Connect with us
COSTA-NAVARINO

πρέπει να δεις

«Εγώ θα κρατήσω την αγάπη σας»: Το συγκινητικό αντίο του Σωτήρη Τσιόδρα στους Ελληνες

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

RESTARTdagiopoulos

Το συγκινητικό αντίο του Σωτήρη Τσιόδρα

Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα οδήγησε στον τερματισμό των τακτικών ανακοινώσεων από το υπουργείο Υγείας, με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας να κάνει έναν προσωπικό και συγκινητικό απολογισμό για αυτές τις 72 ημέρες

Το τέλος των «ζωντανών» ενημερώσεων έπειτα από 72 ημέρες, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Σωτήρης Τσιόδρας, κάνοντας έναν προσωπικό αλλά και επιστημονικό απολογισμό των δράσεων του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για την πορεία της νόσου Covid-19.

«Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, ο εχθρός δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι΄αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξαναναφερθώ σε αυτόν. Αντέξαμε όλοι μαζί», είπε ο καθηγητής.

Στο εξής θα βγαίνουν μόνο γραπτές ανακοινώσεις και αν όλα πάνε καλά, όπως είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, από την 1η Ιουνίου θα εκδίδονται γραπτές ανακοινώσεις μία φορά την εβδομάδα, όπως γινόταν με την εποχική γρίπη.

«Εγώ θα κρατήσω την αγάπη σας, σας ευχαριστώ», είπε στο τέλος μιας συγκινητικής και προσωπικής αναδρομής στους τελευταίους αυτούς μήνες. «Ξαναγυρίζω στους αγαπημένους μου ασθενείς και στους φοιτητές μου», πρόσθεσε.

Στην αναδρομή που έκανε ο κ. Τσίοδρας αναφέρθηκε στο πώς η Ελλάδα με τα μέτρα που έλαβε -και τήρησαν οι πολίτες- απέφυγε ακραία σενάρια για χιλιάδες θανάτους (μέχρι και πάνω 13.000), ακόμη και στις πιο ευνοϊκές περιπτώσεις. «Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, διότι έστω και αργά τα μέτρα θα τα παίρναμε, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, όμως θα ήταν αργά».

Φανερά συγκινημένος υποστήριξε πώς «παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής , κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κι εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα»

Η επιστροφή ξεκίνησε αλλά ο ιός υπάρχει

«Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε»,υπογράμμισε ο κ.Τσιόδρας. «Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Οταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν».

Εκλεισε την ενημέρωση με ένα απόσπασμα του Οδυσσέα Ελύτη: «Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι. Πολύ…Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους. Πολύ…Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς. Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι. Που δε με νοιάζει να με θυμούνται. Που μπορώ και κλαίω ακόμα…»

Πηγή

kafemauroeidisbiostalis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ