πρέπει να δεις
Πέθανε στα 89 του χρόνια ο Νίκος Ξανθόπουλος

Ανέβηκε
5 δευτερόλεπτα πρινστις
από
Kalamata Times

Υπήρξε η προσωποποίηση της φτώχειας, του πόνου, της αδικίας αλλά και της δύναμης, της υπομονής και της τιμιότητας. Ήταν και θα παραμείνει ες αεί, το αγαπημένο «παιδί του λαού» που εξέφρασε μέσα από τους κινηματογραφικούς του ρόλους και τα τραγούδια του τα βάσανα εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγνώρισαν στο πρόσωπό του έναν απ’ αυτούς.
Γι’ αυτό και τον λάτρεψαν και τον έβαλαν στην καρδιά τους και κράτησαν ζωντανή την εικόνα του καθιερώνοντάς τον ως έναν από τους πλέον δημοφιλείς κινηματογραφικούς ήρωες όλων των εποχών.
Αυτός ήταν ο Νίκος Ξανθόπουλος, που «έφυγε» στα 89 του χρόνια, έχοντας διαγράψει μια ζωή γεμάτη που τού χάρισε την αίσθηση της πληρότητας. Και πως να μην ένιωθε πλήρης; Έγραψε ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο και το τραγούδι, αγαπήθηκε όσο λίγοι και όταν ήρθε η ώρα, αποσύρθηκε για ζήσει όπως εκείνος επιθυμούσε, μακριά από τα αδιάκριτα φώτα, σε ένα κτήμα στην ανατολική Αττική, μαζί με την οικογένειά του, την αγαπημένη του σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του.
Πριν από λίγες ημέρες και μετά από έναν ολόκληρο μήνα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας, λόγω σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων, ο αγαπημένος ηθοποιός έδειξε σημάδια βελτίωσης και μεταφέρθηκε σε απλή κλίνη συνεχίζοντας τη θεραπεία του. Ωστόσο, φάνηκε πως η καρδιά του δεν άντεξε και σήμερα, 22 Ιανουαρίου άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι. Καθ΄ όλη τη διάρκεια των γιορτών βρισκόταν στην κλινική έχοντας διαρκώς στο πλευρό του τα μέλη της οικογένειάς του.
«Στη ζωή μου έχω δει τέτοιες χαρές, τόση αγάπη από τον κόσμο, σαν να ‘μουνα σπλάχνο από τα σπλάχνα τους, σα να ‘μουνα παιδί τους. Ώρες ώρες βούρκωνα, λιώνανε τα μέσα μου, βουβαινόμουν, δεν μπορούσα να μιλήσω. Αναρωτιόμουν αν αξίζω αυτή την αγάπη και προσπαθούσα με τον καιρό να γίνομαι καλύτερος, πιο ταπεινός, πιο καταδεκτικός, αλληλέγγυος, πιο έντιμος, πιο εντάξει. Ένα με τον κόσμο, ένας με αυτούς. Δεν απέφευγα τους ανθρώπους, βρισκόμουν ανάμεσά τους, δίπλα τους, να τους νιώθω, να τους καταλαβαίνω, για να μπορώ και στα έργα μου να μιλάω για τους καημούς και τα προβλήματά τους, που ήταν και δικά μου παλιότερα. Δεν ξεχνούσα τον τσαγκάρη πατέρα μου, τη μητέρα μου στη φάμπρικα, τη μητριά μου παραδουλεύτρα» είχε εξομολογηθεί ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Όσα θυμάμαι και όσα αγάπησα», που κυκλοφόρησε, το 2005, από τις εκδόσεις «Άγκυρα».
Στις 400 σελίδες αυτούς του βιβλίου, διηγήθηκε τη ζωή του, έτσι όπως την έχτισε, «Πετραδάκι – πετραδάκι», από τη φτωχογειτονιά της Νέας Ιωνίας που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ως παιδί προσφύγων που πάλευαν καθημερινά για το ψωμί τους, γνώρισε από πολύ νωρίς τί θα πει φτώχεια και στερήσεις. Παρόλα αυτά δεν το έβαλε κάτω και κυνήγησε τα όνειρά του. Έπαιξε ποδόσφαιρο με την ΑΕΚ στα εφηβικά του χρόνια, διάβαζε διαρκώς ενώ όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσει ποιον δρόμο θέλει να ακολουθήσει στη ζωή του, τα βήματά του τον οδήγησαν στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είχε μαγευτεί από τις ερμηνείες του Μάνου Κατράκη κι ήθελε να μπει κι ο ίδιος στον μαγικό αυτό κόσμο.
Μπορεί οι πρώτες του δουλειές να ήταν στο θέατρο έμελλε όμως να είναι ο κινηματογράφος εκείνος που θα τον κερδίσει και θα τον αναδείξει. Βγήκε για πρώτη φορά στο λευκό πανί το 1958, στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού «Το Εισπρακτοράκι», παίζοντας στο πλευρό δύο σπουδαίων κωμικών, του Βασίλη Αυλωνίτη και του Νίκου Ρίζου.
Κι όμως αποδείχτηκε τελικά πως προορισμός του ήταν οι δραματικοί ρόλοι. Σε αυτούς διακρίθηκε πρωταγωνιστώντας, επί χρόνια, σε μια σειρά επιτυχημένων ταινιών όπως οι «Αγάπησα και πόνεσα », «Είναι μεγάλος ο Καημός», «Ο Ζητιάνος μιας Αγάπης», «Απόκληροι της Κοινωνίας», «Καρδιά μου πάψε να πονάς», «Με Πόνο και με Δάκρυα», «Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου», «Γιακουμής μια Ρωμαίικη Καρδιά» κ.α.
Μέσα από τους κινηματογραφικούς του ρόλους, ωστόσο, κατάφερε να αναδείξει και ένα ακόμη ταλέντο του, αυτό του τραγουδιού. Ο ίδιος αναδείχτηκε ως ιδανικός ερμηνευτής των πονεμένων τραγουδιών που ηρώων που υποδυόταν. Γι’ αυτό και όταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 έληξε η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου έστρεψε εκεί το ενδιαφέρον του. Κυκλοφόρησε 9 δίσκους και 55 σίγκλς και ερμήνευσε συνολικά 300 τραγούδια με σημαντικές υπογραφές όπως αυτές του Απόστολου Καλδάρα, του ΄Ακη Πάνου, του Χρήστου Νικολόπουλου του Σταύρου Ξαρχάκου κ.α. Οι συναυλίες που έδινε εκείνη την περίοδο, εντός και εκτός Ελλάδας, γινόταν το αδιαχώρητο. Οι συναισθηματικές ερμηνείες του Ξανθόπουλου έκαναν τους απανταχού Έλληνες να δακρύζουν!
Κι όμως, παρά την μεγάλη, τη σαρωτική επιτυχία, παρέμεινε ταπεινός, προσγειωμένος στη γη. «Πολλές φορές έπαιρνα το λεωφορείο – αυτοκίνητο δεν είχα ακόμη- και πήγαινα στο Μαρούσι κι από τη στάση, με ψιλόβροχο, περπατούσα μέχρι το στούντιο για να μην ξεχνιέμαι, να είμαι κοντά στον κόσμο, μέσα στον κόσμο, να βλέπω τι τραβάει, πώς περνάει. Έλεγα στον εαυτό μου, περπάτα κερατά, για να μην παίρνουν τα μυαλά σου αέρα και να θυμάσαι πάντα ότι αξιώθηκες, εσύ, ο γιος του κυρ Παναγιώτη του τσαγκάρη, να δεις αγάπες και χαρές που δεν τις έβαζε ο νους σου, και που δεν ξέρουμε σε τελευταία ανάλυση αν τις άξιζες κιόλας» διηγούνταν ο ίδιος.
Η αυτοβιογραφία του, τού έδωσε την ευκαιρία να αποκαλύψει το αληθινό του πρόσωπο, όλα όσα έκρυβε βαθιά μέσα στην ψυχή του, «σαν εξομολόγησε σε στον πνευματικό του», όπως χαρακτηριστικά έγραφε ο ίδιος. Γιατί, κακά τα ψέματα, ο πολύς κόσμος είχε ταυτίσει τον Ξανθόπουλο με τον βαρύ, μονίμως λυπημένο άνδρα που υποδυόταν στις ταινίες. Κι όμως, στην πραγματική του ζωή, δεν ήταν αυτός ο άνδρας: «Δεν με ξέρετε, κανένας δεν με ξέρει. Η εικόνα μου δεν είναι αυτή που δημιούργησαν, ίσως να φταίω κι εγώ που δεν αντιδρώ, δεν μιλάω. Η καλή μου η Ελένη Ζαφειρίου, που έκανε τη μάνα μου στις ταινίες, μου «λεγε, “Χαμογέλα, βρε. Ενώ είσαι τόσο καλό παιδί, έτσι που σε βλέπουν μουτρωμένο, βάζουν χίλια δυο στο μυαλό τους. Μην αδικείς ο ίδιος τον εαυτό σου».

Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
-
Πέθανε η ηθοποιός Έλλη Λοΐζου
-
ΣΟΚ: Πέθανε ο Ken Block
-
Πέθανε ο 16χρονος πρωταθλητής Ευρώπης στην πυγμαχία Βασίλης Τόπαλος
-
Πέθανε ο πρώην πάπας Βενέδικτος
-
Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο «βασιλιάς» Πελέ
-
Πέθανε ο θρυλικός δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης
-
Πέθανε η ηθοποιός Μίνα Αδαμάκη
-
Θεσσαλονίκη: 6χρονη «έσβησε» στο Ιπποκράτειο – Υπέστη δύο φορές ανακοπή
-
Πέθανε η ηθοποιός Μίνα Αδαμάκη σε ηλικία 78 ετών – Το ανακοίνωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας
-
Σαν σήμερα: Πέθανε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος
-
“Η Νίτσα Μαρούδα πέταξε για την γειτονιά των αγγέλων” – Το αντίο της Finos Film
-
«Έφυγε» στα 92 του χρόνια ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος.
-
Πέθανε η σπουδαία αρχιτέκτονας Μαρία Κοκκίνου
-
Έσβησε το χαμόγελο του Γιάννη Τύρου μαζί με τα όνειρα του
-
Βόλος: Από σπάνιο στέλεχος πνευμονιόκοκκου πέθανε το 1,5 ετών βρέφος
-
Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Ηλίας Ζερβός – «Έφυγε» σε ηλικία 65 ετών
-
Ο «πιο βρόμικος άνθρωπος στον κόσμο» πέθανε σε ηλικία 94 ετών – Είχε να πλυθεί πάνω από 50 χρόνια
-
Πέθανε ο ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης από καρκίνο
-
Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πέθανε ο θρύλος του ΠΑΟΚ Σταύρος Σαράφης
-
Πέθανε ο Σταμάτης Κόκοτας
-
Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου
-
Τρίκαλα: Πέθανε την ίδια ημέρα που, 18 χρόνια πριν, η κόρη του σκοτώθηκε στον Μαλιακό
-
35χρονη κατέρρευσε μπροστά στο δύο ετών παιδί της, πέθανε στα Επείγοντα στη Ρόδο
-
Κρήτη: Πέθανε ξαφνικά ο γνωστός λαουτιέρης, Αποστόλης Φραγκιαδάκης, μπροστά στα παιδιά και τη γυναίκα του!
-
Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη
-
Σαν σήμερα: 16η Σεπτεμβρίου το 1977, άφησε την τελευταία της πνοή η Μαρία Κάλλας
-
Πέθανε ο Δημήτρης Παντερμαλής διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης
-
Πέθανε ο Κώστας Καζάκος
-
Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ
Πρόσφατα Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Events23 ώρες πριν
Baila Fuerte DC: Yπερθέαμα με 105 Χορευτές και 27 Shows στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
-
Αστυνομικό δελτίο1 ημέρα πριν
Μαφιόζικη δολοφονία – Ενέδρα θανάτου για τον 47χρονο στην Καλαμάτα
-
Περίεργα22 ώρες πριν
Καλλιθέα: Μπαλκόνι ξενοδοχείου κρέμεται στον αέρα
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία9 ώρες πριν
Πώς η Μεσσηνία έγινε γη πολυτελούς real estate
-
πρέπει να δεις1 ημέρα πριν
Καλαμάτα: Ταυτοποιήθηκε ο ένας δράστης της δολοφονίας του «Αμερικάνου»
-
Συμβουλές9 ώρες πριν
Μη στενοχωριέστε που μεγαλώνετε. Είναι ένα δώρο που πολλοί δεν πρόλαβαν να ζήσουν
-
Κινηματογράφος1 ημέρα πριν
Εκδήλωση για το Χρήστο Ρηγανά στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
-
Ψυχολογία22 ώρες πριν
Πώς να θεραπεύσετε τις συναισθηματικές πληγές