Παρασκευή , 28 Φεβρουαρίου 2020

Διώκεται η ηχορρύπανση αλλά όχι… η διατάραξη της κοινής ησυχίας!

Sharing is caring!

Ο νέος Ποινικός Κώδικας αφήνει… ελεύθερη τη διατάραξη κοινής ησυχίας, ενώ και για την ηχορρύπανση ο Έλληνας πολίτης πρέπει να απευθυνθεί σε αστυνομική υπηρεσία που έχει ηχόμετρο!

Η διατάραξη είναι πταίσμα, με τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργήθηκαν τα πταίσματα με αποτέλεσμα όταν ο πολίτης την καταγγείλει στην αστυνομική αρχή, εκείνη να περιορίζεται στη σύσταση. Παλαιότερα ο αστυνομικός μπορούσε να βεβαιώσει το πταίσμα της διατάραξης καθώς ακόμη υφίστατο ως αδίκημα. Η ηχορρύπανση, από την άλλη, παραμένει πλημμέλημα, ωστόσο αν καταγγελθεί από πολίτη, εκείνος πρέπει να απευθυνθεί σε αστυνομική αρχή που έχει ηχόμετρο προκειμένου να την καταγράψει και βεβαιώσει.

Σε άλλο παράξενο καθεστώς υπόκειται η ηχορρύπανση που προκαλούν beach bars και άλλα καλοκαιρινά καταστήματα, τα οποία «παίζουν» μουσική σε πολύ υψηλή ένταση, παραβιάζοντας συχνά τις ώρες κοινής ησυχίας που ορίζει ο νόμος. Και σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζονται εμπόδια, καθώς ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί σε αστυνομική αρχή που πρέπει να έχει ηχόμετρο για να καταγράψει την παράβαση και τις περισσότερες φορές παραπέμπεται στις δημοτικές ή περιφερειακές Επιτροπές Ζωής και Ποιότητας Πολιτών, οι οποίες όμως δεν έχουν απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή το προσωπικό για να ελέγξουν διοικητικά τις επιχειρήσεις που παρανομούν.

Μετά έχουμε και το πρόβλημα της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων. Διότι η Αστυνομία στην οποία απευθύνονται οι περισσότεροι είναι αναρμόδια για τον έλεγχο των beach bars, τα οποία σύμφωνα με το νόμο ανήκουν στη αρμοδιότητα του Λιμενικού, το οποίο και αυτό δεν έχει τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να ασκήσει τον απαραίτητο έλεγχο στις εν λόγω επιχειρήσεις. Έτσι το «μπαλάκι» των ευθυνών επιστρέφει στην Αστυνομία, η οποία συχνά αναγκάζεται να πραγματοποιεί εκείνη τους ελέγχους.

Μία τέτοια περίπτωση ελέγχων καταγράφηκε στην Κέρκυρα, με τα αστυνομικά κλιμάκια να μετρούν την ηχορρύπανση με ειδική ηλεκτρονική συσκευή σε κέντρα διασκέδασης και να προβαίνουν σε 11 συλλήψεις. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις στην περιοχή του Κάβου, τρεις στην πόλη της Κέρκυρας και από μία στις περιοχές Ύψος και Άγιος Γεώργιος Αργυράδων. Σε αντίστοιχους ελέγχους στον Λαγανά Ζακύνθου συνελήφθησαν 9 άτομα, ιδιοκτήτες ή προσωρινά υπεύθυνοι καταστημάτων, για ηχορρύπανση. Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα, είχαν συλληφθεί 12 άτομα για ηχορρύπανση.

Δες και αυτό

Ποινικός κώδικας: Τι αλλάζει για μολότοφ και εμπρηστές – Στο στόχαστρο και ο «Ρουβίκωνας»

Sharing is caring!Κοινοποίησέ το0Tweet0sharesΡιζικές αλλαγές στον ισχύοντα ποινικό κώδικα  εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης με βασικές …

shares