Connect with us

Επικαιρότητα

 Καμία κρατική υπηρεσία δεν διαθέτει το λογισμικό Predator σύμφωνα με τον Διοικητή  ΕΥΠ

Ανέβηκε

στις

 καμία κρατική υπηρεσία δεν διαθέτει το λογισμικό predator σύμφωνα με τον διοικητή  ευπ 1
Κοινοποιησέ το

Από το 2018 έχουν εντοπιστεί ίχνη του παράνομου Pegasus στην Ελλάδα και σε άλλες 44 χώρες

Σε ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει το λογισμικό Predator ή άλλο παράνομο σύστημα παρακολουθήσεων προχώρησαν σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατά την έκτακτη συνεδρίαση για την εξέταση της υπόθεσης απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι η ΕΥΠ ή άλλη κρατική υπηρεσία ουδέποτε προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό άμεσα ή έμμεσα.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Επικαλούμενος περιπτώσεις υβριδικού πολέμου και κατασκοπίας από την γειτονική χώρα πρόσθεσε πως δεν γίνεται γνωστοποίηση μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.

Ο Υπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με την εταιρία «Krikel» ενημέρωσε τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας πως η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία ωστόσο πρόσθεσε ότι το 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε αρμόδιος Υπουργός Νίκος Τόσκας σύναψε σύμβαση με την «Krikel».

Από το 2018 ίχνη του παράνομου Pagasus στην Ελλάδα

Πέραν αυτών ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης φέρεται να παρουσίασε αναλυτικό χάρτη με βάση έρευνα για την δράση του παράνομου συστήματος παρακολουθήσεων Pegasus ο οποίος δείχνει ίχνη του λογισμικού και στην Ελλάδα το 2018 επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, επικαλέστηκε έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Από την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκαν σε πλήρη σύμπλευση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν για άλλη μια φορά να συνδέσουν την απόπειρα παγίδευσης στο εξωτερικό που κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 για παρακολουθήσεις στον Περισσό αλλά και δημοσιεύματα των εφημερίδων Δημοκρατία και ΕΦΣΥΝ για χακαρίσματα και δήθεν παρακολουθήσεις 12χρονων προσφυγόπουλων και δικηγόρων για μετανάστες.

«Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη» φέρεται να είπε ο κ. Καστανίδης ο οποίος στη συνέχεια μπέρδεψε τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο με τον Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων και του επιτέθηκε για την Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών.

Όπως φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, ετησίως υποβάλλονται 15.700 αιτήματα για άρση απορρήτου, με την ΕΥΠ έχει μικρό υποσύνολο από αυτές. Το 2021 μειώθηκε αυτό το υποσύνολο κατά 40%, ενώ σχετικά με τα χρήματα του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού», αυτά διατέθηκαν σε κατασκευαστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Διοικητής της ΕΥΠ εξήγησε πως το λογισμικό Pegasus είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ανιχνεύθηκε το 2018 σε 45 χώρες και στην Ελλάδα.

Η ύπαρξη μολυσματικού λογισμικού στον ελλαδικό χώρο δεν σημαίνει και δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, υπενθυμίζοντας πως λόγω της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι απειλές αυτές πλέον δεν συμβαίνουν τοπικά, αλλά είναι διεθνείς.

Ο Διοικητής της ΕΥΠ, τόνισε πως η Υπηρεσία είναι σε επικοινωνία με την Ευρώπη και πως το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων δεν έχει αλλάξει, εκτός από το ότι το 2018 εξαλείφθηκε η έγκριση εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

ΠΗΓΗ

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ