Connect with us

Συμβουλές

Η επίδραση της αρτηριακής πίεσης στη καλή λειτουργία της καρδιάς

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η επίδραση της αρτηριακής πίεσης στη καλή λειτουργία της καρδιάς 1
Κοινοποιησέ το

Η επίδραση της αρτηριακής πίεσης στη καλή λειτουργία της καρδιάς

Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν το αίμα διέρχεται μέσα από αυτές και διακρίνεται σε συστολική και διαστολική.

Συστολική ονομάζουμε την πίεση η οποία δημιουργείται όταν το αίμα φεύγει από την καρδιά, ενώ διαστολική την πίεση που δημιουργείται όταν η καρδιά ξεκουράζεται και ξαναγεμίζει με αίμα. Την πίεση την μετράμε σε χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg).

Σύμφωνα με την Ευρωπαική Εταιρεία Υπέρτασης, όταν η συστολική πίεση είναι μεταξύ 120-129 mmHg και/ή η διαστολική μεταξύ 80-84 mmHg είναι φυσιολογική. Όταν η συστολική πίεση είναι μεταξύ 130-139 mmHg και/ή η διαστολική μεταξύ 85-89 mmHg η αρτηριακή πίεση είναι πάλι φυσιολογική, αλλά υψηλή. Ενώ όταν η συστολική πίεση είναι πάνω από 140 mmHg και/ή η διαστολική πάνω από 90 mmHg, τότε τα άτομα αυτά έχουν υπέρταση.

Ένα γνωστό καρδιακό νόσημα το οποία σχετίζεται με την υπέρταση είναι η στεφανιαία νόσος. Αυτή είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, λόγω της συσσώρευσης αθηρωματικού υλικού στα τοιχώματά τους.

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή αιμάτωση του καρδιακού μυός και την τροφοδότησή του με απαραίτητα συστατικά. Επομένως μια τέτοια διαταραχή μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδιακή ισχαιμία, δηλαδή μείωση της αιμάτωσης του καρδιακού μυός και τελικά καρδιακή ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η καρδιά να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος στα διάφορα μέρη του σώματος.

Οι μηχανισμοί με τους οποίους η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει στεφανιαία νόσο είναι οι εξής:

 • Αύξηση της λειτουργίας του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος και του Συστήματος Ρενίνης – Αγγειοτενσίνης – Αλδοστερόνης (RAAS)
 • Διαταραχές στην απελευθέρωση ή λειτουργία των αγγειοδιασταλτικών
 • Αύξηση της έκφρασης των αυξητικών παραγόντων και των φλεγμονωδών κυτοκινών
 • Μεταβολές στη συγκέντρωση του νατριουρητικού πεπτιδίου
 • Αιμοδυναμικές Μεταβολές
 • Δομικές και λειτουργικές ανωμαλίες στις αρτηρίες που αυξάνουν τη σκληρότητα του αρτηριακού τοιχώματος και προκαλούν δυσλειτουργία του ενδοθηλίου

Τα κλινικά σημεία που θα εκδηλώσει ο ασθενής  σχετίζονται με το είδος της ισχαιμίας.

Στην ασυμπτωματική ισχαιμία δεν εμφανίζονται συμπτώματα, μέχρι την εμφάνιση των επιπλοκών, οι οποίες μπορεί να είναι:

 1. Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, όπως στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή
 2. Αρρυθμίες
 3. Καρδιακή ανακοπή
 4. Εγκεφαλικό

Όταν όμως εμφανίζονται συμτώματα, το κύριο σύμπτωμα είναι η στηθάγχη, δηλαδή ο πόνος ή η δυσφορία που εντοπίζεται στη περιοχή πίσω από το στέρνο, ο οποίος όμως μπορεί να αντανακλά στα χέρια, στον τράχηλο, στους ώμους, στην κάτω γνάθο και στο επιγάστριο. Ο ασθενής μπορεί να χαρακτηρίσει τον πόνο ως ένα σφίξιμο, κάψιμο ή πίεση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ο ιδρώτας, η ναυτία και ο εμετός.

Το πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η πίεση στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων, αλλά και στη ζωή μας γενικά, φαίνεται και από το γεγονός ότι ακόμα μια μείωση της συστολικής πίεσης, της τάξεως των 10 mmHg , μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 17%, τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 28%, μείζονα καρδιακά συµβάµατα κατά 20%, εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 27 % και θνησιμότητα κατά 13% . Επομένως είναι απαραίτητο να προσπαθούμε να διατηρούμε χαμηλά τα επίπεδα της πίεσης.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Καρδιολογίας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Υπέρτασης για το 2018, απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι:

 • Περιορισμός αλατιού σε:

<5 γραμμάρια/ημέρα.

 

 • Περιορισμός οινοπνεύματος σε:

< 14 βαθμούς/εβδομάδα για τους άντρες

<8 βαθμούς/εβδομάδα για τις γυναίκες

 

 • Δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρι κ.α. και μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

 

 • Απώλεια βάρους και μείωση της περιφέρειας μέσης

 

 • Τακτική αερόβια άσκηση

 

 • Διακοπή του καπνίσματος

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε την καμπύλη J η οποία χαρακτηρίζει τη σχέση μεταξύ στεφανιαίας νόσου και αρτηριακής πίεσης και αφορά τους χρόνια υπερτασικούς ασθενείς με αθηρωσκληριτικά αγγεία.

Βασίζεται στη θεωρία ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σημείο καμπής της αρτηριακής πίεσης, κάτω από το οποίο ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων αυξάνεται γιατί η αρτηριακή πίεση είναι απαραίτητη για την αιμάτωση σημαντικών για τη ζωή οργάνων, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι νεφροί. Με λίγα λόγια αν η αρτηριακή πίεση πέσει κάτω από ένα όριο, αντί να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια, αυτά αυξάνονται.

Μάλιστα έρευνα που έγινε σε υπερτασικούς ασθενείς με αθηρωσκληριτικά στεφανιαία αγγεία, το 2009 – 2010, όπου συμμετείχαν 45 χώρες έδειξε ότι συστολική πίεση μικρότερη από 120 mmHg και διαστολική πίεση μικρότερη από 70 mmHg αυξάνουν τον κίνδυνο να προκληθούν καρδιαγγειακές επιπλοκές, εγκεφαλικά, έμφραγμα του μυοκαρδίου και θάνατος.

Πραγματοποιήθηκαν πολλές έρευνες με αντικρουόμενα στοιχεία όσον αφορά τη σημασία, παρ’ όλα αυτά είναι κάτι που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν.

Τέλος σχετικά με την θεραπευτική αντιμετώπιση, σύμφωνα πάντα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του 2018, φάρμακα τα οποία μπορεί να χορηγήσει ο γιατρός σε υπερτασικούς ασθενείς με στεφανιαία νόσο που εκδήλωσαν έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι:

 • β – αποκλειστές

 

 • αναστολείς του συστήματος ρενίνης – αγγειοτενσίνης

Ενώ σε ασθενείς με στηθάγχη:

 • β – αποκλειστές

 

 • ανταγωνιστή ασβεστίου

 

Άγγελος Λαρίσης

Φοιτητής του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας

Η επίδραση της αρτηριακής πίεσης στη καλή λειτουργία της καρδιάς


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Συμβουλές

Καούρες: Η καλύτερη κίνηση για να τις αποφύγουμε αποτελεσματικά και χωρίς φάρμακα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Καούρες: Η καλύτερη κίνηση για να τις αποφύγουμε αποτελεσματικά και χωρίς φάρμακα 4
Κοινοποιησέ το

Καούρες

Ίσως νομίζετε ότι μετά το φαγητό το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να παραμείνετε καθιστοί στο τραπέζι ή ξαπλωμένοι στον καναπέ. Εάν όμως ταλαιπωρείστε από καούρες τότε η καλύτερη κίνηση απαιτεί να σηκωθείτε…. Ένας μικρός περίπατος μετά το γεύμα ίσως είναι η καλύτερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε τη δυσπεψία και τις καούρες σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία.

Παρότι πολλοί πιστεύουν ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν μετά το φαγητό είναι να παραμείνουν… καθιστοί, εντούτοις υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν ότι ένας μικρός περίπατος είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για την πέψη.

Η σωματική κίνηση μπορεί να βοηθήσει την πέψη ευνοώντας την κινητικότητα του στομάχου, μειώνοντας τις πιθανότητες γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες δυσπεψίας. Η ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την πέψη μέσω της ώθησης του περιεχομένου του στομάχου προς τα κάτω (προς το έντερο).

Επιπρόσθετα πρόκειται για μια συνήθεια που, ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο της σωματικής άσκησης, έχει συσχετιστεί βάσει ερευνών με ακόμη πιο σημαντικά οφέλη υγείας όπως η πρόληψη του πεπτικού έλκους, της δυσκοιλιότητας και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το περπάτημα σε ήπιο ρυθμό μετά το γεύμα έχει φανεί ότι βοηθά και στην καλύτερη ρύθμιση και στην αποφυγή των απότομων αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia έδειξε ότι για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 ένας δεκάλεπτος περίπατος μεταγευματικά ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός για την ρύθμιση του σακχάρου συγκριτικά με το μισάωρο περπάτημα οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.

Εάν ταλαιπωρείστε συχνά από καούρες πάντως τότε πέρα από τον περίπατο μεταγευματικά λάβετε υπόψιν και τις ακόλουθες συμβουλές των ειδικών:

Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί ή μετά το φαγητό Μη φορτώνετε το στομάχι σας Με μέτρο το αλκοόλ Αποφύγετε τα τρόφιμα ή τα ροφήματα που έχετε διαπιστώσει ότι σας ενοχλούν π.χ. καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες και ροφήματα μέντας, σφολιάτες. Φοράτε χαλαρά ρούχα

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Το αντιικό μπαχαρικό που μπορεί να καταπολεμήσει τη γαστρεντερίτιδα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Το αντιικό μπαχαρικό που μπορεί να καταπολεμήσει τη γαστρεντερίτιδα 5
Κοινοποιησέ το

Κουρκουμάς

Τις πιθανές αντιικές ιδιότητες και εφαρμογές της διάσημης κουρκουμίνης έβαλαν στο μικροσκόπιο οι ερευνητές σε νέα εργαστηριακή μελέτη με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα

«Θανάσιμος εχθρός» του ιού της γαστρεντερίτιδας θα μπορούσε να αποδειχθεί ο κουρκουμάς, το ευρέως διαδεδομένο μπαχαρικό που προέρχεται από την Ασία, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά ευρήματα νέας εργαστηριακής μελέτης που δημοσιεύεται στις σελίδες του Journal of General Virology.

Η κουρκουμίνη, το φυσικό συστατικό που περιέχει ο κουρκουμάς, εμφανίστηκε να εμποδίζει τη μετάδοση ή ακόμη και να σκοτώνει τα σωματίδια ενός ιού που προσβάλει το γαστρεντερικό σύστημα σε χοίρους και προκαλεί διάρροια, βαριάς μορφής αφυδάτωση και θάνατο.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Νόσος Χασιμότο: 12 συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στον θυρεοειδή – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Νόσος Χασιμότο: 12 συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στον θυρεοειδή – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο 6
Κοινοποιησέ το

Νόσος Χασιμότο – Θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί κομμάτι του ενδοκρινικού συστήματος. Εκείνο παράγει ορμόνες. Παράλληλα είναι υπεύθυνο για το συντονισμό πολλών δραστηριοτήτων του σώματος. Η νόσος Χασιμότο είναι μία κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στον θυρεοειδή αδένα.

Η προκύπτουσα φλεγμονή από τη νόσο του Hashimoto, επίσης γνωστή ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, συχνά οδηγεί σε υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός). Η νόσος του Χασιμότο επηρεάζει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας, αλλά επίσης μπορεί να συμβεί σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και σε παιδιά.

Νόσος Χασιμότο – Συμβουλές για την υγεία: Σχετικές πληροφορίες για την νόσο

Μπορεί να μην παρατηρήσετε συμπτώματα της νόσου του Hashimoto στην αρχή, ή μπορεί να παρατηρήσετε ένα πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας (βρογχοκήλη). Η νόσος του Hashimoto συνήθως εξελίσσεται αργά με το πέρασμα των ετών και προκαλεί χρόνιες βλάβες του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα την πτώση στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Τα συμπτώματα είναι όμοια με εκείνα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός).

Συμπτώματα

– Κόπωση και νωθρότητα

Νόσος Χασιμότο: 12 συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στον θυρεοειδή – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο - Εικόνα 1

– Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο – Δυσκοιλιότητα – Χλωμό, ξηρό δέρμα – Πρησμένο πρόσωπο – Βραχνή φωνή – Ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους, που συμβαίνει σπάνια και δεν υπερβαίνει τα 5-10 κιλά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι από κατακράτηση υγρών. – Μυϊκοί πόνοι, ευαισθησία στην αφή και ακαμψία, ιδιαίτερα στους ώμους και τους γοφούς – Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις και πρήξιμο στα γόνατά ή στις μικρές αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια – Μυϊκή αδυναμία, ειδικά στα κάτω άκρα – Υπερβολική ή παρατεταμένη έμμηνος ρύση – Κατάθλιψη

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ