Connect with us
biostalis

πρέπει να δεις

Κορωνοϊός: Προ των πυλών η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κορωνοϊός: Προ των πυλών η υποχρεωτική χρήση μάσκας 1
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Συναγερμός έχει σημάνει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την κυβέρνηση μετά τη διασπορά του κορωνοιού στην κοινότητα που αποτυπώνεται σταθερά το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου στα επιδημιολογικά δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε άλλους κλειστούς χώρους, εκτός από τα σούπερ μάρκετ όπου ήδη εφαρμόζεται, φαίνεται ότι είναι μονόδρομος.

Το ζήτημα, μάλιστα, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους, δηλαδή σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, σε εμπορικά κέντρα, σε εκκλησίες, που ιδίως τον Αύγουστο θα βρίσκονται στο προσκήνιο λόγω των θρησκευτικών εκδηλώσεων, θα συζητηθεί σήμερα στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοιό του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για ένα θέμα που όχι μόνο δεν διχάζει τους επιστήμονες – μέλη της Επιτροπής όπως τον περασμένο Μάρτιο -που τα δεδομένα για τα οφέλη της μάσκας δεν ήταν πολλά- αλλά τους βρίσκει σε απόλυτη ομοφωνία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, από το Μέγαρο Μαξίμου ως την Επίδαυρο, εχει πάντοτε καλυμμένο το πρόσωπό του με μάσκα.

Αλλά και στο κυβερνητικό πεδίο φαίνεται πως είναι σε ετοιμότητα οι αρμόδιοι για να δεχτούν και να υλοποιήσουν την πιθανότατα θετική εισήγηση των επιστημόνων για περαιτέρω υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημείωσε ότι “τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους”. Έδωςε και μια πρώτη εικόνα των χώρων όπου είναι πολύ πιθανό να γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας. Έτσι, μετα τα σούπερ μάρκετ όπου πριν από ένα 10ήμερο επιβλήθηκε ως υποχρεωτική η μάσκα και από τους καταναλωτές, εκτός από τους εργαζόμενους, στο νέο πλέγμα χώρων όπως είπε ο κ. Πέτςας θα μπορούςαν να περιλαμβάνονται τα εμπορικά καταστήματα, ακόμα και οι εκκληςίες “όπου βλέπουμε και εκεί να υπάρχει συγχρωτισμός” όπως σημείωσε.

Ο εφησυχασμός των πολιτών είναι η αιτία της αυξημένης κυκλοφορίας του κορωνοιού κατά τους ειδικούς. Στην προςπάθεια να μπει φρένο στην κυκλοφορία αυτη, εκτός από την διαρκή υπενθύμιςη στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, συνεχίζονται οι έλεγχοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Πέτσας, το διάστημα από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 90 ημερών συνολικά.

Συναγερμός για τα κρούσματα στην Αττική

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θεωρείται καλή -ιδίως σε σύγκριση με εκείνη άλλων χωρών- ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές δεν ανησυχούν και δεν προβληματίζονται για το πως θα διατηρηθεί σε αυτο το επίπεδο. Αλλά και πως θα προληφθούν τυχόν αιφνίδια γεγονότα που θα αλλάξουν τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα είναι οι υπερμεταδόσεις του κορωνοιού, απο κοινωνικές, ψυχαγωγικές ή αλλες εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Ο Ιούλιος είχε χαρακτηριστεί ως μήνας κομβικός καθως θα άνοιγαν οι πύλες εισόδου της χώρας και όλοι γνώριζαν πως παρά τον σχέδιαςμό και την ετοιμότητα θα καταγράφονταν και εισαγόμενα περιστατικά κορωνοιού. Στις τελευταίες ημέρες του όμως ο Ιούλιος δείχνει πως η ανατροπή ήρθε μάλλον από τα εγχώρια και όχι απο τα εισαγόμενα κρεούσματα κορωνοιού. Ο απολογιςμός των κρουσμάτων δείχνει πως την τελευταία εβδομάδα η ζυγαριά γέρνει περισσότερο στην πλευρά των εγχώριων και όχι τόσο των εισαγόμενων για τα οποία διαγράφεται τάση σταθεροποίησης.

Χθες, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 35 νέα περιστατικά κορονοϊού. Από αυτά, τα εννέα είναι “εισαγόμενα” και συγκεκριμένα τέσσερα εντοπίστηκαν στους ελέγχους που διενεργούνται στις πύλες εισόδου της χώρας και πέντε ταξιδιώτες προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο. Τα “εισαγόμενα” ανέρχονται πλέον σε 472.

Τα εγχώρια είναι 450. Το 1/3 αυτών έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Μάλιστα, χθες, ακόμη 17 κρούσματα κορωνοϊού προστέθηκαν στο Λεκανοπέδιο, που διατηρεί την αρνητική πρωτιά σε θετικά στον κορωνοιό περιστατικά. Επιπλέον, είναι η δευτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που στην Αττική ο ημερήσιος απολογισμός δείχνει 17 κρούσματα. Τον ίδιο υψηλό αριθμό έδειξαν οι έλεγχοι και την περασμενη Τριτη 21 Ιουλίου.

Από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί 160 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική. Μάλιστα, τα περισσότερα (101) δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ από τις 15 του μήνα και μετά. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 15 είχαν καταγραφεί 59 νέα περιστατικά στην Αττική.

Η κινητικότητα του κορωνοϊού το δεύτερο 15νθημερο του Ιουλίου στην Αττική αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων. Την ίδια κινητικότητα δείχνουν και τα στοιχεία από τις εισαγωγές περιστατικών στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοιού στο λεκανοπέδιο. Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Σωτηρία νοσηλεύονται τις τελευταίες δέκα ημέρες 12 με 15 ασθενείς στις απλές κλινικές Covid-19. Τρεις ασθενείς ειναι διασωληνωμένοι.

Στον Ευαγγελισμό οι ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού είναι 6 και άλλοι 12 στο Θριάσιο. Επισης, ένα παιδι νοσηλεύεται στο Αγία Σοφία.

Ωστόσο, η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων κρουσμάτων δείχνει εξάπλωση του ιού σε ολοένα και περισσότερες περιοχές. Συγκεκριμένα, στον χάρτη με τους «σταθμούς» του κορωνοϊού εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τουλάχιστον 18 Περιφερειακές ενότητες: Ξάνθη, Εύβοια, Μαγνησία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθος, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Σάμος, Αχαϊα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Καβάλα, Κοζάνη, Χαλκιδική.


Κοινοποιησέ το

πρέπει να δεις

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας 14
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, 438 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 25802 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 55.6% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 11, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 520 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 85 (69.4% άνδρες).

Από το σύνολο των 25802 κρουσμάτων, 3560 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 10337 (40.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Συγκέντρωση του τουρκικού στόλου στον Κόλπο του Ξηρού

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Συγκέντρωση του τουρκικού στόλου στον Κόλπο του Ξηρού 15
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, καθώς πληροφορίες θέλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις στον νομό να έχουν τεθεί σε επιφυλακή τουλάχιστον για τις επόμενες ώρες.

Αφορμή για την ελληνική επαγρύπνηση αποτελεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τουρκικών πλοίων στον Κόλπο του Ξηρού. Πρόκειται για τον πλησιέστερο στην ελληνική επικράτεια τουρκικό κόλπο, ο οποίος βρίσκεται 30 περίπου ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και στα βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης.

Μολονότι η γειτονική χώρα είθισται να πραγματοποιεί ασκήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή σε ετήσια και άλλοτε εξαμηνιαία βάση, αφενός ο όγκος του τουρκικού στόλου που έχει καταπλεύσει στο σημείο και αφετέρου η χρονική συγκυρία δεν περνούν απαρατήρητα, ιδίως όταν σενάρια που εξυφαίνονται το τελευταίο διάστημα και καταφθάνουν στην περιοχή κυρίως από την Κωνσταντινούπολη, δεν αποκλείουν τυχόν ένταση με τη γειτονική χώρα να εξαερωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και όχι στην Ανατολική Μεσόγειο (όπως θα αναμενόταν) σε μια κίνηση αντιπερισπασμού εκ μέρους της Τουρκίας, σε περίπτωση -ο μη γένοιτο- που ναυαγήσουν πλήρως οι διερευνητικές επαφές και ο νέος κύκλος διαλόγου, τον οποίο επιχειρεί να εκκινήσει η Αθήνα, αλλά και ο διεθνής παράγοντας.

Κορωνοϊός: Προ των πυλών η υποχρεωτική χρήση μάσκας 16

Με αυτά τα δεδομένα και στον απόηχο της παρουσίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, τις Φερές και τη Σαμοθράκη, ο Κόλπος του Ξηρού έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αφού περιλαμβάνεται και στις περιοχές που περιγράφονται στις τελευταίες τουρκικές NAVTEX, μαζί δηλαδή με τη θαλάσσια ζώνη πέριξ του Καστελόριζου.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Αυξάνεται στους 12 μήνες η θητεία στον στρατό ξηράς

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αυξάνεται στους 12 μήνες η θητεία στον στρατό ξηράς 17
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Έρχεται σύντομα η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες για το στρατό ξηράς όπως προανήγγειλε από τη Θάσο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιωτικές πηγές προσδιορίζουν τη θεσμοθέτηση της αύξησης της θητείας για το στρατό ξηράς για τον Ιανουάριο.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αφού επεσήμανε ότι «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής» πρόσθεσε:

«Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν».

Η συζήτηση για αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς, που σήμερα είναι εννέα μήνες, είχε ανοίξει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Παναγιωτόπουλου χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια καθώς το θέμα είχε παραπεμφθεί στις προτάσεις που θα έκανε η ηγεσία του στρατεύματος προς το υπουργείο Άμυνας.

Για ενδεχόμενες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα είχε μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου φέτος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο δεν είχε εστιάσει στην αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς αλλά στο ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18 τους χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο κ. Μητσοτάκης πριν από περίπου ένα μήνα, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Όπως εξήγησε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καθεστώτος ισότητας για όλους τους στρατεύσιμους.

«Θα μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό τους για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες, αφού όπως ο ίδιος είπε δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση. «Θα το θέσω στον δημόσιο διάλογο, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμο είναι» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ