Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Οι προτάσεις του Βασίλη Κοσμόπουλου για το ελαιόλαδο

Ανέβηκε

στις

Οι προτάσεις του Βασίλη Κοσμόπουλου για το ελαιόλαδο 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Βασίλης Κοσμόπουλος για το ελαιόλαδο

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο ΔΣ για το ελαιόλαδο, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Καλαμάτα Μπροστά» Βασίλης Κοσμόπουλος, κατέθεσε πέντε προτάσεις που μπορεί πρακτικά να κάνει ο δήμος Καλαμάτας για το ελαιολαδο.

Αναλυτικά η εισήγηση του:

Ξεκινώντας τη συζήτηση για τη χαμηλή τιμή σήμερα του ελαιολάδου οφείλουμε να παρουσιάσουμε ορισμένα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ελαιολάδου. Σύμφωνα με αυτά η παγκόσμια παραγωγή έχει υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι κατά 2,2% και η Ευρωπαϊκή παραγωγή κατά 11%. Παρόλα αυτά η παγκόσμια κατανάλωση υπολείπεται κατά 150.000,00 τόνους της προσφοράς. Εξάγεται επομένως το συμπέρασμα ότι υπάρχει παγκοσμίως Υπερπαραγωγή Ελαιολάδου.

Ήδη η Ισπανία έχει προβεί , με σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής ένωσης, σε αποθεματοποίηση 170.000,00 τόνων και ετοιμάζεται για την αποθεματοποίηση άλλων 130.000,00 τόνων . Δηλαδή η αποθεματοποίησή της σε ελαιόλαδο θα ξεπεράσει την ετήσια Ελληνική Παραγωγή. Επομένως το πρόβλημα της τιμής σήμερα κινδυνεύει άμεσα να γίνει πρόβλημα διάθεσης.

Σήμερα η τιμή διάθεσης του ελαιολάδου είναι περίπου 2,00 ευρώ /λίτρο σε Ισπανία – Τυνησία και Ελλάδα και περίπου 3,00 ευρώ /λίτρο στην Ιταλία η οποία διαθέτει καλύτερο σύστημα διανομής και εμπορίας. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι το κόστος παραγωγής σε Ισπανία και Τυνησία είναι 0,75 ευρώ /λίτρο ενώ στη χώρα μας λόγω κυρίως της γεωγραφικής της ιδιομορφίας 1,75 ευρώ /λίτρο.

Στις Η.Π.Α εισάγονται κάθε χρόνο 300.00,00 τόνοι τυποποιημένου ελαιολάδου . Από αυτούς 150.000,00 τόνοι προέρχονται από την Ισπανία και μόνο 9.000,00 τόνοι από την Ελλάδα ενώ παράλληλα οι εισαγωγές από την Τυνησία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο επιδεινώνουν την κατάσταση.

Διαχρονική παθογένεια της χώρας μας η χύμα διακίνηση. Στη Μεσσηνία φέτος έχουμε 50.000,00 τόνους παραγωγή ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας και είναι ζήτημα αν 8.000,00 τόνοι διατίθενται τυποποιημένοι. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ευάλωτοι στις παγκόσμιες διακυμάνσεις και έχουμε απώλεια υπεραξίας που την καρπώνονται παραδοσιακά οι Ιταλοί που αγοράζουν το προϊόν μας.

Με δεδομένο ότι η ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) έχει καλό στελεχιακό δυναμικό και μπορεί να βοηθήσει απαιτείται Ομαδική Προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων με Συνένωση Συνεταιρισμών. Στη Μονεμβασία εννέα (9) ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί δημιούργησαν την ΚΑΣΕΛ με πολύ καλά δείγματα προς το παρόν.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

1. Να δώσει έμφαση στην αγροτική οδοποιία συντηρώντας τους υπάρχοντες δρόμους και διανοίγοντας νέους εκεί που αυτό είναι απαιτητό.

2. Να ενισχύσει τα αρδευτικά δίκτυα

3. Να δημιουργήσει δομές συγκράτησης του πληθυσμού στη ύπαιθρο αντιμετωπίζοντας παράλληλα τον ψηφιακό αναλφαβητισμό καθώς η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

4. Να προβάλει το προϊόν μέσω της υγιεινής μεσογειακής γαστρονομικής διατροφής. Σε συνεργασία με τα εστιατόρια να υπογραφεί ένα Σύμφωνο Ποιότητας για την προώθηση της χρησιμοποίησης του ελαιολάδου και να χορηγηθεί σε όσους συμφωνούν ένα ενδεικτικό σήμα. Σε συνεργασία μάλιστα με τους άλλους δήμους του Νομού μας και το Επιμελητήριο να γίνει επέκταση του Συμφώνου σε όλη τη Μεσσηνία.

5. Δεδομένου ότι το ΠΟΠ Καλαμάτας έχει αναφορά σε όλη τη Μεσσηνία να προχωρήσει στην Ίδρυση Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Μεσσηνίας κατά το πρότυπο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) του οποίου η βασική αποστολή , η οποία εξειδικεύεται στο καταστατικό του σε 18 επί μέρους στόχους, περιλαμβάνει δύο βασικές κατευθύνσεις . Η πρώτη αφορά τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των συνθηκών στον Τομέα Παραγωγής και η δεύτερη τις δράσεις τις σχετικές με τη βελτίωση των όρων στον τομέα διάθεσης και εμπορίας.

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ