Connect with us

πρέπει να δεις

Κορωνοϊός: Το TIME αποθεώνει την Ελλάδα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ελλάδα

Το TIME αποθεώνει την Ελλάδα

Τα θετικά σχόλια του διεθνή Τύπου για τον τρόπο που διαχειρίζεται η Ελλάδα την κρίση του κορωνοϊού συνεχίζονται.
Αυτή τη φορά, το TIME δημοσιεύει εκτενή άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα έχει ηλικιωμένο πληθυσμό και εύθραυστη οικονομία. Πώς έχει ξεφύγει από τον κορωνοϊό μέχρι στιγμής». Σε αυτό περιγράφει το φετινό διαφορετικό Πάσχα των Ελλήνων, οι οποίοι έμειναν σπίτι και βρίσκονταν μακριά από τους αγαπημένους τους. «Ηταν θλιβερό, να σου πω την αλήθεια, γιατί δεν είχαμε την αίσθηση της οικογένειας», λέει ο 44χρονος Μιχάλης Στρατάκης, λογιστής, στο TIME. «Μιλήσαμε μαζί τους μέσω της κάμερας , αλλά δεν είναι το ίδιο όταν δεν μπορείς να αγκαλιάσεις τους γονείς σου και τις αδελφές σου και τους φίλους σου», προσθέτει.

Η ιστοσελίδα του περιοδικού TIME, στη συνέχεια μιλά για το πώς ο κορωνοϊός δυνητικά θα μπορούσε να «καταστρέψει» τη χώρα και εξηγεί τους λόγους. «Ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Ελλάδα δέχτηκε 27,2 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2019 – παρουσιάζοντας έναν δυνητικά σημαντικό κίνδυνο εξαιτίας του κορωνοϊού σε σχέση με τους διεθνείς ταξιδιώτες», αναφέρει και προσθέτει ότι «ο πληθυσμός της χώρας είναι ο δεύτερος σε ηλικία της ΕΕ (πίσω από την Ιταλία). Ο τομέας της υγείας έχει καταστραφεί από τη λιτότητα και η παραμελημένη οικονομία της εξακολουθεί να είναι σχεδόν 40% πιο περιορισμένη από ό, τι ήταν το 2008, πριν από την τελευταία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», ενώ το δημοσίευμα επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων σημειώνει ότι «το 2019, μετά από τρεις διασώσεις και δραστικές περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής, υπήρχαν μόνο 565 κρεβάτια ΜΕΘ».

«Και για να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα, η Εκκλησία ανακοίνωσε στις 9 Μαρτίου ότι ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί με τη θεία κοινωνία – ένα δόγμα που αμφισβητήθηκε αμέσως από τους ειδικούς στον τομέα υγείας», συμπληρώνει το TIME. Παρόλο αυτά, η Ελλάδα έχει αποφύγει τα χειρότερα από την παγκόσμια πανδημία μέχρι στιγμής.

Τι έκανε σωστά η Ελλάδα

Αναλυτικά όλα όσα αναφέρει το TIME

«Το κλειδί για την επιτυχία της Ελλάδας, λένε οι αναλυτές, ήταν τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού πιο μπροστά από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Στα τέλη Φεβρουαρίου, πριν καταγραφεί θάνατος από την ασθένεια, τα καρναβάλια ακυρώθηκαν. Τα σχολεία, οι καφετέριες, τα πανεπιστήμια και οι περισσότερες επιχειρήσεις έκλεισαν στις 5 Μαρτίου, όταν υπήρχαν μόνο 31 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε γρήγορα εξαιτίας του παραμελημένου δημοσίου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, λένε οι ειδικοί. «Δεν νομίζω ότι ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, λόγω της γνώσης ότι το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει», λέει η Δρ. Στέλλα Λαδή, πρώην σύμβουλος δημόσιας πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης και σήμερα επίκουρη καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και στο Queen Mary, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Όταν η κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια ξεκινώντας από τις 23 Μαρτίου, κοιτούσε την κατάσταση στην Ιταλία, όπου οι νοσοκομειακές ΜΕΘ ήταν κατακλυσμένες και άτομα με κορωνοϊό βρίσκονταν χωρίς θεραπεία στους διαδρόμους. Αξιωματούχοι ήξεραν ότι θα χρειαζόταν ένα πολύ μικρότερο ξέσπασμα για να επαναληφθούν οι ίδιες σκηνές στην Αθήνα. «Δυστυχώς, στην Ιταλία ένα άτομο χάνεται κάθε δύο λεπτά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας το lockdown στις 22 Μαρτίου. «Πρέπει να προστατεύσουμε το κοινό καλό, την υγεία μας», πρόσθεσε. Τότε, υπήρχαν 624 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 15 θάνατοι στην Ελλάδα. Συγκριτικά, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε το δικό του lockdown την ίδια μέρα, είχε 6.650 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 335 θανάτους.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε επίσης καθημερινές ενημερώσεις για την κατάσταση, προειδοποιώντας τους πολίτες ότι το αδύναμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σήμαινε ότι έπρεπε να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα νωρίς για να σωθούν ζωές, ακόμη και αν η οικονομία χτυπηθεί σκληρά. «Η επικοινωνιακή στρατηγική ήταν εξίσου σημαντική με τα πρώτα μέτρα», λέει η κα Λαδή «Κάθε μέρα στις 6 μ.μ., οι άνθρωποι σταματούν να κάνουν οτιδήποτε για να δουν ποιες είναι οι εξελίξεις», λέει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Θετική ανταπόκριση στα μέτρα από του Ελλήνες -Βάζουν την υγεία πάνω απ’ όλα
Τα μέτρα lockdown χαιρετίστηκαν με ευρεία υποστήριξη για τους ίδιους λόγους, λένε οι ειδικοί. «Το κοινό ήξερε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα λειτουργούσε, οπότε το δέχτηκαν», λέει η κα Λαδή για το πρώιμο lockdown.

Η σημασία της υγείας στον ελληνικό πολιτισμό, τονίζει, είναι ένας άλλος λόγος για την εύκολη αποδοχή του lockdown από τους Ελληνες. «Από πολιτιστική άποψη, κάθε συζήτηση, κάθε επιθυμία για το μέλλον, τελειώνει πάντα με μια λέξη για καλή υγεία», υπογραμμίζει στο TIME. «Δεν υπάρχει συζήτηση για το εάν η υγεία είναι πιο σημαντική από το να κρατάς ανοιχτό το κατάστημά σου. Η υγεία είναι πιο σημαντική και το κατάστημα έρχεται δεύτερο. Δεν ήταν αμφισβητούμενο ζήτημα όπως σε άλλα μέρη», επισημαίνει.

Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε επίσης το lockdown για να αυξήσει την ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης, αυξάνοντας τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ από 565 στις αρχές Μαρτίου σε 910 στο τέλος του μήνα. Και μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτικών νοσοκομείων σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να δέχονται ασθενείς με ασθένειες που δεν σχετίζονται με κορωνοϊό, ελευθερώνοντας χώρο για ασθενείς με COVID-19 σε δημόσια νοσοκομεία.

Τα κέντρα προσφύγων και μεταναστών

Η ιστοσελίδα του περιοδικού TIME κάνει εκτενή αναφορά και στα ΚΥΤ. «Αλλά όπως και άλλου, ο ιός και το lockdown συγκρούονται με μακροχρόνιες ανισότητες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν η Ελλάδα αποδίδει καλά σε σύγκριση με άλλες χώρες, πολλοί από τους κατοίκους της διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους», σημειώνει.

Σε αυτό το σημείο γίνεται λόγος για τα camps προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, όπου βρίσκονται 40.000 άνθρωποι. Μάλιστα, περιγράφει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Λέσβο, όπου το camp εξυπηρετείται από τρεις γιατρούς, σύμφωνα με την IRC. Οπως αναφέρει, εκεί πολλοί ζουν σε πρόχειρες καλύβες ή κάτω από φύλλα μουσαμά. «Η πυκνότητα του πληθυσμού είναι έξι έως οκτώ φορές υψηλότερη από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου ο ιός εξαπλώθηκε ακόμη πιο γρήγορα από ό, τι στην Γουχάν, σύμφωνα με το IRC», αναφέρει το TIME.

«Στις 16 Απριλίου, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα μετεγκαταστήσει 2.380 άτομα (οι πιο ηλικιωμένοι μετανάστες και εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα, μαζί με τις οικογένειές τους) μακριά από τα ελληνικά νησιά σε camps στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των μεταναστών θα συνεχιστούν έως τις 10 Μαΐου – 13 ημέρες περισσότερο από ό, τι η υπόλοιπη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Τέτοιοι περιορισμοί θέτουν σε κίνδυνο τα άτομα που είναι παγιδευμένα στα στρατόπεδα», λέει ο Απόστολος Βεϊζής, διευθυντής ιατρικών προγραμμάτων της Medecins Sans Frontieres στην Ελλάδα. «Το να αναγκάζεις τους ανθρώπους να ζουν σε πολυσύχναστα και ανθυγιεινά camps ως μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής περιορισμού ήταν πάντα ανεύθυνο, αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ λόγω της απειλής του COVID-19», προσθέτει.

Την Τρίτη 148 άτομα διαγνώστηκαν με COVID-19 σε ένα ξενοδοχείο που βρίσκονταν πρόσφυγες νοτιοδυτικά της Αθήνας. «Οταν μιλάμε για κοινωνικές αποστάσεις, είναι κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτήν την πραγματικότητα», υποστηρίζει ο κ. Βεϊζής στο TIME. «Μπορώ να σας εγγυηθώ εάν υπάρχει κρούσμα αύριο στη Μόρια, δεν θα ήταν εύκολα διαχειρίσιμο», συμπληρώνει.

Το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας

Το άρθρο του TIME δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο πεδίο της οικονομίας και το μέλλον της ελληνικής πραγματικότητας. Οπως σημειώνει, αν και η Ελλάδα δείχνει να διατηρεί σε χαμηλό ποσοστό τα κρούσματα και τους νεκρούς, η κρίση της πανδημίας φαίνεται να έχει τρομερές επιπτώσεις στην οικονομία που παλεύει. «Η παραγωγή της Ελλάδας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, όπως η διεθνής ναυτιλία και ο τουρισμός«, λέει στο TIME ο κ. Τσακλόγλου, καθηγητής Οικονομικών.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα τόνωσης για τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του lockdown, ο υψηλός λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να συνεχίσει να δανείζεται εάν η κρίση εκτείνεται σε μήνες ή χρόνια». “Ως αποτέλεσμα, τα διαθέσιμα φορολογικά μέτρα είναι σχετικά περιορισμένα”, λέει ο Τσακλόγλου. Ωστόσο, τονίζει ότι η πιθανότητα της Ελλάδας να χρειαστεί ακόμη μια διάσωση παραμένει χαμηλή».

ΠΗΓΗ

Πολιτικά

Για τον έναν χρόνο από την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές του 2019

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Για τον έναν χρόνο από την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές του 2019 11

Γραφει ο Σίμος Ανδρονίδης

υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

 

«Πάνω στη μαύρη πέτρα στάθηκα να δω το λιόγερμα στη γη της Εορδαίας» (Χρήστος Τουμανίδης, ‘Ο Χρόνος είναι ο χάρτης μας’)

Στις 7 Ιουλίου του 2020 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκλογική νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019. Λαμβάνοντας ένα ποσοστό γύρω στο 39%, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε επί του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε το 31% των ψήφων, εμβαθύνοντας ουσιαστικά την πολιτική-εκλογική της υπεροχή, που συμπεριέλαβε ως κρίσιμους σταθμούς την νίκη της στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου του 2019, καθώς και την επικράτηση υποψηφίων που υποστήριξε το κόμμα στις περιφερειακές-δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, επί προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέτυχε την σημαντική διεύρυνση της κοινωνικής-πολιτικής του επιρροής, εγγράφοντας ως στοιχεία δράσης, στοχευμένες κοινωνικές αναφορές, παράλληλα με την συγκρότηση ενός πολιτικοϊδεολογικού λόγο που αναδείκνυε, δίπλα στα οικονομικά προτάγματα, μοτίβα δημόσιας τάξης και ασφάλειας (ως προϋπόθεσης για την ανάπτυξη υπό την μορφή της προσέλκυσης επενδύσεων), όπως και επίσης, τις πλαισιώσεις μίας ενίσχυσης και αναβάθμισης των θεσμών. Όλα αυτά, ιδωμένα υπό το πρίσμα μίας εν γένει λαϊκότητας.[1] Με χρονικούς όρους, ο ένας χρόνος που μεσολάβησε από την εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ιδιαίτερο πυκνός σε γεγονότα και στις νοηματοδοτήσεις αυτών.

Διαφορετικά ειπωμένο, ο ιστορικός χρόνος που κύλησε από τότε δεν κατέστη κενός και ευθύγραμμος, αλλά, αντιθέτως, το ίδιο το κυβερνών κόμμα διέτρεξε εμπρόθετα την ρευστότητα και την μη-γραμμικότητα του ιστορικού χρόνου. Εάν συνδέει κάτι την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και τους πρώτους μήνες της κυβερνητικής της θητείας, με την εκδήλωση της πανδημικής κρίσης, αυτό είναι το στοιχείο της διαχείρισης, της ‘ικανής’ διαχείρισης που καθίσταται, στις αφηγήσεις του κόμματος, ουσιώδης μοχλός διακυβέρνησης. Το τρέχων κείμενο δεν επιθυμεί να προβεί σε έναν απολογισμό του πρώτου χρόνου της Νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, όσο να προβεί στην ανάδειξη κάποιων βασικών χαρακτηριστικών της, χαρακτηριστικών που τονίσθηκαν ιδιαίτερα.

Με τους ίδιους όρους της κατάστασης ‘εκτάκτου ανάγκης,’ της θεσμικής-υγειονομικής αποτροπής και ‘ασφάλειας’ (η έννοια της ‘ασφάλειας’ διαπερνά έντονα τον πολιτικό λόγο του κόμματος), η κυβέρνηση συνέβαλλε στην συγκράτηση της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ιδιαίτερη πίεση έως συστημική αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών υγείας, στηριζόμενη πάνω στον άξονα της εξειδικευμένης διαχείρισης-ρύθμισης, που εν προκειμένω ανέδειξε όχι μόνο την διάσταση της επιστημονικής γνώσης, όπως κατά κόρον λέγεται, αλλά και την δυνατότητα της υψηλής αλλά και γειωμένης επιτήρησης της ‘κυκλοφορίας’ του ιού.

Ως προς αυτό, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η δημιουργία ενός αυτόνομου υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων (Νίκος Χαρδαλιάς), το οποίο και λειτούργησε ως κέντρο εντός κυβέρνησης και κράτους, θεσπίζοντας κανόνες (έλεγχος καραντίνας), και χαράσσοντας πολιτική, τροφοδοτώντας τις αντίστοιχες επεξεργασίες άλλων υπουργείων. Άρα, ένα δίκτυο συνεργασίας και μεταφορών εικόνων για το τι συνιστά την κρίση διαμορφώθηκε σχεδόν από τα πρώτα βήματα της. Τώρα, εστιάζοντας στην ευρύτερη εικόνα, που φέρει την πανδημία αλλά και εκ-βάλλει από αυτήν, θα αναφέρουμε σχετικά με την όλη κυβερνητική πολιτική όπως εκδιπλώνεται στο χρόνο, πως, ενέχει τομείς στασιμότητας έως υστέρησης. Εξ αρχής, η και θετικά ‘φορτισμένα’ αναφορά στο επιτελικό κράτος της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας δεν εναρμονίζεται με την συγκρότηση ενός δυσκίνητου υπουργικού σχήματος ένα από τα χαρακτηριστικά του οποίου είναι η ύπαρξη πολλών υφυπουργικών χαρτοφυλακίων και ελάχιστων γυναικών.

Σε αυτό το σημείο, εντός του λεγόμενου επιτελικού κράτους, προσδιορίζονται και οι όροι ενίσχυσης της εκτελεστικής εξουσίας  που συντείνει στην υποβάθμιση ως μορφών χάραξης πολιτικής στρατηγικής τόσο του κόμματος αλλά και κύρια της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.[2]  Ρεαλιστικά εσφαλμένη αποδείχθηκε και η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η ένταξη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου σε ένα άτυπα ‘υπερ-υπουργείου’ Προστασίας του Πολίτη, με τον πρωθυπουργό να είναι αυτός που έσπευσε αργότερα (ορθώς) να διορθώσει αυτή την προβληματική κατάσταση.

Παράλληλα, οι μεταρρυθμιστικές προθέσεις της κυβέρνησης σε τομείς όπως αυτός της παιδείας κρίνονται αποσπασματικές, άτολμες (σε αντίθεση με την ‘μεταρρυθμιστική τόλμη’ που προβάλλουν η κυβέρνηση και το κόμμα), και με βραχυχρόνιο ορίζοντα, ενώ, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, στην κατεύθυνση μεταβολής των δυσλειτουργιών που επέφερε στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης [3] η μεταρρύθμιση του ‘Κλεισθένη’ επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., διακρίνονται από ένα αντιφατικό πνεύμα, μη ακουμπώντας, αφενός μεν το δημαρχιο-κεντρικό μοντέλο άσκησης διοίκησης, και, αφετέρου δε, την κουλτούρα της διαρχίας ή και τριαρχίας που εγκατέστησε.

Συνεχίζοντας, θα επισημάνουμε την έλλειψη στρατηγικής ως προς την δυνατότητα αντιστροφής των ροών διαμόρφωσης ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, κάτι που ενέχει αντίκτυπο και δη αρνητικό αντίκτυπο στον κόσμο της εργασίας, την μονοσήμαντη πρόσληψη των επενδύσεων ως ‘σωτήριας,’ (‘σωτηριολογικός’ λόγος) πρακτικής για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την απουσία συγκεκριμένης γεω-πολιτικής στρατηγικής με αντίκρισμα και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Αντίθετα, ενδιαφέρον ενέχει το εγχείρημα της μεταρρύθμισης το οποίο με ψηφιακό πρόσημο εμπερικλείει το υπόδειγμα της διοικητικής αποτελεσματικότητας, από πλευράς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η λελογισμένη διεθνοποίηση των ζητημάτων που άπτονται των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας (Κατερίνα Σακελλαροπούλου), η προώθηση σχεδίων ‘Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας,’  και τελευταίο άλλα όχι έσχατο: Η  στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την παύση επιτέλεσης, την πρώτη περίοδο της πανδημίας, θρησκευτικών λειτουργιών, στοιχείο που επαναπροσδιόρισε στιγμιαία αλλά δραστικά, τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας. Κοντολογίς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σημασιοδοτεί τις προσδοκίες αλλά και μία σειρά αντιφάσεων και υστερήσεων, μέχρι στιγμής.

[1] Σε αυτή την περίπτωση, ο λόγος που αρθρώνει ο επικεφαλής του κόμματος, αναδεικνύει το πρόσημο του πολιτικού φιλελευθερισμού και της, εν ευρεία εννοία, φιλελεύθερης παράταξης, με την δεύτερη αναφορά να επιδιώκει την υπέρβαση του όρου και περαιτέρω του πλαισίου ‘πολιτικό κόμμα,’ τονίζοντας την αμοιβαία διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας που επικάθεται (χωροταξικά) στον πολιτικό χώρο που εκτείνετα

ι από τις παρυφές της κεντροαριστεράς έως τις παρυφές της καθαυτό Δεξιάς. Έτσι, ο αυτο-προσδιορισμός τείνει στον άξονα της ευρωπαϊκής και φιλελεύθερης παράταξης και όχι στην παραδοσιακή Δεξιά, εναρμονισμένη με την δυνατότητα κοινωνικών διευρύνσεων.

[2] Βλέπε και την εύστοχη και κατατοπιστική κριτική του συνταγματολόγου Γιώργου Σωτηρέλη πάνω στο επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας που και ως όρος ακόμη, φέρει εν σπέρματι πλαισιώσεις ‘management’ εντός κυβέρνησης και κυβερνητικής πολιτικής. Σωτηρέλης Γιώργος, ‘Ποια είναι η αποτίμηση της θεσμικής αξιοπιστίας,’ στο: ‘Οι 365 ημέρες της νέας διακυβέρνησης,’ Εφημερίδα ‘Τα Νέα Σαββατοκύριακο,’ 04-05/2020, σελ. 4-5.

[3] Βέβαια, ευκαιρίες διανοίγει το αυτοδιοικητικό σχέδιο με την επωνυμία ‘Αντώνης Τρίτσης’ που οφείλει να προσλάβει χαρακτηριστικά ατζέντας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της σύγχρονης μετα-νεωτερικής εποχής (η Τοπική Αυτοδιοίκηση εν καιρώ κρίσεων)  κινούμενο πέραν της απλής χρηματοδοτικής λειτουργίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

58 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟς

Νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 58 νέα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα 14/7. Από αυτά τα 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.

Συνολικά τα θύματα είναι 193 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 3.883.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Απαγορεύονται και επίσημα τα πανηγύρια έως 31 Ιουλίου – Η διευκρίνηση για τα παζάρια

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ματαίωση όλων των πανηγυριών έως τις 31 Ιουλίου, ενώ υπήρξε και διευκρίνηση για τα παζάρια.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε στη διευκρίνιση όσον αφορά τα πανηγύριαπως, «απαγορεύονται οι διοργανώσεις πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς και όχι η λειτουργία των ως άνω αγορών».

Η διευκρίνιση κρίθηκε απαραίτητη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εμπορικών δραστηριοτήτων των κλάδων που σχετίζονται με τη διοργάνωση πανηγυριών.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά: Για τις αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/2017 (εμποροπανηγύρεις, κυριακάτικες αγορές, χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές, λοιπές οργανωμένες αγορές), ισχύουν οι κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας, όπως περιγράφονται στην υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.44076/ 11.7.2020 κοινής υπουργικής απόφασης Β΄2798.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλείται νοθευμένο μέλι

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

μελι

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται νοθευμένο μέλι

Άρον – άρον ανακαλεί ο ΕΦΕΤ μέλι που διατίθεται στην ελληνική αγορά, και το οποίο όπως αποδείχτηκε είναι νοθευμένο.

Συγκεκριμένα, το μέλι αναγράφει πως είναι από άνθη και βότανα, ενώ μέσα έχει αμυλοσιρόπιο. Ο ΕΦΕΤ μάλιστα καλεί όσους το έχουν αγοράσει να μην το καταναλώσουν.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου

“Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με την Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας – Τμήμα Α’ που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντος το οποίο, επισημαίνεται ως μέλι από άνθη και βότανα, ενώ βρέθηκε να είναι νοθευμένο με αμυλοσιρόπιο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για: Μέλι από άνθη και βότανα με την εμπορική ονομασία «Καλημέρα … με μέλι» σε γυάλινη κλειστή συσκευασία 500 γραμμαρίων, με αριθμό παρτίδας L250619 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 25/06/2022, το οποίο συσκευάζεται στην Ε.Ε. για την ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΡΑ ΚΩΝ/ΝΑ, Λεωφ. Καραμανλή 22, Θεσσαλονίκη.

Το προϊόν διακινήθηκε από την επιχείρηση ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤ. ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΡΑ, Εμπόριο φυσικού μελιού και ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, 14ο χλμ ΠΕΟ Θεσσαλονίκης-Καβάλας, Λαγυνά Θεσσαλονίκης. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ προϊόν, από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, φωτογραφία κάτωθι, να μην το καταναλώσουν”.

[ΠΗΓΗ]

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ