Connect with us
Επιμελητηρίο

Ομορφιά

Η πρωτεΐνη της νεότητας βρέθηκε κι είναι αυτή!

Ανέβηκε

στις

Η πρωτεΐνη της νεότητας βρέθηκε κι είναι αυτή! 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Η πρωτεΐνη που βρέθηκε ότι μπορεί ν’ ανοίξει τον δρόμο για το «ελιξήριο της νεότητας» μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση ογκολογικών παθήσεων.
Ομάδα Ρώσων επιστημόνων υποστηρίζει πως βρήκε την πρωτεΐνη της νεότητας, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από το άγχος. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA) είναι σε θέση να συνθέσει την πρωτεΐνη, η οποία μας προστατεύει απ’ το στρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν τόσο για την παραγωγή φαρμάκων κατά της γήρανσης όσο και για την καταπολέμηση των ογκολογικών παθήσεων.

«Αποδείχθηκε ότι η τελομεράση που βρίσκεται στο ριβονουκλεϊκό οξύ, κωδικοποιεί την πρωτεΐνη , που βοηθάει τα ανθρώπινα κύτταρα να αντισταθούν στο στρες… Η ανακάλυψη της νέας πρωτεΐνης παρουσιάζει ενδιαφέρον επειδή εντοπίσθηκε στην σύνθεση του ριβονουκλεϊκού οξέος, όπου πίστευαν ότι δεν μπορούσε να κωδικοποιηθεί ( η διαδικασία σύνθεσης της πρωτεΐνης). Η νέα αυτή πρωτεΐνη μελετάται ενεργά ως συστατικό της τελομεράσης ( ένζυμο, που προσθέτει ιδιαίτερες επαναλαμβανόμενες συνέχειες στο DNA)», σημείωσε η Μαρία Ρουμπτσόβα, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

Σημειώνεται πως οι έρευνες, οι οποίες αφορούν τη γήρανση και την ανανέωση του ανθρώπινου οργανισμού, έχουν στενή σύνδεση με την κατανόηση του μηχανισμού της κυτταρικής διαίρεσης και της ικανότητας των κυττάρων να αντισταθούν στο στρες, το οποίο προκαλείται για παράδειγμα από διάφορα είδη ακτινοβολίας, τοξίνες ή από ανεπαρκή διατροφή του κυττάρου.

Στην πλειοψηφία τους, τα κύτταρα διαιρούνται σ’ έναν περιορισμένο αριθμό, επειδή το DNA με την κάθε κυτταρική διαίρεση που υφίσταται χάνει τα επαναλαμβανόμενα τμήματα του, που είναι οι τελομεράσες. Μόλις οι τελομεράσες ελαχιστοποιηθούν και φθάσουν σε κρίσιμο σημείο, η περαιτέρω κυτταρική διαίρεση καθίσταται αδύνατη και το κύτταρο πεθαίνει.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα εμβρυικά, τα βλαστικά και τα καρκινογόνα κύτταρα μπορούν να διαιρούνται στην ουσία απεριόριστα χάρη σ’ αυτό το ένζυμο της τελομεράσης, το οποίο χτίζει μέχρι τέλους τις τελομεράσες στα άκρα του DNA, αυξάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τον αριθμό των κύκλων της κυτταρικής διαίρεσης.

«Ανακαλύψαμε ότι (η τελομεράση του ριβονουκλεϊκού οξέος) μπορεί να έχει και μια ακόμη πρόσθετη λειτουργία, εάν βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο κυτταρόπλασμα. Η μελέτη όλων των ιδιοτήτων της τελομεράσης μπορεί να οδηγήσει τους επιστήμονες στην δημιουργία «του ελιξήριου της νεότητας» και να συμβάλει στην καταπολέμηση των ογκολογικών παθήσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Μόσχας.

ΠΗΓΗ

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ