Ταξίδια
Εξόρμηση του ΕΟΣ Καλαμάτας στην οροσειρά του Χελμού στο νομό Αχαΐας
Ανέβηκε
6 έτη πρινστις
από
Kalamata Times

Της Κωστοπούλου Ασημίνας
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, πως η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλων των ειδών τις πεζοπορίες, τόσο εύκολες όσο και πιο απαιτητικές. Υπάρχουν παραδεισένιες διαδρομές σε βουνά, δίπλα σε ποτάμια και καταρράκτες. Μια τέτοια διαδρομή ακολούθησε και ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η εξόρμηση ήταν σε μια οροσειρά της Β. Πελοποννήσου, όπου το μεγαλύτερο μέρος της απλώνεται στην Αχαΐα και λιγότερο στην Κορινθία, στα βόρεια της επαρχίας των Καλαβρύτων. Αυτή η οροσειρά, καλείται Χελμός και στα σλαβικά μεταφράζεται ως χιονισμένο βουνό. Στόχος μας ήταν η Ψηλή Κορυφή, σε υψόμετρο 2.355m.

Μια μικρή ομάδα 11 ατόμων αρχικά, βρεθήκαμε έξω από το γραφείο του συλλόγου και γύρω στις 14.00 μ.μ ξεκινήσαμε. Μια χαρούμενη ατμόσφαιρα επικρατούσε, μουσική, γέλια… Κάπως έτσι, απομακρυνθήκαμε από το νομό Μεσσηνίας και φτάσαμε στο νομό Αχαΐας. Βρεθήκαμε για μια στάση στην Κλειτορία, η οποία κερδίζει μερίδιο στις προτιμήσεις των επισκεπτών που επιθυμούν να απολαμβάνουν τις ομορφιές των Καλαβρύτων και φυσικά, το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού. Εκεί συναντήσαμε και το 12ο μέλος της ομάδας μας και «η συμμορία των έντεκα» αποτέλεσε παρελθόν. Μετά τη στάση αυτή, βρεθήκαμε σε ένα ήσυχο και μικρό χωριό με τρεχούμενα νερά και ένα εντυπωσιακό καταπράσινο τοπίο. Το χωριό Περιστέρα, θα αποτελούσε και το σημείο εκκίνησή μας για την ονειρεμένη πεζοπορία μας στους καταρράκτες της Στυγός. Κατόπιν, κατευθυνθήκαμε προς το χώρο διανυκτέρευσής μας. Στήσαμε τις σκηνές μας σε ένα καταπράσινο πυκνό δάσος, με ψηλά δέντρα. Ακολούθησε το βραδινό φαγητό, σε μια ταβέρνα με τοπικά παραδοσιακά πιάτα. Οι ντόπιοι εκεί, μας αποκάλυψαν τα μυστικά του τόπου τους κι έτσι δικαιολογήθηκε στο μέγιστο η επιδίωξη αυτής μας της απόδρασης.
Επιστρέφοντας στο σημείο διανυκτέρευσής μας, μια μικρή ομάδα αποφασίσαμε να πεζοπορήσουμε έως τη «Βρύση της Γκόλφως». Πρόκειται για το σημείο συνάντησης του Τάσου και της Γκόλφως, το δραματικό ζευγάρι που έγινε γνωστό μέσα από τον συγγραφέα Σπύρο Περεσιάδη. Τα κινούμενα φώτα μέσα στο δάσος έκαναν ορατή την βρύση αυτή, απολαμβάνοντας όλοι τα κρυστάλλινα νερά της. Επιστρέφοντας στο σημείο διανυκτέρευσης ατένιζα τον έναστρο ουρανό, καθώς πλησίαζα όμως στη σκηνή μου όμως τα ψηλά πεύκα μου έκρυβαν ελαφρώς αυτό το μαγικό ουρανό. Ήθελα να μείνω ξύπνια να χαζεύω, αλλά η επόμενη μέρα απαιτούσε πρωινό ξύπνημα. Το στρώμα των πευκοβελόνων και ο ήχος του τρεχούμενου νερού, έκαναν τον ύπνο μου ονειρικό.

Η επόμενη μέρα, μας βρήκε έτοιμους να κατακτήσουμε την Ψηλή Κορυφή. Αφού πήραμε πρωινό μας, ντυθήκαμε ανάλογα και αρματωθήκαμε τα απολύτως απαραίτητα. Το σημείο όπου ξεκινήσαμε, ήταν το χωριό Περιστέρα. Εκεί μας υποδέχτηκε και το 13ο μέλος της ομάδας. Περνώντας απ΄ την πλατεία, θαυμάσαμε τα υπέροχα πλατάνια που τη στολίζουν και εφοδιαστήκαμε συνάμα με πηγαίο νερό, από μια παραδοσιακή βρύση.
Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν, όταν όμως η ανάβαση ξεκίνησε να δυσκολεύει, τη σκυτάλη πήρε η απόλυτη σιγή. Όλοι είχαμε στρέψει την προσοχή μας σε μονοπάτια απότομα και στενά. Τα πιο πεπειραμένα μέλη έδιναν χρήσιμες πληροφορίες, έτσι ώστε η κίνηση να γίνεται με περισσότερη σταθερότητα και μεγαλύτερη άνεση. Μόλις φτάσαμε σε ένα ψηλό σημείο, αντικρίσαμε τη θέα του φυσικού καταρράκτη. Συνεχίσαμε πεισματικά την ανάβαση, με τον ήλιο να μας ακολουθεί. Πατήσαμε στο σημείο που πέφτουν τα νερά της Στυγός, ορμίσαμε κάτω από το αθάνατο νερό για να «βαφτιστούμε άτρωτοι» όπως έπραξε η Θέτις, η μητέρα του Αχιλλέα, βυθίζοντας τον σ’ αυτά τα νερά και κάνοντάς τον άτρωτο. Μα αλήθεια, θα αντέχαμε μια ζωή σαν αθάνατοι; Πολλοί από εμάς, αγνόησαν την άποψη του ιστορικού Παυσανία. Ο ίδιος υποστηρίζει, πως τα νερά αυτά δηλητηριάζουν κάθε ζωντανόν ον. Επίσης, σε αυτό το σημείο υπάρχει μια σπηλιά όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, εκεί άνθρωποι και θεοί έδιναν ιερούς και απαράβατους όρκους. Οι αρχαίοι, είχαν την πεποίθηση πως σε αυτή τη σπηλιά βρίσκονται οι πύλες του Άδη. Το χρώμα των υδάτων φαντάζει μαύρο, καθότι αυτά γλείφουν αυτόν τον επιβλητικό βράχο. Ένας μύθος, αναφέρει πως η θεά Δήμητρα επιδιώκοντας να ξεφύγει από το κυνηγητό του Ποσειδώνα μεταμορφώθηκε σε φοράδα και περνώντας από αυτά τα νερά, καθρεφτίστηκε συνειδητοποιώντας την ασχήμια της. Γι΄αυτό το λόγο, καταράστηκε αυτά τα νερά να είναι μαύρα.
Η ομάδα συνέχισε πιστά το ανηφορικό μονοπάτι, μέχρι που κατέκτησε την Ψηλή Κορυφή. Η προσπάθειά μας ανταμείφθηκε, απολαμβάνοντας αυτήν την συγκλονιστική θέα. Εκείνη τη χρονική στιγμή, μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι του Κωνσταντίνου Καβάφη. «Πάντα στο νου σου να ‘χεις την Ιθάκη. Το φθάσιμον εκεί είν΄ ο προορισμός σου. Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι καθόλου». Συλλογιζόμουν πως το ταξίδι εξίσου έχει μεγάλη βαρύτητα, καθότι αποκομίζουμε πολλά. Αντιλαμβανόμαστε τα όριά μας γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μας, συλλέγουμε εμπειρίες και αναθεωρούμε καταστάσεις. Για παράδειγμα, άγχη και φόβοι, υπάρχει λόγος; Το ταξίδι σε συνδυασμό με τον προορισμό αποφέρουν πληρότητα, ολοκλήρωση.
Αφήνοντας την Ψηλή Κορυφή, βρεθήκαμε στην απέναντι κορυφή όπου βρίσκεται το Αστεροσκοπείο Χελμού, το οποίο έχει χτιστεί πάνω σε μια από τις πιο εντυπωσιακές και άγρια όμορφες κορυφές, τη Νεραϊδόραχη. Η τοποθεσία αυτή δεν είναι τυχαία επιλεγμένη καθότι αποτελεί ένα από τα σημεία της Ευρώπης στα οποία η φωτορύπανση δεν είναι υψηλή και το τηλεσκόπιο υπερέχει των σύννεφων. Από το σημείο αυτό, ξεκίνησε η κατάβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο Χελμού. Όταν ολοκληρώθηκε, αφαιρώντας τον εξοπλισμό από πάνω μου, αντί να φωνάξω «Τετέλεσται» αναφώνησα «Έχω κολλήσει τον ιό». Δεν αναφερόμουν στον κορωνοϊό όμως. Μιλούσα για τον ιό της ορειβασίας, τον μοναδικό ιό όπου δεν επιζητώ γιατρειά. Όσο μεγαλώνω, επιθυμώ να πλησιάζω βήμα βήμα την προσωπική μου ηρεμία και να νιώθω πληρότητα μέσα από τη δύναμη που μου προσφέρει απλόχερα η φύση. Εγώ βρήκα την Αχίλλειος πτέρνα μου, εσείς;



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
ΕΟΣ Καλαμάτας: Πεζοπορία στο Νεοχώρι Φαλαισίας με προορισμό τη Μονή Ρεκίτσας
-
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Kalamata Mountain Run
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας διοργανώνει πεζοπορική εξόρμηση στο εντυπωσιακό φαράγγι της Νέδας
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Νυχτερινή ανάβαση στον Ταΰγετο (Πρ. Ηλίας 2.407μ.)
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Ποταμοδιάσχιση στο Φαράγγι του Πηνειακού Λάδωνα
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Εξόρμηση στο Φαράγγι Ριντόμου
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας εξόρμηση στο Μαίναλο
-
Ανοιξιάτικη εξόρμηση στη Φολόη για τον Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Εξόρμηση στο Λύκαιο Όρος
-
10η Γιορτή Λαδιού από τον ΕΟΣ Καλαμάτας – Γευσιγνωσία, επιστημονική γνώση και εμπειρίες παραγωγών
-
Ολοκληρώθηκε το ορειβατικό καταφύγιο στο Εξωχώρι – Συνάντηση ΕΟΣ Καλαμάτας με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας
-
Περισσότεροι από 200 αθλητές στον δεύτερο ορεινό αγώνα δρόμου “Kalamata Mountain Run”
-
Aνάβαση στην κορυφή “Χαλασμένο” Ταϋγέτου 2.204μ. o Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας
-
Εξόρμηση στην πανέμορφη Ικαρία για τον Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Πεζοπορία στο Σελλά Μεσσηνίας
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Πεζοπορία στο μονοπάτι Λαγού Χάνι – Ιερά Μονή Βελανιδιάς
-
Πεζοπορία στο Μυστρά για τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Πεζοπορία στο Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας
-
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας στην 82η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση
-
Με μεγάλη επιτυχία το 1ο «Kalamata Mountain Run»
-
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Καλαμάτας εξορμεί στη χερσόνησο του Μαλέα
-
Το 1ο Kalamata Mountain Run πάει Ταϋγετο, σε Βέργα και Καλάθι
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Φθινοπωρινό οδοιπορικό στα Ζαγοροχώρια
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Ορειβατική διάσχιση Ταϋγέτου
-
Εξόρμηση στη Τήνο για τον Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Εξόρμηση για 5 ημέρες στο παραμυθένιο Μαυροβούνιο
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Πεζοπορία στα χωριά της δυτικής Μάνης (Κάμπος – Μάλτα – Καρδαμύλη)
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Πεζοπορία στο Μπίλιοβο και στο Φαράγγι του Ριντόμου
-
Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων από τον ΕΟΣ Καλαμάτας
-
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας θα πεζοπορήσει στο Καλάθι:: Άνω Βέργα – Αλτομυρά
Πρόσφατα Άρθρα

«Εθελοντισμός για Όλους»: Δίνουμε αίμα, προσφέρουμε ζωή την Κυριακή 8 Νοεμβρίου

Κακοκαιρία AGNETA: Πορτοκαλί προειδοποίηση στη Μεσσηνία – Ισχυρές καταιγίδες έως την Τρίτη

3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας: Ταξίδι στη Ρουμανία με «πράσινες» δεξιότητες και νέες φιλίες

Άλμα Ζωής: Δωρεά 40.000 ευρώ στην «Πνοή Αγάπης» για τη φιλοξενία ογκολογικών ασθενώ

Καλαμάτα: Μαθητές γνώρισαν την ιστορία της Αντίστασης μέσα από περίπατο της ΚΝΕ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Καιρός14 ώρες πρινΚακοκαιρία AGNETA: Πορτοκαλί προειδοποίηση στη Μεσσηνία – Ισχυρές καταιγίδες έως την Τρίτη
-
Αθλητικά21 ώρες πρινΕυκλής Καλαμάτας: Στο βάθρο ο Δημητρακόπουλος στην Ανάβαση Βίλια – Κιθαιρώνα
-
Events14 ώρες πρινΚαλαμάτα: Μαθητές γνώρισαν την ιστορία της Αντίστασης μέσα από περίπατο της ΚΝΕ
-
Ειδησεις απο Καλαματα21 ώρες πρινΚαραμπάτος για το λιμάνι Καλαμάτας: «Δεν τα χωράει όλα» – Ζητά απαντήσεις για το «Astoria Grande»
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία14 ώρες πριν«Εθελοντισμός για Όλους»: Δίνουμε αίμα, προσφέρουμε ζωή την Κυριακή 8 Νοεμβρίου
-
Ειδησεις απο Καλαματα20 ώρες πρινΔΟΥ Καλαμάτας: Παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου για τη διατήρηση και ενίσχυσή της
-
Ομορφιά21 ώρες πριν4 τρόποι να συνδυάσεις το χτένισμά σου με τα κοσμήματά σου
-
πρέπει να δεις20 ώρες πριν«Σύνδεσις»: Δωρεάν στήριξη νέων γονέων και νέος κύκλος προετοιμασίας για τον ερχομό του μωρού















