Connect with us

Μουσική

Μπάμπης Στόκας: Ο πρίγκιπας της δυτικής όχθης

Ανέβηκε

στις

μπάμπης στόκας: ο πρίγκιπας της δυτικής όχθης 1
Κοινοποιησέ το

Ο Μπάμπης Στόκας, γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1968 στη Γερμανία, όμως αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στην Καλαμάτα και έπειτα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από μία μεσοαστική οικογένεια και από μικρό παιδί ήταν αυτάρκης και ολιγαρκής. Ο Μπάμπης, δεν φοβήθηκε τη δουλειά και την ίδια τη ζωή, καθώς από πολύ μικρός ασχολήθηκε με διάφορα είδη εργασίας προκειμένου να διευκολύνει οικονομικά τόσο την οικογένειά του όσο και τον ίδιο. Οι προηγούμενες ενασχολήσεις του έχασαν κάθε νόημα από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή του η μουσική. Η αγάπη του για την μουσική ήρθε αρκετά νωρίς. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή του ότι ξεκίνησε να τραγουδάει αυτοδίδακτος, εκτελώντας παραγγελιές της οικογένειας.

Οι Πυξ λαξ, η αρχή μίας νέας εποχής 

Οι Πυξ λαξ είναι το σύμβολο μιας νέας εποχής. Αποτελούν μία όμορφη μουσική νότα στον χώρο της μουσικής . Πολλοί άνθρωποι, λόγω του πλούτου των στίχων τους, έχουν ταυτίσει όλη τους την ψυχοσύνθεση με το μεγάλο συγκρότημα. Ο Μπάμπης Στόκας και ο Φίλιππος Πλιάτσικας, δύο φίλοι από το Μενίδι,  κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα, το όνειρό τους για την δημιουργία και την ανάδειξη της καλής μουσικής.

μπάμπης σκόκας
Πηγή Εικόνας: www.mixanitouxronou.gr| Οι Μπάμπης Σκόκας, Φίλιππος Πλιάτσικας και Μάνος Ξυδούς.

Ο πλούτος των τραγουδιών τους

Ένας λόγος για τον οποίο οι Πυξ Λαξ έγιναν αγαπητοί, είναι αδιαμφισβήτητα οι στίχοι των τραγουδιών τους. Η βαθυστόχαστη αίσθηση που δίνουν, προκαλούν στον κόσμο συναισθήματα που ακόμα και να μην έχουν βιώσει παρόμοια κατάσταση, καταφέρνουν να ταυτιστούν. Ένα από τα πιο αγαπημένα τους τραγούδια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το «Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο». Το συγκεκριμένο τραγούδι, αποτελεί ένα αριστούργημα και πηγή έμπνευσης του ομότιτλου βιβλίου της Μάρως Βαμβουνάκη. Στο κουπλέ του τραγουδιού, υπάρχουν αυτολεξεί οι περιγραφές, τα λόγια και οι εκφράσεις της συγγραφέα. Στο τραγούδι αποτυπώνεται πασιφανώς, όλη η θλίψη και ο πόνος που προκαλείται από την απουσία ενός έρωτα, μίας αγάπης που αναμφίβολα ήταν μεγάλης σημασίας.

μπάμπης στόκας
Πηγή Εικόνας: gr.pinterest.com| Στίχοι του τραγουδιού «Να με θυμηθείς».

Ένα ακόμη διαχρονικό και αγαπημένο τραγούδι είναι το «Μοναξιά μου όλα». Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως το συγκεκριμένο τραγούδι υπήρξε το soundtrack της ομότιτλης ταινίας, σε σκηνοθεσίας του Δημήτρη Παναγιωτάκου. Η συγγραφή του συγκεκριμένου τραγουδιού συνέβη μία νύχτα, όπου ο Πλιάτσικας είχε σταματήσει με το αυτοκίνητό του σε έναν δρόμο, περιμένοντας να καταλαγιάσει η βροχή που είχε ξεσπάσει. Το τραγούδι περιγράφει με ποιητικό τρόπο θα λέγαμε την μοναξιά που αισθάνεται ο άνθρωπος.

Η μεγάλη Επιτυχία

Στη σκέψη και των δύο υπερτερούσε η αγάπη για το τραγούδι και ο νους τους σε καμία περίπτωση δεν έφτανε μέχρι την τόσο μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν. Ξεκίνησαν και οι δύο να διοργανώνουν σχολικές συναυλίες, μέχρι που το 1989 ιδρύθηκε και επίσημα το συγκρότημα, το οποίο όλοι αγαπάμε μέχρι και σήμερα. Έναν χρόνο αργότερα, εμφανίζεται μπροστά τους ο μουσικός Μάνος Ξυδούς, ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως το ταλέντο τους και έδειξε πρόθυμος να τους βοηθήσει, έτσι ώστε αναδειχθούν πιο γρήγορα. Μέσα σε λίγα χρόνια, ακολούθησαν αμέτρητες συναυλίες, πωλήσεις δίσκων, ενώ αναμφίβολα  εκδηλώθηκαν κύματα μεγάλης υποστήριξης και αγάπης από το φανατικό κοινό τους. Οι Πυξ λαξ μετρούν, στην πορεία της καριέρας τους, πολλές συνεργασίες καλλιτεχνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η διάλυση και τα μετέπειτα χρόνια

Το 2004 , διαλύεται το συγκρότημα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό συνέβη σε καλή στιγμή, αφού και ο ίδιος ο Στόκας έχει τονίσει σε συνέντευξή του, ότι όφειλαν να σταματήσουν σε μία φάση επιτυχίας και όχι παρακμής. Αναμφίβολα, η παύση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και συντάραξε τον καλλιτεχνικό χώρο. Το 2010, ο θάνατος του Μάνου Ξυδού έφερε θλίψη στα μέλη των Πυξ Λαξ . Αυτό έφερε ως  αποτέλεσμα ένα χρόνο αργότερα, το 2011, να επανενωθούν. Πραγματοποίησαν λοιπόν πανελλήνια περιοδεία προς τιμήν του παλιού τους συνεργάτη και φίλου. Εν τέλει, σύμφωνα με το γνωστό τραγούδι τους, πράγματι «Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο», κάτι το οποίο αποδεικνύουν και οι ίδιοι, αφού από το 2018 έχουν μείνει αχώριστοι. Μία από τις πιο γνωστές τους συναυλίες είναι αυτή της Αθήνας στο γήπεδο ΟΑΚΑ και της Θεσσαλονίκης στο Καυταντζόγλειο.

Ο Μπάμπης Στόκας στη σόλο καριέρα του

Η προσωπική καριέρα του Μπάμπη Στόκα ξεκίνησε όσο ακόμα οι Πυξ Λαξ  ήταν ενεργοί. Από το 2001, ξεκίνησε να δημιουργεί με την προσωπική και μόνο δική του πένα επιτυχίες που μέχρι και σήμερα τραγουδάμε και θυμόμαστε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Κι έμεινα εδώ». Επιπλέον, έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή του ότι η σόλο καριέρα είναι σαφώς δυσκολότερη, ωστόσο η ανεξαρτησία είναι κάτι ανεκτίμητο. Για τον Στόκα, η έμπνευση βρίσκεται γύρω του σε αυτά που βλέπει και ακούει, σε πράγματα απλά και καθημερινά .

Το αντισυμβατικό του πνεύμα

Η μεγαλύτερη σημασία για τον ίδιο είναι ο λόγος, ο οποίος τον ενδιαφέρει να είναι δημιουργικός, να φτιάχνει πράγματα ποιοτικά, με τα οποία ο κόσμος ταυτίζεται και να τα  απολαμβάνει.  Μέσα από αυτές τις απόψεις του, αντιλαμβανόμαστε εύκολα την αντισυμβατικότητά του τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε καλλιτεχνικό.

μπάμπης στόκας
Πηγή Εικόνας: eleftheriaonline.gr| Μπάμπης Στόκας.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το προσωπικό τομέα, ο Στόκας φαίνεται να είναι ένας άνθρωπος που επιθυμεί να απέχει από τα κοσμικά και να διαφυλάττει πράγματα για τον εαυτό του. Είναι κύριος του εαυτού του και δεν τον απασχολεί η γνώμη των άλλων. Αναφορικά με την καλλιτεχνική του φύση, σίγουρα διαφέρει από πολλούς μουσικούς από τη στιγμή που δεν τον ενδιαφέρει η εμπορικότητα των τραγουδιών του. Για τον Μπάμπη, τον δικό μας πρίγκιπα της δυτικής όχθης, σημασία έχει η απόλαυση και η ποιότητα στην ζωή του και σε αυτή των θαυμαστών του.

Ακολουθεί βίντεο με την συναυλία των Πυξ Λαξ στη Θεσσαλονίκη, το 2011.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο παρόν άρθρο :

Μπάμπης Σκόκας. Ανακτήθηκε από www.artandlife.gr/artists/Mpampis-Stokas. Τελευταία πρόσβαση 07/03/2021.

Μπάμπης Σκόκας. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org. Τελευταία πρόσβαση 07/03/2021.

Το ξεκίνημα των Πυξ Λαξ με μία «μπαλάντα θανάτου» και η μοιραία συνάντηση με τον Μάνο Ξυδούς. Τι είπε η μητέρα του Στόκα στον ίδιο όταν την ενημέρωσε ότι θα βγάλει δίσκο…. Ανακτήθηκε από www.mixanitouxronou.gr. Τελευταία πρόσβαση 07/03/2021.

Μάρω Βαμβουνάκη. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org. Τελευταία πρόσβαση 07/03/2021.

Φίλιππος Πλιάτσικας. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org. Τελευταία πρόσβαση 07/03/2021.

Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο. Ανακτήθηκε από www.artsandthecity.gr. Τελευταία πρόσβαση 07/03/2021.

Μπαμπαρούτσης Π. Μπάμπης Σκόκας. Συνέντευξη. Ανάκτήθηκε από www.mustmagazine.gr. Τελευταία πρόσβαση 07/03/2021.

Κἀλφας Ε. (2018). Έχει ενδιαφέρον το πού έγραψε ο Φίλιππος Πλιάτσικας τη μουσική του ‘Μοναξιά μου Όλα’. Ανακτήθηκε από mikropragmata.lifo.gr. Τελευταία πρόσβαση 07/03/2021.

Μοναξιά Μου Όλα. Ακακτήθηκε από www.musicheaven.gr. Τελευταία πρόσβαση 07/03/2021.

maxmag.gr

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ