Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Απολογιστικά στοιχεία για την δράση των παιδικών χωρίων SOS στην Καλαμάτα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Απολογιστικά στοιχεία για την δράση των παιδικών χωρίων SOS στην Καλαμάτα 1
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Τα δυο Κέντρα των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα και αυτή τη χρονιά, συνέχισαν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε παιδιά και γονείς που βρίσκονται σε ανάγκη, με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του ίδιου του παιδιού. Τη φετινή χρονιά, πραγματοποιήθηκαν επίσης δράσεις προς τη σχολική – εκπαιδευτική αλλά και ευρύτερη κοινότητα της πόλης μας, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη στήριξη πάνω σε θέματα που αφορούν στα δικαιώματα του παιδιού καθώς και στη διαχείριση κρίσεων στην οικογένεια.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες συμβουλευτικής, ψυχολογικής στήριξης, ειδικής μαθησιακής, λογοθεραπείας και εργασιακής συμβουλευτικής αποτελούν τον κορμό ενός ολιστικού μοντέλου υπηρεσιών που εφαρμόζεται από τα Παιδικά Χωριά SOS, προσεγγίζοντας πολύπλευρα και μέσα από ένα εξατομικευμένο πλάνο παρέμβασης, το παιδί και την οικογένεια που αναζητά βοήθεια.

Συγκεκριμένα, για το έτος 2019 – 2020 στην περιοχή της Καλαμάτας εξυπηρετήθηκαν:

Συνολικά, 159 οικογένειες εξυπηρετήθηκαν από τα Κέντρα της Καλαμάτας

104 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από το πρόγραμμα της μαθησιακής υποστήριξης που είχε ως στόχο την στήριξη των μαθητών βάσει των εξατομικευμένων εκπαιδευτικών αναγκών τους, τη μελέτη της επόμενης μέρας καθώς και την προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

52 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου συμμετείχαν στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης με ομάδες ψυχοπαιδαγωγικής και άλλου τύπου ομάδες που λειτουργούν στα Κέντρα και τη φετινή χρονιά. Οι ομάδες αυτές σκοπεύουν στην ανάπτυξη και βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, για μια αποτελεσματικότερη επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους τους, ενίσχυση της αυτοεικόνας, πώς αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και το περιβάλλον στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν. Το περιεχόμενο των δράσεων των ομάδων είναι προσαρμοσμένο στις δυνατότητες και τις συναισθηματικές ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.

53 γονείς έλαβαν υπηρεσίες συμβουλευτικής σε συστηματική βάση, με στόχο τη διαχείριση κρίσεων στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του συστήματος της οικογένειας και ως εκ τούτου την εξασφάλιση ότι ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα ασφαλές, υγιές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

18 παιδιά και 32 γονείς έλαβαν ψυχολογική και συναισθηματική αξιολόγηση και στήριξη σε ατομική βάση σε θέματα διαχείρισης των σχέσεων και της επικοινωνίας με το περιβάλλον της οικογένειας, έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων.

Επίσης, για ακόμη μια χρονιά λειτούργησαν Σχολές Γονέων με κεντρική θεματική «εφηβεία και συναισθηματική ανάπτυξη».

25 παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες αξιολογήθηκαν και έλαβαν υπηρεσίες ειδικής παιδαγωγικής στήριξης.

19 παιδιά παρακολούθησαν το πρόγραμμα λογοπεδικής στήριξης, αφού αξιολογήθηκαν οι ανάγκες τους.

– 77 γονείς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εργασιακής συμβουλευτικής που έχει ως στόχο την κινητοποίηση του γονέα στο κομμάτι της αναζήτησης εργασίας, την εκπαίδευση πάνω σε τεχνικές αναζήτησης εργασίας, τη διασύνδεση με εκπαιδευτικούς φορείς και την ένταξη – επανένταξη στην αγορά εργασίας.

22 γονείς συνολικά συμμετείχαν σε επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών φορέων της Καλαμάτας και εργαστήρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης που λειτούργησαν στο Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας (ΚΕΟΥ) για το 2019 – 2020. Επιπροσθέτως, 18 γονείς είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πιστοποίηση στη χρήση Η/Υ και 16 γονείς να συμμετέχουν σε εργαστήριο εκμάθησης αγγλικής γλώσσας. Μάλιστα, τη φετινή χρονιά είχαμε τη χαρά, οι γονείς να λάβουν τις πρώτες πιστοποιήσεις στην ξένη γλώσσα αυξάνοντας τα επαγγελματικά προσόντα και κατ’ επέκταση τις πιθανότητες να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας.

Το 65% των γονέων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βρήκε εργασία μέσα από το «Άτυπο Δίκτυο Επιχειρήσεων» που λειτουργεί στο ΚΕΟΥ καθώς και μέσα από την υποστήριξη για συμμετοχή σε προκηρύξεις και διαγωνισμούς του δημοσίου, δίνοντας μια «ανάσα» στα ήδη οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

– Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν 32 δράσεις στην τοπική κοινότητα και σε σχολεία της Καλαμάτας με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών στα δικαιώματά τους, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα. Επίσης, έπειτα από αίτημα εκπαιδευτικών της σχολικής κοινότητας, τα Κέντρα παρείχαν συμβουλευτική στήριξη σε θέματα όπως ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, διαχείρισης συμπεριφοράς στη σχολική τάξη, συνεργασία γονέων – εκπαιδευτικών.

Για τη λειτουργία των δυο τοπικών προγραμμάτων πρωτογενούς φροντίδας των Παιδικών Χωριών SOS, η παρουσία των φίλων, εθελοντών και συνεργατών κρίνεται απαραίτητη. Η συνεργασία με την Ομάδα Στήριξης Καλαμάτας ήταν πολύ σημαντική σε πολλά επίπεδα και θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για την στήριξή της, ιδιαίτερα στο κρίσιμο αυτό διάστημα που όλοι διανύουμε.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας, Καπετάν Κρόμπα 11, τηλ. 2721098660, email: soskalamata@sos-villages.gr

Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης Καλαμάτας, Βιλεαρδουίνου & Αγ. Ιωάννου, τηλ. 2721600725, email: sosdaycarekal@sos-villages.gr


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Μελέτη αποκατάστασης για το έργο βελτίωσης τοπικής οδού Άνω – Κάτω Βέργα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μελέτη αποκατάστασης για το έργο βελτίωσης τοπικής οδού Άνω - Κάτω Βέργα 8
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Απεστάλη από το Δασαρχείο Καλαμάτας στο Δήμο, εγκεκριμένη και θεωρημένη από τη Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, η μελέτη φυτοτεχνικής αποκατάστασης για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση τοπικής οδού Άνω – Κάτω Βέργα, τμήμα έργου διάνοιξης οδού στη Δημοτική Κοινότητα Βέργας» και πλέον αίρονται τα εμπόδια για την εκτέλεση του έργου.

Με τη συγκεκριμένη μελέτη επιδιώκεται η φυτοτεχνική αποκατάσταση τμημάτων του έργου που θα θιγούν κατά την κατασκευή του και έχει ως σκοπό:

1. Την προστασία της δημόσιας δασικής περιουσίας από την απόπλυση του εδάφους από την επιφανειακή απορροή του νερού με την δημιουργία δασοσκεπούς έκτασης.

2. Την δημιουργία ενός μικροπεριβάλλοντος ευνοϊκού για την πανίδα της περιοχής. Η οικολογική σημασία είναι πολύ μεγάλη γιατί θα δημιουργηθεί μια ζώνη σταθερού περιβάλλοντος ρυθμιστική για τον αέρα, το νερό, το μικροκλίμα και τη βιοποικιλότητα της  περιοχής.

3. Αισθητική αποκατάσταση του τοπίου.

4. Επίτευξη του βασικού σκοπού της Δασοπονίας που είναι η αύξηση της δασοκάλυψης της χώρας μας.

5. Προστασία των εδαφών και επαναδημιουργία της δασικής βλάστησης στις επιφάνειες όπου αυτή θα θιγεί.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Αγιασμός από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας στον Παιδικό Σταθμό της Μητροπόλεως

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αγιασμός από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας στον Παιδικό Σταθμό της Μητροπόλεως 9
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Αγιασμό τέλεσε σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, στον «Παπαδοπούλειο» Παιδικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, με την ευκαιρία ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία, πρόοδο και κάθε καλό παρά Θεού.
Η Ακολουθία τελέστηκε με την παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σταθμού, των βρεφονηπιοκόμων και των μικρών παιδιών στον αύλειο χώρο, τηρουμένων των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Παπαδοπούλειο» Παιδικό Σταθμό Παπαδοπούλειο» Παιδικό Σταθμό Παπαδοπούλειο» Παιδικό Σταθμό AGIASMOS


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Η ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τιμήθηκε χθες, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 και στην Καλαμάτα.

Το πρωί, στο μνημείο Μικρασίας και Μικρασιατών στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού, εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε ομιλία από την Αργυρώ Μητράκου Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών , κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής. Η λιτή -λόγω των υγειονομικών μέτρων- τελετή, ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να ψάλλουν τον Εθνικό μας ύμνο.

Στην τελετή το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, την Κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και τη Βουλή ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης.

Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ