Connect with us
biostalis

Κινηματογράφος

Καλαμάτα: Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Βηρυτού

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα: Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Βηρυτού 1
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνδρομής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προς τον Λίβανο, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης τής 4ης Αυγούστου, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνδιοργάνωση με το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας και τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, προγραμματίζουν, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, μια σειρά κινηματογραφικών προβολών και εκδηλώσεων με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων. Τα έσοδα θα διανεμηθούν σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη, σε στενή συνεργασία με το σύνδεσμο του Κέντρου στο Λίβανο, διευθυντή φωτογραφίας, μουσικό και συνεργάτη τού Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Pol Seif.

Πιο συγκεκριμένα προγραμματίζεται ένα τριήμερο ποικίλων εκδηλώσεων στις 3, 4 και 5 Σεπτέμβρη με προβολές, μουσική, ομιλίες και έκθεση έργων τέχνης προς πώληση. Επίσημη προσκεκλημένη και ομιλήτρια η  κυρία Ζακία Ακρα, ερευνήτρια  του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών & Ισλαμικών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα παραβρίσκεται το τριήμερο αναπτύσσοντας διάφορες πτυχές της ιστορικής, πολιτικής & θρησκευτικής πραγματικότητας της περιοχής και θα απαντήσει σε όποιες ερωτήσεις τεθούν από τους παρευρισκόμενους.  Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο στάθμευσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας επί των οδών Μπενάκη και Παπάζογλου, με ελεύθερη συνεισφορά ενώ θα υπάρχει λαχειοφόρος και κουτί οικονομικής στήριξης. Ωρα έναρξης: 8 μ.μ.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Βηρυτού

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

24, 28 και 31 Αυγούστου, αντί του ανακοινωθέντος αφιερώματος στον Ιταλικό Κινηματογράφο (το οποίο θα μετατεθεί μέσα στο Σεπτέμβριο με νεότερη ανακοίνωση) το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας προγραμματίζει προβολές ταινιών ντοκιμαντέρ σχετικές με το Λίβανο, με τα όποια έσοδα προκύπτουν να διατίθενται για τον ίδιο σκοπό. Οι προβολές θα γίνονται στον πεζόδρομο επί της Μπενάκη 11, στις 9:30 μ.μ.

Συγκεκριμένα:

Δευτέρα 24 Αυγούστου

Τaste of cement, του Ziad Kalthoum (85’)

H Γεύση του Τσιμένου – μια απεικόνιση εξόριστων εργατών. Μια εμπαθητική συνάντηση με ανθρώπους που έχουν χάσει το παρελθόν τους και το μέλλον τους, κλειδωμένοι σε ένα επαναλαμβανόμενο παρόν. Ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί  Σύρους οικοδόμους που χτίζουν νέους ουρανοξύστες στη Βηρυτό, στα ερείπια του λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου. Την ίδια στιγμή, τα ίδια τους τα σπίτια βομβαρδίζονται στη Συρία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν τους επιτρέπει να φύγουν από το χώρο της οικοδομής μετά τη δουλειά. Κάθε νύχτα σε τρύπες κάτω

από τον ουρανοξύστη, περιμένουν νέα από την πατρίδα τους ενώ οι αναμνήσεις του πολέμου τούς στοιχειώνουν.

Trailer:

 

Παρασκευή 28 Αυγούστου

Rasheed της Semia Badih (74’)

Η ταινία καταγράφει της ζωή του εκλιπόντα θείου της σκηνοθέτιδος, του Rasheed Broum, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 29 ετών, σε μια αεροπορική επιδρομή στην πόλη Σιδώνα κατά τη διάρκεια της Ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο το 1982 – τρία χρόνια προτού γεννηθεί η ίδια. Πάνω από 30 χρόνια μετά την τραγωδία, η Samia ξεκινά μια αναζήτηση να ανακαλύψει περισσότερα για την ιστορία της ζωής και του θανάτου του θείου της,  όπως ειπώθηκε από τους φίλους και την οικογένεια που έζησαν και που τον ήξεραν καλύτερα, κυρίως η αδερφή του Rasha και ο καλύτερός του φίλος Ghassan. Στην καρδιά της ταινίας είναι η ιστορία της αδερφής του Rasheed, της Rasha, η οποία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην απώλεια του αδερφού της. Το  Rasheed απαθανατίζει μια από τις πολλές ιστορίες του πολέμου από την νότια πόλη της Σιδώνας του Λιβάνου διαμέσου του προσωπικού ταξιδιού της ίδιας της Badih.

Trailer:

 

Δευτέρα 31 Αυγούστου

Zeinab on the scooter της Dima El-Horr (81’) (απροβολή)

Η 23χρονη Ζεϊνάμπ είναι μια ήσυχη θρησκευόμενη μουσουλμάνα που δουλεύει σε μια εταιρεία που χορηγεί μικρά δάνεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη στη Βηρυτό.  Κάθε μήνα η δουλειά της αξιολογείται με βάση των αριθμό των εγκεκριμένων συμβάσεων. Για τις ανάγκες της δουλειάς της, γυρίζει την πόλη πάνω σε ένα σκούτερ, αψηφώντας τους άνδρες συναδέλφους της που επίσης έχοντας υιοθετήσει το σκούτερ ως μέσο μεταφοράς, πετυχαίνουν περισσότερες συμφωνίες από τις γυναίκες συναδέλφους τους. Η Ζεϊνάμπ  γίνεται μια από τις πρώτες Μουσουλμάνες γυναίκες που οδηγούν σκούτερ στη Βηρυτό. Για ένα χρόνο, η ταινία την παρακολουθεί πάνω στο σκούτερ, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην οικογενειακή και συναισθηματική ζωή της, προσπαθώντας να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα: Πώς είναι να είσαι μια νεαρή Λιβανέζα σήμερα, να ζεις στις δημοφιλείς γειτονιές της Βηρυτού και να θέλεις να διεκδικήσεις την ατομικότητά σου σε μια πατριαρχική κοινωνία; Επιδεικνύοντας την επιθυμία της για χειραφέτηση και ελευθερία, η Ζεϊνάμπ φανερώνει μέσα από την ταινία όχι μόνο τη μοναδικότητά της αλλά και τις αντιφάσεις της ζωής της.

 

3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, Τριήμερο ποικίλων εκδηλώσεων

Το αναλυτικό πρόγραμμα του τριημέρου θα ανακοινωθεί σύντομα

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, στοίχισε τη ζωή σε 137 μέχρι στιγμής ανθρώπους (ο τελικός απολογισμός αναμένεται να αποβεί βαρύτερος, καθώς δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται), άφησε πίσω 5.000 τραυματίες και περίπου 300.000 άστεγους. Το δε κόστος των συνολικών ζημιών εκτιμάται πως θα εκτιναχθεί έως και τα 15 δισ. δολάρια, καθώς έχει πληγεί το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Βηρυτού, σε απόσταση ακόμη και 2,5 χιλιομέτρων από το λιμάνι. Σημειώνεται πως η ίδια η ισχύς της έκρηξης, που έγινε αισθητή μέχρι την Κύπρο, την τοποθετεί μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ανθρωπογενών μη πυρηνικών εκρήξεων στα χρονικά.

Ωστόσο, τα χειρότερα για τη Βηρυτό δεν έχουν περάσει: το 85% των αποθεμάτων σιτηρών που βρίσκονταν στις αποθήκες έχει καταστραφεί, με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού μόνο για έναν μήνα. Επιπλέον τέθηκε εκτός λειτουργίας το κύριο λιμάνι του Λιβάνου, μιας χώρας αποκλειστικά προσανατολισμένης στις υπηρεσίες, η οποία καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αναγκών της από εισαγωγές και περιβάλλεται γεωγραφικώς αφενός από το εχθρικό Ισραήλ με το οποίο δεν υπάρχει επικοινωνία και αφετέρου από την παραδομένη εδώ και μία δεκαετία στον πόλεμο Συρία.

Παράλληλα, από την έκρηξη επλήγη ο κεντρικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα το δίκτυο, που ήδη από πριν λειτουργούσε πλημμελώς με συχνές διακοπές ρεύματος, να έχει πρακτικά παραλύσει.

Οι αυθόρμητες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης (από τη διάθεση δωματίων σε αστέγους μέχρι τις ομάδες νέων που αναλαμβάνουν να σκουπίσουν τους δρόμους από τα συντρίμμια της πόλης) δίνουν τη φωτεινή όψη μιας χώρας που δεν κάμπτεται από την τραγωδία. Όμως η βαθύτερη πραγματικότητα είναι λιγότερο ενθαρρυντική. Ο Λίβανος παραμένει διαιρεμένος, αγανακτισμένος με ένα πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να αλλάξει, παραδομένος στη διαφθορά των κρατούντων και την παραμέληση των υποδομών και πλέον ακραία αποδυναμωμένος οικονομικά.

 

 

  • Οι διοργανωτές επιθυμούν να ευχαριστήσουν δημόσια τον Κ. Παπαδόπουλο και το ξενοδοχείο «Βυζάντιον» για την φιλοξενία της προσκεκλημένης, κας Ζακίας Ακρα, ερευνήτριας του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών & Ισλαμικών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το τριήμερο των εκδηλώσεων


Κοινοποιησέ το

Κινηματογράφος

«Στη γη του άγριου μελιού» από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

«Στη γη του άγριου μελιού» από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ 12
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Αυτή την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 9:30 μ.μ. εγκαινιάζει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ τη νέα συνεργασία του με την ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα Cinobo, με την προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Στη γη του άγριου μελιού» (Honeyland), που εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ του Sundance κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο της επιτροπής, ενώ κατόρθωσε να αποσπάσει διπλή υποψηφιότητα στα Όσκαρ ως ντοκιμαντέρ και διεθνής ταινία.

Το Cinobo (Cinema No Borders), στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής προσφέρει στους φίλους του Κέντρου που θα εγγραφούν ως νέοι συνδρομητές έναν εκπτωτικό κωδικό που θα προσφέρει μισή τιμή για δύο μήνες συνδρομής, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη μεγαλύτερη συλλογή ανεξάρτητου και arthouse κινηματογράφου, με εκατοντάδες ταινίες επιλεγμένες και κατηγοριοποιημένες από επαγγελματίες curators του κινηματογραφικού χώρου. Οι ενδιαφερόμενου μπορούν να επωφεληθούν αυτής της προσφοράς σε συνδυασμό με την δυνατότητα της δωρεάν δοκιμής 14 ημερών, που προσφέρει η υπηρεσία, απολαμβάνοντας έτσι απεριόριστα επιλεγμένο κινηματογραφικό περιεχόμενο από όλο τον κόσμο με ελληνικούς υπότιτλους.

Καλαμάτα: Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Βηρυτού 13

Στη Γη του Αγριου Μελιού

(Honeyland)

Σε μία απομονωμένη ορεινή περιοχή βαθιά μέσα στα Βαλκάνια ζει η Χατίτζε Μουράτοβα με την ηλικιωμένη μητέρα της, σε ένα χωριό χωρίς δρόμους, ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Τελευταία μιας σειράς γενεών μελισσοκόμων άγριου μελιού, η Χατίτζε βγάζει μικρές παρτίδες, αγνού προϊόντος, το οποίο και πουλάει στην πλησιέστερη πόλη, σε απόσταση τεσσάρων ωρών με τα πόδια.

Η ήρεμη ζωή της Χατίτζε διαταράσσεται με την άφιξη μιας οικογένειας που στήνει νοικοκυριό δίπλα της, με τις θορυβώδεις μηχανές τους, τα επτά ανυπάκουα παιδιά τους και ένα κοπάδι από αγελάδες και άλλα ζώα. Αρχικά η Χατίτζε αντιμετωπίζει την αλλαγή με ανοιχτό μυαλό και θετική διάθεση, αλλά γρήγορα δημιουργείται μια κόντρα που εκθέτει τη θεμελιώδη σύγκρουση ανάμεσα στη φύση και τους ανθρώπους, την αρμονία και την ασυμφωνία, την εκμετάλλευση και τη βιωσιμότητα.

Καλαμάτα: Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Βηρυτού 14

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
2019 / Βόρεια Μακεδονία / 85’
Συμμετέχουν: Χατίτζε Μουράτοβα, Ναζιφέ Μουράτοβα, Χουσέιν Σαμ, Λιούτβιε Σαμ, Μούσταφα Σαμ, Μουζαφέρ Σαμ, Βέλι Σαμ, Αλί Σαμ, Αλίτ Σαμ, Γκαμζέ Σαμ, Λιούτβις Σαμ, Σαφέτ Τζαβόροβακ
Σκηνοθεσία: Λιούμπομιρ Στεφάνοφ και Τάμαρα Κοτέφσκα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φετζμί Νταούτ, Σαμίρ Λιούμα
Παραγωγή: Λιούμπο Στεφάνοφ
Υπότιτλοι: Ελληνικοί

Είσοδος: Δωρεάν

Ωρα Εναρξης: 21:30

Προσέλευση: 21:15

  • Λόγω τήρησης των μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19, οι συνολικές διαθέσιμες θέσεις του Κέντρου είναι περιορισμένες. Κρατήσεις, θα γίνονται μέσα από το σχετικό event του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και τηλεφωνικώς στο 27210 22376 (10:00-14:00).

Ευχαριστούμε για την κατανόηση


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Κινηματογράφος

Έρχεται το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου “Κατακτώντας την Ελευθερία”

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Έρχεται το 7o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου “Κατακτώντας την Ελευθερία” 15
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο χειμώνα το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (ΔΦΝΠ), που διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων.

 

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την γενικότερη ανησυχία λογω πανδημίας αλλά και το πλήγμα που έχει υποστεί ο Πολιτισμός παγκοσμίως, εξαιτίας της εξάπλωσης του covid-19,  η διοργανώτρια αρχή ανακοινώνει ότι είναι στις προθέσεις της η ομαλή διεξαγωγή του 7ου Φεστιβάλ, προσαρμοσμένου στις οδηγίες και τα μέτρα ασφαλείας που τίθενται σε ισχύ κάθε φορά.

 

Για τον λόγο αυτό,φέτος, το Φεστιβάλ δίνει ραντεβού στους φίλους του λίγο μετα τον Ιανουάριο και συγκεκριμένα, από τις 5 έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2021. Ενισχυμένο με νέες συνεργασίες, νέο βραβείο, αφιερώματα αλλά και την καθιερωμένη του εκπαιδευτική ζώνη, το Φεστιβάλ θα προβάλλει πλήθος βραβευμένων ελληνικών και ξένων ταινιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% του προγράμματος,αυτή τη φορά,θα αποτελείται από ευρωπαϊκές ταινίες. Και φέτος, μέρος του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του Φεστιβάλ και εκτός  Καλμάτας και συγκεκριμένα σε:  Σπάρτη, Γύθειο, Άργος, Ναύπλιο,Ξυλόκαστρο, Πάτρα, Αιγιάλεια και Αμαλιάδα.

 

Τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το μεγάλο αφιέρωμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει την θεματική “Κατακτώντας την Ελευθερία”.

 

Επίσημη προσκεκλημένη της 7ης διοργάνωσης θα είναι η Αυστριακή σκηνοθέτις, Ναταλί Χάλα (Natalie Halla), της οποίας θα προβληθούν 5 ταινίες κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. Η ίδια θα συμμετέχει,επίσης, στην τριμελή επιτροπή για τα Βραβεία Ισότητας.

 

Επιπλέον, φέτος θεσπίζεται το “Βραβείο Σπάρτης”, που υιοθετήθηκε από τον Δήμο Σπάρτης. Πρόκειται  για ένα ακόμη βραβείο που έρχεται να προστεθεί σε εκείνα της κριτικής επιτροπής και θα αφορά στο καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. Η επιτροπή και εδώ θα είναι διεθνής τριμελής.

 

Για άλλη μια χρονιά φέτος  το ΔΦΝΠ θα συνεργαστεί με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών  και την Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, 10 φοιτητές από κάθε σχολή θα παρευρεθούν στην διάρκεια του Φεστιβάλ συμμετέχοντας σε σεμινάριο που θα δοθεί από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, με στόχο την παραγωγή δύο σπονδυλωτών ντοκιμαντέρ.

 

Φέτος, η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών φεστιβάλ ενισχύεται με γραπτή συμφωνία, διάρκειας 3 ετών με το Zinebi, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπιλμπάο της Ισπανίας. Στο πλαίσιο αυτής  της συνεργασίας, κατα την διάρκεια του 7ου ΔΦΝΠ, θα πραγματοποιηθεί αφιερώμα στον Βάσκικο Κινηματογράφο. Παράλληλα,τα δύο φεστιβάλ έχουν προσκαλέσει Έλληνες και Βάσκους σκηνοθέτες και παραγωγούς να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσσου στην Καλαμάτα, με σκοπό την αναζήτηση ευκαιριών συμπαραγωγής μεταξύ των δύο χωρών, σε ένα κοινό ετήσιο θέμα.

Τέλος, συνεχίζεται η συνεργασία με  το φεστιβάλ FAITO DOC στη Νάπολη, το οποίο, στο επόμενο πρόγραμμά του, θα ενσωματώσει κινηματογραφικά έργα νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών και θα παρουσιάσει μια ταινία ντοκιμαντέρ ως παγκόσμια πρεμιέρα στο ΔΦΝΠ.

 

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται!

Καλαμάτα: Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Βηρυτού 16

Μείνετε συντονισμένοι!

www.peloponnisosdocfestival.com

https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Κινηματογράφος

Συνεργασία Cinobo με το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Συνεργασία Cinobo με το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 17
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Τη συνεργασία του με τη νέα ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα Cinobo, έχει τη χαρά να ανακοινώσει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την προβολή δυο πολυβραβευμένων ντοκιμαντέρ τις δύο ερχόμενες Παρασκευές του Οκτωβρίου, 23 και 30 του μήνα.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας,  συγκεκριμένα, οι φίλοι του Κέντρου την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου (21:30) θα απολαύσουν το ντοκιμαντέρ «Στη γη του άγριου μελιού» (Honeyland), που εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ του Sundance κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο της επιτροπής, ενώ κατόρθωσε να αποσπάσει διπλή υποψηφιότητα στα Όσκαρ ως ντοκιμαντέρ και διεθνής ταινία. Την δε Παρασκευή 30 του μήνα, την ίδια ώρα, θα προβληθεί το υποψήφιο για καλύτερο ντοκιμαντέρ στο BFI Film Festival, στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Στοκχόλμης και στην Ενωση Αμερικανών Σεναριογράφων, «Ιμέλντα Μάρκος: Βασίλισσα χωρίς Θρόνο» (The Kingmaker), το οποίο απέσπασε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας.

Πέρα από τα δύο ντοκιμαντέρ, το Cinobo (Cinema No Borders), που ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις τον περασμένο Μάρτιο σε Ελλάδα και Κύπρο, θα προσφέρει στους φίλους του Κέντρου που θα εγγραφούν ως νέοι συνδρομητές έναν εκπτωτικό κωδικό που θα προσφέρει μισή τιμή για δύο μήνες συνδρομής, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη μεγαλύτερη συλλογή ανεξάρτητου και arthouse κινηματογράφου, με εκατοντάδες ταινίες επιλεγμένες και κατηγοριοποιημένες από επαγγελματίες curators του κινηματογραφικού χώρου.

Καλαμάτα: Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Βηρυτού 18Οι συνδρομητές του Cinobo μπορούν να παρακολουθήσουν απεριόριστα επιλεγμένο κινηματογραφικό περιεχόμενο από όλο τον κόσμο με ελληνικούς υπότιτλους, με μόλις 7,99€ τον μήνα, δωρεάν δοκιμή 14 ημερών και δυνατότητα ακύρωσης ανά πάσα στιγμή. Η πλατφόρμα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση με μία «Πρεμιέρα Cinobo» και  δύο νέες προσθήκες, ενώ παρουσιάζει ανά 15 ημέρες εκτενή αφιερώματα και συλλογές.

 

Η υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα προβολής ταινιών σε High Definition και με 5.1 surround ήχο για την ultimate κινηματογραφική εμπειρία. Είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω ιστοσελίδας, καθώς επίσης μέσω της Cinobo εφαρμογής σε smartphone και tablet (Αndroid, iOS) και Smart TV (Android, LG με WebOS 4.0 ή μεταγενέστερα) και με προβολή μέσω Chromecast. Με μία μηνιαία συνδρομή ο χρήστης έχει απεριόριστη πρόσβαση από όλες τις υποστηριζόμενες συσκευές, δυνατότητα θέασης σε δύο οθόνες ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να ακυρώσει και να συνεχίσει τη συνδρομή του ανά πάσα στιγμή χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Το Cinobo παρέχει τη δυνατότητα προβολής εκτός σύνδεσης (Offline Viewing) για προβολή ταινιών on the go, λειτουργία Continue Watching για συνέχεια αναπαραγωγής της ταινίας από οποιαδήποτε συσκευή, δυνατότητα πρόσθεσης ταινιών στη λίστα του χρήστη και λειτουργία γονικού ελέγχου.

Στη Γη του Αγριου Μελιού

(Honeyland)

Σε μία απομονωμένη ορεινή περιοχή βαθιά μέσα στα Βαλκάνια ζει η Χατίτζε Μουράτοβα με την ηλικιωμένη μητέρα της, σε ένα χωριό χωρίς δρόμους, ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. Τελευταία μιας σειράς γενεών μελισσοκόμων άγριου μελιού, η Χατίτζε βγάζει μικρές παρτίδες, αγνού προϊόντος, το οποίο και πουλάει στην πλησιέστερη πόλη, σε απόσταση τεσσάρων ωρών με τα πόδια.

 

Η ήρεμη ζωή της Χατίτζε διαταράσσεται με την άφιξη μιας οικογένειας που στήνει νοικοκυριό δίπλα της, με τις θορυβώδεις μηχανές τους, τα επτά ανυπάκουα παιδιά τους και ένα κοπάδι από αγελάδες και άλλα ζώα. Αρχικά η Χατίτζε αντιμετωπίζει την αλλαγή με ανοιχτό μυαλό και θετική διάθεση, αλλά γρήγορα δημιουργείται μια κόντρα που εκθέτει τη θεμελιώδη σύγκρουση ανάμεσα στη φύση και τους ανθρώπους, την αρμονία και την ασυμφωνία, την εκμετάλλευση και τη βιωσιμότητα.

Καλαμάτα: Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Βηρυτού 19

Ιμέλντα Μάρκος: Βασίλισσα χωρίς Θρόνο

(The Kingmaker)

Με επίκεντρο τον αδάμαστο χαρακτήρα της Ιμέλντα Μάρκος, και έχοντας στενή πρόσβαση, η ταινία εξετάζει την απίθανη επιστροφή της οικογένειας Μάρκος στις Φιλιππίνες, διερευνά την ταραχώδη κληρονομιά του δικτατορικού καθεστώτος Μάρκος και περιγράφει τη σημερινή προσπάθεια της Ιμέλντα να βοηθήσει τον γιο της, Μπονγκμπόγκ Μάρκος, να κερδίσει την αντιπροεδρία. Για το σκοπό αυτό, η Ιμέλντα ουσιαστικά ξαναγράφει το ιστορικό διαφθοράς της οικογένειάς της, αντικαθιστώντας την με μια αφήγηση μητρικής αγάπης για τη χώρα της. Σε μια εποχή που τα fake news επηρεάζουν εκλογές, η ιστορία επιστροφής της Ιμέλντα χρησιμεύει ως μια σκοτεινή ιστορία προειδοποίησης.

Καλαμάτα: Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Βηρυτού 20

  • Και οι δύο προβολές θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο τις προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες, στις δύο αίθουσες του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Μπενάκη 11, Καλαμάτα), αφού προηγηθεί σχετική κράτηση. Θα ακολουθήσει νέο ΔΤ με περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές, τον τρόπο κράτησης θέσεων καθώς και για τον εκπτωτικό κωδικό που προσφέρεται από το Cinobo στους φίλους μας.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ