί να γυρίσει το αρνί στην σούβλα χωρίς αυτά. Επίσης ανάλογα με το μέγεθος του αρνιού ίσως χρειαστούμε σύρμα ειδικό για τρόφιμα για να δέσουμε τα μπούτια και τον λαιμό του αρνιού. Όπως και κλωστή ειδική για να ράψουμε την κοιλιά του.

4.Το μοτέρ για την περιστροφή του αρνιού είναι απαραίτητο και πρέπει να είναι αξιόπιστο για να μην μας εγκαταλείψει την ώρα του ψησίματος. Μια καλή επιλογή είναι ένα δυνατό και σχετικά αργό μοτέρ 2 ταχυτήτων ή μέχρι 10 στροφές, διότι αν το αρνί γυρίζει πολύ γρήγορα μπορεί να αρχίσει να διαλύεται όταν ψηθεί.

Δείτε μοτέρ σούβλας από 11€
https://bbqspecialist.gr/product-category/axesoyar/moter-soyvlas/

5. Το κάρβουνο, όπως προαναφέραμε παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο καθώς για ένα αρνί 10-12 κιλά χρειάζεται λίγο λιγότερο από 4 ώρες σταθερή φωτιά για να ψηθεί σωστά. Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε 10-15 κιλά καλής ποιότητας κάρβουνο ή μπρικέτα για να μπορεί να μας αποδώσει τα μέγιστα.

6.Το άναμμα του κάρβουνου τώρα πρέπει να γίνει με λίγο διαφορετικό τρόπο.

Αρχικά, θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε μια μεγάλη ποσότητα κάρβουνου στην ψησταριά μας και να βάλουμε μερικά προσανάμματα περιμετρικά. Η στοίβα θα πρέπει να είναι σαν πυραμίδα και αφού ανάψουμε τα προσανάμματα να τοποθετήσουμε το διαβολέτο σαν καπάκι. Θα χρειαστεί επίσης να τροφοδοτούμε συνεχόμενα νέο αναμμένο κάρβουνο στην ψησταριά μας κατά την διάρκεια του ψησίματος. Οπότε, είναι απαραίτητο να έχουμε ένα δεύτερο χώρο στον οποίο θα έχουμε ανάψει και άλλο κάρβουνο και θα γεμίζουμε την ψησταριά μας όταν χρειάζεται.

Την δουλειά αυτή μπορούμε να την κάνουμε πολύ εύκολα με ένα δοχείο εκκίνησης κάρβουνου.

Δείτε κάρβουνα και μπρικέτες από 5,90€
https://bbqspecialist.gr/product-category/axesoyar/karvoyna/

Tip: για να μην ανάβετε συνέχεια νέο κάρβουνο στο δοχείο εκκίνησης μπορείτε να αφήσετε μερικά αναμμένα κάρβουνα στον πάτο του δοχείου εκκίνησης, να προσθέσετε στην συνέχεια νέα και να τα αφήσετε να ανάψουν μόνα τους.

7. Κατά το ψήσιμο, καλό είναι, που και που να αλείφουμε με λαδολέμονο το αρνάκι μας για να κάνει αυτή την ωραία κρούστα η πέτσα του και να μην καεί. Επίσης μπορούμε να τοποθετήσουμε εσωτερικά στο αρνί κάποια λιπαρά τυριά όπως gouda ή αρωματικά φυτά και μπαχαρικά.

Ένα καλό αλάτισμα πριν το ψήσιμο είναι επίσης πολύ σημαντικό στο τελικό αποτέλεσμα.

Το αρνάκι μας χρειάζεται περίπου 3 με 4 ώρες ανάλογα το βάρος του για να ψηθεί. Μπορούμε να το καταλάβουμε και με το μάτι, όταν αρχίσει το λίπος να στάζει έντονα, η πέτσα σκάσει και τραγανιστεί και όταν εμφανιστεί το κόκκαλο στις κλειδώσεις στα πόδια του μπορούμε να πούμε ότι το αρνάκι μας είναι έτοιμο για το Πασχαλινό μας τραπέζι.

Το σούβλισμα θέλει μεράκι αγάπη και καλή παρέα!

Ευχόμαστε Καλό Πάσχα σε όλους!

Ότι διευκρινήσεις χρειαστείτε για το Πασχαλινό ψήσιμο είμαστε στην διάθεσή σας!

https://bbqspecialist.gr/

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ