Ειδήσεις απο Μεσσηνία
Δημήτρης Πτωχός: «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με δράσεις, προτάσεις, πρόγραμμα και αισιοδοξία»
Ανέβηκε
2 έτη πρινστις
από
Kalamata Times

Τη σημασία της λήψης άμεσων και συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, τόνισε, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στην Ενημερωτική Ημερίδα: «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή», που διεξήχθη στην Καλαμάτα, την Πέμπτη 20 Ιουνίου.
«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, με επιπτώσεις που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον, τις υποδομές, την οικονομία, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και προχώρησε στην καταγραφή των επιπτώσεων, των προτάσεων και δράσεων της Περιφερειακής Αρχής, ενώ έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον.
Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση και την εφαρμογή σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, εξειδικευμένης γνώσης και τεχνογνωσίας, καθώς και τη διασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Στο πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενδεικτικά, περιλαμβάνονται δράσεις όπως η δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη γεωργία, η ανάπτυξη πράσινων υποδομών και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή έργων προστασίας από την διάβρωση ακτών και η διαχείριση στερεών αποβλήτων.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, μίλησε για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής που θα δημιουργηθεί στην Καλαμάτα, λέγοντας πως «στοχεύει στην αντιμετώπιση της αύξησης της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων και των σοβαρών κινδύνων που δημιουργούν. Στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα είναι η ενίσχυση της περιφερειακής ικανότητας, η βελτίωση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών μέσω της έγκαιρης και αξιόπιστης πληροφόρησης και η συμβολή στη διαμόρφωση στρατηγικών μετριασμού των κινδύνων από φυσικές καταστροφές».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κλείνοντας την παρουσίασή του, σημείωσε πως: «Η προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή απαιτεί συντονισμένες δράσεις, ενίσχυση της χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύεται να προωθήσει μια οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά φιλική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της».

Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), σημαντικοί ομιλητές από διάφορους τομείς παρουσίασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.
Οι θεματικές ενότητες της ημερίδας επικεντρώθηκαν στην Ενέργεια, στους Υδάτινους Πόρους, στον Πρωτογενή Τομέα και στη Γεωργία, στο Δομημένο Περιβάλλον, στον Τουρισμό και στη Βιοποικιλότητα.
Η πρώτη ενότητα της ημερίδας ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους Δημήτρη Πτωχό (Περιφερειάρχη Πελοποννήσου), Νεκτάριο Φαρμάκη, (Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Εκπρόσωπος ΕΝ.Π.Ε.), Ιωάννη Ανδρουλάκη, (Πρόεδρο ΔΣ Πράσινου Ταμείου), Θανάση Βασιλόπουλο, (Δημάρχο Καλαμάτας, Προέδρο ΠΕΔ Πελοποννήσου, ενώ ο Δημήτρης Καφαντάρης (Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ, πρώην Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος), έστειλε τον χαιρετισμό του για την επιτυχία της ημερίδας του Προγράμματος LifeIP AdaptIn Gr στην Καλαμάτα, καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών.
Στις ομιλίες που ακολούθησαν, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, συζήτησε για το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) και την ανάγκη για προσαρμογή στην κλιματική κρίση, η εκπρόσωπος της ΕΥ ΔΑΜ, Όλγα Καρβελά, παρουσίασε τον Κόμβο Βιοικονομίας Μεγαλόπολης και τη στρατηγική για τον οικονομικό και παραγωγικό μετασχηματισμό της περιοχής, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, μίλησε για τις Πολιτικές Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναφέρθηκε στα έργα προστασίας ακτών και στη διάβρωση και η Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π, Μαρία Παπαδοπούλου παρουσίασε τον ρόλο του ΟΦΥΠΕΚΑ στην Εποχή της Κλιματικής Κρίσης.
Με τη σειρά του, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, παρουσίασε Πετυχημένα Παραδείγματα Καλών Πρακτικών για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση, ο Πρόεδρος ΔΣ ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ, Γεώργιος Κόκκινος, συζήτησε για την καλλιέργεια της Ελιάς σε Συνθήκες Κλιματικής Κρίσης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Τουρισμό.
Η δεύτερη ενότητα περιλάμβανε προβολές και παρουσιάσεις που εστίασαν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά.
Συγκεκριμένα, προβλήθηκαν αποσπάσματα video σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Τέλος, η Κατερίνα Βαρβαρίγγου, Γεωπόνος MSc, παρουσίασε την προσαρμογή τοπίου, χρήσεων γης και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περίπτωση της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία «Κλιματική Συνείδηση», η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο στο Μαθητικό Διαγωνισμό του 2021.
Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών.




Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Νέα επένδυση 7,65 εκατ. ευρώ για το νέο Γυμνάσιο και Λύκειο της Χώρας Πύλου
-
Υπεγράφη η σύμβαση για τη λειτουργική αναβάθμιση του Εθνικού Σταδίου Καλαμάτας
-
Ο Αναστάσιος Αδαμόπουλος νέος Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας – Η νέα σύνθεση της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου
-
4,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη στήριξη παιδιών, οικογενειών και ατόμων με αναπηρία
-
«Πελοπόννησος 360» | Στη Μεσσηνία: Δημήτρης Πτωχός – Με έργα, αυτοψίες και διάλογο ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας
-
Στην Καλαμάτα ο Δημήτρης Πτωχός με το «Πελοπόννησος 360»: Από τον διάλογο στην πράξη
-
INFORM EU | Η Πελοπόννησος ανέδειξε τη δυναμική της σε όλη την Ευρώπη (video)
-
INFORM EU στην Καλαμάτα | Δημήτρης Πτωχός: «Από την επικοινωνία ως υποχρέωση, στη συμμετοχή ως κοινή ευθύνη»
-
Δημήτρης Πτωχός για το γήπεδο Πεταλιδίου: «Συνολικό σχέδιο έργων και παρεμβάσεων στη Μεσσήνη»
-
Delphi Economic Forum | Δημήτρης Πτωχός για το μοντέλο της Πελοποννήσου
-
Βασιλόπουλος: «Δρομολογούνται δύο κρίσιμα έργα» – Αθλητικό κέντρο και ανάπλαση αγοράς στην Καλαμάτα
-
Δημήτρης Πτωχός: «Η φροντίδα για τον άνθρωπο είναι ευθύνη όλων μας»
-
Δημήτρης Πτωχός: «Η Πελοπόννησος αλλάζει με σχέδιο, παρεμβάσεις και διεκδίκηση»
-
Δημήτρης Πτωχός: «Διεκδικούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Πελοπόννησο»
-
VisitPeloponnese: Νέες αεροπορικές συνδέσεις και στρατηγικές επενδύσεις στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας
-
Δημήτρης Πτωχός το αντιπλημμυρικό της Ευριπίδου – Έργο 4,55 εκατ. ευρώ που θωρακίζει την Καλαμάτα
-
Έπεσαν οι υπογραφές για το νέο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και την αναβάθμιση του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας
-
Ενεργειακή αναβάθμιση Μητροπολιτικού Μεγάρου Μεσσηνίας
-
Δημήτρης Πτωχός: «Νέος κύκλος 8 εκατ. ευρώ για σύγχρονα σχολεία»
-
Συλλυπητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την απώλεια του Αναστάση Παπαληγούρα
-
Αναπτυξιακές προτεραιότητες για την Πελοπόννησο στη συνάντηση του Δημήτρη Πτωχού με τον Πρωθυπουργό
-
Ο Δημήτρης Πτωχός στην κοπή πίτας του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Μεσσήνης
-
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκοψε την πίτα της
-
Κιβωτός του Κόσμου Καλαμάτας: Δημήτρης Πτωχός με τα παιδιά της δομής για τα όνειρα, τους στόχους και το αύριο
-
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Οιχαλίας
-
10,98 εκατ. ευρώ για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Καλαμάτας
-
Ολοκλήρωση του Προγράμματος LEADER/CLLD 2014–2020 από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα – Παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην Τρίπολη
-
ΔΕΘ 2025 ο Δημήτρης Πτωχός από τα εγκαίνια του Περιπτέρου της Περιφέρειας
-
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επενδύει στην αξιοπρέπεια και την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία
-
Συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δ. Πτωχού με τον Δ. Σαραβάκο, στην Τρίπολη
Πρόσφατα Άρθρα

Milagro All Day Cafe Bar Restaurant: Το νέο στολίδι της παραλιακής Καλαμάτας ανοίγει τις πόρτες του αύριο Σάββατο 11 Ιουλίου

Νέα επένδυση 7,65 εκατ. ευρώ για το νέο Γυμνάσιο και Λύκειο της Χώρας Πύλου

Η Ναυτική Ακαδημία στη Μπούκα στο επίκεντρο: Παρέμβαση Καραμπάτου για ένα έργο εθνικής σημασίας

Το καλοκαιρινό BBQ των Αεροπροσκόπων Καλαμάτας επιστρέφει με μουσική, γεύσεις και γιορτινή διάθεση

Υπερσύγχρονο drone ενισχύει την πυροπροστασία στο Πεταλίδι
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Επιχειρήσεις2 ημέρες πρινMilagro All Day Cafe Bar Restaurant: Το νέο στολίδι της παραλιακής Καλαμάτας ανοίγει τις πόρτες του αύριο Σάββατο 11 Ιουλίου
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πρινΥπερσύγχρονο drone ενισχύει την πυροπροστασία στο Πεταλίδι
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πρινΗ Ναυτική Ακαδημία στη Μπούκα στο επίκεντρο: Παρέμβαση Καραμπάτου για ένα έργο εθνικής σημασίας
-
Events2 ημέρες πρινΗ «Μαντάμ Σουσού» υποδέχεται τον Αργύρη Λούλατζη στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πρινΤο καλοκαιρινό BBQ των Αεροπροσκόπων Καλαμάτας επιστρέφει με μουσική, γεύσεις και γιορτινή διάθεση
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πρινΝέα επένδυση 7,65 εκατ. ευρώ για το νέο Γυμνάσιο και Λύκειο της Χώρας Πύλου















