Connect with us

Οικονομικά

Κορονοϊός: Πέφτει «ζεστό» χρήμα στην αγορά – Πακέτο 12 δισ. ευρώ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πάσχα - Έρημη πόλη η Καλαμάτα
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Για επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες

Εδώ και 7 εβδομάδες η κυβέρνηση έχει ως στόχο να ενισχύσει την άμυνα της χώρας απέναντι στον κορονοϊό και να τη βγάλει από την πανδημία με τις λιγότερες το δυνατόν απώλειες.

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, των έμπειρων λοιμωξιολόγων και φυσικά η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία των Ελλήνων φαίνεται πως βγάζουν τη χώρα μας νικήτρια σε αυτή τη μεγάλη μάχη.

Ο πόλεμος ωστόσο δεν τελείωσε εδώ. Τα… απόνερα της πανδημίας χτυπούν με σφοδρότητα την ελληνική οικονομία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχεδιάζει πλέον την αντιμετώπιση της επόμενης μέρας.

Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους είναι οι επιχειρηματίες, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό και για το λόγο αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να δώσουν «ανάσα». Αφενός θα είναι από τους πρώτους που θα ανεβάσουν και πάλι ρολά, αφετέρου θα είναι αυτοί που θα ενισχυθούν από την πρώτη στιγμή με… ζεστό χρήμα.

Το υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζει να δώσει ρευστό 12 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία τους από την ερχόμενη εβδομάδα και στα πρώτα βήματά τους έως τον Ιούνιο, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα». Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θα γίνει σταδιακά, αλλά ήδη αρχίζουν να εισρέουν τα πρώτα «καύσιμα» που φύλαγε για την επόμενη μέρα του lockdown το οικονομικό επιτελείο.

Μέσα σε 50 ημέρες -αν όλα πάνε καλά με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς- οι επιχειρήσεις θα πάρουν πολλαπλές ανάσες, με άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση από το κράτος, ως εξής:

 • Άμεσα θα κρατήσουν περί τα 2 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους (κυρίως ΦΠΑ) που τα είχαν βάλει ήδη στα ταμεία τους πριν από το λουκέτο, στα μέσα Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.
 • Για να μη βρουν βουνό μαζεμένα μπροστά τους χρέη και πληρωμές, στην κυβέρνηση ετοιμάζουν να υπάρχουν δόσεις.
 • Μεγάλο μέρος, έως και 25%, από τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουν οι επιχειρήσεις τούς το χαρίζει το κράτος αν επιλέξουν ολική εμπρόθεσμη εξόφληση μέσα στον Απρίλιο. Θα είναι μια απευθείας κρατική επιχορήγηση στο ταμείο τους, ύψους έως 3% ή 6% των συνολικών εισπράξεων που έχουν κάνει από τις αρχές του 2020.

Πέραν αυτών των 2 δισ. ευρώ:

 • 150.000 επιχειρήσεις αναμένουν ήδη στην ουρά για χαμηλότοκα δάνεια 1+1 δισ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
 • 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έκαναν αίτηση για έκτακτη αποζημίωση 800 ευρώ η καθεμία. Θα λάβουν συνολικά μισό δισ. ευρώ ως άμεσες πληρωμές από το κράτος. Στα ποσά αυτά δεν συνυπολογίζονται άλλα 200 εκατ. ευρώ για τα 600 ευρώ που θα τα λάβουν απευθείας 180.000 επιστήμονες επαγγελματίες αντί για voucher τηλεκατάρτισης.
 • Εως 1,25 δισ. ευρώ δώρο οι τόκοι για 100.00 υγιείς και συνεπείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 • Να μοιραστούν έως τον Ιούνιο σε 1,2 εκατομμύρια επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες3, σε επιχειρήσεις που στέγνωσαν λόγω της στάσης εμπορίου.

Πριν από το άνοιγμα η αγορά ζεσταίνεται με προκαταβολές, επιδοτήσεις, δάνεια και άλλες ενισχύσεις. Η αρχή έγινε ήδη με την επιστρεπτέα προκαταβολή και με την κάλυψη των τόκων από το κράτος για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα:

Ξεπέρασαν τις 138.000 οι επιχειρήσεις που έκαναν πρώτες αίτηση για να μοιραστούν 1 δισ. ευρώ από τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια του υπουργείου Οικονομικών μέσω ΑΑΔΕ. Το σύστημα αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή έκλεισε για τον Απρίλιο με κριτήριο την απώλεια τζίρου τον Μάρτιο, αλλά ετοιμάζεται νέος γύρος αιτήσεων για άλλο 1 δισ. τον Μάιο, όπου θα μπουν κριτήρια τζίρου τον Απρίλιο για όσους δεν εντάχθηκαν ή θέλουν και άλλα.

Άμεσα οι δικαιούχοι που θα επιλεγούν εισπράττουν προκαταβολή έως 3.000 ευρώ απευθείας στο ΙΒΑΝ που έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ, ενώ λίγες ημέρες αργότερα με ειδικό αλγόριθμο θα διανέμεται στον καθέναν ό,τι του αναλογεί (μέχρι και 500.000 ευρώ θεωρητικά) από το 1 δισ. των δανείων με βάση την απώλεια τζίρου ή τις θέσεις εργασίας που διασφαλίζει κ.λπ.

Τα συνολικά 2 δισ. ευρώ που θα δοθούν τις επόμενες 40-50 ημέρες θα έχουν επιτόκιο μόλις 0,5%, περίοδο χάριτος έναν χρόνο και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον δεύτερο χρόνο, μέχρι το 2025.

Αμεσα καταβάλλονται και τα 800 ευρώ σε πάνω από 500.000 δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έκαναν αιτήσεις στο aade.gr/mybusinesssupport, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ ή ΙΚΕ και περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ με έως 5 εργαζομένους. Αρχές Μαΐου θα πληρωθούν και όσοι έχουν 6-20 υπαλλήλους.

Επιπλέον σχεδόν 1.700.000 εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή πήραν το επίδομα των 800 ευρώ. Με την επανεκκίνηση της οικονομίας, δηλαδή στη δεύτερη φάση, οι δικαιούχοι αυτού του επιδόματος θα είναι πολύ λιγότεροι.

Και τούτο γιατί οι επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να λειτουργούν θα άρουν την αναστολή ενός αριθμού εργαζομένων και οι δικαιούχοι των νέων 800 ευρώ θα είναι μόνο αυτοί που θα παραμείνουν στην αναστολή για άλλες 45 ημέρες. Οι εργοδότες θα μπορούν να εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία πληρώνοντας μόνο τις ημέρες απασχόλησης και τις υπόλοιπες θα αναλάβει να τις επιδοτήσει το κράτος.

Για τις υγιείς και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους -πριν το ξέσπασμα της κρίσης- επιχειρήσεις, ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης των τόκων των δανείων τους από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με αίτηση στο ependyseis.gr/mis, το κράτος καλύπτει 750 εκατ. ευρώ για τους τόκους των «πράσινων» δανείων, των οποίων την πληρωμή ανέστειλαν οι τράπεζες επειδή οι δανειολήπτες ήταν ενήμεροι έως 31.12.2019. Ωστόσο σχεδιάζεται να παραταθεί και για άλλους δύο μήνες, για αιτήσεις έως και τέλος Ιουνίου, ώστε να καλύψει τόκους δανείων μέχρι 1,250 δισ. ευρώ.

Κρατικές εγγυήσεις 2 δισ. για δάνεια έως 7 δισ. ευρώ. Η αρχή θα γίνει τον Μάιο με 1 δισ. από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, για να δοθούν δάνεια 3,5 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν ενέκρινε για την Ελλάδα κρατικές ενισχύσεις με παροχή εγγυήσεων 2 δισ. ως έκτακτο μέτρο για κεφάλαια κίνησης σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις (πλην κλάδων όπως τράπεζες, υδατοκαλλιέργειες, γεωργία και τομείς που δεν είναι επιλέξιμοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Το κράτος εγγυάται έως 80% τα δάνεια και έτσι διασφαλίζεται ότι θα δοθούν υπό ευνοϊκούς όρους.

Με το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα ξεδιπλωθούν και νέες κλαδικές πολιτικές για τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή, με όπλο τις φοροελαφρύνσεις, για να κινηθεί η αγορά με πολιτικές αντί επιδοτήσεις.

Πηγή


Κοινοποιησέ το

Οικονομικά

ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι θα λάβουν από 400 ως 798,5 ευρώ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι θα λάβουν από 400 ως 798,5 ευρώ 11
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει υπογραφές η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που θα δώσει το πράσινο φως για την καταβολή της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που έληξαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η ΚΥΑ θα ορίζει την δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που έληξαν τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και αφορά την τακτική επιδότησης ανεργίας το επίδομα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας.

Η απόφαση προβλέπει αναλυτικά πως η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ – τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ – τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε εντός του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 παρατείνεται για 2 μήνες. Δηλαδή οι παραπάνω δικαιούχοι θα λάβουν τα επιδόματά τους για άλλους δύο μήνες.

Ωστόσο οι άνεργοι αυτοί θα πρέπει να μην έχουν ήδη λάβει άλλη δίμηνη παράταση του πρώτου 5μηνου του έτους, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων.

Αναλυτικότερα όσοι άνεργοι έχουν ήδη πάρει δίμηνη παράταση λόγω του ότι το επίδομα ανεργίας έληξε το πρώτο πεντάμηνο του έτους δεν δικαιούται να πάρουν άλλη δίμηνη παράταση. Δηλαδή αν κάποιος που έληξε το επίδομα ανεργίας τον Απρίλιο και πήρε παράταση Μάιο και Ιούνιο δεν θα πάρει άλλη δίμηνη παράταση.

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).
Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση. Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων, κατόπιν έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων.

Παράλληλα μόνο για το τρέχον έτος προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εν λόγω εργαζόμενους αρκούν πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αυτό αφορά κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται σημαντικά λόγω των δυσμενών συνεπειών από τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και είναι πιθανό οι εν λόγω εποχικά εργαζόμενοι να μην συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισηςμε τις νέες προϋποθέσεις θα μπορέσουν να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, μετά από το πέρας της τουριστικής περιόδου.

Ως εκ τούτου, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από εκατό ημέρες κατ’ ελάχιστον σε πενήντα ημέρες, προκειμένου να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας διάρκειας τριών μηνών και πέντε ημερών. Έτσι κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, οι οποίοι υπάγονται στην περ. β) της παρ. 2, για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 (Α’ 91).

[ΠΗΓΗ]


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομικά

Βορίδης: Έως 24.000 ευρώ τον μήνα σε κάθε Έλληνα αλιέα που επλήγη από τον κορωνοϊό

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Βορίδης
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και ο Υφυπουργός, Κώστας Σκρέκας αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον κλάδο της Αλιείας η πανδημία του κορωνοϊού, υπέγραψαν απόφαση στην οποία προβλέπεται σημαντική ενίσχυση των Ελλήνων αλιέων με ποσά τα οποία φτάνουν ακόμη και τα 24.000 ευρώ μηνιαίως.

 

Με τη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Μέτρου 3.1.9 του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020 το οποίο αφορά την «προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης Covid-19».

 

Η απόφαση αυτή ενισχύει έναν σημαντικό αριθμό αλιέων ιδιοκτητών  μηχανότρατας, γρι-γρι, σκαφών παράκτιας αλιείας καθώς και σκαφών που αλιεύουν μεγάλα πελαγικά είδη, οι οποίοι αποτελούν τους στυλοβάτες της αλιευτικής παραγωγής της πατρίδας μας.

 

Με τη συγκεκριμένη ενίσχυση επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η ύψιστη σημασία την οποία προσδίδει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας της αλιείας εν προκειμένω και του συνόλου των κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής.

 

Οι όροι και οι ρυθμίσεις που ενεκρίθησαν με βάση την Υπουργική απόφαση έχουν ως εξής:

 

Υπαγόμενες Πράξεις

 

 1. Στόχος των ενισχυόμενων Πράξεων είναι ο μετριασμός των επιπτώσεων της προσωρινής παύσης της δραστηριότητας των αλιευτικών σκαφών, ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της νόσου COVID-19.
  2. H οικονομική ενίσχυση χορηγείται για την προσωρινή παύση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1ηςΜαρτίου και μέχρι την ημερομηνία που θα καθοριστεί στην Πρόσκληση.
  3.Η στήριξη δύναται να χορηγείται για μέγιστο χρονικό διάστημα 90 ημερών για κάθε σκάφος.
  4.Οι Πράξεις δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση όταν έχει ήδη υποβληθεί αίτηση και χρηματοδοτούνται από άλλο Ενωσιακό ή Εθνικό πρόγραμμα (deminimis) για το σύνολο ή μέρος της προτεινόμενης Πράξης.

 

Δικαιούχοι – Όροι και προϋποθέσεις

 

 1. Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων της Δράσης (δ) του Μέτρου 3.1.9 είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, τα σκάφη των οποίων είναι νηολογημένα ή λεμβολογημένα /εγγεγραμμένα σε ΒΕΜΣ ως ενεργά σκάφη, φέρουν Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS) και έχουν ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα στη θάλασσα, για τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) ημέρες κατά τη διάρκεια των δύο (2) ημερολογιακών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
  2.Τα σκάφη που προβαίνουν σε προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους θα πρέπει:
  (α) Να είναι εγγεγραμμένα στα Ελληνικά Νηολόγια/Λεμβολόγια /ΒΕΜΣ και καταχωρημένα στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ) και τα στοιχεία της άδειας και των λοιπών πιστοποιητικών εγγράφων να συμφωνούν με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΕΑΜ. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δικαιούχος πρέπει να μεριμνήσει για τον επανέλεγχο των ναυπηγικών χαρακτηριστικών του σκάφους και τη διόρθωση των σφαλμάτων.
  (β) Να διαθέτουν επαγγελματική αλιευτική άδεια και ειδική άδεια αλίευσης (εφόσον απαιτείται) σε ισχύ, τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ένταξη, όσο και κατά καθ’ όλη την περίοδο που αιτούνται ενίσχυση για την προσωρινή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας του σκάφους.
  (γ) Να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.
  3.Οι ενισχύσεις παρέχονται σε Δικαιούχους που:
  (α) συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) έως γ) του άρθρου 10 του Καν. (ΕΕ) 508/2014 και συνυποβάλλουν ενυπόγραφη δήλωση, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, (Υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης).
  (β) δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση από Εθνικό ή Ενωσιακό Πρόγραμμα (deminimis) ή/και δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση για το σύνολο ή μέρος της προτεινόμενης Πράξης.
  (γ) τα σκάφη τους έχουν ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα για τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) ημέρες κατά τη διάρκεια των δύο (2) ημερολογιακών ετών, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

 

Ύψος ενίσχυσης

 

 1. Η Δράση (δ) του Μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19», εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, με ένταση ενίσχυσης 100% επί της επιλέξιμης δαπάνης της Πράξης.
 2. Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται βάσει του παρακάτω πίνακα:
   

Μηχανότρατες

 

Γρι-γρι

Σκάφη που αλιεύουν

μεγάλα

πελαγικά είδη

Σκάφη

Παράκτιας Αλιείας

Μηνιαία αποζημίωση (€/GT)  

189,33

 

343,58

 

450,5

 

267,75

Ελάχιστη μηναία αποζημίωση (€)  

10.000,00

 

8.000,00

 

4.000,00

 

900,00

Μέγιστη μηναία αποζημίωση (€)  

24.000,00

 

24.000,00

 

15.000,00

 

4.500,00

Η ανωτέρω μεθοδολογία υπολογισμού των αποζημιώσεων θα οριστικοποιηθεί μετά από τη χορήγηση σχετικής σύμφωνης γνώμης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 1. Η διάρκεια της προσωρινής παύσης υπολογίζεται ως το άθροισμα των ημερών που το σκάφος δεν άσκησε αλιευτική δραστηριότητα, στο οποίο δεν προσμετρούνται τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία ισχύουν απαγορεύσεις διενέργειας της αλιείας.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομικά

Τι αλλάζει σε delivery και take away σύντομα με το νέο νόμο

Avatar

Ανέβηκε

στις

από

Τι αλλάζει σε delivery και take away σύντομα με το νέο νόμο 12
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Η μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών στο περιβάλλον είναι ένας από τους νέους στόχους της κυβέρνησης και μάλιστα το σχέδιο νόμου βρίσκεται αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Οι αλλαγές θα μας θυμίσουν την περίπτωση της πλαστικής σακούλας, απλώς τώρα το αντικείμενο της… αλλαγής είναι τα ποτήρια και κάθε είδους πλαστικό σκεύος.

Τα πλαστικά αλλά και τα χάρτινα πλαστικοποιημένα ποτήρια και τα καπάκια τους πλέον θα χρεώνονται. Το τέλος της χρέωσης θα είναι στα 0.05 ευρώ για το κάθε κομμάτι (δηλαδή ποτήρι και καπάκι θα έχουν τέλος χρέωσης 0.10 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά δεν θα καταλήγουν στο ταμείο της καφετέριας αλλά στον ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο και θα χρησιμοποιείται για δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο ίδιο νόμο προβλέπεται η κατάργηση πώλησης πλαστικών μίας χρήσης από τα καταστήματα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα (3 Ιουλίου του 2021).

Αν δεν θέλει κάποιος να πληρώσει το ποτήρι του ή το σκεύος του (γιατί θέλει να βοηθήσει το περιβάλλον ή για οικονομία) μπορεί να φέρνει το δικό του σκεύος, ακριβώς όπως στα σούπερ μάρκετ και τις σακούλες που αντικαταστάθηκαν από τις πάνινες τσαντούλες.

Αυτό σημαίνει πως, θα αυξηθεί η πώληση από τις αλυσίδες επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών.

Ανάμεσα στα προϊόντα που καταργούνται είναι τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης, τα πιάτα, τα καλαμάκια, τα τάπερ μίας χρήσης, το πλαστικό στις μπατονέτες, ακόμη και τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών.

Τέλος από τις αρχές του 2023 οι εταιρείες που πωλούν νερό ή αναψυκτικά μέσω καταστημάτων λιανικής θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα επιστροφής των συσκευασιών.

Πρόκειται για μία πολιτική που είχε εφαρμοστεί στις γυάλινες συσκευασίες και στην Ελλάδα.

 

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ