Connect with us
Επιμελητηρίο

Συμβουλές

Μικρογονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά: Η εξωσωματική γονιμοποίηση βήμα βήμα

Ανέβηκε

στις

Μικρογονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά: Η εξωσωματική γονιμοποίηση βήμα βήμα 3
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι η συμπλήρωση της ευτυχίας για πολλά νέα ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια! Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που για ιατρικούς ή άλλους λόγους η γονιμοποίηση είναι αδύνατο να γίνει με τον φυσικό τρόπο;

Σε αυτή την περίπτωση λύση έρχεται να δώσει η επιστήμη με την εξωσωματική γονιμοποίηση, μία διαδικασία που έχει χαρίσει οικογενειακή ευτυχία σε εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως. Από τη μικρογονιμοποίηση μέχρι την εμβρυομεταφορά, η τεχνητή γονιμοποίηση έχει πολλές διαφορετικές διαδικασίες, ανάλογα την περίπτωση και την κατάσταση της υγείας του ασθενούς, ενώ χωρίζεται σε στάδια που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της.

Μικρογονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά: Η εξωσωματική γονιμοποίηση βήμα βήμα 4

Η τεχνική ICSI

Γνωστή και ως μικρογονιμοποίηση, η τεχνική ICSI ή ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίων, ουσιαστικά έγκειται στην τοποθέτηση του προσεκτικά επιλεγμένου γόνιμου σπέρματος απευθείας στο ωάριο της γυναίκας. Ως τεχνική, η μικρογονιμοποίηση επιλέγεται σε περιπτώσεις που παρατηρείται σοβαρή υπογονιμότητα και χαμηλή παραγωγή και κινητικότητα σπερματοζωαρίων στον άνδρα, γεγονός που δεν τα καθιστά ικανά να φτάσουν μόνα τους μέχρι το ωάριο της γυναίκας κατά τη φυσιολογική επαφή, οπότε και χρειάζονται λίγη βοήθεια σε αυτό.

Μικρογονιμοποίηση γίνεται επίσης και στις περιπτώσεις που τα σπερματοζωάρια έχουν πολύ σκληρό περίβλημα ή δεν έχουν ακρόσωμα και άρα τους λείπουν τα απαραίτητα ένζυμα που θα τα βοηθήσουν να διεισδύσουν στο ωάριο.

Αναλυτικά η διαδικασία

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία διαδικασία που γίνεται σε στάδια για να καταλήξει στην εμβρυομεταφορά και την επιτυχημένη κύηση. Προκειμένου ωστόσο να διασφαλιστεί η επιτυχία της, είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του εξειδικευμένου γυναικολόγου.

Ο κύκλος  για την εξωσωματική γονιμοποίηση πραγματοποιείται σε 3 στάδια που διαρκούν περίπου 2 εβδομάδες.

  1. Διέγερση των ωοθηκών: Χρησιμοποιώντας ειδικά φάρμακα, ο γιατρός προετοιμάζει τις ωοθήκες της γυναίκας να παράγουν περισσότερα ωάρια (από το 1 που παράγουν φυσιολογικά κάθε μήνα) προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης. Αυτό το πρώτο στάδιο διαρκεί 1μιση εβδομάδα και κατά τη διάρκεια του βρίσκεστε σε στενή συνεργασία με τον γιατρό, κάνοντας ορμονικές εξετάσεις και υπερήχους κάθε 3-4 ημέρες.

 

  1. Λήψη ωαρίου και γονιμοποίηση: Η ωοληψία που απαιτείται για να γίνει η εξωσωματική γονιμοποίηση, πραγματοποιείται στο δεύτερο στάδιο με τη χρήση μέθης και η κατάλληλη στιγμή για την διεξαγωγή της καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα των υπερήχων που γίνονται στο 1ο στάδιο. Σε αυτό το στάδιο επίσης θα δώσει και ο άνδρας σπερματοζωάρια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία.

 

  1. Μεταφορά του εμβρύου: Το τελευταίο στάδιο είναι η εμβρυομεταφορά. Το έμβρυο το οποίο δημιουργήθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες από το ωάριο της μητέρας και το σπερματοζωάριο του πατέρα που ελήφθησαν στο 2ο στάδιο αξιολογείται 3-5 ημέρες μετά την ωοληψία και αν κριθεί ότι είναι υγιές και ικανό να αναπτυχθεί σε κύηση, τότε τοποθετείται στην μήτρα της γυναίκας με μία διαδικασία που ονομάζεται εμβρυομεταφορά και ξεκινάει η εγκυμοσύνη.

 

Μάθετε περισσότερα για την εξωσωματική γονιμοποίηση, την εμβρυομεταφορά και την μικρογονιμοποίηση, στην ιστοσελίδα του μαιευτήρα χειρουργού γυναικολόγου Ελευθέριου Αναστασάκη (https://www.e-anastasakis.gr/)

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ