Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Ιδρυτική Διακήρυξη “Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών Μεσσηνίας”

Ανέβηκε

στις

ιδρυτική διακήρυξη “πρωτοβουλία προοδευτικών πολιτών μεσσηνίας” 1
Κοινοποιησέ το

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

“Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών Καλαμάτας

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, σε αίθουσα της “Τριλογίας” στην Παραλιακή,

από 18:00 έως 20:00

συναντιόμαστε για ανταλλαγή απόψεων επί του σχεδίου καταστατικού και καθορισμό ημερομηνίας Καταστατικής Συνέλευσης.

Πέραν των ιδρυτικών Μελών, καλούνται να συμμετάσχουν όσοι συμφωνούν με τους στόχους της πρωτοβουλίας μας.

Επαναλαμβάνουμε ενημερωτικά αποσπάσματα δύο βασικών κειμένων μας:

 

  1. ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΩΝ

για

– την ιστορική μνήμη – την πολιτιστική κληρονομιά – την προστασία στεριανού / θαλάσσιου και ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και του τοπίου – την βιοποικιλότητα χλωρίδας & πανίδας – την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη – την αναβίωση ορεινών οικισμών – τη διάσωση και διάδοση παραδοσιακών καλλιεργητικών πρακτικών και τεχνικών έργων: καλλιεργητικές/αντιδιαβρωτικές αναβαθμίδες (terraces), ξερολιθικές κατασκευές (dry stone) όπως: καλντερίμια, ξερολιθιές, πετράλωνα, βρύσες, μύλοι, γεφύρια, υδραγωγεία – δεξαμενές, λιθόκτιστες κατασκευές και μνημεία.

– την υπεράσπιση δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων και υποδομών, όπως: πλατείες, δρόμοι, μονοπάτια, δάση, αιγιαλός, περιοχές natura 2000 από αυθαιρεσίες – καταπατήσεις.

– την υποστήριξη εθελοντικών πρωτοβουλιών στον πολιτισμό – στις τέχνες και στα γράμματα – στο θέατρο, στη μουσική, στο χορό και στον κινηματογράφο – σε αθλητικούς, ορειβατικούς, πεζοπορικούς, φυσιολατρικούς κ.α. συλλόγους.

– τη διάδοση της επιστημονικής αλήθειας σε όλους τους τομείς, την τεκμηριωμένη αντιμετώπιση του θρησκευτικού – κομματικού δογματισμού και φανατισμού, του ρατσισμού και των ψευδών ειδήσεων (fake news).

– την υπεράσπιση των συνταγματικών ελευθεριών, του δημοκρατικού-κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, με έμφαση στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, καθώς  και στην ερευνητική – αποκαλυπτική αρθρογραφία και δημοσιογραφία.

– την αλληλεγγύη και τη συνεργασία με άλλες ομοειδείς οργανώσεις, στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές, όπου αναπτύσσονται ανάλογες πρωτοβουλίες για τους παραπάνω στόχους.

Απευθυνόμαστε σε προοδευτικούς και συνειδητούς Πολίτες, άνδρες και γυναίκες.

Κατανοούμε ότι όσοι υιοθετούν τους παραπάνω στόχους, είναι πολιτικοποιημένοι και κατά κανόνα έχουν συνειδητή πολιτική τοποθέτηση. Σεβόμαστε την όποια κομματική τους προτίμηση, διευκρινίζουμε όμως ότι η παρούσα πρωτοβουλία είναι και θα παραμείνει πολιτικά και οργανωτικά ανεξάρτητη.

Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι υπάρχουν προοδευτικοί άνθρωποι ΚΑΙ στην Π.Ε. Μεσσηνίας ΚΑΙ στο Δήμο Καλαμάτας, που θέλουν και μπορούν να είναι περήφανοι, ελεύθεροι και δημιουργικοί στον Τόπο τους, ικανοί να ξεπεράσουν τον επαρχιωτισμό και το συντηρητισμό που καταδικάζει το Δήμο μας και το Νομό μας σε μαρασμό επί δεκαετίες. Όμως, οι αυθόρμητες και ορμητικές πρωτοβουλίες συμπολιτών μας τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς, Λογοτεχνία – Θέατρο – Ντοκιμαντέρ – Κινηματογράφος – Χορός – Τραγούδι – Πολιτιστικοί / Πεζοπορικοί / Φυσιολατρικοί / Οικολογικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Πολιτών, είναι σαφείς ενδείξεις μιας άλλης δυναμικής. Ας αξιοποιήσουμε αυτή την Πολιτιστική Άνθηση.

Ας αποδείξουμε συλλογικά και συμμετοχικά ότι μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες και υποχρεώσεις που μας αναλογούν να υπερασπιστούμε και να αναδείξουμε τον τόπο μας.

Ο αρχικός μας Σύλλογος καλύπτει τον Δήμο Καλαμάτας. Αναμένεται εθελοντική πρωτοβουλία πολιτών που υιοθετούν την ιδρυτική διακήρυξη και στους υπόλοιπους Δήμους της Π.Ε. Μεσσηνίας, προς συγκρότηση Μεσσηνιακής Ένωσης Συλλόγων με ενιαίο καταστατικό.

            Οι ενδιαφερόμενοι Πολίτες, καλούνται να επικοινωνούν με τα εξής αρχικά μέλη της Συντονιστικής Ομάδας:

– Θεοφιλόπουλος Ιωάννης: 6978584686, 2721063762

– Καρλαύτη-Σωφρονά Στέλλα, 6982520508, 2721084051

– Μαρκάκης Κωνσταντίνος: 6974363995, 2108037556

– Πανταζής Ιωαν. Ευάγγελος: 6944773588 , 2721062777

– Πατσαρίνος Νικόλαος: 6977074318, 2721084243

– Στεφανέας Πέτρος: 6979349226,

– Τσαπόγας Κωνσταντίνος: 6945927894,

– Τσώνης Αντώνης: 6934673545,

– Φαββατάς Δημήτριος: 6973341233, 2721361794

– Φλώρος Βασίλης: 6945768633, 2721362773

 

  1. Βασικά αποσπάσματα από το Σχέδιο Καταστατικού:

 

Σκοποί του σωματείου είναι:

α) Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης του νομού Μεσσηνίας μέσω της αναβίωσης των ορεινών του οικισμών, της διάδοσης των τοπικών – παραδοσιακών καλλιεργητικών πρακτικών και της διάσωσης των παραδοσιακών τεχνικών έργων (καλλιεργητικές/αντιδιαβρωτικές αναβαθμίδες (terraces), ξερολιθικές κατασκευές (dry stone), καλντερίμια, ξερολιθιές, πετράλωνα, βρύσες, μύλοι, γεφύρια, υδραγωγεία – δεξαμενές, λιθόκτιστες κατασκευές κ.ο.κ.).

β) Η προάσπιση του στεριανού, του θαλασσίου και του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος της περιοχής μας και η ανάδειξη του  φυσικού του τοπίου, μέσω της προστασίας της βιοποικιλότητας του τόπου (χλωρίδας και πανίδας) και της ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης.

γ) Η  καταπολέμηση κάθε μορφής αυθαιρεσίας και καταπάτησης των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων και υποδομών του Τόπου μας, συμπεριλαμβανομένων των πλατειών, των δρόμων, των μονοπατιών, των δασών, του αιγιαλού και των προστατευόμενων περιοχών natura 2000.

δ) Η ενίσχυση κάθε είδους εθελοντικής πρωτοβουλίας στον πολιτισμό και στις τέχνες (θέατρο, μουσική, χορός, κινηματογράφος) αλλά και στον αθλητισμό και η ανάδειξη των πνευματικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών δυνάμεων της περιοχής.

ε) Η συνεχής επιμόρφωση των μελών του σωματείου μέσω της διάδοσης της επιστημονικής αλήθειας σε όλους τους τομείς και της τεκμηριωμένης αντιμετώπισης του θρησκευτικού – κομματικού δογματισμού, του φανατισμού, του ρατσισμού και των ψευδών ειδήσεων (fake news).

στ) Η προστασία των συνταγματικών ελευθεριών, του δημοκρατικού- κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, και ιδίως η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, μέσω της ερευνητικής – αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας και αρθρογραφίας.

 

Η πραγματοποίηση των σκοπών του σωματείου επιδιώκεται με κάθε νόμιμο μέσο και ιδίως:

  • με την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων, διαλέξεων, εκθέσεων, ομιλιών, εκδρομών και λοιπών επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων,
  • με τη διενέργεια συναντήσεων, συσκέψεων και συζητήσεων με καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες και Φορείς του Τόπου μας, για θέματα που αφορούν την περιοχή μας και τους κατοίκους της.
  • με την παροχή συνεχούς ενημέρωσης, με κάθε δυνατό τρόπο, επάνω σε ζητήματα που αφορούν τους σκοπούς του σωματείου,
  • με την παρουσίαση προβολή, ανάδειξη και επιβράβευση νέων καλλιτεχνών, θεατρικών και μουσικών σχημάτων, ανθρώπων του πνεύματος, των γραμμάτων και όλων των μορφών τέχνης και καλλιτεχνικών τάσεων και ρευμάτων, κατοίκων της πόλης της Καλαμάτας και εν γένει της ΠΕ Μεσσηνίας,
  • με τη διοργάνωση Ημερίδων, διημερίδων και συνεδρίων που αφορούν τον πολιτισμό, την ιστορία, τα γράμματα, τις Τέχνες, το περιβάλλον και κοινωνικοπολιτικά θέματα,
  • με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας και εξέλιξης, την αξιοποίηση και ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών και πολυμέσων, για την παρουσίαση και προβολή των δραστηριοτήτων του Σωματείου μας αλλά και ομάδων κατοίκων ή μεμονωμένων ατόμων, που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή και παρουσιάζουν εξαιρετική πολιτιστική, πνευματική, περιβαλλοντική, κοινωνική ή επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • με την λειτουργία εργαστηρίων πολιτικής σκέψης και διαλόγου, που θα αναδεικνύουν την πληρέστερη και ασφαλέστερη λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

 

Το σωματείο δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, έχει διοικητική και οικονομική αυτονομία και η λειτουργία του διέπεται μόνο από το καταστατικό και την υφιστάμενη νομοθεσία. Υπό την προϋπόθεση αυτή, το σωματείο μπορεί σύμφωνα με τον νόμο να γίνει μέλος υπερκείμενης ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ