Connect with us

πρέπει να δεις

Από την Ευκλείδεια στην… αποικιοκρατική γεωμετρία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Από την Ευκλείδεια στην… αποικιοκρατική γεωμετρία 1

Από την Ευκλείδεια στην …αποικιοκρατική γεωμετρία

Η περιπλοκότητα της κατάστασης στην Μέση Ανατολή μόνο ως προς το εξής μπορεί να μας πείσει. Ότι το Ανατολικό ζήτημα παραμένει ανοιχτό και ότι οι τυχοδιωκτικοί σχεδιασμοί των αποικιοκρατών επί χάρτου είχαν προδιαγεγραμμένο μέλλον.

της Πηνελόπης Παχή

Το ποιοι ήταν εκείνοι που σχεδίαζαν τα περιγράμματα των νέων κρατών θα μας το εξηγήσει η μακρά ιστορία της αποικιοκρατίας. Κάποιοι που, προσχηματικά, εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα ορισμένων εθνικών κρατών αλλά, στην πραγματικότητα, ήταν ισχυρά αρπακτικά που, στις μέρες μας, επισήμως αποκαλούνται «επενδυτές». Εκείνοι δηλαδή που έρχονταν για να βάλουν στο χέρι τον ξένο πλούτο και να επιβάλλουν τον δυτικό τρόπο οργάνωσης. Γιατί δεν μπορείς να ελέγξεις έναν αδέσποτο λαό αν δεν του φτιάξεις εξουσία που θα διαφυλάξει την σταθερότητα των συνόρων, σύμφωνα με τους αποικιοκρατικούς κανόνες, τις «νόμιμες» δηλαδή διαδικασίες που παράλληλα διασφαλίζουν και την καταστροφή της φυλετικής οργάνωσης, όπου η φυλή υπερέχει της εθνότητας.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση , τα νέα μορφώματα προέκυψαν σ’ ένα χώρο που προήλθε από την κατεδάφιση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι αποικιοκράτες, παρ’ όλο που βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν ενιαίο αραβικό κόσμο, δεν επέτρεψαν να προκύψουν νέα κράτη στην βάση της αρχής της αυτοδιάθεσης των λαών. Επέλεξαν την εφαρμογή του «διαίρει και βασίλευε». Έτσι προέκυψαν μεγάλα και μικρά τεχνητά οικοδομήματα στα οποία κλήθηκαν να συνυπάρξουν αλλόθρησκοι και αλλόφυλοι εντός των συνόρων. Κι όπως θα φανεί στην συνέχεια, όλες οι απόπειρες των Αράβων για ένωση απέτυχαν παταγωδώς. Στο μεταξύ οι μυστικές συμφωνίες μοιρασιάς, μεταξύ διαφορετικών συμφερόντων, θα διασφάλιζαν τις λεπτές εκείνες ισορροπίες για την διαφύλαξη της ειρήνης στην περιοχή αυτή, όπου όλα υποκινούνται από την ύπαρξη των υδρογονανθράκων. Οι ξένοι μπορούσαν πλέον, ανά πάσα στιγμή, απλά να στρέψουν τον ένα φύλαρχο εναντίον του άλλου για να ξεκινήσει ο αλληλοσπαραγμός.

Η πυροδότηση όμως της πολεμικής μηχανής αυτήν την φορά, αποτελεί μια απόπειρα σβησίματος και επαναχάραξης των παλιών συνοριακών γραμμών. Την άποψη αυτή ενισχύει η παρουσία του ισχυρού ανδρός, που χρόνια τώρα μας προετοιμάζει και προετοιμάζεται για την ανασύσταση εδαφών της χαμένης αυτοκρατορίας. Με την Συνθήκη της Λωζάνης όπως ξέρουμε, η Τουρκία, μεταξύ άλλων (γιατί αφορά κι εμάς), παραιτήθηκε όλων των δικαιωμάτων της επί των εδαφών της Συρίας και του Ιράκ, όπως αυτά προέκυψαν με την εμπλοκή των αποικιοκρατών. Εκείνο που έμενε να εξασφαλίσει ήταν η επιβολή σιδηράς πειθαρχίας στο εσωτερικό της χώρας του, για να εκπληρώσει τον επεκτατικό σχεδιασμό του, προσθέτοντας άλλη μία εισβολή στο ιστορικό της. Το γεγονός δε ότι ξεκίνησε συνοδευόμενος από τις ευχές και τα λιβάνια της Δύσης υπονοεί μεν παζαρέματα, σκάντζες κι αναθέσεις μεγάλων κατασκευαστικών έργων, αυτά όμως δεν επαρκούν όταν συμβαίνουν στην μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο αν χρειαστεί, ο Ερντογάν ξέρει καλά, όπως ξέρουμε κι εμείς κι οι Κούρδοι ( για τους οποίους οι αποικιοκράτες δεν χάραξαν καμία γραμμή πάνω στο χάρτη!) μέχρι που είναι ικανός να φθάσει. Η γενοκτονία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Πού ακούστηκε, το Κιρκούκ ….πρωτεύουσα ενός …Κουρδικού κράτους!

Σε ότι αφορά τους επιζώντες του χαλασμού, οι γνωστές συμφωνίες θα διευθετήσουν και πάλι το πώς θα φορτωθούν για να μεταφερθούν σε στρατόπεδα της Δύσης, στην φτωχή δημογραφικά Ευρώπη, όπου πραγματικά είναι να απορεί κανείς πώς θα χρησιμοποιηθούν για να επωμισθούν, μαζί με τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, το φορτίο μιας νέας βίαιης ασύμβατης συμβίωσης, μεταξύ αλλοφύλων και αλλόθρησκων.

Ας μην αναλωθούμε όμως στην περαιτέρω πιθανότητα ενσωμάτωσης ή ομογενοποίησής τους γιατί οι διεργασίες τέτοιου είδους, ιδιαίτερα όταν εμπεριέχεται το θρησκευτικό συναίσθημα με όλα τα συνεπακόλουθά του, απαιτούν μεγάλο βάθος ιστορικού χρόνου και το χρονικό δεν μας αφορά άμεσα, όσο οι επικείμενες συγκρούσεις που θα προκύψουν, εντός των ορίων ευρωπαϊκών εθνικών κρατών!

Και στο σημείο αυτό είναι μάλλον αδύνατο να βγάλω τον Προκρούστη από το πλάνο, που έκοβε ή τέντωνε μέχρις απόσχισης των μελών των αθώων θυμάτων του, μόνο και μόνο για να χωρέσουν στον ανόητο, απάνθρωπο και άρρωστο σχεδιασμό του.

Από την Ευκλείδεια στην …αποικιοκρατική γεωμετρία

Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

πρέπει να δεις

58 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟς

Νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 58 νέα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα 14/7. Από αυτά τα 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.

Συνολικά τα θύματα είναι 193 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 3.883.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Απαγορεύονται και επίσημα τα πανηγύρια έως 31 Ιουλίου – Η διευκρίνηση για τα παζάρια

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ματαίωση όλων των πανηγυριών έως τις 31 Ιουλίου, ενώ υπήρξε και διευκρίνηση για τα παζάρια.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε στη διευκρίνιση όσον αφορά τα πανηγύριαπως, «απαγορεύονται οι διοργανώσεις πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς και όχι η λειτουργία των ως άνω αγορών».

Η διευκρίνιση κρίθηκε απαραίτητη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εμπορικών δραστηριοτήτων των κλάδων που σχετίζονται με τη διοργάνωση πανηγυριών.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά: Για τις αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/2017 (εμποροπανηγύρεις, κυριακάτικες αγορές, χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές, λοιπές οργανωμένες αγορές), ισχύουν οι κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας, όπως περιγράφονται στην υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.44076/ 11.7.2020 κοινής υπουργικής απόφασης Β΄2798.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλείται νοθευμένο μέλι

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

μελι

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται νοθευμένο μέλι

Άρον – άρον ανακαλεί ο ΕΦΕΤ μέλι που διατίθεται στην ελληνική αγορά, και το οποίο όπως αποδείχτηκε είναι νοθευμένο.

Συγκεκριμένα, το μέλι αναγράφει πως είναι από άνθη και βότανα, ενώ μέσα έχει αμυλοσιρόπιο. Ο ΕΦΕΤ μάλιστα καλεί όσους το έχουν αγοράσει να μην το καταναλώσουν.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου

“Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με την Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας – Τμήμα Α’ που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντος το οποίο, επισημαίνεται ως μέλι από άνθη και βότανα, ενώ βρέθηκε να είναι νοθευμένο με αμυλοσιρόπιο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για: Μέλι από άνθη και βότανα με την εμπορική ονομασία «Καλημέρα … με μέλι» σε γυάλινη κλειστή συσκευασία 500 γραμμαρίων, με αριθμό παρτίδας L250619 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 25/06/2022, το οποίο συσκευάζεται στην Ε.Ε. για την ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΡΑ ΚΩΝ/ΝΑ, Λεωφ. Καραμανλή 22, Θεσσαλονίκη.

Το προϊόν διακινήθηκε από την επιχείρηση ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤ. ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΡΑ, Εμπόριο φυσικού μελιού και ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, 14ο χλμ ΠΕΟ Θεσσαλονίκης-Καβάλας, Λαγυνά Θεσσαλονίκης. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ προϊόν, από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, φωτογραφία κάτωθι, να μην το καταναλώσουν”.

[ΠΗΓΗ]

Συνέχεια ανάγνωσης

πρέπει να δεις

ΕΟΔΥ: 31 νέα κρούσματα από τον κορονοϊό! Ανησυχία για τα «ορφανά» και τα εισαγόμενα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ΕΟΔΥ: 31 νέα κρούσματα από τον κορονοϊό! Ανησυχία για τα «ορφανά» και τα εισαγόμενα 2

Νέα κρούσματα κορονοϊού

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, όπως επίσης και εκείνου στην κατασκήνωση αλλά περισσότερο λόγων των 9 «ορφανών» που εμφανίστηκαν στην Κοζάνη.

«Δυστυχώς δεν συνδέονται με άλλα κρούσματα και χαρακτηρίζονται ως “ορφανά”», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Τοπαλίδης. Τα 9 κρούσματα «είχαν συμπτώματα και πήγαν στο νοσοκομείο της Κοζάνης και μετά πήγαν στο νοσοκομείο αναφοράς στο Μποδοσάκειο με ορισμένους να νοσηλεύονται και άλλους να έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό».

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα:

Σήμερα ανακοινώνουμε 31 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3803, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ