Connect with us
Επιμελητηρίο

πρέπει να δεις

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει για τους επόμενους μήνες σε επιδόματα, δάνεια, αγορά εργασίας

Ανέβηκε

στις

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει για τους επόμενους μήνες σε επιδόματα, δάνεια, αγορά εργασίας 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Κορωνοϊός – επιδόματα, δάνεια

Μάχη σε τέσσερα μέτωπα δίνουν κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών απέναντι στον κορωνοϊό για να στηρίξουν την υγεία, κρατώντας όρθια όμως την οικονομία και την κοινωνία. Με τις χθεσινές ανακοινώσεις ο Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε τους άξονες για τις παρεμβάσεις που ετοιμάζουν τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης στους επόμενους 2-3 μήνες, για τις επιχειρήσεις που κλείνουν και τους εργαζόμενους που δεν θα πηγαίνουν στις δουλειές τους όσο διαρκούν τα νέα έκτακτα μέτρα.

Από σήμερα κιόλας, για πρώτη φορά ξεκινά να λειτουργεί σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των τάσεων σε ημερήσια βάση (με στοιχεία από τράπεζες, ΑΑΔΕ, ΓΛΚ, υπ.Εργασίας και φορείς της αγοράς) για να μπορεί να εντοπίζει και να παρεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση ανάγκης λόγω απότομης πτώσης του τζίρου, ανά κλάδο και περιοχή της χώρας. Αυτό θα οδηγήσει σε νέα μέτρα στήριξης που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες ή ώρες – μέσα στο σαββατοκύριακο πιθανότατα- η κυβέρνηση:

– ενισχύει άμεσα με επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ την Υγεία για δαπάνες ΜΕΘ, υγειονομικό υλικό και 2.000 προσλήψεις σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.

– στηρίζει τους εργαζομένους που χάνουν εισόδημα γιατί κλείνουν οι επιχειρήσεις και δεν μπορούν να δουλέψουν, με ειδικό επίδομα που θα καθοριστεί μέσα στην εβδομάδα. Θα ανακοινωθεί επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν ούτε ένα ένσημο, για όσο χρονικό διάστημα δεν θα εργάζονται.

– ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με άμεσες επιστροφές φόρου και εισφορών σε όσους τις περιμένουν αλλά, παράλληλα, και αναστολή πληρωμών τρεχουσών οφειλών και ρυθμίσεων για τις τρέχουσες οφειλές του Μαρτίου.

– έκτακτα μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, για επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα -και όχι μόνον για εκείνες που κλείνουν «δια νόμου». Προϋπόθεση, εκτός από την διαπιστωμένη πτώση του τζίρου τους, θα είναι να πληρώνουν και να μην απολὐουν τους εργαζομένους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του prototheme.gr, εκτός από το «παρατηρητήριο κρίσεων» ή τις «ενέσεις ρευστότητος» και προκειμένου να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις που πλήττονται:

– η ΠΝΠ θα προβλέπει απελευθέρωση υπερωριών για να καλυφθούν τα κενά που αφήνουν οι μαζικές απουσίες εργαζομένων λόγω ειδικής γονικής άδειας -και όχι μόνον- για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση.

– ο Χρήστος Σταϊκούρας ενθάρρυνε εχθές σε τηλεδιάσκεψη τους επικεφαλής των τραπεζών, λόγω των εκτάκτων συνθηκών, να προχωρούν στη χορήγηση δανείων αλλά και να φανούν περισσότερο ανεκτικές σε περιπτώσεις καθυστερήσεων πληρωμής δανείων, είτε για ενήμερα δάνεια είτε και για «κόκκινα δάνεια» που έχουν μπει σε ρύθμιση. Πρακτικά πάντως, οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται λόγω διακοπής λειτουργίας των δικαστηρίων, ενώ αντιθέτως τα καταστήματα των τραπεζών θα λειτουργούν κανονικά, με τον περιορισμό να μην εξυπηρετούν παραπάνω από 5 άτομα ταυτοχρόνως, για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού και προστασίας της δημόσιας Υγείας.

– Με την ίδια ΠΝΠ θα παρατείνεται προσωρινά και η θητεία εκλεγμένων συνδικαλιστικών διοικήσεων η οποία λήγει, μέχρι να παρατηρηθεί ύφεση της νόσου και να επιτραπεί ξανά η μαζική συμμετοχή στις αρχιαιρεσίες για την εκλογή νέων ηγεσιών.

Για να επιτύχει όσα υπόσχεται η κυβέρνηση, ο Χρήστος Σταϊκούρας προσέρχεται τη Δευτέρα στο Eurogroup (που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης πιθανότατα) διεκδικώντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, ίδια ευελιξία για έκτακτες περιστάσεις όπως ισχύει για τις άλλες χώρες και να αφαιρούνται από τα πρωτογενή πλεονάσματα οι έκτακτες δαπάνες που κάνει το Κράτος για να καλύψει Υγεία, Εργαζόμενους, Επιχειρήσεις, καθώς επίσης όμως και για το μεταναστευτικό.

ΠΗΓΗ

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ