Connect with us

Μεσσηνία

Απογειώθηκε… το αεροδρόμιο της Καλαμάτας Περισσότεροι από κάθε χρονιά οι επισκέπτες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Απογειώθηκε… το αεροδρόμιο της Καλαμάτας Περισσότεροι από κάθε χρονιά οι επισκέπτες 1
Κοινοποιησέ το

Μπορεί ακόμη να μην είναι ξεκάθαρη η εικόνα για το μέλλον του και γι’ αυτό κυρίως, να μην έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα, το πολιτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας ωστόσο, εξακολουθεί να… πετάει, καταγράφοντας χρόνο με το χρόνο αύξηση αφίξεων.

Ρεπορτάζ Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΤΑπογειώθηκε… το αεροδρόμιο της Καλαμάτας Περισσότεροι από κάθε χρονιά οι επισκέπτες 2ο τελευταίο οκτάμηνο άλλωστε, από τον Ιανουάριο μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, τον Αύγουστο, η αύξηση στην κίνηση του εσωτερικού, άγγιξε το +6%, αφού οι επιβάτες που αφίχθησαν στην περιοχή, ανήλθαν σε 8.275, τη στιγμή που πέρυσι, ήταν 7.924. Ακόμη περισσότερη αύξηση, σημειώθηκε στις πτήσεις του εξωτερικού που έκλεισαν στο +18%, χάρη στις 114.679 αφίξεις, οι οποίες την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν  96.862. Η Καλαμάτα, ο νομός και η ευρύτερη περιοχή, μοιάζει να είχε την… τιμητική της, τον Αύγουστο, αφού η αύξηση ήταν απίστευτη, αγγίζοντας το +56%, με τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη να σημειώνει εύστοχα, μιλώντας στη «Φ»,  πως σε αυτήν την… εκτόξευση, δεν  έπαιξαν ρόλο οι 4 πτήσεις από τον Άραξο. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, είναι το γεγονός πως η κίνηση, θα συνεχιστεί με τον ίδιο, αμείωτο ρυθμό μέχρι και το τέλος του μήνα, ενώ σταδιακά θα σταματήσουν τα τσάρτερ, με τις αγγλικές εταιρείες να συνεχίζουν και τον επόμενο μήνα και την Aegean να σταματά τον Νοέμβριο.

Η αύξηση αυτή, δημιούργησε και προβλήματα, αφού έργα δεν έχουν γίνει, με τους φορείς να ζητούν συγκεκριμένο σχεδιασμό, καθώς ο συνωστισμός που σημειώθηκε πολλές φορές φέτος, δεν τιμά κανέναν… «Θέλουμε παραπάνω χώρους για να μπορέσουμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο μας. Αν είχαμε παραπάνω δυνατότητες εξυπηρέτησης, θα είχαμε και σ’ αυτό το επίπεδο, ένα θετικό πρόσημο», δήλωσε ο κ. Μανδηλάρης, ο οποίος ανέφερε πως στο σύνολό τους, οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις το τελευταίο οχτάμηνο, ανήλθαν σε 247.508 επιβάτες! «Θα μπορούσαμε και ποιοτικά να είμαστε καλύτερα, αλλά κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό βάσει των δεδομένων», ανέφερε ο αερολιμενάρχης, ο οποίος ευχαρίστησε για τη συνδρομή και το έργο της και την Αστυνομία.

ΣΕ ΙΝΔΙΚΑ… ΧΕΡΙΑ(;) Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Η εικόνα αυτή, θα αντιμετωπιστεί μόνο όταν οι αρμόδιοι φορείς, δουν σοβαρά το θέμα των υποδομών, ειδικά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, στο οποίο η αύξηση είναι διαρκής και η συμβολή του στην τουριστική ανάπτυξη αδιαμφισβήτητη. Το πολιτικό αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, είναι ένα από τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία πάνε… πακέτο ίσως, σε ιδιώτες. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, πολύς λόγος γίνεται για το ενδιαφέρον ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ινδίας, της GMR, εκπρόσωποι της οποίας φέρονται να έχουν ήδη επισκεφθεί τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή για να συζητήσουν για συζητήσουν τις όποιες λεπτομέρειες. Ήδη άλλωστε, η GMR σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, έχουν αποκτήσει μετά από διεθνή διαγωνισμό, το έργο ύστερα από παραχώρηση, για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, όπου και θα είναι operators.

ΤΑ… ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Τα… σενάρια φούντωσαν και έλαβαν διαστάσεις ενδεχόμενου, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας της Ινδίας, Hardeep Singh Puri, εγκαινίασε το ινδικό περίπτερο της εταιρείας στην 84η ΔΕΘ, η οποία τιμά φέτος τη συγκεκριμένη χώρα, εξαίροντας τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Μάλιστα, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της GMR, Srinivas Bommidala, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον σύγχρονο σχεδιασμό της εταιρεία, στην κατασκευή αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο, εκφράζοντας την ελπίδα, στο φόντο του Καστελίου και όχι μόνο, στη χώρα μας να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αεροπορικό… οικοσύστημα.

 


Κοινοποιησέ το

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 9
Κοινοποιησέ το

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 10

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 11

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 12

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 13
Κοινοποιησέ το

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 14
Κοινοποιησέ το

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 15

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 16

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 17

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 18

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ