Μεσσηνία
Μανώλης Μάκαρης: Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς όραμα και λύσεις για τον Δήμο Καλαμάτας
Ανέβηκε
7 έτη πρινστις
από
Kalamata Times

Η πρόσφατη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας επιβεβαίωσε την άποψη που έχουμε -όλα αυτά τα χρόνια- για την ανισομερή, άδικη και αντιπαραγωγική διαχείριση πόρων εκ μέρους της δημοτικής αρχής μιας δημοτικής αρχής που ολοκληρώνει τη θητεία της χωρίς όραμα και χωρίς σχέδιο για την πόλη.
Συγκεκριμένα τα κύρια χαρακτηριστικά του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καλαμάτας για το 2019 είναι τα εξής:
- Συνεχίζονται οι επιφανειακές αναπλάσεις και όχι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις με εισροή πόρων είτε με δανεισμό είτε με ευρωπαϊκά προγράμματα μόνο και μόνο για να καταναλωθούν οι πόροι αυτοί χωρίς ιεράρχηση προτεραιοτήτων, χωρίς ουσιαστικό όφελος στην καθημερινότητα του δημότη αφού εκλείπουν έργα υποδομής, πρασίνου και χώρων αναψυχής. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει γενική κυκλοφοριακή μελέτη η οποία και θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στην Καλαμάτα. Δηλαδή η φιλοσοφία του πρώτα αναπλάθουμε και ύστερα σχεδιάζουμε.
- Άδικη και άνιση κατανομή πόρων και έργων και ιδιαίτερα για τις συνοικίες, τις τοπικές κοινότητες και την περιφέρεια του Δήμου που για μια ακόμα φορά υποχρηματοδοτούνται. Έτσι υποχρηματοδούνται για μια ακόμη χρονιά όλες οι ακόλουθες περιοχές : η Βέργα, ο Αντικάλαμος ,το Ασπρόχωμα, τα Λαίικα , η Μικρή Μαντίνεια, η Σπερχογεία, τα Αλώνια, ο Άμμος, ο Ανεμόμυλος , ο Άρις , το Αριοχώρι, η Ασπροπουλιά, ο Άγιος Φλώρος, ο Άγριλος, τα Αρφαρά, η Βελανιδιά, η Βρομόβρυση, το Πήδημα, το Πλατύ, το Σταματινού, η Αιθαία, η Άμφεια, η Άνθεια, η Θουρία, η Μικρομάνη και η Πολιανή. Κάτι τέτοιο φαίνεται ξεκάθαρα έτσι ενώ για τη Δημοτικη Κοινότητα Καλαμάτας προβλέπονται έργα που αντιτοιχούν σε 87 ευρώ ανά κάτοικο στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται έργα που αντιστοιχούν σε 52 ευρώ ανά κάτοικο στην Δ.Ε. Θουρίας, σε 39 ευρώ ανά κάτοικο στην Δ.Ε. Αρφαρών και 38 ευρώ ανά κάτοικο στη Δ.Ε. Άριος.
- Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η κρατική χρηματοδότηση με 3 εκατομμύρια των δρόμων του Ταϋγέτου για την οποία ως δημοτική παράταξη αγωνιστήκαμε όλο το τελευταίο διάστημα.
- Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, από το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν διαφαίνονται δραστικές βελτιωτικές παρεμβάσεις στην οδοποιία, κάτι που το θεωρούμε απαράδεκτο, μιας και αρκετοί δρόμοι της πόλης αλλά και στα χωριά είναι γεμάτοι λακκούβες, παρουσιάζοντας αποκαρδιωτική εικόνα.
- Παρά τα έργα που εκτελούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της πόλης παραμένει στα χαρτιά. Ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές (Φραγκοπήγαδο, οδοί Γλαύκου και Μπακογιάννη, οδός Βαγγέλη Δράκου) οι παρεμβάσεις είναι ανύπαρκτες, παρά τα παθήματα του παρελθόντος, που επέφεραν ανθρώπινα θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές περιουσιών. Ενώ σε άλλα (Θουρία, ρέμα Καραμπογιά) οι παρεμβάσεις είναι ατελέσφορες.
- Τέλος στον τομέα της Παιδείας και του Αθλητισμού δεν πρόκειται να υπάρχουν σημαντικές βελτιωτικές παρεμβάσεις ή νέα έργα παρόλο που οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα οξυμένες σε αυτούς τους δύο κρίσιμους τομείς, με τις γνωστές πάντα δικαιολογίες ότι για όλα φταίει η κεντρική εξουσία και όχι ο κακός μας προγραμματισμός και οι λανθασμένες προτεραιότητες.
- Παράλληλα τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Η Μαραθόλακκα θα παραμείνει για μια ακόμα χρονιά η μεγάλη περιβαλλοντική πληγή για τον Νέδοντα και τον Ταΰγετο αφού κανένα έργο απορρύπανσης δεν προγραμματίζεται για το 2019. Επίσης καμιά ουσιαστική παρέμβαση για την παλιά λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού η οποία θα συνεχίσει να ρυπαίνει την ευρύτερη περιοχή.
Συμπερασματικά το τελευταίο τεχνικό πρόγραμμα που καταθέτει η συγκεκριμένη δημοτική αρχή αποπνέει προχειρότητα καθώς δεν έχει υπάρξει σωστή στόχευση έργων και στόχων. Δεσμευόμαστε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα στο άμεσο μέλλον θα έχει ως στόχο την δίκαιη ανάπτυξη και την άμβλυνση των χωρικών ανισοτήτων. Κάτι τέτοιο θα το εξασφαλίσουμε με την αναλογική κατανομή πόρων σε όλο το Δήμο Καλαμάτας αφού θα προηγηθούν διευρυμένες συλλογικές διαδικασίες με διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες και την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε το Τεχνικό Πρόγραμμα να απαντά στις προκλήσεις, στα «θέλω» και στα μείζονα θέματα που απασχολούν την Καλαμάτα.
Μανώλης Μάκαρης
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης
Δήμου Καλαμάτας


Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Σε Αναστολή η Παθολογική Εφημερία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας – Παρέμβαση Μάκαρη για την υποστελέχωση
-
Σε κατάσταση εγκατάλειψης το Πολυλίμνιο – Σφοδρή κριτική Μάκαρη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
-
Μανώλης Μάκαρης: Η άνοδος της Μαύρης Θύελλας είναι επιτυχία της Καλαμάτας- ώρα για σοβαρή στήριξη του αθλητισμού
-
Μανώλης Μάκαρης: Η περιφερειακή αρχή Πτωχού γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στους Αλαγονίους
-
Παρέμβαση Μανώλη Μάκαρη για την συνεχιζόμενη υποστελέχωση των παθολογικών κλινικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας
-
Μάκαρης από Ταΰγετο: Ζητά άμεσες παρεμβάσεις, αποζημιώσεις και απολογισμό για τα 6 εκατ. ευρώ
-
Σε οριακή κατάσταση το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μάνης – Έκκληση για άμεση στελέχωση
-
Ο Μανώλης Μάκαρης στην κατολίσθηση της Ε.Ο. Καλαμάτας–Σπάρτης
-
Μανώλης Μάκαρης : Χρειαζόμαστε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση κοντά στον πολίτη και όχι ως το μακρύ χέρι του Κράτους
-
Ανάλγητη και άδικη η απόλυση 32 εργαζομένων από τον Δήμο Καλαμάτας
-
Μάκαρης, Σιάτος, Μερμίγκης στα μπλόκα των αγροτών: Μαζί με τους αγρότες απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την αδιαφορία της Περιφέρειας
-
Τρένο ξανά στη Μεσσηνία: Μήνυμα μέλλοντος και βιώσιμης μετακίνησης από την εορταστική διαδρομή
-
Μάκαρης: «Ο προϋπολογισμός του 2026 δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα της Πελοποννήσου»
-
Μανώλης Μάκαρης: Μαζί με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Πελοποννήσου
-
Μανώλης Μάκαρης: «Οι βουνοκορφές της Πελοποννήσου κινδυνεύουν – Η Μάνη και τα ιστορικά μας βουνά εκπέμπουν SOS»
-
Όχι στην κυβερνητική προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των αγροτών
-
Σοβαρή κατάρρευση στη σήραγγα Πεταλιδίου – Ο Μανώλης Μάκαρης ζητά άμεση διερεύνηση και πλήρη διαφάνεια
-
Μαραθόλακκα: Η αλήθεια που δεν μπορεί πια να κρυφτεί
-
Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής (ΨΔΑ): «Λάπτοπ στο χωράφι» – Ένα μέτρο εκτός πραγματικότητας για την Πελοπόννησο
-
Εθελοντικό μάζεμα ελιάς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς
-
Μανώλης Μάκαρης: «Αναγκαία η οριστική λύση για τις κατολισθήσεις στον δρόμο Γαρδίκι – Πολιανή»
-
Μανώλης Μάκαρης: Δρόμος Καλαμάτα – Μεθώνη: Από τις φιέστες στα… πανωπροίκια της καθυστέρησης
-
Η πρότασή Μάκαρη, Σιάτου, Μερμίγκη για το τρένο στην Πελοπόννησο
-
Επίσκεψη Μανώλη Μάκαρη στο Αλιευτικό Καταφύγιο Μαραθόπολης
-
Δύο χρόνια χωρίς τον Πέτρο Θέμελη – Ώρα να αναγνωριστεί διεθνώς το έργο του!
-
Μανώλης Μάκαρης :Όχι στη συρρίκνωση των ΕΛΤΑ στην Πελοπόννησο
-
Μανώλης Μάκαρης : Όχι στον υποβιβασμό του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας – Αναγκαία η ενίσχυση του
-
Χρόνος απόκρισης ΕΚΑΒ 45 λεπτών στη Μεσσηνία – Μια ξεκάθαρη αποτυχία της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας
-
Μανώλης Μάκαρης: Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, πάσχει βαρέως
-
Μανώλης Μάκαρης: Κρίσιμη κατάσταση για τον Πάνο Ρούτσι – Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη
Πρόσφατα Άρθρα

Με λαμπρότητα τιμήθηκαν οι εν Μεσσηνία διαλάμψαντες Άγιοι

Ξεκινά στη Μεσσηνία πρόγραμμα ψηφιακής ενδυνάμωσης για άτομα με αναπηρία

12ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου Καλαμάτας: Η 2η ημέρα ένωσε επιστήμη, υγεία και πολιτισμό

Delphi Economic Forum | Δημήτρης Πτωχός για το μοντέλο της Πελοποννήσου

12ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας: Μεγάλη συμμετοχή και ισχυρό μήνυμα για το μέλλον της ελαιοκομίας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πρινΠρωτομαγιά στην Παραλία Καλαμάτας – Γιορτή Άνοιξης και Μουσικής
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν12ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας: Μεγάλη συμμετοχή και ισχυρό μήνυμα για το μέλλον της ελαιοκομίας
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία9 ώρες πρινΞεκινά στη Μεσσηνία πρόγραμμα ψηφιακής ενδυνάμωσης για άτομα με αναπηρία
-
Ειδησεις απο Καλαματα9 ώρες πριν12ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου Καλαμάτας: Η 2η ημέρα ένωσε επιστήμη, υγεία και πολιτισμό
-
Πολιτικά10 ώρες πρινDelphi Economic Forum | Δημήτρης Πτωχός για το μοντέλο της Πελοποννήσου
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία9 ώρες πρινΜε λαμπρότητα τιμήθηκαν οι εν Μεσσηνία διαλάμψαντες Άγιοι













