Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Κοσμόπουλος για την ανάδειξη των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής

Ανέβηκε

στις

Υπαπαντή
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Μετά την προκήρυξη του μειοδοτικού διαγωνισμού για το έργο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Γ’ ΦΑΣΗ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ)» προϋπολογισμού 1.680.200,00 Ευρώ με Φ.Π.Α (1.355.000,00 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.) υπήρξαν στα ΜΜΕ δύο σημαντικές τοποθετήσεις . Η πρώτη χρονολογικά, από τον δημοσιογράφο-ιστορικό κο Ηλία Μπιτσάνη, στις 29/07/2020, με τίτλο ‘‘Ο κύβος ερρίφθη’’,  όπου παρουσιάζεται το ιστορικό της ύπαρξης των αρχαίων στην ευρύτερη περιοχή της Υπαπαντής.

Ακολούθησε  στις 6/08/2020  δημόσια παρέμβαση από τον πρώην δήμαρχο κο Γεώργιο Κουτσούλη, με τίτλο ‘‘Ποίοι και γιατί θάβουν οριστικά την ιστορία της πόλης των Φαρών ?’’, όπου γίνεται λόγος τόσο στην ύπαρξη της πόλεως πριν από την εποχή του Tρωϊκού πολέμου με παράθεση ιστορικών στοιχείων και παραπομπές στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, όσο και στα αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής του 1960 που ταυτίζουν, όπως έγραφε και η εφημερίδα ‘Καθημερινή’ στις 14/8/1960, τη σημερινή πόλη με τις Ομηρικές Φαρές.

Στη συνέχεια στις 9/08/2020 ξεκίνησε μια διαδικτυακή καμπάνια για την ανάδειξη των αρχαίων και η ομάδα με τίτλο ‘Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής’ ,που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του κου Ηλία Μπιτσάνη, ξεπέρασε γρήγορα τα 1.700 μέλη, καταδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των συνδημοτών μας, για την ιστορία της πόλης μας .

Κατά τη λήψη της απόφασης για την Κατάρτιση των Όρων και Σύνταξη της Διακήρυξης για τη διενέργεια του διαγωνισμού για την Ανάθεση του έργου, ενώ έθεσα το θέμα της ανάδειξης των αρχαίων δεν επέμενα ιδιαίτερα, διότι η μελέτη του έργου είχε ήδη εγκριθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για μετάθεση των ανασκαφών στο μέλλον και από το Δημοτικό μας Συμβούλιο με τη με αρ. 789/2018 απόφασή του. Θα ήταν προφανώς  ευτύχημα η μεγάλη αυτή κινητοποίηση να είχε γίνει πριν από τις πιο πάνω αναφερθείσες αποφάσεις, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Με δεδομένα το σεβασμό στην Ιστορία της πόλης μας, την ύπαρξη αντίστοιχης Πανεπιστημιακής Έδρας στο εδώ τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την καταλυτική παρέμβαση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, την σύσταση-παραίνεση του έγκριτου αρχαιολόγου κου Πέτρου Θέμελη και  το μεγάλο ενδιαφέρον των συνδημοτών μας για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής, η Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής λύσης που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του έργου, οφείλει  σε συνεργασία με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων να επιδιώξει :

  1. Την αλλαγή της απόφασης του ΚΑΣ, ώστε να γίνει εφικτή η ανασκαφή σε ένα τουλάχιστον τμήμα της Πλατείας, στο νοτιοανατολικό τμήμα αυτής.
  2. Την τροποποίηση της υπάρχουσας μελέτης σύμφωνα με την προμελέτη του 2010 της εταιρείας  «Σύνθεση και Έρευνα ΕΠΕ – Γ. Αλμπάνης – Ν. Φιντικάκης », η οποία προβλέπει δάπεδο από γυαλί στο σημείο της ανάδειξης των αρχαίων.
  3. Την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της ανασκαφής.
  4. Την έγκριση της τροποποίησης της μελέτης και τη χρηματοδότηση της υλοποίησής της, είτε μέσα από την τρέχουσα εργολαβία με συμπληρωματική σύμβαση, είτε με νέα εργολαβία με τα χρήματα που θα προκύψουν από την έκπτωση που θα δοθεί στον τρέχοντα διαγωνισμό.

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί σε μία τέτοια προσπάθεια.

Η ευτυχής συγκυρία της έλευσης της αρμοδίας  Υπουργού, κας Λίνας Μενδώνη, τις επόμενες ημέρες στην πόλη μας, δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη.  Η Δημοτική Αρχή οφείλει, συνεπικουρούμενη από το Μητροπολίτη και το Πανεπιστήμιο,  να ενημερώσει την  κα υπουργό για το πάνδημο αυτό αίτημα, ώστε να γίνει κατανοητή η ανάγκη για την υλοποίησή του και να δοθούν από την πλευρά της οι κατάλληλες οδηγίες για τις περεταίρω ενέργειες που απαιτούνται.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πολιτικός Μηχανικός – Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Καλαμάτα Μπροστά»

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ