Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία για τον τόπο μας…

Ανέβηκε

στις

Να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία για τον τόπο μας… 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ στην παραλία Αναλήψεως – Μπούκας:

Έρχεται και επανέρχεται στην επικαιρότητα ένα πολύ σημαντικό θέμα για την περιοχή μας, τόσο σημαντικό όση και η αδιαφορία των «υπευθύνων» (που κατά τα άλλα κόπτονται για την ανάπτυξη του τόπου μας)!

Οι πιο πρόσφατες αναφορές, που αποτελούν και πηγές αυτού μας του άρθρου, είναι τόσο από τον Αθηναϊκό («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» έντυπη πρωτοχρονιάτικη έκδοση της 31/12-2/1/2022) όσο και από τον Τοπικό Τύπο («www.tharrosnews.gr» της 14ης/10/2021).

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:

Υπάρχει μία τεράστια παραλιακή έκταση, περίπου 50 στρεμμάτων, στα όρια της πρώην κοινότητας Αναλήψεως, δεξιά της Μπούκας, η οποία εδώ και 40 τουλάχιστον χρόνια είναι ανεκμετάλλευτη. Η συγκεκριμένη έκταση έχει παραχωρηθεί, έχει δωρηθεί, από την Ε.Ε.Ε. (Ελληνική Ένωση Εφοπλιστών) στο πρώην Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με τον όρο να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή Δημόσιας Σχολής του Εμπορικού Ναυτικού (νυν Α.Ε.Ν.: Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού), μαζί με όλους τους αναγκαίους συμπληρωματικούς εκπαιδευτικούς και βοηθητικούς χώρους. Η περιοχή και εν γένει το όλο θέμα παραμένει στα αζήτητα εδώ και δεκαετίες, αποτελώντας μία ακόμα απόδειξη της αδιαφορίας και κωλυσιεργίας των υπεύθυνων είτε σε τοπικό (δημοτικό – περιφερειακό), είτε σε κεντρικό επίπεδο εξουσίας.

Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις ο άμεσα ενδιαφερόμενος και ωφελούμενος είναι ο δήμος, οπότε θα περιμέναμε (θα έπρεπε) τόσα χρόνια να έχει κάνει κινήσεις ώστε να αναδείξει και πιέσει τους προϊστάμενους φορείς για αξιοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής δωρεάς. Πολιτική βούληση χρειάζεται για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια, για την εξεύρεση χρηματοδοτικών προγραμμάτων και πόρων (εθνικών ή ευρωπαϊκών). Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν  το ενδιαφέρον και την κινητικότητα των (τοπικών μας) αρχών.

Η αξιοποίηση αυτής της έκτασης κατά τους όρους της δωρεάς ή ακόμα και με κάποια τροποποίησή της,  θα μπορούσε να αποτελέσει κέντρο δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας και φυσικά κέντρο επισκεψιμότητας και  παραμονής χιλιάδων σπουδαστών που θα φοιτούν στην Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού, αν σκεφτούμε ότι ο προγραμματισμός αναφέρει 3.000 με 5.000 σπουδαστές. Φυσικά, μαζί με αυτό τον αριθμό, θα υπάρξει, ως παρακολούθημα, ένας σεβαστός αριθμός επισκεπτών που θα σχετίζονται (συγγενείς και φίλοι) με τους σπουδαστές της Σχολής. Έτσι, καταλαβαίνουμε το οικονομικό (& γενικότερα, αναπτυξιακό) όφελος που θα προκύψει για το δήμο μας, τις επιχειρήσεις, ακόμα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η νυν δημοτική αρχή, στην πραγματικότητα πιάστηκε στον ύπνο, αν ερμηνεύουμε σωστά το σχετικό άρθρο της 14ης/10/2021

Όταν όμως ένα «φιλέτο», το οποίο συνδέεται με μία αναπτυξιακή υποδομή που θα φέρει στον τόπο μας χιλιάδες νέους  ανθρώπους  (μαζί με συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα), μένει ανεκμετάλλευτο, θα γίνει αντικείμενο ανταγωνισμού.  Τέτοιες ευκαιρίες θα θελήσουν (& ήδη έχουν θελήσει) να τις εκμεταλλευτούν και άλλοι δήμοι. Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ενδιαφέρον για να φιλοξενήσει μία νέα Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού έχει εκδηλώσει και ο δήμος του Βόλου. Όταν  εδώ και 40 χρόνια έχουμε αφήσει την ευκαιρία στην τύχη της, εξαιτίας της  αδιαφορίας των αρμοδίων, θα αρχίσουμε να τρέχουμε για να προλάβουμε όταν πλέον θα είναι πολύ αργά;

Από το site του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διαβάζουμε για τις Α.Ε.Ν.:

Η εκπαίδευση των στελεχών του εμπορικού ναυτικού στην Ελλάδα, διεξάγεται σε γεωγραφικά κατανεμημένες δέκα Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ειδικοτήτων Πλοιάρχων και Μηχανικών, ως ακολούθως :

  • Ασπρόπυργος – ΑΕΝ Ασπροπύργου – Πλοιάρχων/Μηχανικών
  • Νέα Μηχανιώνα – ΑΕΝ Μακεδονίας – Πλοιάρχων/ Μηχανικών
  • Πρέβεζα – ΑΕΝ Ηπείρου – Πλοιάρχων
  • Κάλυμνος – ΑΕΝ Καλύμνου – Πλοιάρχων
  • Κύμη – ΑΕΝ Κύμης – Πλοιάρχων
  • Αργοστόλι – ΑΕΝ Ιονίων Νήσων – Πλοιάρχων
  • Χίος – ΑΕΝ Χίου – Μηχανικών
  • Ύδρα – ΑΕΝ Ύδρας – Πλοιάρχων
  • Οινούσσες – ΑΕΝ Οινουσσών – Πλοιάρχων
  • Σύρος – ΑΕΝ Σύρου – Πλοιάρχων
  • Χανιά – ΑΕΝ Κρήτης – Πλοιάρχων/ Μηχανικών

Οι σπουδές στις Α.Ε.Ν. περιλαμβάνουν 6 εξάμηνα θεωρητικής κατάρτισης και 2 εξάμηνα θαλάσσιας πρακτικής εκπαίδευσης παρέχοντας σύγχρονες και εξειδικευμένες γνώσεις, με το σύστημα της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης (Sandwich Courses) σύμφωνα με το οποίο η εκπαίδευση εναλλάσσεται μεταξύ σχολής και πλοίου.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία Α.Ε.Ν. σε όλη τη γεωγραφική έκταση της Πελοποννήσου. Αυτό σημαίνει, ότι η δημιουργία μιας τέτοιας Ακαδημίας στο δήμο Μεσσήνης θα αποτελέσει πόλο έλξης πολλών σπουδαστών της Εμπορικής Ναυτιλίας από όλη την Ελλάδα (οι οποίοι εισάγονται μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων ΓΕΛ & ΕΠΑΛ, με την έκδοση Ειδικών Προσκλήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας). Θα αποτελέσει μάλιστα και μία λύση για τους υποψηφίους από τον δήμο, τον νομό και την περιφέρειά μας που θα αποκτήσουν την δυνατότητα να σπουδάσουν (κοντά) στο σπίτι τους, με πολύ λιγότερα έξοδα και με δυνατότητα να έχουν κοντά όλους τους δικούς τους ανθρώπους.

Από την άλλη, (πέρα από τις πολλές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν) το οικονομικό αποτύπωμα που θα αφήνουν οι (3.000-5.000) σπουδαστές, που θα φοιτούν κάθε χρόνο (& οι οικείοι τους, που θα τους επισκέπτονται) στην εν λόγω Ακαδημία (οι οποίοι θα προέρχονται από όλα τα μέρη της χώρας) θα είναι πολύ μεγάλο για το δήμο και το νομό μας – για όλους τους κλάδους (άμεσα ή έμμεσα) οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής μας. Στο χέρι μας θα είναι, τότε, να αναπτύξουμε τις κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες ώστε να «κρατήσουμε» όλη αυτή την πολυεπίπεδη αγοραστική δύναμη που θα προκύψει από την Ακαδημία προς όφελος ενός δήμου που μέχρι τώρα μετράει μόνο απώλειες στον τομέα αυτό (με την πλήρη αποψίλωσή του από δημόσιες υπηρεσίες και την αποτυχία του να «πάρει» κάποια πανεπιστημιακή σχολή ή να αναπτύξει κάποια δομή εκπαίδευσης ενηλίκων κλπ).

Η ίδρυση αυτής της Σχολής, δεν αποτελεί μία αόριστη ευχή, αλλά μία ορατή προοπτική, όπως  προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, βάσει του οποίου:

«η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ο πρόεδρός της, Θεόδωρος Βενιάμης έχουν συζητήσει με το Υπουργείο Ναυτιλίας για τη δημιουργία μίας μεγάλης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί 3.000-5.000 σπουδαστές – σπουδάστριες στα πρότυπα αντίστοιχων σχολών του εξωτερικού. Ένα μεγάλο εκπαιδευτικό campus για τη ναυτιλία, όπου παράλληλα θα φοιτούν και ναυτικοί για να λαμβάνουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Υπάρχει μία τεράστια έκταση 50 στρεμμάτων πάνω στη θάλασσα στην Καλαμάτα» (σημ: εννοεί στο δήμο Μεσσήνης) «την οποία έχει δωρίσει η ΕΕΕ για τον σκοπό αυτόν»! Το άρθρο της εφημερίδας μπαίνει και σε λεπτομέρειες, αποδεικνύοντας ότι το εν λόγω έργο είναι τεχνικά ορατό και πρακτικά υλοποιήσιμο, συγκεκριμένα αναφέρει: «Το προσχέδιο, που το έχει ο γ.γ. του ΥΝΑ Βαγγέλης Κυριαζόπουλος, έχει τίτλο Πρόταση Δημιουργίας Πρότυπης ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ-Σχολής Σωστικών σε ιδιόκτητο οικόπεδο 50 στρεμμάτων στο Δήμο Μεσσήνης. Προβλέπει 12.000 τ.μ. κτιρίων (αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα, κοιτώνες κ.ά.), πισίνα, γήπεδα, πάρκινγκ κ.ά., με εκτιμώμενο κόστος 12 εκατ. ευρώ»

Το ρεπορτάζ τελειώνει με τη διαπίστωση ότι: «Ενδιαφέρον όμως έδειξε πρόσφατα και ο Βόλος»! Αυτό συμβαίνει όταν κάποιοι αδιαφορούν, αντί να προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε σοβαρή ευκαιρία για την ανάπτυξη αυτού του τόπου!

Πριν μερικές ημέρες (31/12/21) διάβασα ένα σχόλιο στην έντυπη έκδοση της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», που έλεγε ότι οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης θα είναι οι νεκροθάφτες του τρένου (της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμάτας – Μεσσήνης, λόγω της νέας όδευσης του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος). Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε μία αποτυχία αξιοποίησης της δωρεάς της Ε.Ε.Ε. για την δημιουργία ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ στην παραλία Αναλήψεως – Μπούκας!!

Ας αναλάβουν, λοιπόν, όλοι τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους! Η ανάπτυξη θέλει πράξεις και όχι απλά ευχολόγια! Ας το καταλάβουν αυτό όσοι απλά κοιτάνε τον ουρανό (για να τους έρθει δια μαγείας το μάννα εξ ουρανού)…

Εκ μέρους της ομάδας «Τα του Δήμου μας (Δήμος Μεσσήνης)»:

Γεώργιος Σπυρόπουλος

Κωνσταντίνος Γεωργιόπουλος

Γεώργιος Κορμάς

Νικόλαος Μπλάνας

Αθανάσιος Μπόβης

Γεώργιος Νικολόπουλος

Γεώργιος Ντούλης

Ιωάννης Παρασκευόπουλος

Θάνος Περιβολάρης

Κωνσταντίνος Πετρόπουλος

Δημήτρης Σοφρωνάς

Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος

Διονύσης Σωτηρόπουλος

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ