Connect with us

Κινηματογράφος

Παραγωγή μαθητικών ντοκιμαντέρ «Κατακτώντας την Ελευθερία»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Παραγωγή μαθητικών ντοκιμαντέρ «Κατακτώντας την Ελευθερία» 1
Κοινοποιησέ το

Ντοκιμαντέρ «Κατακτώντας την Ελευθερία»

Με αφορμή τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας που θα γιορταστούν ευρέως στη χώρα μας το 2021 με ποικίλες εκδηλώσεις, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σχεδίασε και θα υλοποιήσει το προσεχές διάστημα ένα πρόγραμμα παραγωγής μαθητικού ντοκιμαντέρ, με θέμα «Κατακτώντας την Ελευθερία», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν πιλοτικά 3 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ντοκιμαντέρ που θα παραχθούν θα προβληθούν στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 2021, που θα έχει θεματικό άξονα «Κατακτώντας την Ελευθερία». Στόχος είναι να δοθούν οι σωστές βάσεις από επαγγελματίες του χώρου για την παραγωγή όσο το δυνατό αρτιότερων τεχνικά  ντοκιμαντέρ, προκειμένου να συμμετέχουν σε μαθητικά διαγωνιστικά φεστιβάλ. Μας ενδιαφέρει οι μαθητές να προβληματιστούν με τις δυναμικές του ντοκιμαντέρ και να μπορέσουν να δημιουργήσουν μικρές ιστορίες σχετικά με την θεματική της Κατάκτησης της ελευθερίας.

Τα παιδιά, μέσα  από την έρευνά τους, χωρίς αναγκαστικά να περιοριστούν σε ιστορικά γεγονότα του 1821, θα διευρύνουν τις αναζητήσεις τους σε θέματα λογοτεχνίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φιλοσοφίας, ισότητας, κ.λπ. και θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν την παγκόσμια διάσταση της ελληνικής επανάστασης.

 

ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ

Α) Εισαγωγικά σεμινάρια παραγωγής ντοκιμαντέρ

Σε αυτό το στάδιο οι μαθητές θα μάθουν την σημασία της έρευνας και θα υλοποιήσουν τη συγγραφή  μιας σεναριακής σκαλέτας.

Β) Εισαγωγικά σεμινάρια κινηματογράφησης

Σε αυτό το στάδιο οι μαθητές θα μάθουν τους ρόλους μιάς κινηματογραφικής ομάδας, και τεχνικές πληροφορίες  για τις σωστές λήψεις εικόνας και ήχου και κανόνες φωτισμού κατά την διάρκεια του γυρίσματος. Βασικές αρχές μοντάζ

Διαχωρισμός ειδικοτήτων.  Στόχος είναι να συμμετέχουν όσοι πιο πολλοί μαθητές γίνεται. Τα παιδιά θα κληθούν να αποφασίσουν ποιον ρόλο θα αναλάβουν. Θα χωρισθούν σε ομάδες των 4 ατόμων προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 30 λεπτών

Γ) Κινηματογραφικά γυρίσματα (6 μέρες)

Δ) Μοντάζ  (3 βδομάδες)

Όλα τα στάδια θα υλοποιούνται μέσα στις σχολικές μονάδες  (επί 3 παράλληλα όσα θα είναι και τα σχολεία που θα συμμετέχουν) εκτός βέβαια των γυρισμάτων και  του μοντάζ.

Αποτέλεσμα 3 σπονδυλωτά ντοκιμαντέρ διάρκειας 30  λεπτών το κάθε ένα.

Η ομάδα των σεμιναρίων και της εποπτείας του κάθε ντοκιμαντέρ θα  αποτελείται από  σκηνοθέτη- σεναριογράφο, διευθυντή φωτογραφίας, ηχολήπτη, μοντέρ.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Μάρτιος – Απρίλιος 2020: 1η φάση. Σεμινάρια παραγωγής ντοκιμαντέρ

Απρίλιος- Ιούνιος 2020: Ερευνα & 1η & 2η συγγραφή σεναρίου

Σεπτέμβριος 2020: Γυρίσματα

Οκτωβριος- Δεκέμβριος 2020: Μοντάζ – αποπεράτωση

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ αναλαμβάνει την επίβλεψη των σεμιναρίων, παρακολούθηση  της συγγραφής  σεναρίων, την οργάνωση και εκτέλεση της παραγωγής  ενώ θα παρέχει τον χώρο και τα μηχανήματα για το μοντάζ

 

Οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορηθούν εκτενέστερα και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα,  παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας το συντομότερο δυνατό στο 2721022376 ή στο 6944786872.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Κινηματογράφος

Ντοκιμαντέρ για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Δημήτρη Ηλιόπουλου από την KALLIERGON

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ντοκιμαντέρ για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Δημήτρη Ηλιόπουλου από την KALLIERGON 2
Κοινοποιησέ το

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Δημήτρη Ηλιόπουλου από την επιχείρηση KALLIERGON, σε σκηνοθεσία της Ακριβής Κόλλια.

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, ένας σημαντικός εικαστικός καλλιτέχνης, αναγνωρισμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μας έκανε κοινωνούς της τέχνης του, αλλά και των αναζητήσεών του σε πεδία που αφορούν στην ίδια τη ζωή και την ουσία της. Μας ταξίδεψε μέσα από τα σπάνια εκθέματα της πλούσιας συλλογής του από όλο τον κόσμο, που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη της Καλαμάτας. Μοιράστηκε μαζί μας τις προσωπικές του διαδρομές σε πολλούς ακόμη τομείς, αλλά και τα οράματά του για το μέλλον.

Ενστερνιζόμαστε τον επίλογο του αφιερώματος στο πρόσωπό του από την αγαπημένη, αείμνηστη, στενή του φίλη Σοφία Φίλντιση, στην εφημερίδα ΜΑΧΗ τη Δευτέρα 20 Γενάρη 1986: [Δεν ξέρουμε τι καταφέραμε να πούμε για τον Δημήτρη τον Ηλιόπουλο, που να αποδίνει το παραμικρό του μέγεθος. Αν ξέραμε να ζωγραφίζαμε, θα τον φτιάχναμε λουλούδι ή ένα πουλί ή ένα φεγγάρι ή ένα σπίτι ή πολλά περιστέρια μαζί. Μα δεν ξέρουμε. Του λέμε μόνο, χαιρόμαστε που τον έχουμε φίλο. Και πως περιμένουμε να δούμε την Καλαμάτα του, όπως την είδε και τη βιογράφησε ο ίδιος.]

Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Κινηματογράφος

H Μάχη του Λάλα «ζωντανεύει» από τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

H Μάχη του Λάλα «ζωντανεύει»
Κοινοποιησέ το

Μια πολύ δημιουργική και φιλόδοξη προσπάθεια πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα ο νεοσυσταθείς Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» της Ηλείας, σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή και δημιουργό του καναλιού στο YοuTube  “MESSINIAVIEW”   ΙΩΑΝΝΗ Κ. ΜΟΥΤΣΟΥΛΑ, σε κείμενα και διαλόγους του Φιλόλογου-Ιστορικού Ερευνητή κ. Γεωργίου Κουρκούτα.

 

Η προσπάθεια αυτή αφορά την πραγματοποίηση μια ταινίας – ντοκιμαντέρ με κύριο θέμα την ιστορική Πολιορκία και την Άλωση του Λάλα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 29 Μαΐου έως 13 Ιουνίου 1821 στην ομώνυμη περιοχή με την συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος», του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Τριάδα» Καλαμάτας.

Τα γυρίσματα διήρκησαν έναν ολόκληρο μήνα και πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Λάλα, όπως στην Νεράϊδα, στο Πούσι, στο Δούκα, στο Λάλα και στο δρυοδάσος της Φολόης.

Απλοί άνθρωποι και κάτοικοι της περιοχής αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια με την συμμετοχή τους τόσο στο ντοκιμαντέρ όσο και με την διάθεση χώρων όπως παραδοσιακών αρχοντικών για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

 

Μπροστάρης της προσπάθειας η Ι.Μ. Ηλείας -Στήριξη και από τον Δήμο Πύργου 

 

Αρωγοί σε αυτή τη δημιουργική προσπάθεια που ξεκίνησε ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» ήταν από την αρχή η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό που «αγκάλιασε» τον Σύλλογο από την πρώτη μέρα δημιουργίας του και τον συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ι.Μ. για το 1821, αλλά και ο Δήμος Πύργου με τον Δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο που έθεσε ως βασικό στόχο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του την ανάδειξη του Πολιτισμού και της Ιστορίας του τόπου μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα γυρίσματα της ταινίας – ντοκιμαντέρ της Μάχης του Λάλα υπήρξε εκτενές ρεπορτάζ το οποίο αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Πύργου Ηλείας skalistiri.news – Αρχισυντάκτης της οποίας είναι ο Δημιουργός του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Θεόδωρος Λάμπρος,Αντιπρόεδρος Φώτης Βερβίτας,Μέλος Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος και Ταμίας Νικόλαος Μητσόπουλος, καθώς και στα έντυπα – ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Ηλείας.

Η ταινία βρίσκεται στην διαδικασία του μοντάζ και μόλις ολοκληρωθεί θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο.

 

Ιστορικό ντοκιμαντέρ για την Μάχη της Καρύταινας

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημιουργικές προσπάθειες Πολιτιστικών Συλλόγων και Συλλόγων που ασχολούνται με την ιστορική αναβίωση συνεχίζονται.

Συγκεκριμένα ένα ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου αφιερωμένο στην πρώτη νικηφόρο Μάχη της Καρύταινας, στις 27 Μαρτίου 1821, ετοιμάζουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΡΥΤΙΝΟΝ» σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή και δημιουργό του καναλιού στο YοuTube  “MESSINIAVIEW”   ΙΩΑΝΝΗ Κ. ΜΟΥΤΣΟΥΛΑ

 Τα γυρίσματα ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο. Η συμμετοχή αναβιωτών, μουσικών, ιστορικών, συγγραφέων, και κομπάρσων είναι εθελοντική και το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής θα παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2021 με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

  Στο ντοκιμαντέρ που αφορά την Μάχη της Καρύταινας θα συμμετέχουν εκτός από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΚΟΙΝΟΝ ΚΑΡΥΤΙΝΟΝ»,  ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» της Ηλείας ,ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγία Τριάδα» Καλαμάτας, ο ιστορικός Σύλλογος Αναβίωσης «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας καθώς και πολίτες – εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Κινηματογράφος

Βραβεύτηκαν στην Ιταλια δύο φοιτητικές μικρού μήκους ταινίες με θέμα την Καλαμάτα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

φοιτητικές μικρού μήκους ταινίες με θέμα την Καλαμάτα
Κοινοποιησέ το

Δύο διεθνείς βραβεύσεις σε 2 ελληνικά ντοκιμαντέρ μεταπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών  που δημιουργήθηκαν στην Καλαμάτα στο Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου απονεμήθηκαν στο Faito DOC Festival, στην Νάπολη της Ιταλίας που έγινε 3-7 Αυγούστου και είχε θεματικό άξονα «Μεταμόρφωση».

Πρόκειται για δύο videoart έργα που γυρίστηκαν στην Καλαμάτα τον Ιανουάριο 2019 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικού εργαστηρίου στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου από μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών.

φοιτητικές μικρού μήκους ταινίες με θέμα την Καλαμάτα

Συγκεκριμένα, η ταινία The loss of relationship in three acts του Eremus απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στην κατηγορία Ελληνική Ταινία, ενώ το Please don’t tell των Κωστή Κοντογεωργίου και Δημήτρη Μπαλτά τιμήθηκε με το βραβείο κοινού. Εξάλλου, τιμητική αναφορά έγινε και στο συλλογικό φοιτητικό πρότζεκτ Six Views On Resistanceτο οποίο προβλήθηκε, επίσης στο πλαίσιο της συνεργασίας της Σχολής Καλών Τεχνών με το  Φεστιβάλ, στην 6η διοργάνωσή του τον Ιανουάριο του 2020.

 Το Διεθνές φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει  υπογράψει από το 2019 ένα πρωτόκολλο εκπαιδευτικής-καλλιτεχνικής  συνεργασίας με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,   σύμφωνα με το οποίο μεταπτυχιακοί φοιτητές της παρακολουθούν ένα από τα εκπαιδευτικά  εργαστήρια που διοργανώνονται, με τελικό στόχο την παραγωγή καλλιτεχνικών εργασιών videoart και θεματικό άξονα την πόλη της Καλαμάτας. Επιμελητής των σεμιναρίων to 2019 ήταν ο πολυβραβευμένος Oλλανδός σκηνοθέτης Robert Rombout ενώ το 2020 η Αμερικανοβραζιλιανα σκηνοθέτης και ακτιβίστρια Iara Lee.

φοιτητικές μικρού μήκους ταινίες με θέμα την Καλαμάτα

Στο πλαίσιο συνεργασιών του και με άλλα Διεθνή Φεστιβάλ  το  Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου  και το Faito DOC Festival έχουν υπογράψει συνεργασία  ανταλλαγής πολιτιστικών αγαθών, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε επιλεγμένα Ελληνικά έργα Ντοκιμαντέρ  είτε από το επίσημο πρόγραμμα είτε από αυτά που έχουν παραχθεί κατά την διάρκεια των σεμιναρίων να συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Έτσι φέτος συμμετείχαν 8 μικρού μήκους που είχαν παραχθεί κατά την διάρκεια των σεμιναρίων το 2019 και 2020.

Βραβεύτηκαν στην Ιταλια δύο φοιτητικές μικρού μήκους ταινίες με θέμα την Καλαμάτα 3 Βραβεύτηκαν στην Ιταλια δύο φοιτητικές μικρού μήκους ταινίες με θέμα την Καλαμάτα 4


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ