Connect with us
Επιμελητηρίο

Μεσσηνία

Πέτρος Κωνσταντινέας: Η Συμφωνία των Πρεσπών ξεκαθαρίζει ζητήματα…

Ανέβηκε

στις

Πέτρος Κωνσταντινέας: Η Συμφωνία των Πρεσπών ξεκαθαρίζει ζητήματα... 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Εξομολόγηση από τον Πέτρο Κωνσταντινέα που πλέον «σφυρίζει» στο… τερέν του ΣΥΡΙΖΑ και στα γήπεδα της πολιτικής

Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Δηλώνει φανατικός οπαδός της «Μαύρης Θύελλας», δεν του αρέσει να κρίνει τους διαιτητές και ντρέπεται για λογαριασμό όσων το κάνουν. Οταν βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα, χώνεται στον φούρνο του, τον φυσικό του χώρο! Αλλωστε ακόμη και η εκλογή του το 2015 τον βρήκε να ψήνει μοσχομυριστό ψωμί μέσα στον φούρνο.

Αυτός είναι ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, ο οποίος «γεννήθηκε φούρναρης», υπήρξε ένας εκ των πιο πετυχημένων διαιτητών στη χώρα μας και τώρα είναι στο πλάι του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος τον περασμένο Σεπτέμβριο, και ενώ βρισκόταν στο γήπεδο της αγαπημένης του καλαματιανής ομάδας, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, «από ακραία άτομα, υποχείρια ακροδεξιών στοιχείων», όπως χαρακτηριστικά λέει. Το συμβάν αυτό, που τον έστειλε στο νοσοκομείο, έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης κι εκείνος δεν θέλει να μιλήσει γι’ αυτό περαιτέρω.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως, όταν κάποιος είναι διαιτητής, «χρειάζεται μια δόση θράσους για να μπορέσει να απομακρύνει από γύρω του τους καθοδηγητές, τους παράγοντες, τους προέδρους των ομάδων και τους εκβιαστές».

Ο «ωραίος του ΣΥΡΙΖΑ» -έτσι αποκαλούν τον Πέτρο Κωνσταντινέα οι φίλοι του- κάνει στενή παρέα με όλους τους βουλευτές της γενιάς του που εξελέγησαν μαζί του ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια. Ο βουλευτής Μεσσηνίας θεωρεί ότι ο κόσμος στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σήμερα, γιατί γνωρίζει ότι στους κόλπους του δεν υπάρχουν επαγγελματίες πολιτικοί.

Αν και βαθιά αριστερός, ο βουλευτής Μεσσηνίας απερίφραστα μας λέει ότι πιστεύει στον Θεό, θεωρώντας μάλιστα ότι η θρησκεία είναι το προσωπικό καταφύγιο καθενός. Δεν βλέπει ποδόσφαιρο στην τηλεόραση, μια και προτιμά να βρίσκεται μέσα στα γήπεδα.Οταν όμως κάθεται στον καναπέ του, λατρεύει να παρακολουθεί την εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου».

Η κυβέρνηση σιγά σιγά ολοκληρώνει τη θητεία της. Τι καλό και τι κακό, κατά τη γνώμη σου, θα αφήσει πίσω της;

Πίσω της αφήνει 350.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, μία ρύθμιση χρέους που δίνει προοπτικές ανάπτυξης της χώρας για την επόμενη 20ετία… Πίσω της αφήνει 2.500.000 συμπολίτες μας με δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, ολοκληρωμένα έργα υποδομών, τα οποία είχαν παγώσει λόγω χρηματοδοτικής έλλειψης, αλλά και νέα έργα υποδομών, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης. Πίσω της αφήνει μειωμένα βάρη στους ασθενέστερους που σήκωσαν στις πλάτες τους τις προηγούμενες ανεύθυνες πολιτικές, καθώς και την επικίνδυνη περιδίνηση που προκάλεσαν τα χρόνια των Μνημονίων. Εν τέλει, πίσω της αφήνει μια κοινωνία όρθια, που εμπράκτως είδε τον κόπο της να αποδίδει υπέρ της. Από την άλλη, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις θα έπρεπε να κινηθούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, χωρίς χρονοκαθυστερήσεις. Αλλωστε η υπομονή των πολιτών είχε φτάσει σε οριακό σημείο.

Τελικά, τη Βουλή που εσύ γνώρισες στην τετραετία αυτή την αγάπησες; Σου άφησε σημάδια και ποια είναι αυτά μέσα σου;

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο κόμμα μου. Μέσα από αντιθέσεις πάντα υπάρχει ο χώρος για την επιλογή της βέλτιστης λύσης. Νιώθω ικανοποίηση ως προς το συγκεκριμένο σκέλος. Από την άλλη, με ενοχλεί η στείρα αντιπολίτευση που θυσιάζει ό,τι καλό γίνεται και προτείνεται, μάλιστα και από επιστημονικές κοινότητες, στον βωμό της ψηφοθηρίας και της κριτικής.

Ποιους φίλους βουλευτές έχεις; Ποια είναι η σχέση σου με τον πρωθυπουργό;

Από τη πρώτη στιγμή οι βουλευτές της γενιάς μου που εξελέγησαν πρώτη φορά το 2015 απαρτίζουμε μια όμορφη παρέα, όπου ο ένας προσπαθεί να βοηθά τον άλλον με σκοπό να αποφεύγουμε κακοτοπιές στο κοινοβουλευτικό έργο μας. Οι σχέσεις μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι άριστες και βασίζονται από την πρώτη στιγμή στην ειλικρίνεια και την τιμιότητα, δυο αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά και από τις δυο μεριές.

Υπήρξε στιγμή που μετάνιωσες που ασχολήθηκες με την πολιτική; Θα πολιτευτείς ξανά στην ιδιαίτερη πατρίδα σου;

Από τη στιγμή που οι πολίτες της Μεσσηνίας μού έδωσαν εντολή να αγωνιστώ γι’ αυτόν τον τόπο, δεν έχω το δικαίωμα να μετανιώσω. Εξαρχής, από πλευράς μου, ήταν μια απόφαση που στάθμισε τους παράγοντες της πίκρας, της απογοήτευσης, της κούρασης και του προσωπικού κόστους που πιθανώς προκαλείται σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο. Θεωρώ πως πρέπει να εξακριβώσω αν οι πολίτες της Μεσσηνίας εκτίμησαν θετικά ή αρνητικά τις προσπάθειές μου. Με γεμίζει ως άνθρωπο να δίνω λύσεις και χαρά, και μέσα από το λειτούργημα του βουλευτή θεωρώ πως μπορώ να το κάνω.

Στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών συμφώνησες από την πρώτη στιγμή με την κυβερνητική γραμμή ή υπήρξαν και σκέψεις διαφορετικές, δηλαδή ότι μπορεί και να έχουν δίκιο όποιοι αντιτίθενται;

Μέχρι να ολοκληρωθεί το κείμενο της συμφωνίας και να έρθει στα χέρια μας, εύλογο ήταν να υπάρχει ένας σχετικός προβληματισμός, δεδομένου ότι αποτελεί ένα ζήτημα που είχε αφεθεί στις καλένδες 27 χρόνια εις βάρος της πατρίδας μας.

Η τελική συμφωνία επιλύει χρόνια ζητήματα, αφαιρεί αλυτρωτικά στοιχεία που προσπαθούσε τα προηγούμενα χρόνια να επιβάλει η γειτονική χώρα, και εγγυάται τη σταθερότητα στη περιοχή των Βαλκανίων. Τίποτα δεν παραχωρείται, ίσα ίσα ξεκαθαρίζονται ζητήματα προς τους υπόλοιπους λαούς που θεωρούσαν Μακεδονία μόνο το συγκεκριμένο μικρό κράτος. Μια συμφωνία που προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα και θα το δούμε εμπράκτως στην εφαρμογή της.

Οι ψηφοφόροι σου τι σου λένε για τον ΣΥΡΙΖΑ; Του καταλογίζουν αρνητικά και ποια είναι αυτά;

Προφανώς και η κριτική των ανθρώπων που με στηρίζουν είναι ορισμένες φορές καυστική, αλλά έχουν την πλήρη αντίληψη ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τους σεσημασμένους επαγγελματίες πολιτικούς των προηγούμενων ετών που τους έριξαν στα βράχια.

Αντιλαμβάνονται τη διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους προς εμάς. Ειδικά μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας αντιλαμβάνονται ότι οι κόποι τους απέδωσαν πραγματικούς καρπούς.

Εντός του 2018 είχες δεχτεί επίθεση από ακραία στοιχεία έξω από γήπεδο. Τι έχει γίνει με αυτή την υπόθεση; Βρέθηκε άκρη;

Πράγματι, το 2018 δέχτηκα επίθεση από ακραία άτομα, υποχείρια ακροδεξιών στοιχείων. Ατομα που βλάπτουν τον αθλητισμό. Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και αυτή θα αποφανθεί στο τέλος.

Πώς θα μου περιέγραφες τη Μεσσηνία με τρεις λέξεις;

Γη της Επαγγελίας! Μια επίσκεψή σου εκεί θα σ’ το επιβεβαιώσει.

Πιστεύεις στον Θεό;

Πιστεύω στον Θεό και θεωρώ τη θρησκεία το προσωπικό καταφύγιο καθενός. Η περισυλλογή και η ψυχική γαλήνη εκφράζονται μέσω αυτής για πολλούς ανθρώπους. Ενας από αυτούς είμαι κι εγώ. Δεν πιστεύω στους δογματικούς της θρησκείας που παρερμηνεύουν τις διδαχές προς ίδιον όφελος.

Στην τηλεόραση τι προτιμάς να βλέπεις εκτός από ποδόσφαιρο;

Σε γενικές γραμμές δεν παρακολουθώ ποδοσφαιρικούς αγώνες από την τηλεόραση, διότι δεν μπορείς να τους απολαύσεις μέσω ενός τηλεοπτικού δέκτη. Αυτό, όμως, που προτιμώ είναι ταινίες και ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου και αντίστοιχες εκπομπές, όπως η «Μηχανή του χρόνου.

 

Βγάζοντας το ψωμί του στον φούρνο

Η φράση «40 χρόνια φούρναρης, έχω ψήσει εγώ…» τι σου λέει; Πού σε παραπέμπει; Ασχολείσαι ακόμη με τον φούρνο;

Με παραπέμπει απερίφραστα στην αγωνία της καθημερινότητας. Ξέρετε, σε έναν φούρνο μπορείς να δεις ανθρώπους όλων των οικονομικών στρωμάτων.

Ο φούρνος είναι δείκτης της κοινωνίας και, όταν βλέπεις ακόμα και το ψωμάκι με δυσκολία να το απολαμβάνουν, τότε χτυπάει συναγερμός για το πού πάμε. Είμαι αρτοποιός στο επάγγελμα και με αυτή την ιδιότητα με γνωρίζουν.

Ολες οι άλλες ιδιότητες έρχονται και παρέρχονται (βουλευτής, διαιτητής). Ασχολούμαι ενεργά ως φυσική παρουσία εκεί κάθε φορά που βρίσκομαι στην Καλαμάτα και καθημερινά παρακολουθώ τη λειτουργία του.

Πες μου μια δική σου χαρακτηριστική εμπειρία από τον φούρνο στον οποίο μεγάλωσες…

Οσο θυμάμαι τον εαυτό μου, τον θυμάμαι μέσα στο αρτοποιείο μου. Η πιο χαρακτηριστική εμπειρία και μάλιστα πρόσφατη ήταν όταν μου ανακοινώθηκε το 2015 το τελικό αποτέλεσμα της εκλογής μου κι εγώ είμαι μέσα στον φούρνο μου να βιάζομαι να βγάλω το ψωμί της επόμενης μέρας.

—-

Η «ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ»!

Μπορεί να είναι απολύτως αντικειμενικός ένας διαιτητής; Τι λέει η πείρα σου;

Το απόλυτο δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά όσο υπάρχει το ανθρώπινο στοιχείο. Λάθη γίνονται και θα γίνονται! Η ουσία βρίσκεται στην ύπαρξη δόλου και στην προσωπικότητα του διαιτητή να μην υποκύπτει σε πιέσεις. Από την προσωπική μου πείρα σας διαβεβαιώνω ότι χρειάζεται μια δόση θράσους για να μπορέσεις να απομακρύνεις από γύρω σου καθοδηγητές, παράγοντες, προέδρους ομάδων και εκβιαστές. Οποιος μπορεί να το κάνει αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον φίλαθλο κόσμο. Δυστυχώς, λίγοι μπορούν…

Ποιον διαιτητή ξεχωρίζεις σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Ποιος είναι ο καλύτερος για σένα;

Είναι πάγια αρχή μου να μην κρίνω τους διαιτητές του ελληνικού ποδοσφαίρου και, μάλιστα, ντρέπομαι για λογαριασμό πρώην συναδέλφων μου που το κάνουν με τη βοήθεια 10 καμερών, slow motion και όλων των ψηφιακών εργαλείων που τους παρέχονται. Ετσι, δεν μπορώ να απαντήσω ποιον θεωρώ καλύτερο. Το μέγεθος της αποδοχής του κόσμου όταν σβήσουν τα φώτα είναι για μένα το καλύτερο κριτήριο.

Τι ομάδα είσαι;

Από τις μεγάλες ομάδες είμαι «Μαύρη Θύελλα» (Καλαμάτα) από μικρό παιδί, την παρακολουθώ από μικρός, την ακολουθούσα πάντα και ακόμα και τώρα, όποτε μου το επιτρέπει το πρόγραμμά μου, την παρακολουθώ από κοντά μαζί με τον γιο μου. Από τις μικρές δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση.

 

πηγη espressonews.gr

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ