Connect with us

Διατροφή

Οι ίνες του λιναρόσπορου τροφοδοτούν τα ευεργετικά εντερικά βακτήρια

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Οι ίνες του λιναρόσπορου τροφοδοτούν τα ευεργετικά εντερικά βακτήρια 1

Λιναρόσπορος

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με λιναρόσπορο έχουν πιο ευεργετικά βακτήρια στο έντερο και καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης.

Το φυτό λινάρι (Linum usitatissimum) έχει μια μακρά και διάσημη ιστορία που πάει πίσω σχεδόν 10.000 χρόνια. Παρόλο που χρησιμοποιείται ιστορικά εδώ και αιώνες, έκανε την εμφάνισή του στις λίστες των αγορών μόνο πριν από 10 χρόνια. Οι λιναρόσποροι είναι πλούσιοι σε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες και περιέχουν περισσότερες πολυφαινόλες από πολλά λαχανικά, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Η υγεία του εντέρου είναι το κλειδί για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος αλλά έχετε δει μικρή πρόοδο, ίσως θα πρέπει να πρέπει να φροντίσετε να ταΐζετε και τα ευεργετικά βακτηρίδια του οργανισμού σας. Ο λιναρόσπορος είναι μια ισχυρή θεραπευτική τροφή που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης, των ορμονών και της αρτηριακής πίεσης. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τον συμπεριλαμβάνουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο με διάφορους τρόπους. Υπάρχει και ένας άλλος λόγος για να αρχίσετε να τρώτε λιναρόσπορους εάν δεν το κάνετε ήδη: σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism, ο λιναρόσπορος ζυμώνεται στο έντερο προκαλώντας αλλαγές στην υγεία των εντέρων και οδηγώντας σε βελτιωμένη απώλεια βάρους για εκείνους που είναι υπέρβαροι. Oι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η προσθήκη αυτών των σπόρων στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της χοληστερόλης και στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Στη νέα μελέτη σε ποντίκια, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία και το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία διαπίστωσε ότι οι ίνες λιναρόσπορου ζυμώνονται στο έντερο και επηρεάζουν το γαστρεντερικό μικροβίωμα. Αυτή η διαδικασία, τονίζουν, έχει θετικό αντίκτυπο στη μεταβολική υγεία. Φαίνεται επίσης ότι προστατεύει από την παχυσαρκία στο πλαίσιο μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

«Το εντερικό μικροβίωμα είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που ρυθμίζει την λιπαρότητα και την ανοχή γλυκόζης στα ποντίκια και τους ανθρώπους», εξηγούν οι ερευνητές.

“Η δίαιτα”, συνεχίζουν, “είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που το διαμορφώνουν και μεταβάλλοντας το μικροβίωμα του εντέρου μέσω της διατροφής έχει υπονοηθεί ότι αποτελεί ένα ελκυστικό τρόπο για να βελτιωθεί ο μεταβολισμός του ξενιστή”. Ο λιναρόσπορος, ο οποίος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, ξεκινά μια διαδικασία διάσπασης (ζύμωσης) μόλις φτάσει στο έντερο. Σε γενικές γραμμές, η διάσπαση των διαιτητικών ινών μπορεί να προκαλέσει υγιείς αλλαγές στο μικροβιακό έντερο, οι οποίες με τη σειρά τους είναι επωφελείς για την μεταβολική υγεία. Ωστόσο, υπάρχει λίγη έρευνα που εξετάζει πώς οι ίνες από το λιναρόσπορο συγκεκριμένα, επηρεάζουν την υγεία μετά τη ζύμωση τους στο έντερο. Ο στόχος της νέας μελέτης ήταν να καλύψει αυτό το κενό.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες δούλεψαν με εργαστηριακά ποντίκια, τα οποία χωρίστηκαν σε τέσσερις πειραματικές ομάδες και τροφοδοτήθηκαν με τέσσερις διαφορετικούς τύπους δίαιτας:

μια τυπική δίαιτα με 4,6% ίνες από σόγια – αυτή ήταν η “διατροφή ελέγχου”
μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χωρίς φυτικές ίνες – αυτή ήταν η “δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά”
μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με 10% μη πέψιμες ίνες κυτταρίνης – αυτή ήταν η “δίαιτα κυτταρίνης”
μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με 10% ίνες λιναρόσπορου – αυτή ήταν η “διατροφή λιναρόσπορου”.

Στη συνέχεια, για να διερευνήσουν τις μεταβολικές αλλαγές που συμβαίνουν στα ποντίκια που κατανάλωναν τις διάφορες δίαιτες, οι επιστήμονες κοίταξαν πόσο οξυγόνο χρησιμοποίησαν, πόση ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα παρήγαγαν, πόσο φαγητό έτρωγαν και πόσο νερό έπιναν, όπως και πόση ενέργεια κατανάλωναν. Μετά από τη διατροφή κάθε ομάδας ποντικών με την καθορισμένη δίαιτά τους για 12 εβδομάδες, οι επιστήμονες πήραν επίσης δείγματα από το τμήμα στην αρχή του παχέος εντέρου για να δουν πώς έχουν επηρεαστεί το βακτηριακό τους περιεχόμενο. Σε σύγκριση με τα τρωκτικά από άλλες πειραματικές ομάδες, εκείνα που είχαν τραφεί με την υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα είχαν χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων του εντέρου που σχετίζονταν με καλύτερη μεταβολική υγεία, λιγότερα «καλά» λιπαρά οξέα και υψηλά επίπεδα βακτηρίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Στην περίπτωση των ποντικών που κατανάλωσαν είτε τη δίαιτα κυτταρίνης, είτε εκείνη του λιναρόσπορου, η βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερό τους είχε φθάσει σε μια υγιέστερη ισορροπία μέχρι το τέλος της περιόδου των 12 εβδομάδων. Επίσης, τα τρωκτικά της ομάδας δίαιτας λιναρόσπορου ήταν πιο δραστικά σωματικά στο τέλος της περιόδου μελέτης και εμφάνισαν μικρότερη αύξηση βάρους σε σύγκριση με άλλα ποντίκια.

Κατά την εξέταση του περιεχομένου των τμημάτων του παχέος εντέρου αυτών των ποντικών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια του εντέρου βοηθούν στη διάσπαση των ινών που υπάρχουν στο κέλυφος του λιναρόσπορου. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα βακτήρια επίσης καταλήγουν να παράγουν υψηλότερα επίπεδα υγιεινών λιπαρών οξέων. Στην εργασία τους, οι ερευνητές γράφουν: “Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η συμπλήρωση ινών λιναρόσπορου επηρεάζει τον μεταβολισμό του ξενιστή αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη και μειώνοντας την παχυσαρκία καθώς και βελτιώνοντας την ανοχή στη γλυκόζη. Οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να κατευθυνθούν στην κατανόηση της σχετικής συμβολής των διαφόρων μικροβίων και την οριοθέτηση των μηχανισμών για τον τρόπο με τον οποίο οι ίνες του λιναρόσπορου επηρεάζουν τον μεταβολισμό του ξενιστή”.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Διατροφή

5 απλοί κανόνες για να χάσεις κιλά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

salata

Κανόνες για να χάσεις κιλά

Αγχώνεσαι, ανεβαίνεις στη ζυγαριά και σε πιάνει κρύος ιδρώτας, θες να μπεις στο παλιό σου παντελόνι και δεν τα καταφέρνεις. Αν δεν είσαι έτοιμος ή έτοιμη να θυσιάσεις απολαύσεις και γεύσεις, ή να γυμναστείς σκληρά, υπάρχουν 5 απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις και δεις αποτελέσματα.

Κοιμήσου περισσότερο

Όσο περισσότερο μένουμε ξύπνιοι, τόσο περισσότερο πεινάμε, υποκύπτουμε σε πειρασμούς, και οι θερμίδες κάνουν πάρτυ μέσα στην ημέρα. Φυσικά ΄δεν λέμε να κοιμάσαι 16 ώρες, αλλά αν μπορείς να κοιμάσαι νωρίς το βράδυ, πριν σε πιάσουν οι συνηθισμένες νυχτερινές λιγούρες, ή η διάθεση για ένα ποτό, τότε θα έχεις ένα πλεονέκτημα στην απώλεια κιλών.

Βάλε κίνηση στη ζωή σου

Κίνηση είναι ενέργεια. Ενέργεια ισοδυναμεί με απώλεια θερμίδων και κυρίως λίπους. Ξέχνα το ασανσέρ, χρησιμοποίησε τις σκάλες. Περιόρισε το αυτοκίνητο, περπάτα περισσότερο. Ξεκίνα ένα άθλημα για να είναι περισσότερο διασκεδαστική η γυμναστική.

Συμβάδιζε με την εποχή

Προτίμησε φρούτα και σαλάτες εποχής, πρώτον γιατί είναι φρέσκα και δεύτερον γιατί είναι φθηνότερα. Βρες συνταγές βασισμένες σε υλικά εποχής που δεν έχουν πολλές θερμίδες και απόλαυσε φαγητά που δεν θα επιβαρύνουν την κατάστασή σου.

Ξηροί καρποί

Διατροφικά είναι θησαυρός. Θερμιδικά δεν είναι εχθρός σου στη μάχη με τη ζυγαριά. Αλλά δεν είναι και νερό…Περιόρισε την ποσότητα που καταναλώνεις, κάθε φορά και περισσότερο, μέχρι 5-6 αμύγδαλα να περιορίζουν την αίσθηση της πείνας που έχεις.

Προτίμησε γεύματα με καθαρή πρωτείνη

Θα το δείς σε πολλές δίαιτες, να σε συμβουλεύουν να τρως άπαχο κρέας χωρίς σάτσες και συνοδευτικά. Είναι ένας εύκολος τρως να μην πεινάς και να λαμβάνεις καλές θερμίδες.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διατροφή

Δίαιτα Dash: Η πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο που χτυπά παχυσαρκία και υπέρταση

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δίαιτα Dash: Η πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο που χτυπά παχυσαρκία και υπέρταση 4

Δίαιτα Dash

Σε εποχές όπως αυτή που διανύουμε από τις αρχές του 2020, το ζήτημα της διατροφής γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Για πολλούς ο κορωνοϊός ήταν το wake up call ώστε να αρχίσουν να αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Από ανάγκη φυσικά, όχι επιλογή.

Για αρκετούς όμως αυτή η ανάγκη δεν ήρθε με τον κορωνοϊό. Ήρθε με την περιβαλλοντική κρίση. Και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών για το σύνολο πληθυσμών σε πολλές χώρες της Δύσης, είναι ανάγκη μεγαλύτερη κι από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πανθομολογούμενα η κορυφαία διατροφή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να φροντίσει τον οργανισμό του και ο οργανισμός του να του το ανταποδώσει σε εποχές που εμφανίζονται ιοί τέτοιας μορφής.

Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει εμφανιστεί και μια ακόμα δίαιτα που συστήνεται από μερικούς από τους μεγαλύτερους οργανισμούς υγείας στον κόσμο, δηλαδή το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η Αμερικανική Ένωση Καρδιοπαθών, η Mayo Clinic και πολλές ντιρεκτίβες από διάφορους εθνικούς οργανισμούς που γίνονται κατά καιρούς σχετικά με την διατροφή των λαών.

Με τα αρχικά της να σημαίνουν Διατροφικές Προσεγγίσεις για Διακοπή Υπερέντασης (Dietary Approaches to Stop Hypertention), η δίαιτα DASH σχεδιάστηκε με σκοπό να μειώσει την πίεση του αίματος σε πάσχοντες. Στην πορεία όμως οι επιστήμονες είδαν πως τα οφέλη της δεν αφορούν μόνο τους πάσχοντες και σίγουρα όχι μόνο στο κομμάτι της πίεσης. Σίγουρα αυτό είναι το βασικό, καθώς στη βάση της η DASH προϋποθέτει την μείωση του αλατιού και διατηρεί την πίεση του αίματος κάτω από 120 μονάδες ως προς την συστολή και κάτω από 80 ως προς την διαστολή.

Καθώς όμως είναι μια διατροφή που το κυρίως πιάτο είναι φρούτα, λαχανικά, σιτηρά και φασόλια, τα ευεργετικά αποτελέσματα εμφανίζονται και στη μείωση της πιθανότητας καρκίνου σε διάφορα όργανα όπως το πάγκρεας και το συκώτι, στη μείωση πιθανότητας για το μεταβολικό σύνδρομο (ως και 81% σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα), στον διαβήτη τύπου 2 και φυσικά στα καρδιακά προβλήματα (κατά 20%) και το εγκεφαλικό (κατά 29%).

Το εντυπωσιακό με τα επιστημονικά στοιχεία είναι πως η δίαιτα DASH προσφέρει πολλά από τα ευεργετήματά της, ακόμα κι αν δε γίνει δραστική μείωση του αλατιού, ακόμα κι αν δεν υπάρξει απώλεια βάρους, όπως συνήθως συστήνεται σε ανθρώπους με ζητήματα πίεσης.

Μάλιστα, προσφάτως υπήρξε μια τρόπον τινά συγχώνευση της DASH με την μεσογειακή διατροφή, που την μετέτρεψε σε ένα τεράστιο όπλο του οργανισμού απέναντι σε ιούς.

Πιο συγκεκριμένα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επιβεβλημένα από 3 ως 5 φορές την εβδομάδα, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά στις 2-3 φορές, καθαρό κρέας κυρίως σε κοτόπουλο και λιγότερο σε ψάρι ή κόκκινο κρέας το πολύ 2 φορες την εβδομάδα, ξηρούς καρπούς και όσπρια 5 φορές την εβδομάδα, μα πιο σημαντικό πως τα λίπη και τα γλυκά κόβονται από την εβδομαδιαία χρήση και επιτρέπονται σε μια συχνότητα της μιας φοράς το μήνα στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Σε μια πιο ενδεικτική μορφή, υπάρχουν τροφές που είναι προσιτές και σε τιμή και σε παρουσία στα σούπερ μάρκετ, τα οποία ούτως ή άλλως αποτελούν διατροφικούς θησαυρούς, αλλά στο πλαίσιο της μεσογειακής δίαιτας DASH γίνονται πραγματικά superfoods. Χαρακτηριστικά οι πατάτες σε βραστή μορφή, τα σπαράγγια, το σπανάκι, τα φασόλια, το ρύζι, μούρα οποιασδήποτε μορφής και από κρεατικά το κοτόπουλο,  η γαλοπούλα και ο σολομός είναι που συστήνονται στην καθημερινή διατροφή. Αντίθετα, μοσχαρίσιο και χοιρινό τίθενται εκτός ορίων.

Με λίγα λογια η δίαιτα DASH όχι μόνο μπορεί να επανακαθορίσει την λειτουργία του οργανισμού προς την υγιέστερη διαδρομή, αλλά συνεισφέρει και περιβαλλοντικά χωρίς να λείπει τίποτα από το διατροφολόγιο, αφού ακόμα και τα κρέατα που συστήνει, έχουν απείρως μικρότερο αποτύπωμα σε σχέση με το μοσχαρίσιο και το χοιρινό.

Ίσως γι΄αυτό στις ημέρες μας οι διατροφολόγοι είναι οι πιο απαραίτητοι σύμβουλοι και φίλοι μας και με την δική τους καθοδήγηση και υπόδειξη μπορεί ο καθένας να βάλει τη διατροφή του σε πιο υγιείς ράγες.

Η δίαιτα DASH περιλαμβάνει 2 φάσεις. Στην πρώτη φάση της δίαιτας δίνεται ένα μεταβατικό πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε υδατάνθρακες γιατί ο στόχος είναι να επαναφέρει και να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό.

Δείτε ένα ενδεικτικό πλάνο διατροφής της δεύτερης φάσης που προτείνει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κλειώ Δημητριάδου και και φυσικά συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας πριν ξεκινήσετε γιατί οι ανάγκες κάθε οργανισμού είναι διαφορετικές.

Δίαιτα Dash: Η πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο που χτυπά παχυσαρκία και υπέρταση - Εικόνα 2

Πηγή: menshouse.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Διατροφή

Αυγά: Πόσο ωφέλιμα είναι – Ποια η αλήθεια με την χοληστερίνη – Πόσα επιτρέπεται να τρώμε

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αυγά: Πόσο ωφέλιμα είναι – Ποια η αλήθεια με την χοληστερίνη – Πόσα επιτρέπεται να τρώμε 5

Αυγά

Ωφέλιμα αυγά: Εκτός από το γάλα, τα αυγά είναι πλήρεις τροφές, οι οποίες είναι φυσικές. Δηλαδή, δεν έχουν δεχθεί κάποια επεξεργασία. Από εκεί και πέρα, τα αυγά διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα συστατικά της πλήρους και ισορροπημένης διατροφής του ανθρώπινου οργανισμού. Αναλυτικότερα όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για τα αυτά.

Αυγά: Πόσο ωφέλιμα είναι – Ποια η αλήθεια με την χοληστερίνη – Πόσα επιτρέπεται να τρώμε - Εικόνα 1

Ωφέλιμα αυγά – Συμβουλές για την υγεία: Χοληστερόλη

Σε τελευταία δημοσίευση του έγκριτου περιοδικού JAMA που δημοσιεύτηκε 15 Μαρτίου 2019, επιστήμονες παρακολούθησαν περίπου 30.000 ασθενείς για 17 χρόνια. Βρήκαν ότι η κατανάλωση αυγών συνοδεύτηκε με αύξηση καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας. Όμως, πολλές άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζονται να ανησυχούν για την κατανάλωση περισσότερων αυγών, λόγω αύξησης της χοληστερίνης.

Η χοληστερίνη είναι ένα απαραίτητο συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης. Έχει συμμετοχή στην παραγωγή πολλών ορμονών και βιταμίνης D. Από την άλλη πλευρά, χοληστερίνη δεν έχει μόνο το αυγό. Έχουν το κόκκινο κρέας, τα τυριά και πολλά τυποποιημένα φαγητά που θα μπορούσαμε να τροποποιήσουμε την κατανάλωση. Και φυσικά δεν ισχύει για όλους ο ίδιος κανόνας: ένας μεσήλικας με ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού η διαβήτη πρέπει να καταναλώνει πολύ λιγότερα ζωικά λίπη από ένα παιδί που αναπτύσσεται ή κάποιον νεότερο χωρίς προβλήματα υγείας

Ο κρόκος ενός αυγού περιέχει περίπου 180 με 213 mg χοληστερίνης. Αντίθετα, το ασπράδι του αυγού, δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ενώ αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κρόκο αυγού με δύο ασπράδια αυγού σε πολλές από τις συνταγές που περιέχουν αυγά. Ο περιορισμός της κατανάλωσης αυγών έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού. H χοληστερόλη που περιέχουν τα αυγά είναι τόσο λίγη, ώστε είναι απίθανο να επηρεάσει ιδιαίτερα τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Ωφέλιμα αυγά – Συμβουλές για την υγεία: Πρόληψη τύφλωσης και μνήμη

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που ανιχνεύονται στο αυγό είναι δυνατό να δράσουν προληπτικά έναντι της μείωσης της όρασης λόγω γήρατος. Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι περιέχοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή μας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος.

Τα αυγά είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές χολίνης. Τα αυγά ενισχύσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Πιο πρόσφατες μελέτες σε έγκυες γυναίκες έδειξαν ότι η χολίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών λειτουργιών και της μνήμης του εμβρύου.

Συμβουλές για την υγεία: Πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και απώλεια βάρους

Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών άριστης βιολογικής αξίας. Ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας. Όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και τα αυγά περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως είναι το σελήνιο.
 Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Δεν αποτελούν μόνο καλή πηγή θρεπτικών συστατικών αλλά βοηθούν και στην απώλεια του βάρους Περιέχουν λευκίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που βοηθά στη μείωση του βάρους . Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois, η λευκίνη εκτός από βασικό αμινοξύ που συμμετέχει στην πρωτεϊνοσύνθεση των μυών και βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα , παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα έχασαν βάρος, σωματικό λίπος και λιγότερο μυϊκό ιστό. Επίσης είχαν περισσότερη ενέργεια και μειωμένη αίσθηση πείνας.

Αυγά: Πόσο ωφέλιμα είναι – Ποια η αλήθεια με την χοληστερίνη – Πόσα επιτρέπεται να τρώμε - Εικόνα 2

Συμβουλές για την υγεία: Επιτρεπτό όριο κατανάλωσης αυγών

Σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις, είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλώνει κανείς, που είναι υγιής, έως και 2 αυγά καθημερινά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Σε έρευνα βρέθηκε ότι η κατανάλωση επί 12 εβδομάδες 2 αυγών ημερησίως σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή όχι μόνο δεν αύξησε αλλά μείωσε την κακή χοληστερίνη και μείωσε και το βάρος των συμμετεχόντων. Σε παρόμοια ομάδα που έκανε την ίδια διατροφή αλλά χωρίς τα αυγά, παρατηρήθηκαν τα ίδια αποτελέσματα.

Δηλαδή η μεγάλη κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε καθόλου την ωφέλεια της υγιεινής διατροφής, ούτε αύξησε τη χοληστερίνη. Τρώγοντας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως τα αυγά και περιορίζοντας την κατανάλωση απλών υδατανθράκων, βοηθάτε στην καύση του λίπους , τον έλεγχο της πείνας και των πόθων για άλλες τροφές. Αυτό από μόνο του αρκεί για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Αυτό που συστήνεται είναι να προσέχουμε να μην καταναλώνουμε πάρα πολλά τηγανητά αυγά, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώνουμε επίσης το λίπος από το λάδι με το οποίο έχουν μαγειρευτεί. Το «κλειδί» είναι να μη χρησιμοποιούμε πολύ λάδι ή βούτυρο για το μαγείρεμα τους και να αποφεύγουμε τα τηγανητά αυγά, προτιμώντας τα αυγά ομελέτα.

Καταναλώστε αυγά, κυρίως στο πρωινό σας, βραστά ή ποσέ, συνδυάστε τα με φρυγανιές ολικής άλεσης και ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει περισσότερο από το σίδηρο του αυγού. Προτιμήστε τα βιολογικά αυγά, είναι απαλλαγμένα από ορμόνες και χημικές ουσίες και πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που έχουν πολυάριθμα οφέλη στην απώλεια βάρους.

Αυγά: Πόσο ωφέλιμα είναι – Ποια η αλήθεια με την χοληστερίνη – Πόσα επιτρέπεται να τρώμε - Εικόνα 3

Συμβουλές για την υγεία: Επιτρεπτό όριο κατανάλωσης αυγών για παιδιά – Πού χρειάζεται προσοχή

Οι συνήθεις συστάσεις των παιδιάτρων είναι 1 αυγό κάθε 2-3 ημέρες (δηλαδή 2-3 την εβδομάδα). Σύμφωνα όμως με πρόσφατες έρευνες, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν 1 αυγό την ημέρα. 
Ένα στα 20.000 αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ακραία εντερική δυσφορία.

Ωστόσο, αυτό μπορεί εύκολα να αποφευχθεί εάν τα αυγά αποθηκεύονται και συντηρούνται σωστά στο ψυγείο, μαγειρεύονται καλά και τρώγονται αμέσως μετά το μαγείρεμα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι τα αυγά που αγοράζετε καταψύχονται σωστά στο κατάστημα και βάλτε τα στο ψυγείο σας (στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου και όχι στην πόρτα) αμέσως μόλις τα αγοράσετε.

Αυγά: Πόσο ωφέλιμα είναι – Ποια η αλήθεια με την χοληστερίνη – Πόσα επιτρέπεται να τρώμε - Εικόνα 4

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ