Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Απόδοση τιμών στους πεσόντες στη Μάχη του Μανιακίου με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Ηλία Κορμά

Ανέβηκε

στις

Απόδοση τιμών στους πεσόντες στη Μάχη του Μανιακίου με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Ηλία Κορμά 15
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Εκδήλωση και απόδοση τιμών  στους πεσόντες Κεφαλιναίους και Ιθωμίτες που έλαβαν μέρος στη Μάχη του Μανιακίου με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Ηλία Κορμά, απέδωσε ο Δήμος Μεσσήνης με την τέλεση τρισαγίου στη μνήμη τους, σήμερα Κυριακή 4 Ιουνίου 2022 στην Κοινότητα Κεφαλινού.

Απόδοση τιμών στους πεσόντες στη Μάχη του Μανιακίου με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Ηλία Κορμά 16

Η εκδήλωση διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά από τον Δήμο Μεσσήνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κεφαλιναίων «Η Πρόοδος», προς τιμήν των προγόνους μας που έπεσαν μαχόμενοι ηρωικά.

Απόδοση τιμών στους πεσόντες στη Μάχη του Μανιακίου με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Ηλία Κορμά 17

Η τέλεση Τρισαγίου έμπροσθεν της προτομής του Αντιστράτηγου Ηλία Κορμά, στη Κοινότητα Κεφαλινού, πραγματοποιήθηκε από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Αρχιμανδρίτη κ. Φίλιππο Χαμαργιά.

Απόδοση τιμών στους πεσόντες στη Μάχη του Μανιακίου με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Ηλία Κορμά 18

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο επισμηναγός ιπτάμενος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος Φώτης Φωτακίδης ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Θανάσης Χριστόπουλος ως εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας, ο αρχιπυροσβέστης Νεκτάριος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Κεφαλινού Γιάννης Δαβίλλας, Ζερμπισίων Δημήτρης Κλεφτόγιαννης και Ρευματιάς Αναστάσιος Ζαμπάρας, η εκπρόσωπος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Αλεξάνδρα Κατσαρού και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κεφαλιναίων “Η Πρόοδος” Παναγιώτης Κορμάς.

Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Απόδοση τιμών στους πεσόντες στη Μάχη του Μανιακίου με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Ηλία Κορμά 19

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε ότι με την εν λόγω εκδήλωση αποδίδεται τιμή στους ήρωες που θυσιάστηκαν με στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας μας, προσθέτοντας ότι η μέρα αποτελεί αφορμή για σκέψη και προβληματισμό και μας ενώνει με το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας. Ανακοίνωσε επίσης ότι η δημοτική αρχή μελετά την αναβάθμιση των εκδηλώσεων που αφορούν τις σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης του τόπου μας, τον Ηλία Κορμά, τον οπλαρχηγό Δημήτρη Παπατσώνη και τον επίσκοπο Μεσσήνης Ιωσήφ Ανδρούσης.

Απόδοση τιμών στους πεσόντες στη Μάχη του Μανιακίου με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Ηλία Κορμά 20

Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών  και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο βουλευτής Μεσσηνίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Αδαμόπουλος, οι υποψήφιοι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού Γιώργος Δαβίλλας, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και κάτοικοι της περιοχής.

Απόδοση τιμών στους πεσόντες στη Μάχη του Μανιακίου με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Ηλία Κορμά 21

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου με τίτλο “Ο Ηλίας Κορμάς, πρωταγωνιστής στη μάχη του Μανιακίου (20 Μαΐου 1825)”. Στην ομιλία του ο κ. Χρήστου αναφέρθηκε στον αγώνα του Ηλία Κορμά και επεσήμανε την προσφορά όλων των Κοντοβουνίων συναγωνιστών του.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, για πρώτη φορά φέτος και μετά από πρόταση του Γεωργίου Αν. Κορμά, έγινε ηχητική παρουσίαση της ιστορίας του Ηλία Κορμά με την πορεία του από το Κεφαλινού στο Μανιάκι, σε κείμενο και αφήγηση του συγγραφέα Γεωργίου Κουρκούτα και τεχνική επιμέλεια του Γιάννη Μουτσούλα.

Το ιστορικό δημοτικό τραγούδι “Του Φλέσσα η μάνα…” ερμήνευσε η καθηγήτρια και μουσικός Βασιλική Βουτέλη, μέλος του συλλόγου “Αινούντες”. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσήνης, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι “Αγία Τριάδα” και “Παράδεισος” Καλαμάτας “Παναγιώτης Κεφάλας”.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Παναγιώτης Αδαμόπουλος.

Τις προσφωνήσεις έκανε η αρχισμηνίας Σοφία Κορμά, απόγονος του τιμώμενου ήρωα. Τελετάρχης ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσσήνης Νίκος Ρούτσης.

Απόδοση τιμών στους πεσόντες στη Μάχη του Μανιακίου με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο Ηλία Κορμά 22

Τις προσφωνήσεις έκανε η αρχισμηνίας Σοφία Κορμά ενώ τελετάρχης ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσσήνης Νίκος Ρούτσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Δημοτική Φιλαρμονική ενώ παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσήνης και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Αγία Τριάδα» και «Παράδεισος» Καλαμάτας.

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ