Connect with us
biostalis

Ταξίδια

Ευκλής Καλαμάτας: Έντονη δράση για τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου

Avatar

Ανέβηκε

στις

Ευκλής Καλαμάτας: Έντονη δράση για τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου 1
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

O Σύλλογος Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματίσει τρεις δράσεις για το πεζοπορικό του τμήμα, καθώς και την διοργάνωση του ποδηλατικού αγώνα από το τμήμα αγωνιστικής ποδηλασίας, της ”13ης Ανάβασης Ταϋγέτου”.

Πιο συγκεκριμένα:

Ευκλής__ 6 Σεπτεμβρίου 2020 : Πεζοπορική εξόρμηση στο ”Μονοπάτι του Φωτός”, στο 2ο τμήμα του Appolo Trail, από τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα έως την γραφική Ανδρίτσαινα (11.600 χλμ.).

__ 12 Σεπτεμβρίου 2020 : Παρουσίαση του ταξιδιωτικού οδηγού της Τίνας Κουτσουμπού, ”Η Καλαμάτα στην τσέπη”, στα γραφεία του συλλόγου Αριστομένους 56, στις 6:00 μ.μ. στην Καλαμάτα.

__ 20 Σεπτεμβρίου 2020 : Εξόρμηση και γνωριμία με το φαράγγι του Ριντόμου και την εντυπωσιακή περιοχή ”Στένωμα” στο Πηγαδιώτικο γεφύρι στην Μεσσηνιακή Μάνη.

__ 27 Σεπτεμβρίου 2020 : Διοργάνωση ποδηλατικού αγώνα στην Καλαμάτα, με την επωνυμία ”13η Ανάβαση Ταϋγέτου 2020”, έναν αγώνα αντοχής δρόμου από την Καλαμάτα έως το Τουριστικό Ταϋγέτου σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων:

Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου) στα τηλ. 27210 90627 και 697 425 2234.
Αγγελική Ματσούκα (έφορος εκδρομών) στο τηλ. του συλλόγου 27210 84844.
ΦΒ: Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ.


Κοινοποιησέ το

Ταξίδια

Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Πεζοπορία και καθαρισμός στο Κάτω – Άνω Καρβέλι

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Πεζοπορία και καθαρισμός στο Κάτω - Άνω Καρβέλι 12
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Την ερχόμενη Κυριακή 18 Οκτωβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας θα πεζοπορήσει σε μια από τις πιο ωραίες πεζοπορικές διαδρομές στα χωριά του Ταϋγέτου και του Δήμου Καλαμάτας, στο μονοπάτι που συνδέει τους οικισμούς Κάτω με Άνω Καρβέλι.

Η διαδρομή έχει κεντρικό ρόλο στο παλιό δίκτυο μονοπατιών της Μεσσηνίας και του Ταϋγέτου και πιθανόν να αποτελούσε στο παρελθόν τμήμα του άξονα που συνέδεε την Καλαμάτα με τη Σπάρτη. Μεγάλο τμήμα της είναι φαρδύ μονοπάτι και επίσης σώζεται για αρκετό μήκος το παλιό καλντερίμι. Βγαίνοντας ψηλά πάνω από την κοιλάδα των χωριών Άνω Καρβέλι, Εμιαλών και Λαδά το καλντερίμι σχεδόν αιωρείται πάνω στα βράχια δημιουργώντας μία από τις πιο όμορφες εικόνες της Μεσσηνίας.

Η πεζοπορία θα συνδυαστεί με καθαρισμό του μονοπατιού και σε επόμενη φάση θα πραγματοποιηθεί και σήμανση του, με σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξή μονοπατιών ώστε να αναδειχθεί η ορεινή περιοχή του Δήμου Καλαμάτας πεζοπορικός προορισμός.

Βαθμός Δυσκολίας: 1 (κατάλληλη η συμμετοχή αρχαρίων)
Ώρες Πορείας:  5+/-

Για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε με τα γραφεία του Ορειβατικού Καλαμάτας (Ανατολικό Κέντρο), από Δευτέρα-Παρασκευή και κατά τις ώρες 21:00-22:30, στο τηλέφωνο 27210-97733 & 27211-10437 και στο 6977716580).


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

Ο Ευκλής Καλαμάτας στο μαγευτικό Φθινοπωρινό Μαίναλο!!!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο Ευκλής Καλαμάτας στο μαγευτικό Φθινοπωρινό Μαίναλο!!! 13
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Στις 18 Οκτωβρίου 2020 οι φυσιολάτρες του ”Ευκλή”, θα περπατήσουν ένα θαυμάσιο μονοπάτι μέσα στα έλατα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου στα 1640 μ. υψόμετρο έως την γραφική Αλωνίσταινα στα 1220 μ.

Από την Αλωνίσταινα καταγόταν η μητέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Ζαμπία Κωτσάκη, όπου υπάρχει ένα μαρμάρινο μνημείο και ο τάφος της μπροστά από την Αγία Παρασκευή.

Στην Αλωνίσταινα έζησε ο ”Γέρος του Μοριά” στα παιδικά του χρόνια.

Ευκλής Καλαμάτας: Έντονη δράση για τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου 14

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Εύκολη και βατή 9 χλμ. σε μονοπάτι ελατοσκέπαστο, μέτριας δυσκολίας Α΄ , ενδείκνυται και για αρχάριους.

ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 3:30 – 4:00 (ανάλογα με την σύσταση της ομάδας).

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: 7:30 π.μ. στα γραφεία του συλλόγου, τέρμα Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.).

ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ: Μετακίνηση με δύο λεωφορεία (50άρια) με πληρότητα 65%, βάσει των υγειονομικών κανονισμών.

__ 14 ευρώ (παιδιά και φοιτητές)
__ 17 ευρώ (μέλη ”Ευκλή”)
__ 20 ευρώ (μη μέλη ”Ευκλή”)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ:

Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου) στα τηλ. 27210 90627 και 6974252234.
Αγγελική Ματσούκα (έφορος εκδρομών) στο τηλ. του συλλόγου 27210 84844.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

Εξόρμηση του ΕΟΣ Καλαμάτας στην οροσειρά του Χελμού στο νομό Αχαΐας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εξόρμηση του ΕΟΣ Καλαμάτας στην οροσειρά του Χελμού στο νομό Αχαΐας 15
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Της Κωστοπούλου Ασημίνας

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, πως η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλων των ειδών τις πεζοπορίες, τόσο εύκολες όσο και πιο απαιτητικές. Υπάρχουν παραδεισένιες διαδρομές σε βουνά, δίπλα σε ποτάμια και καταρράκτες. Μια τέτοια διαδρομή ακολούθησε και ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η εξόρμηση ήταν σε μια οροσειρά της Β. Πελοποννήσου, όπου το μεγαλύτερο μέρος της απλώνεται στην Αχαΐα και λιγότερο στην Κορινθία, στα βόρεια της επαρχίας των Καλαβρύτων. Αυτή η οροσειρά, καλείται Χελμός και στα σλαβικά μεταφράζεται ως χιονισμένο βουνό. Στόχος μας ήταν η Ψηλή Κορυφή, σε υψόμετρο 2.355m.

Ευκλής Καλαμάτας: Έντονη δράση για τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου 16

Μια μικρή ομάδα 11 ατόμων αρχικά, βρεθήκαμε έξω από το γραφείο του συλλόγου και γύρω στις 14.00 μ.μ ξεκινήσαμε. Μια χαρούμενη ατμόσφαιρα επικρατούσε, μουσική, γέλια… Κάπως έτσι, απομακρυνθήκαμε από το νομό Μεσσηνίας και φτάσαμε στο νομό Αχαΐας. Βρεθήκαμε για μια στάση στην Κλειτορία, η οποία κερδίζει μερίδιο στις προτιμήσεις των επισκεπτών που επιθυμούν να απολαμβάνουν τις ομορφιές των Καλαβρύτων και φυσικά, το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού. Εκεί συναντήσαμε και το 12ο μέλος της ομάδας μας και «η συμμορία των έντεκα» αποτέλεσε παρελθόν. Μετά τη στάση αυτή, βρεθήκαμε σε ένα ήσυχο και μικρό χωριό με τρεχούμενα νερά και ένα εντυπωσιακό καταπράσινο τοπίο. Το χωριό Περιστέρα, θα αποτελούσε και το σημείο εκκίνησή μας για την ονειρεμένη πεζοπορία μας στους καταρράκτες της Στυγός. Κατόπιν, κατευθυνθήκαμε προς το χώρο διανυκτέρευσής μας. Στήσαμε τις σκηνές μας σε ένα καταπράσινο πυκνό δάσος, με ψηλά δέντρα. Ακολούθησε το βραδινό φαγητό, σε μια ταβέρνα με τοπικά παραδοσιακά πιάτα.  Οι ντόπιοι εκεί, μας αποκάλυψαν τα μυστικά του τόπου τους κι έτσι δικαιολογήθηκε στο μέγιστο η επιδίωξη αυτής μας της απόδρασης.

Επιστρέφοντας στο σημείο διανυκτέρευσής μας, μια μικρή ομάδα αποφασίσαμε να πεζοπορήσουμε έως τη «Βρύση της Γκόλφως». Πρόκειται για το σημείο συνάντησης του Τάσου και της Γκόλφως, το δραματικό ζευγάρι που έγινε γνωστό μέσα από τον συγγραφέα Σπύρο Περεσιάδη. Τα κινούμενα φώτα μέσα στο δάσος έκαναν ορατή την βρύση αυτή, απολαμβάνοντας όλοι τα κρυστάλλινα νερά της. Επιστρέφοντας στο σημείο διανυκτέρευσης ατένιζα τον έναστρο ουρανό, καθώς πλησίαζα όμως στη σκηνή μου όμως τα ψηλά πεύκα μου έκρυβαν ελαφρώς αυτό το μαγικό ουρανό. Ήθελα να μείνω ξύπνια να χαζεύω, αλλά η επόμενη μέρα απαιτούσε πρωινό ξύπνημα. Το στρώμα των πευκοβελόνων και ο ήχος του τρεχούμενου νερού, έκαναν τον ύπνο μου ονειρικό.

Ευκλής Καλαμάτας: Έντονη δράση για τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου 17

Η επόμενη μέρα, μας βρήκε έτοιμους να κατακτήσουμε την Ψηλή Κορυφή. Αφού πήραμε πρωινό μας, ντυθήκαμε ανάλογα και αρματωθήκαμε τα απολύτως απαραίτητα. Το σημείο όπου ξεκινήσαμε, ήταν το χωριό Περιστέρα. Εκεί μας υποδέχτηκε και το 13ο μέλος της ομάδας. Περνώντας απ΄ την πλατεία, θαυμάσαμε τα υπέροχα πλατάνια που τη στολίζουν και εφοδιαστήκαμε συνάμα με πηγαίο νερό, από μια παραδοσιακή βρύση.

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν, όταν όμως η ανάβαση ξεκίνησε να δυσκολεύει, τη σκυτάλη πήρε η απόλυτη σιγή. Όλοι είχαμε στρέψει την προσοχή μας σε μονοπάτια απότομα και στενά. Τα πιο πεπειραμένα μέλη έδιναν χρήσιμες πληροφορίες, έτσι ώστε η κίνηση να γίνεται με περισσότερη σταθερότητα και μεγαλύτερη άνεση. Μόλις φτάσαμε σε ένα ψηλό σημείο, αντικρίσαμε τη θέα του φυσικού καταρράκτη. Συνεχίσαμε πεισματικά την ανάβαση,  με τον ήλιο να μας ακολουθεί. Πατήσαμε στο σημείο που πέφτουν τα νερά της Στυγός, ορμίσαμε κάτω από το αθάνατο νερό για να «βαφτιστούμε άτρωτοι» όπως έπραξε η Θέτις, η μητέρα του Αχιλλέα, βυθίζοντας τον σ’ αυτά τα νερά και κάνοντάς τον άτρωτο. Μα αλήθεια, θα αντέχαμε μια ζωή σαν αθάνατοι; Πολλοί από εμάς, αγνόησαν την άποψη του ιστορικού Παυσανία. Ο ίδιος υποστηρίζει, πως τα νερά αυτά δηλητηριάζουν κάθε ζωντανόν ον. Επίσης, σε αυτό το σημείο υπάρχει μια σπηλιά όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, εκεί άνθρωποι και θεοί έδιναν ιερούς και απαράβατους όρκους. Οι αρχαίοι, είχαν την πεποίθηση πως σε αυτή τη σπηλιά βρίσκονται οι πύλες του Άδη. Το χρώμα των υδάτων φαντάζει μαύρο, καθότι αυτά γλείφουν αυτόν τον επιβλητικό βράχο. Ένας μύθος, αναφέρει πως η θεά Δήμητρα επιδιώκοντας να ξεφύγει από το κυνηγητό του Ποσειδώνα μεταμορφώθηκε σε φοράδα και περνώντας από αυτά τα νερά, καθρεφτίστηκε συνειδητοποιώντας την ασχήμια της. Γι΄αυτό το λόγο, καταράστηκε αυτά τα νερά να είναι μαύρα.

Ευκλής Καλαμάτας: Έντονη δράση για τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου 18Η ομάδα συνέχισε πιστά το ανηφορικό μονοπάτι, μέχρι που κατέκτησε την Ψηλή Κορυφή. Η προσπάθειά μας ανταμείφθηκε, απολαμβάνοντας αυτήν την συγκλονιστική θέα. Εκείνη τη χρονική στιγμή, μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι του Κωνσταντίνου Καβάφη. «Πάντα στο νου σου να ‘χεις την Ιθάκη. Το φθάσιμον εκεί είν΄ ο προορισμός σου. Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι καθόλου». Συλλογιζόμουν πως το ταξίδι εξίσου έχει μεγάλη βαρύτητα, καθότι αποκομίζουμε πολλά. Αντιλαμβανόμαστε τα όριά μας γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μας, συλλέγουμε εμπειρίες και αναθεωρούμε καταστάσεις. Για παράδειγμα, άγχη και φόβοι, υπάρχει λόγος; Το ταξίδι σε συνδυασμό με τον προορισμό αποφέρουν πληρότητα, ολοκλήρωση.

Αφήνοντας την Ψηλή Κορυφή, βρεθήκαμε στην απέναντι κορυφή όπου βρίσκεται το Αστεροσκοπείο Χελμού, το οποίο έχει χτιστεί πάνω σε μια από τις πιο εντυπωσιακές και άγρια όμορφες κορυφές, τη Νεραϊδόραχη. Η τοποθεσία αυτή δεν είναι τυχαία επιλεγμένη καθότι αποτελεί ένα από τα σημεία της Ευρώπης στα οποία η φωτορύπανση δεν είναι υψηλή και το τηλεσκόπιο υπερέχει των σύννεφων. Από το σημείο αυτό, ξεκίνησε η κατάβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο Χελμού. Όταν ολοκληρώθηκε, αφαιρώντας τον εξοπλισμό από πάνω μου, αντί να φωνάξω «Τετέλεσται» αναφώνησα «Έχω κολλήσει τον ιό». Δεν αναφερόμουν στον κορωνοϊό όμως. Μιλούσα για τον ιό της ορειβασίας, τον μοναδικό ιό όπου δεν επιζητώ γιατρειά. Όσο μεγαλώνω, επιθυμώ να πλησιάζω βήμα βήμα την προσωπική μου ηρεμία και να νιώθω πληρότητα μέσα από τη δύναμη που μου προσφέρει απλόχερα η φύση. Εγώ βρήκα την Αχίλλειος πτέρνα μου, εσείς;


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ