Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Φεμινιστική Καλαμάτας: «Δεν ήταν μια ακόμη τραγωδία, ήταν γυναικοκτονία»

Ανέβηκε

στις

Φεμινιστική Καλαμάτας: «Δεν ήταν μια ακόμη τραγωδία, ήταν γυναικοκτονία» 7
https://diaplasis.eu/services/%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84-%ce%bf%ce%af%ce%ba%ce%bf%ce%bd/

Παρέμβαση για τη δολοφονία της 39χρονης γυναίκας στην Καλαμάτα εξέδωσε η Φεμινιστική Καλαμάτας, τονίζοντας ότι το περιστατικό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «μια ακόμη τραγωδία», αλλά ως γυναικοκτονία, δηλαδή ως την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας.

Στην ανακοίνωσή της, η συλλογικότητα επισημαίνει ότι η χρήση του όρου «τραγωδία» συχνά αποδυναμώνει τη διάσταση του εγκλήματος και αποκρύπτει τα βαθύτερα κοινωνικά αίτια που συνδέονται με την έμφυλη βία και τις σχέσεις εξουσίας απέναντι στις γυναίκες.

Φεμινιστική Καλαμάτας: «Δεν ήταν μια ακόμη τραγωδία, ήταν γυναικοκτονία» 8

Όπως αναφέρεται, γυναικοκτονία είναι η σκόπιμη δολοφονία γυναικών ή κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους και αποτελεί την ακραία έκφραση φαινομένων μίσους, περιφρόνησης, αίσθησης ιδιοκτησίας και κυριαρχίας πάνω στις γυναίκες.

Η Φεμινιστική Καλαμάτας σημειώνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού τμήματος του Παρατηρητηρίου για τις Γυναικοκτονίες, πρόκειται για την έκτη γυναικοκτονία που καταγράφεται στη χώρα μέσα στο 2026. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι μέσα σε μόλις μία εβδομάδα σημειώθηκαν μία απόπειρα και μία τετελεσμένη γυναικοκτονία.

Φεμινιστική Καλαμάτας: «Δεν ήταν μια ακόμη τραγωδία, ήταν γυναικοκτονία» 9

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ρόλο των τοπικών μέσων ενημέρωσης και στη σημασία της ορολογίας που χρησιμοποιείται κατά την κάλυψη τέτοιων υποθέσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι λέξεις έχουν βαρύτητα στη διαμόρφωση της κοινωνικής αντίληψης και μπορούν να συμβάλουν είτε στην αναπαραγωγή στερεοτύπων είτε στην ανάδειξη του πραγματικού χαρακτήρα της έμφυλης βίας.

Τέλος, η Φεμινιστική Καλαμάτας καλεί τις τοπικές αρχές να ενισχύσουν τα μέτρα πρόληψης, ενημέρωσης και προστασίας των γυναικών που βρίσκονται σε περιβάλλοντα έμφυλης βίας, ζητώντας ουσιαστικές δομές στήριξης και ενδυνάμωσης για τα θύματα.

https://www.instagram.com/reels/DaDDNtUgNp2/ Φεμινιστική Καλαμάτας: «Δεν ήταν μια ακόμη τραγωδία, ήταν γυναικοκτονία» 10https://spourgitis.gr/en/https://spourgitis.gr/en/kafemauroeidis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ