Πολιτικά
Με επιτυχία η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων
Ανέβηκε
10 μήνες πρινστις
από
Kalamata Times

Με έντονο ενδιαφέρον, ενθουσιασμό και χαμόγελα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Πελοποννήσου, στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ στην Τρίπολη, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού.
Απευθυνόμενος στους νέους συμβούλους, τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων, επισημαίνοντας ότι η πολιτική και η συμμετοχή στα κοινά δεν αφορούν μόνο τους μεγάλους, αλλά όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο κ. Πτωχός καλωσόρισε τους μαθητές και τους συνεχάρη για τη συμμετοχή τους, υπογραμμίζοντας πως η σύσταση του Συμβουλίου ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε περίπου ένα χρόνο πριν στο Ναύπλιο και πήρε σάρκα και οστά χάρη στη συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τα στελέχη της Περιφέρειας.

«Η συμμετοχή σας είναι καθοριστική. Η ευθύνη να προχωρήσετε σε προτάσεις, να εκφράσετε ιδέες και να επηρεάσετε το μέλλον όλων μας ανήκει και σε εσάς», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, καλώντας τους νέους να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να συμμετέχουν ενεργά. Τους προέτρεψε να μοιραστούν το πάθος, τη φαντασία και τον αυθορμητισμό τους, να μη φοβούνται να προτείνουν και να συζητούν, καθώς «το πιο σημαντικό είναι να έχουμε το θάρρος να κυνηγήσουμε αυτό που θέλουμε, ακόμα κι αν βρίσκεται απέναντι από τους φόβους μας».
Ο κ. Πτωχός σημείωσε ότι οι νέοι θα εργαστούν σε θεματικές ομάδες που θα εστιάζουν σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και οι αναπτυξιακές ευκαιρίες για την Πελοπόννησο. Επεσήμανε πως πολλοί από τους μαθητές θα φύγουν για σπουδές, αλλά κάποια στιγμή θα επιστρέψουν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώσουν σήμερα το περιβάλλον στο οποίο θέλουν να ζήσουν. «Αν όχι εσείς, τότε ποιος; Αν όχι τώρα, τότε πότε;» διερωτήθηκε, θέλοντας να δώσει έμφαση στην ανάγκη άμεσης δράσης.

Ο Περιφερειάρχης στάθηκε, επίσης, στην ενίσχυση της περιφερειακής συνείδησης, τονίζοντας πως η Πελοπόννησος είναι ένας ενιαίος χώρος και η συνεργασία μεταξύ των νέων από διαφορετικές πόλεις και σχολεία είναι καθοριστική. Ανακοίνωσε ότι οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων θα συνεχιστούν και σε άλλες πόλεις, με την τελική συνάντηση να προγραμματίζεται στο Ναύπλιο, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των εργασιών.
Κλείνοντας, κάλεσε τους νέους συμβούλους να μην πάψουν να διεκδικούν και να ονειρεύονται, υπογραμμίζοντας πως «η Πελοπόννησος χρειάζεται τη φρεσκάδα και τη ματιά σας στο μέλλον». Ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια και επανέλαβε τη δέσμευση της Περιφέρειας να στηρίξει τις πρωτοβουλίες τους.

«Οι νέοι έχουν λόγο και ρόλο» – Δηλώσεις του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης
Με τη σειρά του, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Δημήτρης Οικονομόπουλος, εξήρε τη σημασία του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων. Στη δήλωσή του ανέφερε: «Οι νέοι της Πελοποννήσου έχουν φωνή και ρόλο. Μέσα από αυτόν τον θεσμό μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες, τις προτάσεις και τα όνειρά τους για το αύριο. Είναι σημαντικό να ενισχύουμε τη συμμετοχή τους, να τους ακούμε και να τους δίνουμε τα εργαλεία για να διαμορφώνουν το μέλλον που θέλουν».
Ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μαντζούνης, χαιρέτισε τη συνεδρίαση και τόνισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των νέων στα κοινά:
«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός σημαντικού θεσμού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι νέοι μας είναι η κινητήριος δύναμη του μέλλοντος και η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση πολιτικών και προτάσεων είναι απαραίτητη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι πάντα δίπλα τους, ακούγοντας τις ιδέες και τις ανησυχίες τους, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες τους».

Ημερήσια Διάταξη και Αποφάσεις
Η πρώτη συνεδρίαση περιλάμβανε τρία σημαντικά θέματα:
-Έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του Συμβουλίου.
-Εκλογή του Προεδρείου, το οποίο θα συντονίζει τις εργασίες και θα εκπροσωπεί τους νέους συμβούλους.
-Συγκρότηση θεματικών ομάδων εργασίας, που θα ασχοληθούν με ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία και την Περιφέρεια.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων Πελοποννήσου αποτελείται από 45 τακτικά και 45 αναπληρωματικά μέλη, μαθητές και μαθήτριες από Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Η συνεδρίαση κύλησε σε ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα, με τους νέους συμβούλους να εκφράζουν ιδέες, απόψεις και να θέτουν τις βάσεις για την ουσιαστική λειτουργία του Συμβουλίου.
Να σημειωθεί πως ένα σημαντικό στοιχείο της συνεδρίασης ήταν η άψογη οργάνωση της μετακίνησης των μαθητών, οι οποίοι έφτασαν από διαφορετικά σημεία της Πελοποννήσου, ώστε να συμμετέχουν στο Συμβούλιο. Η Περιφέρεια εξασφάλισε την ασφαλή και ομαλή μεταφορά τους, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν ισότιμα και να εκπροσωπήσουν επάξια τις σχολικές τους κοινότητες.
Ακολουθεί η λίστα των μαθητριών και μαθητών του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων:
Λίστα των μαθητριών και μαθητών του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων
Δείτε εδώ το βίντεο από την συνεδρίαση.

Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Οιχαλίας
-
10,98 εκατ. ευρώ για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Καλαμάτας
-
Ολοκλήρωση του Προγράμματος LEADER/CLLD 2014–2020 από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα – Παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην Τρίπολη
-
ΔΕΘ 2025 ο Δημήτρης Πτωχός από τα εγκαίνια του Περιπτέρου της Περιφέρειας
-
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επενδύει στην αξιοπρέπεια και την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία
-
Συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δ. Πτωχού με τον Δ. Σαραβάκο, στην Τρίπολη
-
Παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου
-
Θετικά οικονομικά αποτελέσματα για πρώτη φορά ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Πελοποννήσου
-
Πράσινο φως για έργα θωράκισης και προστασίας σε Μικρά Μαντίνεια, Άγιο Αιμιλιανό και Κεγχρεές από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας
-
10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Καλαμάτα «Διεκδικούμε, με το όνομα της Πελοποννήσου στην ετικέτα, τη θέση που μας αξίζει στις αγορές του κόσμου»
-
«Πρώτα η Πελοπόννησος»: Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά του ΠΔ 129/2025– Απομονωμένη η περιφερειακή αρχή του κ. Πτωχού
-
«Παπαφλέσσεια 2025» Ο Δημήτρης Πτωχός βράβευσε τον κορυφαίο προπονητή Γιώργο Πομάσκι
-
Εγκρίθηκε η ΟΧΕ Ταϋγέτου για Καλαμάτα και Σπάρτη: Δράσεις 11,67 εκατ. ευρώ στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου
-
Η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αναπτυξιακά έργα στο επίκεντρο για την Πελοπόννησο
-
Δημήτρης Πτωχός: «Με σχέδιο και κοινωνική ευαισθησία επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών μας»
-
Δημήτρης Πτωχός: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινείται με κατεύθυνση, ρεαλισμό και φιλοδοξία»
-
Δημήτρης Πτωχός για το 4ο Φεστιβάλ Ρομποτικής στην Καλαμάτα
-
Η Καλαμάτα ’80 με το τρόπαιο της πρωταθλήτριας στον Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό
-
Επίσημη παρουσίαση του έργου Peloponnese Trails- Συνεργασία για μια εθνική στρατηγική που ξεκινά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου
-
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παπασταύρου στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας
-
Νέες δυνατότητες χρηματοδότησης 32 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
-
Το 3ο Messinia Forum άνοιξε τις πύλες του
-
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων δίνει ραντεβού στην Καλαμάτα!
-
Ισότιμη στήριξη των πολύ μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο – Αίτημα για στοχευμένα προγράμματα ΠΕΠ
-
Στη Μεσσηνία οι εργασίες της 144ης Συνόδου της ΔΟΕ
-
Δημήτρης Πτωχός: «Να διεκδικούμε την πρόσβαση στην τεχνολογία όπως διεκδικούμε δρόμους και υποδομές»
-
Το νέο Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Πελοποννήσου – Δυναμική αρχή για τη φωνή της νεολαίας
-
Επιστολή της ΠΟΕΕ στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την ένταξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ 2021-2027
-
Ο Δημήτρης Πτωχός στη 12μελή Ελληνική αντιπροσωπεία της επιτροπής των Περιφερειών
-
Συνάντηση εργασίας του ΠΕΣΠ με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτριο Πτωχό
Πρόσφατα Άρθρα

Παραμυθένια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην παραλία Καλαμάτας με τον Καρυοθραύστη

Η ιστορία του πρώτου χριστουγεννιάτικου δέντρου

5 γεγονότα του 2025 που δεν θα ξεχάσουμε και γιατί θα καθορίσουν το 2026

Χριστούγεννα στη Μεσσηνία: Εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και ισχυρό μήνυμα ειρήνης εν μέσω πολέμων

Πεζοπορία στο Messinia Trail από τον Σύλλογο Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής»
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ταξίδια2 ημέρες πρινΠεζοπορία στο Messinia Trail από τον Σύλλογο Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής»
-
Ειδησεις απο Καλαματα12 ώρες πρινΠαραμυθένια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην παραλία Καλαμάτας με τον Καρυοθραύστη
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πρινΧριστούγεννα στη Μεσσηνία: Εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και ισχυρό μήνυμα ειρήνης εν μέσω πολέμων
-
πρέπει να δεις2 ημέρες πρινΗ ιστορία του πρώτου χριστουγεννιάτικου δέντρου
-
Περίεργα2 ημέρες πριν5 γεγονότα του 2025 που δεν θα ξεχάσουμε και γιατί θα καθορίσουν το 2026











