Το Δ.Σ. Καλαμάτας, κατά πλειοψηφία και σύμφωνα με την εισήγηση (δείτε ΕΔΩ) ενέκρινε την παραχώρηση χρήσης του δημοτικού ακινήτου (πρώην Σχολές Παπαφλέσσα), που βρίσκεται στην Καλαμάτα επί των οδών Φαρών, Κρήτης, Κανάρη και Ηροδότου, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, άνευ ανταλλάγματος, για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για χρονικό διάστημα έως 24 μηνών. Παράλληλα, ενέκρινε το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης χρήσης ακινήτου άνευ ανταλλάγματος και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο για την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Δήμαρχος σημείωσε κατηγορηματικά ότι ο εν λόγω χώρος ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας, αποτελεί όμως περιουσία που στην ουσία της ανήκει στην τοπική κοινωνία και οφείλει να έχει και έναν ανταποδοτικό χαρακτήρα προς αυτή, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση του ακινήτου δεν τιμά κανέναν.
Ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε επίσης: «Αφήνω τα ιστορικά στην άκρη, δεν είναι της παρούσης. Άλλωστε και γνωστά είναι και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Τι ήταν, πως εξελίχθηκε, τι έχουμε σήμερα. Λοιπόν, σήμερα έχει προκύψει μια ανάγκη εξυπηρέτησης των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Μία ανάγκη στέγασης καθώς είναι πλέον γνωστό ότι το Διοικητήριο οδεύει προς ανακατασκευή. Υπήρξε σχετικό αίτημα από τον Περιφερειάρχη και σε αυτή την κατεύθυνση προχώρησε και η συζήτηση, μιας και η Περιφέρεια αναλαμβάνει μια εκτεταμένη συντήρηση του κτηριακού συγκροτήματος που όπως προείπα και όπως όλοι γνωρίζουμε είναι σε άσχημη κατάσταση. Η διάρκεια παραχώρησης είναι συγκεκριμένη και προφανώς εμείς συμφωνούμε σε αυτή τη φάση να εξυπηρετήσουμε την εν λόγω ανάγκη».
Κλείνοντας ο Δήμαρχος ανέφερε: «Έστω κι έτσι είναι ευκαιρία, να αρχίσει μια ουσιαστική διαδικασία που θα μας οδηγήσει στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου. Ο Δήμος μπροστά και σε συνεννόηση με το Επιμελητήριο να αξιοποιήσουμε το συγκεκριμένο χώρο προς όφελος της πόλης. Μέσα από τα θεματικά εργαστήρια που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες (με αφορμή την προετοιμασία του φακέλου για τις 100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες Πόλεις) υπάρχει ο Άξονας, Πολεοδομικός Σχεδιασμός & Αστικό Περιβάλλον. Και η θεματική ενότητα Υλοποίηση Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Τα θεματικά εργαστήρια θα πρέπει να ασχοληθούν και με την αξιοποίηση δημόσιων χώρων. Να έχει συμμετοχή ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αλλά και ο πρώην Πρόεδρος, μιας και υπάρχει μια δουλεία έτοιμη από όσο γνωρίζω, να καταθέσουν προτάσεις.
Όπως και να χει όμως, το συγκεκριμένο χώρο οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε ως ένα ζωντανό κύτταρο που θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Που μπορεί να φιλοξενήσει δράσεις όπως, Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων κ.ά., που σε κάθε περίπτωση θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο».