πρέπει να δεις
«Καμπανάκι» από τους σεισμολόγους: Περιμένουμε μέχρι και 7,6 Ρίχτερ!
Ανέβηκε
4 μήνες πρινστις
από
Kalamata TimesΈνας νέος συναγερμός έχει σημάνει για την πόλη της Κωνσταντινούπολης, καθώς ειδικοί στον τομέα της σεισμολογίας εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία για την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού. Ο σεισμολόγος και γεωλόγος καθηγητής Νατσί Γκιορούρ επισήμανε την επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία μιας αντισεισμικής πόλης, προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή από τις συνέπειες ενός τέτοιου φυσικού φαινομένου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, ο σεισμός που αναμένεται να χτυπήσει την περιοχή θα μπορούσε να φτάσει τα 7,2 έως 7,6 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ, εντείνοντας την ανάγκη για άμεση και συστηματική προετοιμασία. «Ένας σεισμός αναμένεται να γίνει κάθε 6 χρόνια με 10 χρόνια, εμείς αυτή τη στιγμή παίζουμε την παράταση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κωνσταντινούπολη: Μεγάλος ο κίνδυνος για επερχόμενο σεισμό
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο TGRT Haber ο καθηγητής δήλωσε ότι το «Το 1766, τα ρήγματα έσπασαν με διαφορά 3 μηνών, οπότε η Κωνσταντινούπολη βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο σεισμούς των 7 και άνω των 7 με διαφορά 3 μηνών. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο ζήτημα. Αν σπάσουν και τα δύο ρήγματα, υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν τα 7,5 και τα 7,6 Ρίχτερ. Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος, οι σεισμοί και τα γεγονότα που μπορεί να προκληθούν από τους σεισμούς, πώς θα αντιδράσει η Κωνσταντινούπολη, πού θα είναι αβοήθητη και πώς θα προκύψουν οι μέγιστες απώλειες, μελετήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το 1999.
Προσωπικά, υπό την προεδρία μου, οκτώ διεθνή πλοία, μεταξύ των οποίων και τουρκικά, εργάζονται σε ολόκληρη την περιοχή του Μαρμαρά. Πραγματοποιήσαμε αυτές τις μελέτες. Ξέρουμε ποια μέρη της Κωνσταντινούπολης θα είναι ευάλωτα, ποιες είναι οι αδυναμίες μας και ποιες περιοχές είναι αυτές. Ελπίζω ότι ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προετοιμάσει την πόλη για έναν σεισμό. Μεταξύ αυτών των απαιτήσεων είναι και τα στοιχεία της πόλης. Η πόλη δεν προετοιμάζεται για έναν σεισμό τυχαία.
Όταν πρόκειται για την προετοιμασία της Κωνσταντινούπολης για έναν σεισμό, όπως σκέφτεται ένα σημαντικό μέρος των σημερινών πολιτικών, σκέφτονται αμέσως το κτιριακό απόθεμα. Υπάρχουν και λόγοι για το κτιριακό απόθεμα. Κατασκευές, χτίζονται όμορφα κτίρια. Το κοινό είναι ικανοποιημένο, ο εργολάβος είναι ικανοποιημένος, ο δήμαρχος είναι ικανοποιημένος. Φυσικά είναι καλό, η ανανέωση του κτιριακού αποθέματος της πόλης είναι καλή και για τους σεισμούς. Μειώνει τις ζημιές. Αλλά δεν είναι δυνατόν να προετοιμαστεί η Κωνσταντινούπολη για σεισμό με ένα απλό κτιριακό απόθεμα. Αν προετοιμάσεις όλα τα στοιχεία της πόλης, το κοινό, τις υποδομές, το κτιριακό απόθεμα, το οικοσύστημα και το περιβάλλον και την οικονομία για έναν σεισμό ταυτόχρονα με ολοκληρωμένο τρόπο, θα έχεις προετοιμάσει την πόλη για έναν σεισμό».
«Δεν υπάρχει συννενοήση μεταξύ Κωνσταντινούπολης και κεντρικής Κυβέρνησης»
Τονίζοντας ότι η πολιτική πρέπει να μείνει στην άκρη και να γίνουν μελέτες για τους σεισμούς, ο Γκιορούρ είπε: «Δεν υπάρχει αρμονικό έργο μεταξύ του μητροπολιτικού δήμου Κωνσταντινούπολης και της κεντρικής κυβέρνησης.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, μια μεγάλη πόλη όπως η Κωνσταντινούπολη μπορεί να προετοιμαστεί από δύο δυνάμεις που συνεργάζονται. Η πολιτική, τα διαφορετικά κόμματα, εμείς ή εσείς δεν πρέπει πλέον να λαμβάνονται υπόψη εδώ. Η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων μας είναι σημαντική. Εξάλλου, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εδώ. Η IBB από μόνη της δεν μπορεί να κάνει την Κωνσταντινούπολη αντισεισμική.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει χωρίς τον δήμο. Ως εκ τούτου, εύχομαι να παραμεριστεί η πολιτική σε αυτά τα θέματα και να υπάρξει μια ενότητα δυνάμεων. Δεν υπάρχει καμία συνεργασία μεταξύ της ΙΒΜ και της κεντρικής κυβέρνησης. Είναι γεγονός ότι οι δήμαρχοι παίρνουν σοβαρά τη δουλειά τους. Οι λόγοι τους είναι επίσης προφανείς. Ο Ιμάμογλου λέει συνεχώς ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κωνσταντινούπολης είναι ο σεισμός. Ομοίως, το ίδιο λέει και ο Μουράτ Κουρούμ. Προσπαθεί να πείσει το κοινό. Αν γίνουν αυτά που λένε, η Κωνσταντινούπολη θα κερδίσει πολλά όσον αφορά τον σεισμό».
«Πρέπει να στραφούμε άμεσα προς αντισεισμικές πόλεις»
Αναφέροντας ότι είναι απαραίτητο να στραφούμε προς αντισεισμικές πόλεις, ο Γκιορούρ είπε: «Η Ιαπωνία είχε πρόσφατα σεισμό 7,6 βαθμών και 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τύχη. Δεν μπορούμε να δώσουμε 20 χιλιάδες, 50 χιλιάδες νεκρούς σε κάθε σεισμό. Αυτή είναι μια κατάσταση που αναγνωρίζει ο κόσμος και δεν μας ταιριάζει. Δεν καταλαβαίνω αυτό που οι πολιτικοί αποκαλούν “ζήτημα επιβίωσης”. Το πραγματικό ζήτημα επιβίωσης είναι ο σεισμός. Πώς θα επιβιώσουμε αυτόν τον αιώνα; Πρέπει να στραφούμε άμεσα προς τις αντισεισμικές πόλεις. Έχουμε τα πάντα να κάνουμε. Θέλω μια πολιτική βούληση που θα ενεργεί πάνω από την πολιτική. Με την ψήφιση του νόμου, ακόμη και το υπουργείο θα είναι πάνω από την πολιτική. Μπορούμε να κάνουμε τη χώρα αντισεισμική σε 10-15 χρόνια. Φοβάμαι περισσότερο την περιοχή του Μαρμαρά. Ο λόγος είναι ότι η περιοχή του Μαρμαρά παρέχει περίπου το 60% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Αν οι τροχοί της οικονομίας σε αυτή την περιοχή σταματήσουν όπως στην νοτιοανατολική περιοχή, η Τουρκία θα καταρρεύσει γονατιστή. Αφήστε την οικονομική ανεξαρτησία της Τουρκίας, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ακόμη και την πολιτική ανεξαρτησία», είπε.
«Υπάρχει 47% πιθανότητα σεισμού 7 βαθμών και άνω στον Μαρμαρά»
Ο σεισμολόγος Γκιορούρ είπε ότι η Κωνσταντινούπολη παίζει τις… παρατάσεις και πρόσθεσε: «Ένας σεισμός αναμένεται να γίνει σε 6 χρόνια συν ή πλην και σε 10 χρόνια. Εμείς παίζουμε τις παρατάσεις. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περιμένουμε πάρα πολύ καιρό. Η πιθανότητα να γίνει σεισμός 7 ή περισσότερο στον Μαρμαρά είναι 47%. Πρέπει να μιλήσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε πριν και μετά τον σεισμό. Η δουλειά δεν είναι απλώς “παγίδα για το γιοτ”. Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτό. Οι πολίτες θα πρέπει πρώτα να μετρήσουν τον τόπο όπου ζουν για να δουν αν είναι αντισεισμικά ανθεκτικός. Θα γνωρίζουν με ποιον πρέπει να επικοινωνήσουν. Οι δήμοι και το υπουργείο θα παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Οι πολίτες και το κράτος πρέπει να ενώσουν τα χέρια και να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα. Το πιο σημαντικό στοιχείο της ετοιμότητας για τους σεισμούς είναι το κοινό. Αν ένας λαός δεν αποκτήσει σεισμική συνείδηση, σεισμική καλλιέργεια και σεισμική καταλληλότητα, η πόλη δεν θα είναι προετοιμασμένη για έναν σεισμό.
Όταν οι δήμαρχοι γυρίζουν την πλάτη, ο λαός χτίζει 10 παράνομα κτίρια. 15 παράνομα μπαλκόνια. Χτίζει 3 ορόφους. Αφήνει τα βλαστάρια, σκεπτόμενος ότι αύριο η κόρη μου θα παντρευτεί και θα της χτίσω ένα σπίτι. Οι εκλογές περνούν και ο τέταρτος όροφος ανεβαίνει. Δεν το κάνουν από κακία. Δεν ξέρουν, δεν καταλαβαίνουν. Δεν σκέφτονται ότι η ζημιά θα προέλθει από εκεί. Αν γινόταν σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα υπήρχαν περισσότερες απώλειες σε ζωές και περιουσίες από το σύνολο των 11 επαρχιών. Μπορεί να υπάρξουν περισσότερες από 50 χιλιάδες απώλειες σε έναν σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτοί που έχουν προηγμένες τεχνολογικά κοινωνίες θεωρούν καθυστερημένους αυτούς που έχουν περισσότερους θανάτους σε αυτούς τους σεισμούς. Θεωρούν ότι υπάρχει σίγουρα κάποιο πρόβλημα σε αυτή την κοινωνία. Μπορεί να έχουν δίκιο σε κάποιο βαθμό. Πρέπει να προστατεύσουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τα δικά μας παιδιά. Αν χτίσετε μια πόλη με ευαισθητοποίηση για τους σεισμούς, με πολιτισμό και αντισεισμική αντοχή με όλα τα στοιχεία της, αυτή η πόλη θα αναπτυχθεί και θα αναπτυχθεί στο μέλλον. Αυτά τα ρήγματα παράγουν σεισμούς εδώ και 13 εκατομμύρια χρόνια και θα παράγουν σεισμούς για εκατομμύρια χρόνια. Αυτό δεν είναι ένα γεγονός που μπορούμε να πούμε ότι έχει τελειώσει».
Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Σεισμός στις ΗΠΑ: Η στιγμή που τα 4,8 Ρίχτερ «χτυπούν» το Αγαλμα της Ελευθερίας
-
Εικόνες Αποκάλυψης στην Ταϊβάν: Σεισμός 7,5 ρίχτερ
-
Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας
-
Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη Μεσσηνία
-
Σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ κοντά στο Λεωνίδιο
-
7,4 Ρίχτερ συγκλόνισαν στην Ιαπωνία ‑ Μεγάλες ζημιές σε σπίτια, άνοιξαν δρόμοι, «φούσκωσαν» ποτάμια
-
Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 2.500 οι νεκροί
-
Σεισμός 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Μεσσηνία
-
Σεισμός 3,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα στην Καλαμάτα
-
Στη ΜΕΘ ο 45χρονος που ακρωτηριάστηκε στο Φαράγγι της Σαμαριάς μετά τον σεισμό στην Κρήτη
-
Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Κρήτη
-
Σεισμός στην Κόρινθο
-
Λέκκας για σεισμούς στην Ηλεία «Κόντα στο ελληνικό τόξο το ρήγμα»
-
Σεισμός κοντά στην Καλαμάτα αισθητός σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας
-
Τα 5 ρήγματα που προκαλούν ανησυχία
-
Συνολάκης: Είμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο
-
Χαλκιδική: Σεισμός τώρα 4,4 Ρίχτερ
-
Σεισμός στην Τουρκία: Ο σεισμός έγινε σε ρήγμα χιλιομέτρων – Θα θρηνήσουμε πολλά θύματα
-
Σεισμός στην Πάτρα
-
Σεισμός 3,2 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή νότια του Γερολιμένα Λακωνίας
-
Νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Κρήτη
-
Ισχυρός σεισμός στην Μυτιλήνη
-
Σε επιφυλακή η Λέσβος: Φόβος για σεισμό 6,5 Ρίχτερ ‑ Τι λένε οι σεισμολόγοι
-
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Στούπας αναστάτωσε την Καλαμάτα
-
Σεισμός 6,2 βαθμών στο Μεξικό
-
Σεισμός 5,1 ρίχτερ νοτιοανατολικά της Ιτέας στον Κορινθιακό κόλπο
-
Ζάκυνθος: Κατολίσθηση στο «Ναυάγιο» λόγω του σεισμού
-
Σάμο: Κατέρρευσε η οροφή του Δημαρχείου – «Ο Θεός μας φύλαξε» [εικόνες]
-
Σεισμός 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα ανοιχτά της Μεθώνης
-
Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για το χθεσινό σεισμό στην Καλαμάτα
Πρόσφατα Άρθρα
Καλαμάτα: «Λουκέτο» και πρόστιμο 50.000 ευρώ σε παραλιακό κατάστημα μετά από καταγγελίες στο MyCoast
Σε πλήρη ετοιμότητα για την πυροπροστασία ο Δήμος Οιχαλίας
Πνιγμός 73χρονου στο Πεταλίδι Μεσσηνίας
Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Καλαμάτας με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με καταιγίδες και μπουρίνια
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πριν
Επετειακή εκδήλωση στην Κοινότητα Άριος και τιμή σε αγωνιστές του ‘21
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Ολοκληρώθηκε το 30ο επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία19 ώρες πριν
Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η έκθεση γλυπτικής και εγκαταστάσεων στο Νιόκαστρο Πύλου
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Με θέατρο σκιών συνεχίζεται το 5ο Παιδικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Δήμου Καλαμάτας
-
Ειδησεις απο Καλαματα22 ώρες πριν
Καλαμάτα, η πόλη του ήλιου σε ρυθμούς… ρυθμικής
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Σπύρος Χανδρινός: “Ανύπαρκτη η χρηματοδότηση για την ανάπλαση της ανατολικής πόλης”
-
Ειδησεις απο Καλαματα21 ώρες πριν
Την Τετάρτη ο μικρός και ο μεγάλος τελικός στο Πρωτάθλημα Μπάσκετ του Δήμου Καλαμάτας
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία20 ώρες πριν
Νέο προεδρείο Συλλόγου Εργαζομένων ΠΕ Μεσσηνίας