Connect with us

Ταξίδια

Οι πεζοπόροι του Ευκλή ετοιμάζονται για την ποταμοδιάσχιση της Νέδας

Kalamata Times

Published

on

Οι πεζοπόροι του Ευκλή ετοιμάζονται για την ποταμοδιάσχιση της Νέδας 1
   Την περασμένη Κυριακή, 21 Ιουλίου, το δραστήριο τμήμα πεζοπορίας και εκδρομών του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής περιηγήθηκε την νήσο Σφακτηρία και γνώρισε τα μνημεία των Γάλλων, των Ρώσων και των Άγγλων, που έχουν στηθεί πάνω στη νήσο, αποδίδοντας φόρο τιμής στους πεσόντες της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στις 20 Οκτωβρίου 1827.
Πρόκειται για την τελευταία σημαντική Ναυμαχία στην ιστορία, που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με ιστιοφόρα σκάφη και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανεξαρτησία των Ελλήνων.
Στην μάχη αυτή ο Ιμπραήμ έχασε μαζί με τον στόλο του και τις ελπίδες του, να καταπνίξει την Επανάσταση, καθώς αποκλείσθηκε από τον στόλο των Μεγάλων Δυνάμεων και έχασε τα 60 από τα 89 πλοία του και πλήθος στρατιωτών.
– Εκτός από την περιήγηση στην Σφακτηρία, οι εκδρομείς επισκέφθηκαν στην Πύλο το σπίτι του Ολυμπιονίκη (1912 στην Στοκχόλμη Σουηδίας) Κωστή Τσικλητήρα, καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο του, που βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού.
– Η μέρα των περιηγητών έκλεισε με απολαυστικό θαλασσινό μπάνιο στην Φοινικούντα.
Οι πεζοπόροι του Ευκλή ετοιμάζονται για την ποταμοδιάσχιση της Νέδας 2

Ποταμοδιάσχιση της Νέδας

– Οι φυσιολάτρες του ”Ευκλή” θα διασχίσουν την Νέδα το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019, συμμετέχοντας στην 27η Πεζοπορική διαδρομή, όπου οι ντόπιοι διοργανώνουν κάθε χρόνο, τιμώντας την μνήμη του τελευταίου προέδρου της Κοινότητας Αυλώνας, Σωτήρη Λαμπρόπουλου.
Είναι η 4η χρονιά που το πεζοπορικό τμήμα του ”Ευκλή” συμμετέχει στην παραπάνω
ποταμοδιάσχιση της Νέδας.
– Ώρες πορείας : 4 (+/-)
Διαδρομή : 6 χλμ. περίπου.
Βαθμός δυσκολίας : Β΄
Ραντεβού εκκίνησης : Από τα γραφεία του Ευκλή, στις 8:00 π.μ. τέρμα Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.).
Μετακίνηση με λεωφορείο από Καλαμάτα έως το χωριό Αυλώνα, κόστος : 12 ευρώ (μέλη), 15 ευρώ (μη μέλη) και 10 ευρώ (φοιτητικό).
Κόστος μετακίνησης προς το ποτάμι και από το ποτάμι με αγροτικά αυτ/τα ντόπιων, 5 ευρώ το άτομο.
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων : Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου Ευκλή) 27210 90627 και 697 425 2234.
Οι πεζοπόροι του Ευκλή ετοιμάζονται για την ποταμοδιάσχιση της Νέδας 3

Ταξίδια

Δράσεις Ιουνίου 2020 από τον Ευκλή Καλαμάτας

Kalamata Times

Published

on

κτριο ευκλη

Ευκλής Καλαμάτας – Δράσεις Ιουνίου 2020

Ο Σύλλογος Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” τον Ιούνιο έχει προγραμματίσει δράσεις για την πεζοπορική του ομάδα, καθώς και μια εκδήλωση ανταλλαγής βιβλίων.

Ευκλής Καλαμάτας

Πιο συγκεκριμένα :

__7 Ιουνίου 2020 : Πεζοπορική εξόρμηση για όλη την οικογένεια στο όμορφο ελατοδάσος της ορεινής Φαλαισίας, από το Νιχώρι (1100 μ.) έως τους Άνω Γιανναίους με ενδιάμεση επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ρεκίτσας όπου μόνασε ο Παπαφλέσσας.

__21 Ιουνίου 2020 : Πεζοπορική εξόρμηση στα καλντερίμια της Μάνης περπατάμε από την Καρδαμύλη, το Πετροβούνι, το Λοσνί, το Προάστιο, εξερευνούμε την σπηλιά Βατσινίδη και καταλήγοντας κάνουμε τις βουτιές μας στην παραλία του Φονέα.

__27 Ιουνίου 2020 : Εκδήλωση δωρεάν ανταλλαγής βιβλίων στα γραφεία του συλλόγου, Αριστομένους 56, με τίτλο: ”Βιβλία που ζητούν, να αγαπηθούν πάλι από την αρχή !”

Βιβλία

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων:

* Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου) στα τηλ. 27210 90627 και 6974252234.

* Αγγελική Ματσούκα (έφορος εκδρομών) στο τηλ. του συλλόγου 27210 84844.

* ΦΒ : Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ

Continue Reading

Ταξίδια

Οι φυσιολάτρες του Ευκλή εξερευνούν το ελατοδάσος στην ορεινή Φαλαισία Αρκαδίας.

Kalamata Times

Published

on

Ευκλής Καλαμάτας

Ευκλής Καλαμάτας

Στην κατάφυτη από έλατα διαδρομή από το Νιχώρι στα 1200 μ. υψόμετρο, την Ιερά Μονή Ρεκίτσας (1100 μ.) έως τους Άνω Γιανναίους στο νομό Αρκαδίας, θα περπατήσουν την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020 οι περιηγητές του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής» τηρώντας όλους τους κανόνες σωστής αυτοπροστασίας για τον covid 19.

** Στις 26 Δεκεμβρίου 2019, εξερεύνησαν και σηματοδότησαν την πανέμορφη και μόνιμα καθαρισμένη διαδρομή στην ορεινή Φαλαισία στα 1200 μ. υψόμετρο από το Νιχώρι έως την Ι. Μ. Ρεκίτσας η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Οικονομοπούλου και το μέλος του πεζοπορικού τμήματος Αγγελική Τσάκου.

** Το Νεοχώρι ή Νιχώρι είναι το τελευταίο χωριό της Φαλαισίας στην Αρκαδία, τριγυρισμένο από πυκνό ελατοδάσος, πριν τα σύνορα με τον Νομό Μεσσηνίας.

** Θα επισκεφθούν την Ι. Μονή Ρεκίτσας ή Μονή Παπαφλέσσα, σε υψόμετρο 1100 μέτρων, στις παρυφές ενός δάσους από έλατα και θα καταλήξουν στους Άνω Γιανναίους.
Η Μονή υπήρχε, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, πριν το 1600, όπου και πλήθος μοναχών ασκήτευαν σε αυτήν.
Ήταν λημέρι των Αρματολών και Κλεφτών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Εκεί μόνασε για μερικά χρόνια και ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Παπαφλέσσας, προτομή του οποίου υπάρχει στον περίβολο της μονής, η οποία καταστράφηκε και λεηλατήθηκε από τους Τούρκους αρκετές φορές.

Ευκλής Καλαμάτας

** Διαδρομή 8700 χλμ. : Εύκολη και βατή, άλλοτε σε καλντερίμι, άλλοτε μέσα στο ελατοδάσος, προσιτή για όλη την οικογένεια. Βαθμός δυσκολίας Α΄. Ώρες πορείας διαδρομής 4:00 (+/-).

Μετακίνηση : Με λεωφορείο

Κόστος : 10 ευρώ (μέλη), 12 ευρώ (μη μέλη) και 8 ευρώ (φοιτητικό, παιδικό, ανέργων με ενεργή κάρτα Ο.Α.Ε.Δ.).

Ραντεβού εκκίνησης : Στις 8:30 π.μ. από τα γραφεία του Ευκλή, τέρμα Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.) και επιστροφή κατά προσέγγιση 5 – 6 μ.μ.

Φαγητό : Στη ταβέρνα ”Αγνάντιο” – Ξενώνας στο Δυρράχι Αρκαδίας.

Οδηγός : Τσεκουράς Δημήτριος (έφορος πεζοπορίας).

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων :

Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και διοργανώτρια εξορμήσεων) στα τηλέφωνα 27210 90627 και 6974252234.
Αγγελική Ματσούκα (έφορος εκδρομών) στο τηλ. του συλλόγου 27210 84844.

Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας “ΕΥΚΛΗΣ”

 

Continue Reading

Ταξίδια

Κοινωνικός τουρισμός: Δείτε αν δικαιούστε δωρεάν διακοπές

Kalamata Times

Published

on

Κοινωνικός τουρισμός: Δείτε αν δικαιούστε δωρεάν διακοπές 8

Κοινωνικός τουρισμός

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τρέξουν το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ για 400.000 δικαιούχους και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που θα προσφέρει διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις για 250.000 δικαιούχους 

Επιπλέον, οι 113.000 δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού από πέρσι μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιταγές τους μέχρι τέλος Οκτωβρίου αντί για 31 Ιουλίου.

Θα προηγηθεί η νομοθέτηση του έκτακτου προγράμματος διακοπών στην Ελλάδα που θα ισχύσει φέτος, για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορονοϊού.

Ο μέγιστος αριθμός των δικαιούχων φέτος μπορεί να φτάσει στα 420.000 άτομα, συν άλλοι 113.000 δικαιούχοι από το περσινό πρόγραμμα που έχουν δικαίωμα να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, μετά την παράταση που δόθηκε από τον ΟΑΕΔ.

Στην επιταγή που θα πάρουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα διακοπών για το 2020-2021, εκτός από τη διαμονή τους, εξετάζεται να προστεθεί και έξτρα επιδότηση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ο κοινωνικός τουρισμός δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, αλλά κυρίως από τη «μεσαία τάξη», που λόγω κριτηρίων και μειωμένων κρατικών πόρων έμενε εκτός κοινωνικού τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Η αύξηση των δικαιούχων για δωρεάν διακοπές θα χρηματοδοτηθεί ειδικά φέτος, που η τουριστική κίνηση προβλέπεται να είναι χαμηλή λόγω του κορονοϊού, με ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι των 10 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο ΟΑΕΔ για την επιδότηση των διακοπών των χαμηλόμισθων τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.

Τα στελέχη του ΟΑΕΔ εκτιμούν ότι φέτος μπορεί να ικανοποιηθεί το 95% ή ακόμη και το 100% όσων κάνουν αίτηση, γιατί κάθε χρόνο ο συνήθης αριθμός αιτήσεων για δωρεάν διακοπές δεν ξεπερνά τις 300.000 και από αυτούς παίρνουν την επιταγή περίπου 140.000 δικαιούχοι.

Συνολικά, παλαιοί και νέοι δικαιούχοι ανέρχονται στα 533.000 άτομα.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν πιθανώς στις 10 Ιουνίου αφού πρώτα νομοθετηθεί το έκτακτο πρόγραμμα διακοπών που θα ισχύσει φέτος για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορονοϊού.

Ο κόφτης του εισοδήματος για την υποβολή αιτήσεων συνδυάζεται με μοριοδότηση, που μηδενίζεται όμως πάνω από τις 30.000 ευρώ.

Μέχρι πέρυσι η χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ κάλυπτε μικρότερο αριθμό δικαιούχων και έπαιρναν τις επιταγές όσοι συγκέντρωναν τα περισσότερα μόρια από χαμηλό εισόδημα, από ανήλικα τέκνα, από έτη πληρωμής εισφορών στο λογαριασμό Εργατικής Εστίας κ.ά., ενώ όσοι είχαν τα λιγότερα μόρια αποκλείονταν.

Με τα 30 εκατ. ευρώ που διατίθενται φέτος, ελάχιστοι θα μείνουν εκτός φθηνών διακοπών, γιατί τα χρήματα θα καλύψουν και όσους έχαναν σε μοριοδότηση λόγω υψηλότερου των 30.000 ευρώ εισοδήματος.

Η επιδότηση διαμονής στο πρόγραμμα του 2019 έφτανε στα 38 ευρώ την ημέρα ανά άτομο στα καταλύματα «5 αστέρων» των «προσφυγικών νησιών» και στα 26 ευρώ στα καταλύματα της ίδιας κατηγορίας στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ η συμμετοχή του δικαιούχου ήταν στα 8 ευρώ τη μέρα χωρίς πρωινό και στα 12 ευρώ με πρωινό.

Αν δεν αλλάξουν οι προϋποθέσεις για φέτος, τότε οι δικαιούχοι θα είναι εργαζόμενοι (μισθωτοί) αλλά και άνεργοι που έχουν κατά το προηγούμενο της αίτησης έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας, ή επιδοτήθηκαν για 50 ημέρες από τον ΟΑΕΔ λόγω ανεργίας, λόγω μητρότητας ή ακόμη και αν δεν επιδοτήθηκαν αλλά γράφτηκαν ως άνεργοι πριν τη λήξη των αιτήσεων.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ