Connect with us

Διατροφή

Η σοκολάτα κάνει καλό σε κατάθλιψη, καρδιά, χοληστερίνη, αϋπνία, δίαιτα, λίμπιντο και κατά του καρκίνου.

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η σοκολάτα κάνει καλό σε κατάθλιψη, καρδιά, χοληστερίνη, αϋπνία, δίαιτα, λίμπιντο και κατά του καρκίνου. 1

Η σοκολάτα κάνει καλό σε κατάθλιψη, καρδιά, χοληστερίνη, αϋπνία, δίαιτα, λίμπιντο και κατά του καρκίνου.

Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.

Νιώθεις κατάθλιψη; Φάε μια σοκολάτα.

Πολλοί πιστεύουν πως η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση, όμως λίγες μελέτες έχουν ουσιαστικά επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στο γλύκισμα και τη διάθεση.

Μπορεί όσοι νιώθουν άσχημα, απλώς να θέλουν τη σοκολάτα για να “γλυκαθούν” και να νιώσουν καλύτερα ή μπορεί η κατάθλιψη που αισθάνονται, να τους οδηγεί να φάνε σοκολάτα και αυτή να μην έχει καμία ευεργετική επίδραση πάνω τους. Μπορεί όπως και με το αλκοόλ, η σοκολάτα να έχει πρόσκαιρα βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα να μην ωφελεί στον ψυχισμό. Δεν αποκλείεται, τέλος, η ίδια η σοκολάτα να αποτελεί άμεση αιτία για την αύξηση της κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Για να ξεκαθαριστεί τι από όλα αυτά συμβαίνει, θα χρειαστούν και άλλες έρευνες, κυρίως για να διευκρινιστεί αν η σοκολάτα αποτελεί αιτία κατάθλιψης ή προσωρινή “θεραπεία”.

Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί πως οι πάσχοντες από κατάθλιψη καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα. Για την ακρίβεια, τα καταθλιπτικά άτομα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 8,4 μερίδες σοκολάτας το μήνα, τα άτομα με βαριάς μορφής κατάθλιψη 11,8 μερίδες τον μήνα, ενώ τα άτομα χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης μόλις 5,4 μερίδες. Μερίδα σοκολάτας θεωρείται μια μικρή μπάρα ή 28 γραμμάρια.

Η κακή διάθεση σχετιζόταν σημαντικά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας.

Θα μπορούσε να είναι επειδή η κατάθλιψη προκαλεί μεγάλη επιθυμία για σοκολάτα, κάτι που θα επιβεβαίωνε άλλες μελέτες σε ποντίκια που έχουν αποδείξει ότι η σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης ή θα μπορούσε να είναι ότι η κατάθλιψη προκαλεί μεγάλη επιθυμία για σοκολάτα για κάποιον άλλο λόγο χωρίς δηλαδή να έχει κάποια ευεργετική επίδραση στη διάθεση.

Πάντως η σοκολάτα περιέχει συστατικά που έχουν να κάνουν με την διάθεση και προκαλούν αίσθημα ευεξίας. Συγκεκριμένα περιέχει ουσίες με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες (φαινυλαιθυλαμίνη), ενώ κατά την κατανάλωσή της εκκρίνονται στον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες, που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία. Επί πλέον, εκκρίνεται σερετονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση!

Συστατικά της σοκολάτας

Η σοκολάτα περιέχει πάνω από 300 χημικές ουσίες

* Cacao, η πηγή της σοκολάτας, περιέχει αντιμικροβιακούς παράγοντες που καταπολεμούν τη φθορά των δοντιών. Φυσικά, αυτό αντισταθμίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σοκολάτα γάλακτος. * Η μυρωδιά της σοκολάτας μπορεί να αυξήσει τα κύματα θήτα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την χαλάρωση. * Η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, που έχει ρόλο στην διάθεση * Το βούτυρο κακάο στη σοκολάτα περιέχει ελαϊκό οξύ, ένα μονο-ακόρεστο λίπος που μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη. * Πίνοντας ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα πριν από τα γεύματα μπορεί να μειώσει πραγματικά την όρεξη. * Οι άνδρες που τρώνε σοκολάτα ζουν ένα χρόνο περισσότερο από εκείνους που δεν το κάνουν. * Τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία ελαστικά. * Η Σοκολάτα αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα. * Στο Μεξικό θεραπευτές χρησιμοποιούν τη σοκολάτα για τη θεραπεία της βρογχίτιδας και τσιμπήματα εντόμων. * Οι υδατάνθρακες στη σοκολάτα αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα το αίσθημα ευεξίας.

Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη-νευροδιαβιβαστής. Όταν υπάρχει αναφορά στην σεροτονίνη υπάρχει μια κοινή αίσθηση όλων ότι μιλάμε για την «ορμόνη της ευτυχίας». Βοηθάει στην ρύθμιση της διάθεσης, την άμβλυνση του άγχους και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Βοηθά επίσης τον ύπνο, την σεξουαλική διάθεση, την επιθετικότητα και την όρεξη. Στην πραγματικότητα πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα στοχεύουν στο να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Η μαύρη σοκολάτα είναι από τα λίγα τρόφιμα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτονίνη. Άλλο τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτονίνη είναι η μπανάνα.

Περιέχει σε αφθονία το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη (περιεκτικότητα 300mgr σε 100γρ κακάο), η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και στην σεροτονίνη. Οταν τρώμε σοκολάτα επηρεάζεται το δίκτυο των νευροδιαβιβαστών, δηλαδή των χημικών αγγελιοδόρων του εγκεφάλου, που λειτουργούν μεταφέροντας ηλεκτρικά μηνύματα ανάμεσα στους νευρώνες του. Αυτά τα μηνύματα προκαλούν τις αλλαγές στις αισθήσεις και στα αισθήματα που νιώθουμε.

Η σοκολάτα βοηθά στην διαχείριση του βάρους. Αν πάντα πιστεύατε ότι η σοκολάτα σας παχαίνει, αναθεωρήστε. Μελέτη απέδειξε ότι τα άτομα που τρώνε σοκολάτα τακτικά είναι πιθανότερο να είναι πιο αδύνατα από εκείνους που δεν τρώνε. Οι εθελοντές που παραδέχθηκαν ότι έτρωγαν σοκολάτα πέντε φορές την εβδομάδα ή περισσότερο, είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος από εκείνους που έτρωγαν σπανίως.

Η σοκολάτα, λόγω όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας είναι το ελαϊκό οξύ (35%- μονοακόρεστο), το λινελαϊκό (5%- πολυακόρεστο), το στεατικό (35%- κορεσμένο) και το παλμιτικό (25%- κορεσμένο). Η αναλογία αυτή των λιπαρών οξέων της σοκολάτας δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει χοληστερόλη. Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο που περιέχονται στη σοκολάτα έχουν βρεθεί ότι προλαμβάνουν την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των οστών και δοντιών (πρόληψη οστεοπόρωσης).

Ακόμη ο χαλκός και ο σίδηρος αποτελούν δύο πολύ σημαντικά συστατικά στη σύνθεση της σοκολάτας προσφέροντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα ο χαλκός βοηθά στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα ερυθρά κύτταρα του αίματος. Η σοκολάτα περιέχει, επίσης, και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πολυφαινόλες, τις οποίες ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων τις ονομάζει θρεπτοφαρμακευτικές λόγω της συμβολής τους στη διατήρηση της καλής υγείας. Οι πολυφαινόλες, στις οποίες ανήκουν τα φλαβονοειδή, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ. περιέχουν 600mgr πολυφαινολών) και ακολουθούν το πράσινο τσάι (τα 240ml -ένα ποτήρι- περιέχει 400mgr πολυφαινολών) και το κρασί (τα 140ml -ένα ποτηράκι κρασιού- περιέχει 170mgr πολυφαινολών). Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και φθάνει σε πολύ υψηλές τιμές κατά τον οργασμό. Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Κατάλληλο σνακ για αθλητές αλλά και μαθητές. Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, λειτουργεί ως τονωτική και αγχολυτική και αποτελεί μια καλή επιλογή σνακ για τους περισσότερους ασκούμενους και αθλητές, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο, ακόμα και για καθημερινή χρήση. Ιδανικά θα μπορούσε να καταναλωθεί μετά από την προπόνηση ή τον αγώνα για τη γρήγορη αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών, σε σύντομο χρονικό διάστημα από το τέλος της προσπάθειας, όπου είναι αυξημένη και η αντίστοιχη ενζυμική δραστηριότητα στον μυϊκό ιστό.

Μύθοι και αλήθειες

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και μισές αλήθειες αναφορικά με τις επιδράσεις της σοκολάτας στο ανθρώπινο σώμα. Εδώ είναι τα τελευταία ευρήματα σε αρκετές από αυτές. * Οι μελέτες δείχνουν ότι η σοκολάτα δεν είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας στην ακμή. * Το Cacao περιέχει τα διεγερτικά καφεΐνη και βρώμιο, αλλά σε τέτοιες μικρές ποσότητες ώστε να μην προκαλούν νευρικό διεγερσιμότητας. * Η σοκολάτα δεν είναι εθιστική. * Η σοκολάτα περιέχει στεατικό οξύ, ένα ουδέτερο λίπος που δεν εγείρει την κακή χοληστερόλη.

Από την αρνητική πλευρά …

Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε πάσχοντες από ημικρανία. Η σοκολάτα γάλακτος είναι πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.

Συστατικά Ανά 100 g Σοκολάτα υγείας Σοκολάτα γάλακτος Θερμίδες (kcal) 479,00 513,00 Πρωτεΐνη (γρ.) 4,20 6,90 Λιπαρά (γρ.) 30,00 30,70 Υδατάνθρακες (γρ.) 63,10 59,20 Διαιτητικές ίνες (γρ.) 5,90 3,40 Ασβέστιο (mg) 32,00 191,00 Σίδηρος (mg) 3,13 1,39 Μαγνήσιο (mg) 115,00 60,00 Φώσφορος (mg) 132,00 216,00 Κάλιο (mg) 365,00 385,00 Νάτριο (mg) 11,00 82,00 Ψευδάργυρος (mg) 1,62 1,38 Χαλκός (mg) 0,70 0,39 Καροτίνη (Βιταμίνη Α) mg_RE 2,00 55,00 Βιταμίνη Ε (mg) mg_ATE 1,19 1,24 Χοληστερίνη (mg) 0,00 22,00 Καφεΐνη (mg) 62,00 26,00 Θεοβρωμίνη (mg) 486,00 189,00

Σε μια ισορροπημένη διατροφή, η σοκολάτα έχει τη δική της θέση. Απολαύστε τη σοκολάτα με μέτρο και να θυμάστε ότι η υπερβολή οδηγεί στο να γευόμαστε την… πικρή πλευρά του χαρακτήρα της.

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Διατροφή

Δείτε την Πυθαγόρεια διατροφή που εξαφανίζει τις ασθένειες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δείτε την Πυθαγόρεια διατροφή που εξαφανίζει τις ασθένειες 2

Πυθαγόρεια διατροφή

“Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη”. Ιπποκράτης

Tις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μίξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Κι εδώ, όπως θα δούμε, μας εντυπωσιάζει ο νόμος της αναλογικότητας!

 

Τα Κόκκινα Φασόλια:

 

Πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας – και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά.

 

Το Καρύδι:

 

Μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία.

 

Το Καρότο:

 

Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.

 

Το Σέλινο:

 

Μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος.

 

Το Αβοκάντο:

 

Στοχεύει στην υγεία και στη καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Τα Αβοκάντο βοηθούν τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννηση, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 

Τα σύκα:

 

Υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα.

 

Το μανιτάρι:

 

Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο.

 

Τα σταφύλια:

 

Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος.

 

Το Ginger (η πιπερόριζα):

 

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η υποβοήθηση της πέψης, ενώ είναι επίσης μια δημοφιλής θεραπεία για κινητικά προβλήματα-ασθένειες.

 

Οι Γλυκοπατάτες:

 

Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και πράγματι επιφέρουν ισορροπία το γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.

 

Τα κρεμμύδια:

 

Βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού.

 

Το σκόρδο:

 

Βοηθάει στην απομάκρυνση άχρηστων υλικών και τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες από το σώμα.

 

Το λεμόνι:

 

Είναι ένα θαυματουργό προϊόν στο να σκοτώνει τα καρκινογόνα κύτταρα. είναι 10000 φορές ισχυρότερο από την χημειοθεραπεία, δοκιμασμένο σε καρκίνους όλων των μορφών. Επιπλέον το θεωρούν σαν έναν παράγοντα αντιμικροβιακου ευρέος φάσματος, κατά των μολύνσεων των βακτηριδίων και όγκων, ικανό στην καταπολέμηση των εσωτερικών παράσιτων και σκουληκιών, ρυθμιστή τη υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι αντικαταθλιπτικό και καταπολέμα το άγχος και τις νευρικές διαταραχές.

 

Ο χυμός του λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και πυρίτιο) ενώ η φλούδα του αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο. Επίσης, το λεμόνι είναι πλούσιο σε φλαβόνες, αντιοξειδωτικές ουσίες πολύτιμες στη θεραπευτική. Το λεμόνι είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό, απολυμαντικό, στυπτικό και αντισηπτικό, θεωρείται πως βοηθάει στον έλεγχο του ουρικού οξέος, εμποδίζει τη θρόμβωση των αρτηριών και των φλεβών και τη συσσώρευση αλάτων. Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό.

 

Τα αμύγδαλα:

 

Αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τους καρπούς του αμύγδαλου. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6 . Β17 και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη Β17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της αμυγδαλίνης.

 

Τρώτε άφοβα κάθε μέρα από λίγα κουκούτσια βερίκοκου και αμύγδαλα.

 

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Διατροφή

Δίαιτα Άτκινς: Αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής για γρήγορη απώλεια βάρους

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δίαιτα Άτκινς: Αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής για γρήγορη απώλεια βάρους 3

Δίαιτα Άτκινς

Η δίαιτα Atkins είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και συνηθισμένες δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης για την απώλεια βάρους.

Ειδικότερα, όποιος ακολουθεί τη δίαιτα Atkins, ουσιαστικά καίει το σωματικό λίπος για να χάσει βάρος.

 

Η δίαιτα Atkins δεν είναι μόνο μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, αλλά κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά, χωρίς να ανησυχείτε για την καταμέτρηση των θερμίδων.

 

Δίαιτα Atkins: Μία από τις πιο πολυψηφισμένες δίαιτες

 

Αυτή η δημοφιλής δίαιτα, εμφανίστηκε περίπου το 1970. Η δίαιτα Άτκινς παρουσιάστηκε από την Dr. Robert C. Atkins, έναν καρδιολόγο που έγραψε το best seller βιβλίο Dr. Atkins Diet Revolution.

 

Η δίαιτα πήρε τα πάνω της το 2003-2004 και έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες καθώς υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους. Μάλιστα, το Us News την καταχώρησε στη λίστα με τις πιο πολυψηφισμένες δίαιτες.

 

Ωστόσο πρόκειται για μία πρωτεϊνική δίαιτα και όπως όλες οι πρωτεϊνικές δίαιτες, έτσι και αυτή εγκυμονεί κάποιους κινδύνους για την υγεία.

 

Δίαιτα Atkins: Κινδύνους που κρύβει

 

Όταν κάποιος κόβει τους υδατάνθρακες και ακολουθεί μια καθαρά πρωτεϊνική διατροφή, χάνει γρήγορα τα πρώτα κιλά, γιατί παρατηρείται αρχικά απώλεια των υγρών. Στη συνέχεια και εφόσον δεν καταναλωθούν υδατάνθρακες, ο οργανισμός αρχίζει να καίει το λίπος. Με τη διαδικασία αυτή παράγονται κετόνες, οι οποίες με τη σειρά τους μειώνουν το αίσθημα της πείνας και η δίαιτα συνεχίζεται με επιτυχία.

 

Όταν όμως οι κετόνες παραμένουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο αίμα, μπορούν να δημιουργήσουν πολλές παρενέργειες.

 

Οι πιο συνηθισμένες είναι πονοκέφαλοι, ευερεθιστότητα, κόπωση και κακή διάθεση. Επίσης μπορεί να προκληθούν προβλήματα στα νεφρά και καρδιακές αρρυθμίες.

 

Η συχνή κατανάλωση πρωτεϊνών αυξάνει τη χοληστερίνη, γεγονός που μπορεί να βλάψει τα αγγεία και την καρδιά.

 

Η πλήρης διακοπή της κατανάλωσης των υδατανθράκων μπορεί να είναι επωφελής για την απώλεια κιλών, μακροχρόνια όμως βλάπτει την υγεία. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ειδικοί δεν την συνιστούν για πάνω από δυο μήνες.

 

Δίαιτα Atkins: Πώς λειτουργεί

 

Σύμφωνα με το επίσημο site Atkins Diet, η δίαιτα βασίζεται στις πρωτεΐνες και τα λαχανικά, απαγορεύοντας την κατανάλωση υδατανθράκων ενώ είναι χαμηλή στην πρόσληψη σακχάρων.

 

Διαιτα Άτκινς: Αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής για κάψιμο του περιττού λίπους και γρήγορη απώλεια βάρους - Εικόνα 1

 

Δίαιτα Atkins: Τι μπορείτε να φάτε

 

Μπορείτε να τρώτε φρούτα, όπως μήλα, κεράσια, γκρέιπφρουτ και blueberries και από λαχανικά μπορείτε να τρώτε kale, σπανάκι, ραδίκια και νεροκάδραμο.

 

Ορίστε η πλήρης λίστα με τα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε παρακάτω:

 

Kale σπανάκι μπρόκολο σπαράγγια ραδίκια νεροκάρδαμο ψάρια θαλασσινά χοιρινό αβγά μοσχάρι ελαιόλαδο αβοκάντο ξηρούς καρπούς βούτυρο λάδι καρύδας τυρί γιαούρτι αμύγδαλα ηλιόσπορους μούρα κεράσια βατόμουρα πεπόνι

 

Δίαιτα Atkins: Τροφές που απαγορεύονται

 

ζάχαρη αναψυκτικά χυμοί φρούτων κέικ γλυκά παγωτό ρύζι σιτηρά αλεύρι λάδι σόγιας ηλιέλαιο τροφές με υδατάνθρακες

 

Δίαιτα Atkins: Οι 4 φάσεις

 

Διαιτα Άτκινς: Αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής για κάψιμο του περιττού λίπους και γρήγορη απώλεια βάρους - Εικόνα 2

 

1η φάση: Δεν μπορείτε να φάτε περισσότερα από 20 γραμμάρια υδατάνθρακες την ημέρα. Μπορείτε να χάστε το 10% τους βάρους σας σε 14 ημέρες. Ξεκινήστε με 3 γεύματα την ημέρα ή έξι μικρά γεύματα. Μην παραλείπετε γεύματα ή μην μείνετε νηστικοί για πάνω από 6 ώρες.

 

Διαιτα Άτκινς: Αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής για κάψιμο του περιττού λίπους και γρήγορη απώλεια βάρους - Εικόνα 3

 

2η φάση: Η δεύτερη φάση της Δίαιτας Atkins έχει ως στόχο να αυξήσετε τους υδατάνθρακες.Απλά προσθέστε τρόφιμα με αύξηση 5 γραμμαρίων κάθε εβδομάδα.

 

Διαιτα Άτκινς: Αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής για κάψιμο του περιττού λίπους και γρήγορη απώλεια βάρους - Εικόνα 4

 

3η φάση: Η πρόσληψη υδατανθράκων αυξάνεται κατά δέκα γραμμάρια κάθε μέρα για μια εβδομάδα προκειμένου να βοηθήσει το σώμα σας να προσαρμοστεί στην προσθήκη υδατανθράκων και την τελική φάση συντήρησης.

 

Διαιτα Άτκινς: Αναλυτικό πρόγραμμα διατροφής για κάψιμο του περιττού λίπους και γρήγορη απώλεια βάρους - Εικόνα 5

 

4η φάση: Η τέταρτη φάση της Δίαιτας Atkins σας επιτρέπει να διατηρήσετε το βάρος που χάσατε. Οι υδατάνθρακες περιορίζονται σε λιγότερο από 90 γραμμάρια την ημέρα.

 

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Διατροφή

Δίαιτα 16-8: Έξι συμβουλές για να χάσετε γρήγορα και εύκολα βάρος

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δίαιτα 16-8: Έξι συμβουλές για να χάσετε γρήγορα και εύκολα βάρος 4

Δίαιτα 16-8

Η διαλειμματική νηστεία ή διαλείπουσα (στα διατροφικά προγράμματα που συγκαταλέγεται αυτή η διατροφή 16:8) είναι μία δίαιτα που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων που επιθυμούν την απώλεια βάρους.

Διαλειμματική νηστεία: Για απώλεια λίπους και βάρους

Πρόκειται για ένα σχήμα διατροφής που εναλλάσσει περιόδους σύντομης νηστείας (χωρίς κατανάλωση τροφής ή με σημαντική μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων) με περιόδους απεριόριστης κατανάλωσης τροφής, το οποίο προωθείται για να αλλάξει τη σύσταση του σώματος μέσω της απώλειας λίπους και βάρους, αλλά και να βελτιώσει δείκτες υγείας που σχετίζονται με διαταραχές, όπως η υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία.

Διαλειμματική νηστεία: Τι να προσέξετε

Όπως σχολιάζει και η διατροφολόγος του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά, αυτός ο τύπος διατροφής θα ήταν δύσκολος για κάποιον που έχει συνηθίσει να τρώει κάθε λίγες ώρες (π.χ. ενδιάμεσα σνακ μεταξύ των γευμάτων).

Δεν θα ήταν επίσης κατάλληλη για όσους λαμβάνουν φάρμακα που απαιτούν τροφή σε τακτά χρονικά διαστήματα λόγω μεταβολικών αλλαγών που προκαλούν, όπως ο διαβήτης.

 

Οι παρατεταμένες περίοδοι στέρησης τροφίμων θέτουν ένα άτομο σε κίνδυνο υπερκατανάλωσης τροφής όταν επανεισαχθούν τρόφιμα και μπορεί να προωθήσουν ανθυγιεινές συμπεριφορές.

 

Διαλειμματική νηστεία: Το παρακάτω ενδεικτικό πρόγραμμα μπορεί να σας βοηθήσει

 

7 το πρωί: Ξυπνήστε και πιείτε ένα ποτήρι νερό για να ενυδατωθείτε.

 

Δίαιτα 16-8: Έξι συμβουλές για να «κάψετε» γρήγορα το περιττό λίπος και να χάσετε εύκολα βάρος - Εικόνα 1

 

8 το πρωί: Μην φάτε φαγητό, πιείτε απλά μια κούπα καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη. Ακόμη καλύτερα μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι με νερό και μηλόξιδο.

 

Δίαιτα 16-8: Έξι συμβουλές για να «κάψετε» γρήγορα το περιττό λίπος και να χάσετε εύκολα βάρος - Εικόνα 2

 

12 το μεσημέρι: Το πρώτο γεύμα της ημέρας – Φάτε κάτι υγιεινό, με πρωτεΐνη, κάτι πράσινο και φυτικές ίνες.

 

Δίαιτα 16-8: Έξι συμβουλές για να «κάψετε» γρήγορα το περιττό λίπος και να χάσετε εύκολα βάρος - Εικόνα 3

 

3 το μεσημέρι: Φάτε ένα σνακ χαμηλό σε θερμίδες. Το αβοκάντο είναι μια καλή επιλογή.

 

Δίαιτα 16-8: Έξι συμβουλές για να «κάψετε» γρήγορα το περιττό λίπος και να χάσετε εύκολα βάρος - Εικόνα 4

 

7 το απόγευμα: Το βραδινό σας θα πρέπει να το καταναλώσετε τουλάχιστον μέχρι τις 8 το απόγευμα.

 

Δίαιτα 16-8: Έξι συμβουλές για να «κάψετε» γρήγορα το περιττό λίπος και να χάσετε εύκολα βάρος - Εικόνα 5

 

Κοιμηθείτε και αρχίστε ξανά την επόμενη μέρα από την αρχή.

 

Δίαιτα 16-8: Έξι συμβουλές για να «κάψετε» γρήγορα το περιττό λίπος και να χάσετε εύκολα βάρος - Εικόνα 6

Πηγή

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ