Connect with us
Επιμελητηρίο

Κους Κους

ΟΑΚΑ 40 χρόνια 1982 -2022: Εχθές είχε γενέθλια!- Η επιβίωση του και οι θησαυροί που κρύβει

Ανέβηκε

στις

ΟΑΚΑ 40 χρόνια 1982 -2022: Εχθές είχε γενέθλια!- Η επιβίωση του και οι θησαυροί που κρύβει 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Μία μέρα σαν και την χθεσινή το 1982 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής έκοβε την κορδέλα των εγκαινίων του Κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου Ο.Α.Κ.Α. «Σπύρος Λούης». Χθες το σύμβολο του ελληνικού αθλητισμού συμπλήρωσε 40 χρόνιας ζωής προσφέροντας στέγη και φιλοξενία στον ελληνικό αθλητισμό και πολιτισμό και υπολογίζεται πως όλοι οι Έλληνες το έχουν επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά.

Τα 40χρονα γενέθλια θα γιορταστούν με την ειδική του Ράλι Ακρόπολις
Τα 40χρονα γενέθλια  γιορτάστηκαν με την ειδική του Ράλι Ακρόπολις

Ταυτίστηκε με τις κορυφαίες αθλητικές επιτυχίες του τόπου, τη χαρά και τη διασκέδαση μιας ολόκληρης γενιάς και έγινε ένα κομμάτι από την σύγχρονη Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα κρατάει καλά τα μυστικά πέντε αρχαιολογικών χώρων μεταξύ των οποίων του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Οι αποθήκες του κρύβουν σπάνια αντικείμενα από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και κυρίως του Ολυμπιακούς Αγώνες. “Μετά την αποχώρηση των ομάδων ποδοσφαίρου καλείται να επιβιώσει και να περάσει σε μία νέα εποχή», λέει στο ethnos.gr ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Χαλιορής.

Από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων
Από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Γούρικη με δύο μετάλλια

Χτίστηκε σε έκταση που είχε απαλωτριωθεί πολλά χρόνια πριν από το 1978 οπότε και άρχισε η κατασκευή του. Ουσιαστικά το ποδαρικό των πρώτων αθλητών είχε γίνει δύο ημέρες νωρίτερα (6/9/82) όταν ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου. Η εγκατάσταση θεωρήθηκε γούρικη λόγω των τεράστιων επιτυχιών της Άννας Βερούλη και της Σοφίας Σακοράφας που κατέκτησαν στον ακοντισμό το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα.

Κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η γερμανική Weidleplan με υπεύθυνους αρχιτέκτονες τους H. Stalhout, Fr. Herre και Δημήτριο Ανδρικόπουλο.

Από την κατασκευή του σκεπάστρου Καλατράβα
Από την κατασκευή του σκεπάστρου Καλατράβα

Αρχικά είχε 80.000 θέσεις

Η χωρητικότητα ήταν αρχικά 80.000 θεατές αλλά μετά την τοποθέτηση δημοσιογραφικών, επισήμων και θέσεων ασφαλείας η χωρητικότητα μειώθηκε σε 69.618 θέσεις. Λόγω και του Δήμου Αμαρουσίου πήρε το όνομά του Σπύρου Λούη, το νικητή του μαραθωνίου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 που ήταν κάτοικος της περιοχής.

Από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων
Από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Το στέγαστρο Καλατράβα

Έχει φιλοξενήσει τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Ανοιχτού Στίβου (1982), τους Μεσογειακούς Αγώνες (1991), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου (1997), αλλά ορόσημο ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 οπότε και έγιναν πολλές εργασίες αναμόρφωσης, αναβάθμισης και τοποθέτηση του περίφημου στεγάστρου που ανέλαβε το γραφείο του Σαντιάγο Καλατράβα. Στο στάδιο έγιναν και οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Το στέγαστρο Καλατράβα
Το στέγαστρο Καλατράβα

Ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου

Φυσικά έχουν γίνει πολλοί αγώνες ποδοσφαίρου, του Παναθηναϊκού, της Α.Ε.Κ. και του Ολυμπιακού και φυσικά της Εθνικής ομάδας. Η ομάδα του Πειραιά ήταν μάλιστα η πρώτη που πάτησε τον αγωνιστικό χώρο ποδοσφαίρου. Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Σεπτεμβρίου 1982 και ο Ολυμπιακός νίκησε την Έστερς 2-0 για το κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης.

Τέσσερις τελικοί κυπέλλων Ευρώπης και 26 κυπέλλων Ελλάδας

Έχει φιλοξενήσει 3 τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (1983, 1994, 2007) και του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης (1987). Επίσης έχουν διεξαχθεί 26 τελικοί Κυπέλλου Ελλάδας (1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 1999, 2000, 2002, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2022).

Τρεις φορές το Ράλι Ακρόπολις

Χθές (8/9/2022) το ΟΑΚΑ θα κλείσει τα 40 του χρόνια με τη σούπερ ειδική του 69ου ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις. Ανάλογες εκδηλώσεις είχαν γίνει το 2005 και το 2006 που χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως σούπερ ειδική για το Ράλλυι Ακρόπολις.

Οι μεγάλες συναυλίες και το ρεκόρ της Μαντόνα

Εκτός από κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις το ΟΑΚΑ έχει φιλοξενήσει μεγάλες συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών και μουσικών συγκροτημάτων. Μάλιστα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι συναυλίες αναμένεται να είναι το κύριο μενού των εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες θα προκύπτουν και τα έξοδα συντήρησης της εγκατάστασης. Ιστορική έχει μείνει η συναυλία της Μαντόνα στις 27 Σεπτεμβρίου 2008 που έφτασε τους 75.637 θεατές, αριθμός ρεκόρ για συναυλία στην Ελλάδα. Επίσης, στο στάδιο έχουν γίνει συναυλίες των Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, U2, AC/DC, Iron Maiden, Guns N’ Roses, Lady Gaga, Διονύση Σαββόπουλου και πολλών ακόμα καλλιτεχνών.

Πέντε αρχαιολογικοί χώροι και το υδραγωγείο

Υπάρχουν βέβαια και οι άγνωστες πτυχές του ΟΑΚΑ και του χώρου που το φιλοξενεί. Σε λίγους είναι γνωστό πως στην περιοχή που εδράζεται η τεράστια εγκατάσταση έχουν βρεθεί και καταγραφεί πέντε αρχαιολογικοί χώροι. Από αυτές η πιο σημαντική είναι του Αδριάνειου Υδραγωγείου όπου μάλιστα εξετάζονται τρόποι για την εκμετάλλευση του και όταν αυτό ολοκληρωθεί θα είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση αρχαίου υδραγωγείου στον κόσμο.

Το ΟΑΚΑ χιονισμένο
Το ΟΑΚΑ χιονισμένο

Αδέσποτα και ανακύκλωση

Εντός του ΟΑΚΑ υπάρχει πρόγραμμα για τη στείρωση και των εμβολιασμό των «κατοικίδιων – αδέσποτων», λειτουργεί πρόγραμμα ανακύκλωσης πλαστικών και τα υλικά και τα έσοδα συγκεντρώνονται για την αγορά αμαξιδίων για ΑμΕΑ. Επίσης έγιναν έργα ώστε να υπάρχει πρόσβαση για τα ΑμΕΑ.

Η πλατεία Νερού
Η πλατεία Νερού

Ελιά 800 ετών

Σε εξέλιξη είναι πρόγραμμα δεντροφύτευσης. Μάλιστα στον χώρο μεταφέρθηκαν σπάνιες ελιές από την περιοχή Αιγιαλείας, στην Αχαΐα, οι οποίες θα καταστρέφονταν από έργα που γίνονταν για τον Προαστιακό σιδηρόδρομο. Ελέγχθηκαν από το Πανεπιστήμιο και κάποιες από αυτές είναι υπεραιωνόβιες. Μάλιστα μία υπερβαίνει τα 800 χρόνια.
Το πιο εντυπωσιακό είναι πως κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανακαίνισης και του γενικού καθαρισμού της περιοχής ανακαλύφθηκαν, κάτω από τα αγριόχορτα και αγκάθια, 300 ελιές που επίβιωσαν «κρυμμένες» αλλά πλέον αναδείχτηκαν και συντηρούνται.

 

Από τις εποχές της εγκατάλειψης
Από τις εποχές της εγκατάλειψης

Το χαμένο τρενάκι

Επίσης στις εγκαταστάσεις βρέθηκε το τρενάκι που χρησιμοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και προσεχώς θα αξιοποιηθεί.

Ξανασυστήνουμε το ΟΑΚΑ στο κοινό

Ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του Ο.Α.Κ.Α Κωνσταντίνος Χαλιορής μίλησε στο ethnos.gr για τη νέα εποχή που θα περάσει το ΟΑΚΑ ειδικά μετά και την αποχώρηση της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. που θα στεγαστεί στο ιδιόκτητο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα εδώ έβαλα ως στόχο να «ξανασυστήσουμε» το ΟΑΚΑ στο κοινό και, με τη βοήθεια των συνεργατών μου, προσπαθούμε να το μετατρέψουμε σε ένα τοπόσημο. Δεν θέλω να αναφερθώ σε τι κατάσταση το παραλάβαμε. Aυτά ανήκουν στο παρελθόν και εμείς θέλουμε να οδηγήσουμε τη «ναυαρχίδα του ελληνικού αθλητισμού» στο μέλλον και να κάνουμε όλους τους Έλληνες να νιώσουν υπερήφανοι για αυτή την εγκατάσταση όπου ο αθλητισμός θα συμβαδίζει με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση».

Το ΟΑΚΑ
Το ΟΑΚΑ

Καθημερινά έρχονται 20.000 επισκέπτες 

Για τους μεγάλους στόχους που έχει βάλει για το μέλλον είπε: «Προσπαθούμε να ομαλοποιήσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους αθλητές μας που χρησιμοποιούν τους χώρους μας για προπόνηση. Καθημερινά έρχονται στο Ολυμπιακό Συγκρότημα 18.000 -20.000 επισκέπτες και επιβάλλεται να τους παρέχουμε φύλαξηκαθαριότητα, ένα ωραίο περιβάλλον καθώς και προσβασιμότητα για όλους. Θέλουμε το ΟΑΚΑ να μετατραπεί σε έναν αθλητικό – τουριστικό προορισμό που θα προβάλλει την Ελλάδα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια έχω την αμέριστη στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους του Οργανισμού που μοιράζονται αυτό το όραμα. Χωρίς της βοήθειά τους δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί τίποτα».

Η Μαντόνα έκανε το ρεκόρ
Η Μαντόνα έκανε το ρεκόρ

Έσοδα από συναυλίες και μεγάλα γεγονότα

Σχετικά με την αποχώρηση της ΑΕΚ και την επόμενη ημέρα είπε: Είμαι οικονομολόγος και οι αριθμοί είναι το στοιχείο μου. Αυτή τη χρονιά οι διοργανώσεις στο ΟΑΚΑ αυξήθηκαν 70% σε σχέση με το 2018, κάτι που συνεπάγεται με σημαντικά έσοδα για τον Οργανισμό. Οι δύο συναυλίες, των Scorpions – Alice Cooper και Iron Maiden, έφεραν αρκετά έσοδα στον Οργανισμό. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το κέρδος από τη μεγάλη διαφήμιση, τόσο για το ΟΑΚΑ όσο και για τη χώρα. Θέλουμε ‘όμως να φέρουμε και άλλες μεγάλες διοργανώσεις που θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα του οργανισμού. Δουλεύουμε αδιάκοπα προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά, δεν θέλουμε το Στάδιο να χάσει τον αθλητικό του προσανατολισμό. Διεκδικούμε και αθλητικές διοργανώσεις καθώς το ΟΑΚΑ, αποτελεί πρώτα από όλα, “σπίτι του αθλητισμού» .

ΠΗΓΗ

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ