Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Ενώνουν δυνάμεις Καλαμάτα, Μεσσήνη και Δυτ. Μάνη για το παράκτιο μέτωπο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ενώνουν δυνάμεις Καλαμάτα, Μεσσήνη και Δυτ. Μάνη για το παράκτιο μέτωπο 1
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Καλαμάτα, Μεσσήνη και Δυτ. Μάνη για το παράκτιο μέτωπο

Μία σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας που υπάρχει και με στόχο την ανάπτυξη μέσω της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Δημάρχων Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου και Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, προκειμένου να εκκινήσει η συζήτηση που θα οδηγήσει στην αξιοποίηση και ανάπτυξη του παράκτιου μετώπου από την περιοχή των Κιτριών έως και την περιοχή του Πεταλιδίου. Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τα επόμενα χρόνια και για το οποίο, σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζονται σε πρώιμο στάδιο οι Δήμαρχοι, θα απαιτηθεί τουλάχιστον η συνεργασία των τριών Δήμων αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω της εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου το οποίο και θα περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες μελέτες διασύνδεσης, ανάδειξης και αξιοποίησης των περιοχών του παράκτιου μετώπου.

Πρόθεση των Δημάρχων, είναι να τεθούν οι βάσεις ώστε σε σύντομο χρόνο να περιγραφεί από τις υπηρεσίες το αντικείμενο του εν λόγω σχεδίου, να αποτυπωθεί και ανοίξει η συζήτηση με όλους τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, μέσω της κατάθεσης προτάσεων αλλά και της διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Το όραμα ανάπτυξης του παράκτιου μετώπου από την Καλαμάτα έως το Ριζόμυλο, συνδέθηκε από την δεκαετία του ’90, με την κατασκευή ενός δρόμου που θα διατρέχει τον Μεσσηνιακό κάμπο παράλληλα στην ακτογραμμή και σε κατάλληλο βάθος, ο οποίος θα βελτιώνει την κινητικότητα μεταξύ του μεγάλου αστικού κέντρου της Καλαμάτας με την Μεσσήνη και την επαρχία Πυλίας και ταυτόχρονα θα δώσει μια προοπτική τουριστικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής.

Η προτεινόμενη σύνδεση του αεροδρομίου Καλαμάτας με την Πυλία στο ίχνος της παλιάς 82ης Ε.Ο. σε τίποτα δεν αναιρεί την ανάγκη κατασκευής ενός συνδετήριου δρόμου ήπιων χαρακτηριστικών που θα διατρέχει τον μεσσηνιακό κάμπο από την Ανατολή ως την Δύση.

Είναι μάλλον η αφορμή για μια συνολική παρέμβαση στο παράκτιο μέτωπο από το Πεταλίδι ως τις Κιτριές.

Μια παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει συνολικά, τις χρήσεις γης, τη ρύπανση της θάλασσας, την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών, την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, την κινητικότητα εντός της περιοχής και τον  τρόπο διαχείρισης όλου του μετώπου.

Οι Δήμοι Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, σχεδιάζουν μέσα από μια μεταξύ τους Προγραμματική Συμφωνία και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να αντιμετωπίσουν από κοινού ζητήματα ανθεκτικότητας και προόδου μιας περιοχής που παράγει εισόδημα για όλους.

Μιας συνεργασίας που θα οδηγήσει στην εκπόνηση ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Χωρικού Σχεδίου, με σκοπό την ανάδειξη της μεγάλης εικόνας του παράκτιου μετώπου από το Πεταλίδι μέχρι τις Κιτριές και που θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα,  δράσεις για την ενίσχυση της κινητικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των ακτών του μετώπου, την αντιπλημμυρική προστασία, την διαμόρφωση χώρων άθλησης και αναψυχής, την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα και που θα προσφέρει τελικά ένα νέο ρυθμισμένο πολεοδομικά δημόσιο χώρο.

Η ενιαία αυτή θεώρηση και ρύθμιση θα επιτρέψει την εξυπηρέτηση επιμέρους στόχων για:

  • Τη δημιουργία μιας ευρείας παράκτιας ζώνης αναψυχής, με άξονες περιπάτου, και διαδρομές ποδηλάτου.
  • Την βελτίωση της ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των περιοχών με την κατασκευή αξιόπιστου και ασφαλούς οδικού δικτύου ήπιων γεωμετρικών χαρακτηριστικών, καθώς και την προώθηση της θαλάσσιας συγκοινωνίας.
  • Τη δικτύωση υφιστάμενων χώρων αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού, καθώς και όσων νέων δημιουργηθούν.
  • Την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, της επέκτασης των δικτύων αποχέτευσης και της διαχείρισης των αποβλήτων των μεταποιητικών μονάδων.
  • Την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας
  • Την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής, με την κατασκευή δικτύου αγροτικών οδών, την ενεργειακή επάρκεια των καλλιεργητών με αξιόπιστο δίκτυο ηλεκτρισμού, καθώς και την κατασκευή αρδευτικού δικτύου.

έτσι ώστε να αποτελέσουν την ταυτότητα της ευρείας μητροπολιτικής περιοχής στο μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου.

ΕΝΑ ΤΟΛΜΗΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Σήμερα με τους συναδέλφους από τη Μεσσήνη και τη Δυτική Μάνη κάνουμε μία αρχή. Δημιουργούμε τις συνθήκες προκειμένου ένα τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο να μπει στη δημόσια συζήτηση και μέσα από την ωρίμανση του να επιχειρήσουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα στο παράκτιο μέτωπο από τις Κιτριές έως και το Πεταλίδι. Είναι κάτι που σε πρώτο στάδιο φαντάζει δύσκολο, φιλόδοξο, όμως εμείς οφείλουμε να κάνουμε την αρχή. Με συνεργασία των Δήμων και με την Περιφέρεια αρωγό και συμπαραστάτη, μιας και έχουμε την τύχη Περιφερειάρχης να είναι ο Παναγιώτης Νίκας, ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την περιοχή και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Επαναλαμβάνω, κάνουμε την αρχή και στοχεύουμε τα επόμενα χρόνια με σταθερά βήματα να δημιουργήσουμε μία παραλιακή ζώνη πρότυπο, που μέσω των συνδέσεων των περιοχών θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα πλεονεκτήματα που η φύση χάρισε στον τόπο μας. Με τους συναδέλφους Δημάρχους έχουμε θέσει έναν προγραμματισμό, θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη μας και αισιοδοξώ ότι σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε ένα πλαίσιο με συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίηση του σημαντικού και συνάμα αναπτυξιακού πρότζεκτ που επιθυμούμε να τρέξουμε».

 


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Αγιασμός από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας στον Παιδικό Σταθμό της Μητροπόλεως

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αγιασμός από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας στον Παιδικό Σταθμό της Μητροπόλεως 10
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Αγιασμό τέλεσε σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, στον «Παπαδοπούλειο» Παιδικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, με την ευκαιρία ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία, πρόοδο και κάθε καλό παρά Θεού.
Η Ακολουθία τελέστηκε με την παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σταθμού, των βρεφονηπιοκόμων και των μικρών παιδιών στον αύλειο χώρο, τηρουμένων των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Παπαδοπούλειο» Παιδικό Σταθμό Παπαδοπούλειο» Παιδικό Σταθμό Παπαδοπούλειο» Παιδικό Σταθμό AGIASMOS


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Η ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τιμήθηκε χθες, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 και στην Καλαμάτα.

Το πρωί, στο μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού, εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε ομιλία από την Αργυρώ Μητράκου Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών , κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής. Η λιτή -λόγω των υγειονομικών μέτρων- τελετή, ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να ψάλλουν τον Εθνικό μας ύμνο.

Στην τελετή το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, την Κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και τη Βουλή ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης.

Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Φωταγωγήθηκε το κεντρικό σιντριβάνι στο Πάρκο του ΟΣΕ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

σιντριβάνι στο Πάρκο του ΟΣΕ
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Οι παρεμβάσεις στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων συνεχίζονται. Στο Πάρκο έχουν πραγματοποιηθεί -μεταξύ άλλων- εργασίες συντήρησης στη λίμνη, τα σιντριβάνια, έχει βελτιωθεί η εικόνα του πρασίνου, έχουν τοποθετηθεί φωτιστικά σώματα Led, ενώ εξετάζεται η περαιτέρω ενίσχυση του φωτισμού. Επίσης βελτιώσεις αναμένονται στον αστικό εξοπλισμό, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η αποκατάσταση φθορών που έχουν υπάρξει στα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ.

Μετά από πολλά χρόνια φωταγωγήθηκε και το σιντριβάνι στη μεγάλη λίμνη του Δημοτικού Πάρκου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι παρεμβάσεις στο χώρο θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Τέλος από το Δήμο γίνεται έκκληση προκειμένου οι επισκέπτες του Πάρκου να το διατηρούν καθαρό και να μην προκαλούν φθορές.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ