Connect with us
Επιμελητηρίο

πρέπει να δεις

Οι μεγάλες αλλαγές που θα δούμε στις θάλασσές μας

Ανέβηκε

στις

Οι μεγάλες αλλαγές που θα δούμε στις θάλασσές μας 5
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Τι είναι ο θαλάσσιος καύσωνας που θα αλλάξει για πάντα τη Μεσόγειο

Τα στοιχεία είναι τρομακτικά και αφορούν τον Μάιο, κάτι που σημαίνει οι επόμενες μετρήσεις θα είναι ακόμα χειρότερες. Οι θάλασσες της Μεσογείου έδωσαν θερμοκρασίες 5 βαθμούς παραπάνω από το συνηθισμένο και οι επιστήμονες προβλέπουν πως η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι ζοφερή για τα θαλάσσια οικοσυστήματά μας.

Τι είναι ο θαλάσσιος καύσωνας που θα αλλάξει για πάντα τη Μεσόγειο

«Το μεγάλο κύμα θαλάσσιας ζέστης ξεκίνησε στο τέλος του Μαΐου στην Θάλασσα της Λιγουρίας», που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιταλία και την βόρεια Κορσική, και επεκτάθηκε τον Ιούνιο στον Κόλπο του Τάραντα, στην νοτιοανατολική Ιταλία, δήλωσε η Καρίνα φον Σούκμαν, γερμανίδα ωκεανολόγος στην Mercator Océan International.

Και μπορεί οι λουόμενοι να ευχαριστήθηκαν τα ζεστά νερά νωρίτερα όπως οι επιστήμονες τονίζουν πως αυτό είναι αρχή μιας μεγάλης αλλαγής που δεν είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε.

Σύμφωνα με την Καρίνα φον Σούκμαν, μέλος της μεγάλης ομάδας που συντάσσει τις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ο καύσωνας στις θάλασσες σημαίνει δραματικές αλλαγές στη χλωρίδα και τη πανίδα. Κάποια είδη θα αυξηθούν σε επικίνδυνα νούμερα, κάποια είδη θα εξαφανιστούν και κάποιοι πληθυσμοί θα πρέπει να μεταναστεύσουν σε λιγότερα θερμά νερά.

Το 2003 και το 2006 για παράδειγμα μετά από αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας εξαφανίστηκε η ποσειδωνία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως παρατηρείται στη χλωρίδα του βυθού. Τα φυτά δεν μπορούν να αντέξουν την αλλαγή και οι θάλασσες κινδυνεύουν να μείνουν “γυμνές”.

Οι μεγάλες αλλαγές που θα δούμε στις θάλασσές μας 6

Οι μεγάλες αλλαγές που θα δούμε στις θάλασσές μας 7

Εμφάνιση ειδών που είναι επικίνδυνα

Είδη που προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία εισήλθαν στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, πλησιάζουν τις ακτές της Μεσογείου και δύο από τα είδη αυτά είναι πιθανό να αποτελέσουν πρόβλημα σε πέντε ή δέκα χρόνια. Ο λόγος για τον  λαγοκέφαλο και την τροπική γιγάντια μέδουσα Rhopilema nomadica, η οποία ήδη απαντά στο Αιγαίο.

Ο λαγοκέφαλος, είδος που πλέον συναντάμε συχνά και στα ελληνικά νερά είναι ένα εξαιρετικά αδηφάγο φυτοφάγο ψάρι που απειλεί να διαταράξει τις συνήθεις τροφικές αλυσίδε» καθώς καταναλώνει τα φύκη που χρειάζονται τα μικρά άλλων ψαριών.

Η γιγάντια μέδουσα προκαλεί σοβαρά τσιμπήματα που χρήζουν νοσηλείας με κίνδυνο να χρειαστεί να κλείσουν ολόκληρες παραλίες για να μην κινδυνεύσουν λουόμενοι.

ΠΗΓΗ

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ