Connect with us

Ταξίδια

Οι πεζοπόροι του Ευκλή περπάτησαν στα καλντερίμια της Μάνης

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Οι πεζοπόροι του Ευκλή περπάτησαν στα καλντερίμια της Μάνης 1

Οι πεζοπόροι του Ευκλή περπάτησαν στα καλντερίμια της Μάνης

Την περασμένη Κυριακή (13/10ου) οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” , προσκαλεσμένοι από τον Καρδαμυλιώτη φίλο τους Σταύρο Ασημάκο, γνώρισαν και περπάτησαν το Μανιάτικο καλντερίμι από την Μηλέα έως την Παναγιά την Γιάτρισσα.

Ο Ευκλής

* Το καλντερίμι δυστυχώς ήταν κατεστραμμένο, αλλά τη ”μαστροριά” των πετροκτιστάδων, μπορούσαν να την δουν σε πολλά σημεία !!

* Η Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας είναι κτισμένη στην κορυφογραμμή του Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 1000 μ., κοντά στο δάσος της Βασιλικής του Ταϋγέτου, είναι αφιερωμένη στη Γένεση της Παναγίας, από την ομώνυμη εικόνα που υπάρχει στη Μονή, που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου.
Η Μονή έχει ανεγερθεί στη θέση των ερειπίων αρχαίου ναού της Αθηνάς Γιατρίσσης και ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει δομικά στοιχεία από τον αρχαίο ναό ενσωματωμένα στο εσωτερικό της. Η μετατροπή του ναού σε χριστιανικό έγινε το 382 μ.Χ.

Ο Ευκλής

* Η πεζοπόρος Ιουλία Πετροπουλέα, καταγόμενη από την Μάνη περιγράφει : << Η σημερινή πεζοπορία μας ξεκίνησε από την πλατεία της Μηλιάς, εκεί στην υπέροχη εκκλησία του χωρίου, που για πρώτη φορά έμπαινα μέσα..περίεργο ο Τόπος μου και ακόμα τον ανακαλύπτω !

Εβδομήντα πεζοπόροι, έτοιμοι να απολαύσουμε την Μανιάτικη Γη, πήραμε το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγιά την Γιάτρισσα.

Δεν ήταν μια απλή πεζοπορία, ήταν μια γνωριμία με τον Τόπο μου !
Δεν με ένοιαζε εάν ήμουν πρώτη ή τελευταία, ήθελα, να δω και να αποτυπώσω καθετί γύρω μου, δεν υπήρχε χρόνος, υπήρχε μαγεία, ομορφιά, πλούτος, κάθε βήμα και μια εικόνα και μια μικρή έκπληξη της Φύσης.

Ένα ευχαριστώ της σε όλους μας, πόσο γενναιόδωρη !
Γαλήνη μέσα σου, εκεί την νιώθεις ατόφια, με αρμονία όλα γύρω σου, τοποθετημένα σωστά, καθετί έχει τον ρόλο του !

Οξυγόνο παντού, καθαρότητα και διαφάνεια, όλα είναι αυτά που φαίνονται !
Όταν έφτασα στο Μοναστήρι, το μόνο που είπα “Παναγιά μου, χίλια ευχαριστώ, γιατί απλά είμαι καλά και μπορώ μέσα μου, να νιώθω ευγνώμων” !!
Υγεία σε όλους και Αγάπη παντού. Η Φύση ξέρει !! >>

* Η πρόεδρος του Ευκλή, Ελένη Οικονομοπούλου εκπροσωπώντας όλους τους ορειβάτες – πεζοπόρους, ευχαρίστησε θερμά τον Σταύρο Ασημάκο, που είχε δεχτεί την πρότασή της, να είναι ο οδηγός τους, καθώς και τον έφορο πεζοπορίας του συλλόγου Δημήτριο Τσεκουρά, που συνόδεψε τους τελευταίους πεζοπόρους, να βγουν με ασφάλεια από το καλντερίμι.

Ο Ευκλής

Οι πεζοπόροι του Ευκλή περπάτησαν στα καλντερίμια της Μάνης

Ταξίδια

Ευκλής Καλαμάτας: Διήμερη ορειβατική εξόρμηση στην κορυφή του Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου στα 2407 μ.

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ταϋγέτος

Ο Ευκλής στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου

Το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουλίου 2020, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής”, θα ανέβουν στον Ταΰγετο από το Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης, στην κορυφή στα 2407 μ. υψόμετρο, να προσκυνήσουν στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, το οποίο βρίσκεται εκεί αγέρωχο από τα τέλη του 19 ου αιώνα.

__Θα έχουν την ευκαιρία, να θαυμάσουν και να φωτογραφίσουν το ”Φαινόμενο της Πυραμίδας” , τα σπάνια φυτά και τα αρωματικά βότανα του Ταϋγέτου.

Στις 6:30 το πρωί όλοι οι επισκέπτες πηγαίνουν στην πλευρά της κορυφής που βλέπει τη Μεσσηνία για να δουν το ”Φαινόμενο της Πυραμίδας”.

__Ο Προφήτης Ηλίας είναι μια κορυφή με σχήμα πυραμίδας και με την ανατολή του Ηλίου εμφανίζεται μια σκιά πυραμίδας σε όλο το Μεσσηνιακό Κόλπο. Πραγματικά φανταστικό !!

__ Πληροφορίες: Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου) στο τηλέφωνο του συλλόγου 27210 84844 ή 27210 90627 και 6974252234.

Ταϋγέτος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

Ευκλής Καλαμάτας: Περπάτησαν μετά από 45 χρόνια μονοπάτι στου Σελλά Τριφυλίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ευκλής Καλαμάτας μονοπάτι στου Σελλά Τριφυλίας

Ευκλής Καλαμάτας μονοπάτι στου Σελλά Τριφυλίας

Ευκλής Καλαμάτας μονοπάτι στου Σελλά ΤριφυλίαςΤην περασμένη Κυριακή 5 Ιουλίου 2020, οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” εξόρμησαν στην Τριφυλία για να περπατήσουν ένα μονοπάτι από το ορεινό χωριό Σελλά έως τον Άγιο Νικήτα στα 850 μ. υψόμετρο στο όρος Άι Λιάς.
Η απαιτητική κατά 70 % ορειβατική, σκιερή διαδρομή ήταν ανάμεσα σε πεύκα, αριές και κουμαριές, όπου όλοι και οι εξήντα περιηγητές απόλαυσαν το πρόσφατα ανοιγμένο μονοπάτι από τους ντόπιους.
   Η πρόεδρος της Κοινότητας Σελλάς Χάϊδω Παπαευθυμίου είχε προσκαλέσει τον δραστήριο καλαματιανό σύλλογο, να τους ξεναγήσει και να τους δείξει τις ομορφιές της περιοχής.
   Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά την πρόεδρο της Κοινότητας Σελλάς Χάιδω Παπαευθυμίου για την άψογη φιλοξενία, όλους τους ντόπιους που άνοιξαν το μονοπάτι, για να το περπατήσει ο Ευκλής μετά από 45 χρόνια και τέλος τον οδηγό τους Αλέξανδρο Γαραντζιώτη.
   Επόμενη προγραμματισμένη εξόρμηση του Ευκλή είναι το ορειβατικό διήμερο 11 και 12 Ιουλίου στην ανάβαση στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου, για να απολαύσουν το Φαινόμενο της Πυραμίδας.
Ευκλής Καλαμάτας μονοπάτι στου Σελλά Τριφυλίας

Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

Δράσεις Ιουλίου για τον Ευκλή Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ευκλής Καλαμάτας

Ευκλής Καλαμάτας: Δράσεις – Ιούλιος 2020

Τον Ιούλιο έχει προγραμματίσει ο Σύλλογος Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” δράσεις για την πεζοπορική και ορειβατική ομάδα του.

Πιο συγκεκριμένα:

__ 5 Ιουλίου 2020: Πεζοπορική εξόρμηση για όλη την οικογένεια στο ορεινό χωριό Σελλά Τριφυλίας, κυκλική σκιερή διαδρομή ανάμεσα σε αριές, δρυς και πεύκα.

__ 12 Ιουλίου 2020: Ορειβατική εξόρμηση, ανάβαση στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου (2407 μ.). Φαινόμενο Πυραμίδας.

__26 Ιουλίου 2020: Διάσχιση φαραγγιού Αντρωνίου στην ορεινή Ηλεία

Ευκλής Καλαμάτας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων:

* Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου) στα τηλ. 27210 90627 και 6974252234.

* Αγγελική Ματσούκα (έφορος εκδρομών) στο τηλ. του συλλόγου 27210 84844.

* ΦΒ: Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ