Connect with us

Περίεργα

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Η πρώτη Ελληνίδα serial killer

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Η πρώτη Ελληνίδα serial killer 1

Η «Δράκαινα της Μάνης»

Η “Δράκαινα της Μάνης” είναι η πρώτη Ελληνίδα serial killer, τη δεκαετία του ’60, η οποία δολοφόνησε μέλη της οικογένειάς της και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Η “Δράκαινα της Μάνης”: Προηγήθηκε του serial killer της Θέσου

 

Ήταν καλοκαίρι του 1996 και η χώρα βρισκόταν στη θερινή ραστώνη του Αυγούστου όταν ξαφνικά η είδηση της μαζικής δολοφονίας μιας οικογένειας από έναν άνδρα στη Θάσο θα συγκλόνιζε για πολλά χρόνια την κοινωνία.

 

Η ιστορία του Θεόφιλου Σεχίδη και η δολοφονία και ο τεμαχισμός των πτωμάτων των γονιών του, της αδερφής, του θείου και της γιαγιάς του έμειναν στην ιστορία των εγκλημάτων που συντάραξαν το πανελλήνιο. Όπως και η δήλωσή του «σκότωσα για να μην με σκοτώσουν πρώτοι αυτοί».

 

Η υπόθεση του Σεχίδη όμως δεν ήταν η πρώτη τέτοιου μεγέθους στη χώρα που αφορούσε δολοφονία οικογένειας από μέλος της. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μία γυναίκα στο Νεοχώρι της μεσσηνιακής Μάνης ήταν ακριβώς αυτό που οι Δυτικοί αναφέρουν ως «deadly woman».

 

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Είχε κοινά με τον Θεόφιλο Σεχίδη

 

Η υπόθεση της Αικατερίνης Δημητρέας έχει αρκετά κοινά με αυτή του Θεόφιλου Σεχίδη. Το κύριο ωστόσο είναι ότι κανένας δεν θα μάθει ποτέ εάν οι ισχυρισμοί τους για συνεχιζόμενη κακοποίηση που δέχονταν από την οικογένειά τους ήταν μία τόσο βίαιη συνθήκη που τους οδήγησε να ξεπεράσουν το «σημείο χωρίς επιστροφή» ή προϊόν της φαντασίας τους.

 

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Προσπαθούσε να μεγαλώσει την κόρη της σε δύσκολες συνθήκες

 

Η Δημητρέα ήταν μια χωρισμένη γυναίκα η οποία έπασχε από ημιπληγία στο αριστερό πόδι και χέρι και μεγάλωνε μόνη της την κόρη της. Οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν εξαιρετικά δύσκολες καθώς προσπαθούσαν να τα φέρουν πέρα με ένα μηνιαίο επίδομα από την πρόνοια σε μία κλειστή επαρχιακή κοινωνία.

 

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Η πρώτη Ελληνίδα serial killer και τελευταία γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο - Εικόνα 1

 

Το σημείο χωρίς επιστροφή για την Δημητρέα ήταν ο Μάιος του 1962. Σε ηλικία 42 ετών ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή της ανθρωποκτονίας. Όταν οι αρχές κατάφεραν να την πιάσουν η σοκαριστική της παραδοχή είναι ενδεικτική της ψυχικής της κατάστασης:

 

«Η μητέρα μου με βασάνιζε διαρκώς και ο αδερφός μου με απόπαιρνε και με έδερνε. Ήμουν φτωχή και με εγκατέλειψε ο σύζυγος μου κι έπρεπε να ζήσω το μικρό μου κοριτσάκι, αλλά όλοι μου φερόντουσαν εχθρικά. Μου έλεγαν να φύγω από το σπίτι, για αυτό τους εκδικήθηκα. Με μισούσαν όλοι, ήθελαν το κακό μου…»

 

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Έβαλε δηλητήριο στα μακαρόνια της μητέρας της

 

Η δράση της Αικατερίνης Δημητρέα κράτησε 3,5 μήνες. Ξεκίνησε στις 27 Μαΐου του ’62 και ολοκληρώθηκε αρχές Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

 

Η αρχή έγινε με την μητέρα της. Η Δημητρέα «φαρμάκωσε» την 80χρονη Στεφούλα Δημητρέα αφού έριξε παραθείο μέσα στα μακαρόνια που της σέρβιρε. Η ηλικιωμένη γυναίκα ξεψύχησε σχεδόν στο πάτωμα του σπιτιού με αφόρητους πόνους στην κοιλιά και ύστερα από κρίση με σπασμούς.

 

Η ηλικιωμένη γυναίκα είχε χρόνια προβλήματα καρδιάς και ο θάνατός της αποδόθηκε με σε εμβολή καρδιάς. Ο γιατρός Σακελαρίδης που κλήθηκε εσπευσμένα στο σπίτι πιστοποίησε τον θάνατο της γυναίκας από εμβολή καρδιάς, γεγονός που θεωρήθηκε φυσιολογικό αφού το θύμα αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα.

 

«Έριξα παραθείο στα μακαρόνια της μάνας μου για να γίνουν πιο… νόστιμα, ανέφερε σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Ακρόπολις» στις 13 Σεπτεμβρίου 1962

 

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Έβαλε παραθείο στον καφέ της ξαδελφής της

 

Μέσα Ιουλίου και η «Δράκαινα της Μάνης», όπως την ανέφερε ο Τύπος της εποχής, ξαναχτύπησε. Με χρήση του ίδιου μέσου, δηλητηρίασε τη 40χρονη ξαδέλφη της Τσιλιγονέα 40 ετών, ρίχνοντας της το παραθείο στον καφέ της. Αν και το θύμα ξεψύχησε λόγω του δηλητηρίου, κατά την διάρκεια των σπασμών που προηγήθηκαν φαίνεται πως υπέστη κάταγμα κρανίου μετά από πτώση στο πάτωμα, πράγμα που οδήγησε τους ιατροδικαστές να αποδώσουν σε αυτό τα αίτια του θανάτου της.

 

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Η πρώτη Ελληνίδα serial killer και τελευταία γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο - Εικόνα 2

 

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Δύο απόπειρες δολοφονίας του αδελφού της

 

Η Δημητρέα περίμενε μόλις λίγες μέρες για να σκοτώσει τον αδερφό της. Για την δολοφονία του Κωνσταντίνου Λουκαρέα μάλιστα χρειάστηκαν δύο απόπειρες. H αδελφή του, του προσέφερε καφέ με παραθείο. Ο Λουκαρέας φεύγοντας από το σπίτι νιώθει έντονους πόνους στο στομάχι και πέφτει λιπόθυμος στον δρόμο. Οι συγχωριανοί, που τον βρίσκουν τυχαία, τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου υποβάλλεται αμέσως σε πλύση στομάχου. Στις εξετάσεις που του έγιναν διαγνώστηκε ότι ο Λουκαρέας έπασχε από τη χολή του.

 

Μετά από δέκα μέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο ο Λουκαρέας ξαναεπισκέφθηκε το σπίτι της αδερφής του. Αυτή τη φορά η Δημητρέα δεν χρησιμοποίησε τον καφέ. Έφτιαξε αυγά τα οποία δηλητηρίασε και σέρβιρε στον αδερφό της. Ο Λουκαρέας έπεσε νεκρός μέσα σε λίγα λεπτά στο πάτωμα του σπιτιού.

 

«Στα αυγά του αδελφού μου έβαλα δηλητήριο για να δει πόσο… καλή μαγείρισσα είμαι!», σχολίασε στην εφημερίδα.

 

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Το τελευταίο και μοιραίο θύμα ο ανιψιός της

 

Η Δημητρέα δεν δίστασε να δολοφονήσει ακόμα και τον 5χρονο ανιψιό της, Ηλία Πίτσουλα. Ένα μήνα μετά τον τελευταίο φόνο του προσφέρει ένα λουκούμι εμποτισμένο κι αυτό με παραθείο.

 

Λίγα λεπτά αφότου τρώει το γλύκισμα, το μικρό αγόρι λιποθυμά και αρχίζει να βγάζει αφρούς από το στόμα. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο αφήνει την τελευταία του πνοή.

 

Ο θάνατος ενός 5χρονου παιδιού με αυτό τον τρόπο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί. Οι υποψίες κατοίκων και αρχών στράφηκαν στον συνδετικό κρίκο όλων των θανάτων: την Αικατερίνη Δημητρέα.

 

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Η πρώτη Ελληνίδα serial killer και τελευταία γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο - Εικόνα 3

 

Οι υποψίες επιβεβαιώνονται μετά την εξέταση του τελευταίου θύματος από τον ιατροδικαστή, ο οποίος ενημερώνει πως το 5χρονο αγόρι υπέστη δηλητηρίαση.

 

Έτσι, στις 10 Σεπτεμβρίου η δράστις ομολογεί τα εγκλήματά της ενώπιον των αξιωματικών της χωροφυλακής, λέγοντας μόνο πως «έπρεπε να πεθάνουν γιατί με κακομεταχειρίζονταν» αν και «δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανέναν εκτός από τον αδελφό μου». Μετά την ομολογία υποδεικνύει το σημείο όπου έχει κρύψει τη φιάλη με το παραθείο αλλά και ένα ακόμα μπουκάλι με υδράργυρο, τον οποίο σκόπευε αρχικώς να χρησιμοποιήσει.

 

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Οι δύο αποτυχημένες απόπειρες

 

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η Δημητρέα ανέφερε στους αστυνομικούς ότι είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει με δηλητηριασμένο κοτόπουλο τη γυναίκα του άλλου της αδελφού και την ημέρα που δηλητηρίασε τον μικρό Ηλία, την επίσης 4χρονη Ανθούλα Θωμέα, με δηλητηριασμένο ρόδι. Γλίτωσαν και οι δύο καθώς τελευταία στιγμή αρνήθηκαν να φάνε.

 

«Η μητέρα μου με βασάνιζε και ήθελε να με βγάλει από το σπίτι, το ίδιο και ο αδελφός μου. Όσο για την Τσιλιγονέα, έβαζε λόγια να με διώξουν, να με αφήσουν να πεθάνω της πείνας και εγώ και η κόρη μου. […] Γιατί ο γιατρός που τους εξέτασε, δεν βρήκε τίποτα;» σχολίασε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα «Ακρόπολις» στις 13 Σεπτεμβρίου 1962.

 

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Ήθελε να δηλητηριάσει όλο το χωριό

 

Η σοκαριστική παραδοχή της Δημητρέα ωστόσο ήταν ότι στα «σαράντα» του αδελφού της Κωνσταντίνου, σκόπευε να παρασκευάσει κόλλυβα και να βάλει σε αυτά «τόσο παραθείο ώστε να δηλητηριάσω όλο το χωριό».

 

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Η πρώτη Ελληνίδα serial killer και τελευταία γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο - Εικόνα 4

 

Παρά τους ισχυρισμούς της για κακομεταχείριση, πιθανότερο κίνητρο θεωρήθηκε η οικογενειακή περιουσία την οποία ήλπιζε να κληρονομήσει η Δημητρέα, ενώ η ομολογία της σύμφωνα με τον εισαγγελέα θεωρήθηκε πως έγινε με σκοπό να εκληφθεί ως παράφρων.

 

Η «Δράκαινα της Μάνης»: Η εκτέλεση στο Γουδί

 

Η δίκη για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Μαΐου 1963, στο Κακουργιοδικείο Ναυπλίου. Και έκρινε πως η κατηγορούμενη είχε σώας τας φρένας και εκτέλεσε τα εγκλήματα από πρόθεση. Έτσι στις 8 Μαΐου 1963 το δικαστήριο την καταδίκασε τετράκις στην ποινή του θανάτου και σε 15ετή κάθειρξη.

 

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, στις 5.30 το πρωί της 10ης Απριλίου 1965 η Δημητρέα εκτελέστηκε στου Γουδί, περνώντας στην εγκληματολογική ιστορία ως η «δηλητηριάστρια της Μάνης» και ως ο τελευταίος κρατούμενος στη χώρα που εκτελέστηκε μετά από καταδίκη σε ποινή θανάτου.

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Περίεργα

Γιατί ο κόσμος αγοράζει μαζικά χαρτί υγείας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Γιατί ο κόσμος αγοράζει μαζικά χαρτί υγείας 2

Κορονοϊός – χαρτί υγείας

Παγκοσμίως, η πρώτη αντίδραση του κόσμου που βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κορωνοϊό ήταν η αποθεματοποίηση χαρτιών υγείας. Οι εικόνες ανθρώπων που έδιναν πραγματική μάχη στα σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο προϊόν σε Αυστραλία, Βρετανία και ΗΠΑ έκαναν τον γύρο του κόσμου. Λίγοι, όμως, κατάφεραν να ερμηνεύσουν αυτή την παγκόσμια ανάγκη για χαρτί υγείας.

Όπως επισημαίνει ο Στίβεν Τέιλορ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και συγγραφέας του βιβλίου «Η ψυχολογία των πανδημιών», η εξήγηση του φαινομένου είναι αρκετά περίπλοκη. Γιατί, άραγε, σωρεύουμε χαρτιά υγείας παρότι γνωρίζουμε ότι δεν θα μας προστατεύσουν από τη λοίμωξη; «Για κάποιον λόγο, όταν απειλούμαστε από μια λοίμωξη, γινόμαστε πιο ευαίσθητοι στο αίσθημα αηδίας και σιχασιάς, και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφύγουμε αυτή την εμπειρία», επισημαίνει ο δρ Τέιλορ. «Η σιχασιά λειτουργεί σαν κώδωνας του κινδύνου, που μας προειδοποιεί να αποφύγουμε την έκθεση στον επικίνδυνο παθογόνο παράγοντα. Προφανώς, αν δω μια χειρολαβή καλυμμένη με σάλιο, δεν πρόκειται να την αγγίξω. Θα νιώσω αηδία, σιχασιά. Αυτά τα συναισθήματα με κρατούν ασφαλή».

Στην πραγματικότητα, «μια πολύ στενή σχέση συνδέει την αηδία και τον φόβο της μόλυνσης από τον ιό. Και τι καλύτερο εργαλείο για την εξάλειψη του υλικού που προκαλεί αηδία από το χαρτί υγείας; Πιστεύω ότι το χαρτί υγείας έχει μεταβληθεί σε σύμβολο ασφάλειας», επισημαίνει ο Τέιλορ. «Οταν αντιμετωπίζεις μια πανδημία, κάτι νέο και πολύ τρομακτικό, και η κυβέρνηση συνιστά απλώς να πλένουμε τα χέρια μας, ο κόσμος νιώθει ότι πρέπει να ενεργήσει για να προετοιμαστεί. Ετσι, ορμάει στα σούπερ μάρκετ και αγοράζει ό,τι μπορεί. Το χαρτί υγείας είναι ογκώδες και ευδιάκριτο και έτσι ο κόσμος το εντοπίζει εύκολα». Η πανικόβλητη αποθεματοποίηση των τελευταίων ημερών δεν είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας. Κατά την περίοδο της ισπανικής γρίπης, το 1918, ο κόσμος αποθεματοποιούσε Vicks Vaporub.

Πηγή: Kathimerini.gr 

Συνέχεια ανάγνωσης

Περίεργα

Μεγάλη ζήτηση στα τεστ εγκυμοσύνης στην Ελλάδα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μεγάλη ζήτηση στα τεστ εγκυμοσύνης στην Ελλάδα 3

Τεστ εγκυμοσύνης

Σημαντική είναι η αύξηση που παρατηρείται στη ζήτηση των τεστ εγκυμοσύνης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, τις τελευταίες εβδομάδες, απόρροια του… αναγκαστικού εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού.

Οι αυξήσεις βέβαια δεν είναι τόσο μεγάλες στα φυσικά καταστήματα, παρουσιάζουν ωστόσο μεγάλη αύξηση κυρίως στα φαρμακεία που δραστηριοποιούνται εκτός κέντρου και στα φαρμακεία που έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα e-shop.

Πάρα το γεγονός πως στα φυσικά καταστήματα οι αυξήσεις υπολογίζονται ενδεικτικά σε ένα ποσοστό της τάξης του 3-5% , στα φαρμακεία που διατηρούν και e-shop παρουσιάζονται αυξήσεις ακόμα και της τάξης του 20%, με δεδομένη την ευκολία παράδοσης στο σπίτι. Εκτός από τα τεστ εγκυμοσύνης μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται και σε καλλυντικά προϊόντα όπως επίσης και στις βαφές μαλλιών.

Είναι ενδεικτικό πως λόγω της σφράγισης των κομμωτηρίων αλλά και των καταστημάτων περιποίησης, η αύξηση ζήτησης σε αυτά τα προϊόντα ξεπερνούν ακόμα και το 50%.

Πηγή: ekriti.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Περίεργα

Ο κορωνοϊός «σκότωσε» και τη μπύρα Corona, σταματά η παραγωγή της

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο κορωνοϊός «σκότωσε» και τη μπύρα Corona, σταματά η παραγωγή της 4

Κορωνοϊός – μπύρα Corona

Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ο κόσμος άρχιζε να μαθαίνει πως υπάρχει ένας νέος κορονοϊός που σκορπούσε θάνατο στην Κίνα, πολλοί (ανεγκέφαλοι θα μπορούσε να τους πει κανείς) τον συνέδεσαν με τη μπύρα… Corona.

Αλλά η βλακεία δεν τη γνωστή μπύρα επηρέασε. Την επηρέασε ο ίδιος ο κορονοϊός και η εξάπλωσή του. Και η Corona σταματά να παράγεται. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το όνομά της…

Η μεξικανική ζυθοποιία Grupo Modelo, που κύριο προϊόν της παραγωγής της είναι η μπύρα Corona, ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας της, εξαιτίας της ραγδαίας μετάδοση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση στο Μεξικό, όπου επίσης παίρνει ζωές ο κορονοϊός και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 50, έχει «κλείσει» έως τέλος του μήνα τις επιχειρήσεις που δεν παράγουν ζωτικής σημασίας προϊόντα.

«Έχουμε αρχίσει να μειώνουμε στο αυστηρά ελάχιστο την παραγωγή μας στα εργοστάσια, προκειμένου να διατηρήσουμε χωρίς ζημίες τις εγκαταστάσεις μας, ώστε να μας επιτραπεί να επαναλάβουμε τη δραστηριότητά μας και στο μέλλον», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η πιο μεγάλη ζυθοποιΐα του Μεξικού.

Η διακοπή της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων της ζυθοποιΐας (που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τις ετικέτες Corona, Pacifico et Modelo) θα ξεκινήσει από την Κυριακή, αναφέρεται στην ανακοίνωση, που επικαλείται το διάταγμα της κυβέρνησης για αναστολή της λειτουργίας όλων των μη ζωτικής σημασίας εταιρειών έως τις 30 Απριλίου. Το διάταγμα περιλαμβάνει στις εξαιρέσεις τις βιομηχανίες του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Βάσει του διατάγματος, η Grupo Modelo διευκρινίζει πως περιμένει από τις αρχές να επιβεβαιώσουν πως η μπύρα ανήκει στα ζωτικής σημασίας αγαθά και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι έτοιμη να αναπτύξει ένα σχέδιο συνέχισης της παραγωγής της, βάσει του οποίου το 75% του προσωπικού θα εργάζεται από το σπίτι.
Η άλλη μεγάλη ζυθοποιΐα στο Μεξικό, η Heineken – διανέμει τις ετικέτες Tecate και Dos Equis -, ενδεχομένως κι αυτή θα διακόψει τη λειτουργία της σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Reforma, πληροφορίες που όμωςδεν έχουν επιβεβαιωθεί από την εταιρεία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ