Connect with us

Οικονομικά

«Γονάτισα» λέει ο Βακάκης – Τα Jumbo έχασαν περίπου 700 εκατ. ευρώ τζίρο στο δεύτερο lockdown

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Το δεύτερο lockdown λίγο πριν τα Χριστούγεννα γονάτισε τα καταστήματα Jumbo, αφού το e-shop ανοιγόκλεινε καθώς δεν μπορούσαν να φέρουν εις πέρας τις τόσες πολλές παραγγελίες. Αυτό τους στοίχισε αρκετά…

Σε επίπεδα κάτω των 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ο τζίρος των Jumbo το 2020, με βάση τις ανακοινώσεις της εταιρείας για την πορεία του έτους, σύμφωνα με την οποία οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 18% σε ετήσια βάση.

Σε note της, η Optima Bank με δεδομένη την υποχώρηση αυτή εκτιμά πως ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2020 θα διαμορφωθεί στα 694 εκατ.ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η Jumbo «έχασε» τζίρο της τάξης των 150 εκατ. ευρώ λόγω των απαγορευτικών μέτρων (lockdown) που κράτησαν κλειστά τα καταστήματά της σε δύο διαφορετικές περιόδους μέσα στην προηγούμενη χρονιά.

Η Optima Bank θυμίζει πως η διοίκηση της εταιρείας επέλεξε να απέχει από την υπηρεσία του «click-away» το Δεκέμβριο, μήνας που παραδοσιακά αντιστοιχεί στο 25% των ετήσιων πωλήσεων της αλυσίδας λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.

Η Optima τονίζει πως υποθέτοντας ένα περιθώριο EBITDA 27% (δηλαδή το επίπεδο που βλέπουμε στο α εξάμηνο του 2020), καταλήγει σε ένα με εκτιμώμενο EBITDA της τάξης των 187 εκατ. ευρώ (-28% σε ετήσια βάση) για το 2020. Κάτω από τη γραμμή EBITDA, υποθέσαμε: α) έξοδα απόσβεσης 35 εκατ. Ευρώ, β) καθαρά έξοδα τόκων 4,4 εκατ. Ευρώ και γ) πραγματικό φορολογικό συντελεστή 20%. Με βάση τις υποθέσεις μας, αναμένουμε τα καθαρά κέρδη για το 2020 ύψους 118 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 34% ετησίως.

Η χρηματιστηριακή καταλήγει λέγοντας πως η ορατότητα για το άνοιγμα των καταστημάτων της Jumbo στην Ελλάδα παραμένει περιορισμένη προς το παρόν, επομένως αναμένει ότι η μετοχή θα υπο-αποδόσει βραχυπρόθεσμα. «Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίσουμε τον ισχυρό ισολογισμό της Jumbo που προστατεύει από τυχόν ζητήματα ρευστότητας που απορρέουν από τα μέτρα κατά του Covid-19», καταλήγει η Optima που έχει τοποθετήσει τον πήχη για τη μετοχή στα 16 ευρώ.

Επιτέθηκαν στο σπίτι του ιδιοκτήτη των Jumbo, Απόστολου Βακάκη Θύμα του Ρουβίκωνα έπεσε ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων Jumbo, Απόστολος Βακάκης, το βράδυ της Κυριακής. Η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας» με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του για 12ωρη και 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων έκανε μια παρέμβαση στο σπίτι του.

Η συλλογικότητα, σε ανάρτησή της σημειώνει: «Ο Απόστολος Βακάκης, ιδιοκτήτης των Jumbo, σε πρόσφατη συνέντευξή του μοιράστηκε τη ´φιλοσοφία´ του σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ομίλου Jumbo. Φυσικά δεν εκπλαγήκαμε όταν μετά από την παράθεση αριθμών και ποσοστών με σκοπό να αποδείξει τη ζημιά που υπέστη η επιχείρηση, κατέληξε να προτείνει 7ήμερη και 12ωρη εργασία ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

Είναι γνωστό πως οι μεγαλοεπιχειρηματίες όταν μιλούν για επιβίωση του κλάδου τους, εννοούν τη διαφύλαξη του κέρδους τους και ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουν είναι η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σήμερα επισκεφθήκαμε την οικία του Βακάκη για να μοιραστούμε τη δική μας φιλοσοφία.

Το 8ωρο κερδήθηκε με αγώνες και αίμα. Το ωράριο των εργαζομένων δεν είναι παιχνίδι. ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, καταδικάζει το εν λόγω γεγονός, σημειώνοντας σε ανάρτησή του στο Twitter: «Καταδικάζω μετά βδελυγμίας την αθλιότητα αυτή. Το σπίτι του κάθε ανθρώπου είναι τόπος ιερός και όχι χώρος για φασαρίες και ο κ. Βακάκης αποτελεί υπόδειγμα επιχειρηματία όλα αυτά τα χρόνια. Η ζημιά που έχει υποστεί και αυτός είναι δυστυχώς μεγάλη. Ντροπή!».

Τα Jumbo έχασαν περίπου 700 εκατ. ευρώ τζίρο στο δεύτερο lockdown – «Γονάτισα» λέει ο Βακάκης - Εικόνα 2

Πηγή


Κοινοποιησέ το

Οικονομικά

Κορονοϊός: «Παγώνουν» για 75 ημέρες οι επιταγές πλητττόμενων επιχειρήσεων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Σημαντική εξέλιξη για τους επιχειρηματίες.

Στον «πάγο» για 75 ημέρες μπαίνουν οι επιταγές πληττόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες υπέστησαν πτώση τζίρου 40% το τελευταίο τρίμηνο και βρίσκονται στη λίστα ΚΑΔ των επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού 

Για τις επιταγές οι οποίες είχαν παραταθεί στην αρχή του 2ου lockdown, κατά 75 μέρες έρχεται πρόσθετη παράταση 45 ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται ανακοινώσεις εντός της ημέρας.

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομικά

Συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΕ – Κραυγή αγωνίας των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Πανηγυρική πρώτη για το 2021, αλλά και άκρως ουσιαστική συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΕ διεξήχθη χθες 10 Ιανουαρίου, διαδικτυακά.

Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, οι βουλευτές κα Σούκουλη, κος Ανδριανός κος Χρυσομάλλης της ΝΔ, κος Παπαηλιού του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κωνσταντινόπουλος και κος Πουλάς του ΚΙΝΑΛ, η Αντιπεριφερειάρχης κα Κόρκα, οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιάννης Παναρίτης, Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής και Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος. Τις ευχές τους διαβίβασαν μέσω επιστολών οι Υπουργοί κος Δήμας και κος Βλάσης. Επίσης παραβρέθηκαν από τον Εμπορικό Σύλλογο Τρίπολης ο Πρόεδρος Παναγιώτης Μαντάς και ο Θέμης Ζούζουλας από τον  Εμπορικό Σύλλογο Ναυπλίου ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Βερδελής και οι Ελένη Ασπιώτη και η Ελένη Τσήρου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρανιδίου Παναγιώτης Λυγερός, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Σταυρούλα Ψηλάκη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Γιώργος Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λεωνιδίου Γιώργος Λάτσης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άστρους Ηλίας Ιατρίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σχίνου Γιώργος Λάμπρου, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Κωνσταντίνα Γκλίατα και από τον Εμπορικό Σύλλογο Μεγαλόπολης Αθανάσιος Τσίρης.

Η πολυπρόσωπη παρουσία μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Αντιπεριφερειάρχη, Προέδρων των Επιμελητηρίων των Προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων και βέβαια του Προέδρους της ΕΣΕΕ, εκτός του ότι αποτελεί τιμή για τη Διοίκηση της ΠΟΕΕ και επικρότηση των προσπαθειών της, έδωσε την ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις. Εξέχουσας σημασίας είναι η αποκρυστάλλωση της πλήρους σύγκλησης των απόψεων των εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας στην Πελοπόννησο, καθώς και η ξεκάθαρη έκφραση μιας ενιαίας βούλησης για κοινή διεκδίκηση ρεαλιστικών και στοχευμένων αιτημάτων προς το συμφέρον της αγοράς και τελικά της κοινωνίας.

Τα δίκαια αιτήματα του κλάδου επικεντρώνονται σε 2 σκέλη:

1)Στη λειτουργία της αγοράς. Οι έμποροι αισθάνονται βαθιά αδικία και έλλειψη ισονομίας πρώτον γιατί έχουν οι επιχειρήσεις τους στοχοποιηθεί και με την παραμικρή αύξηση των κρουσμάτων επιβάλλεται κλείσιμο των καταστημάτων, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη ότι η λειτουργία τους επιδεινώνει την κατάσταση. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου η διασπορά είναι περιορισμένη, αλλά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση δημιουργίας φαινομένων συνωστισμού λόγω της λειτουργίας των καταστημάτων , το κλείσιμο είναι απαράδεκτο μέτρο. Η μέθοδος του click away δημιουργεί μια ακόμα δυσαναλογία στην αγορά και λειτουργεί υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, τη στιγμή που οι μικρές τελούν υπό αναστολή λειτουργίας. Τρίτον δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο να κάνουν προτάσεις για τη λειτουργία της αγοράς άνθρωποι μη ειδικοί. Δεν αμφισβητούμε επ’ ουδενί την αρτιότητα της κατάρτισης των υγειονομικών στην επιστήμη τους, αυτό όμως δεν τους καθιστά αρμόδιους να εκφέρουν απόψεις για το πώς μπορεί να λειτουργεί η αγορά αρμονικά. Χρειάζεται να θεσμοθετηθεί μια γνωμοδοτική-συμβουλευτική επιτροπή στο Υπουργείο Ανάπτυξης, απαρτιζόμενη από καθ’ ύλην ειδικούς (επιμελητηριακούς, εκπροσώπους των φορέων της αγοράς), η οποία θα συμβουλεύει έτσι ώστε να αποφεύγονται λάθη που σκοτώνουν τις επιχειρήσεις όπως το ακορντεόν του άνοιξε-κλείσε των καταστημάτων, το click away  κι άλλες άστοχες αποφάσεις. Τέλος η επιχειρηματικότητα της Πελοποννήσου ζητά επιτακτικά την επαναλειτουργία της τοπικής αγοράς με όλους τους επιβαλλόμενους κανόνες υγιεινής, με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των καταναλωτών με περιορισμένη παρουσία εντός των καταστημάτων και με δυνατότητα πληρωμής με όλους τους τρόπους που επιτρέπονται σε άλλες επιχειρήσεις.

2)Τα αντισταθμιστικά μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση μέχρι τώρα για τις μικρές επιχειρήσεις συνοψίζονται στα 1000€ ή 2000€ ανά επιχείρηση από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Άλλη μια άνιση και άδικη αντιμετώπιση των εμπόρων. Η ταχύτητα λήψης και εφαρμογής μέτρων στήριξης είναι κρίσιμη για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Η απαλλαγή από τα ενοίκια κρίνεται ως θετική παρέμβαση, που πρέπει να επεκταθεί χρονικά. Η λύση για τις επιταγές πρέπει να έρθει άμεσα και οριστικά με τη χρηματοδότηση από ένα ταμείο με χαμηλότοκα δάνεια μακράς διαρκείας για τους εκδότες και πληρωμή των κομιστών άμεσα. Πρέπει να καλυφθούν οι πάγιες λειτουργικές υποχρεώσει των επιχειρήσεων για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές. Τέλος το «κούρεμα χρεών» των επιχειρήσεων είναι επιβεβλημένο να μπει στο τραπέζι και να διεκδικηθεί από την Κυβέρνηση στις Ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, γιατί είναι πλέον μονόδρομος για να γίνει πράξη η υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι «κανείς δε θα μείνει πίσω».

Επιπλέον υπάρχει απαίτηση να βρεθεί λύση για τη στάση που τηρούν οι τόσο πολύ στηριγμένες από τις θυσίες του ελληνικού λαού Τράπεζες, έναντι των επιχειρήσεων. Επιβάλλουν υπερβολικές χρεώσεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Κυρίως όμως αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων από τις υπηρεσίες τους, θέτοντας κριτήρια που δεν είναι δυνατό να καλύπτονται μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και τη λαίλαπα της υγειονομικής κρίσης.

Έγινε σαφές από τη συζήτηση ότι η πανδημία έχει διαφορετικό αντίκτυπο στις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Άλλοι υποφέρουν από το μακροχρόνιο εγκλεισμό. Οι άνθρωποι της αγοράς όμως, όταν τελειώσει το υγειονομικό πρόβλημα, θα βρίσκονται έρμαια των οικονομικών επιπτώσεων και θα αποτελέσουν «παράπλευρες απώλειες». Μια δίκαιη πολιτεία δεν μπορεί να αφήσει ένα υγειονομικό πρόβλημα να εξελιχθεί σε μείζον οικονομικό και τέλος σε κοινωνικό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΕ Βασίλης Παγώνης δήλωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν οι βουλευτές κοινωνοί των προβλημάτων της αγοράς. Να αντιληφθούν την αναγκαιότητα να υπάρξουν άμεσα λύσεις στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Πελοποννήσου. Να καταστούν εν τέλει πρεσβευτές των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου.

Επίσης εδραιώθηκε ένα ευρύ, ενιαίο μέτωπο όλων των φορέων της αγοράς της Πελοποννήσου.

Τέλος εκφράστηκε η κραυγή αγωνίας των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, για το ζοφερό μέλλον που αντιμετωπίζουν. Η βεβαιότητα ότι αν δε σταματήσει άμεσα η διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων θα έχουμε τσουνάμι λουκέτων και οικονομικό αφανισμό χιλιάδων εμπόρων, αλλά και των εργαζομένων τους.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομικά

Voucher 200 ευρώ για αγορά laptop και tablet σε μαθητές και φοιτητές

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για χορήγηση voucher 200 ευρώ σε μαθητές και φοιτητές για αγορά laptop και tablet.

Το νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξασφαλίζει επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Σημειώνεται ότι, ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύει στη χρήση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία.

Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.

Παραδείγματα δικαιούχων

-Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί και με ετήσιο εισόδημα 10.500€ ευρώ

-Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000€ ευρώ

-Μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000€ ευρώ

-Μονογονεϊκές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500€ ευρώ

Το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει, με ουσιαστικό τρόπο, στη μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου.

ΠΗΓΗ newsbeast.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ