Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Απεβίωσε ο πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος

Ανέβηκε

στις

απεβίωσε ο πρώην δήμαρχος καλαμάτας παναγής κουμάντος 1
Κοινοποιησέ το

Απεβίωσε, αργά το βράδυ της Τετάρτης 1η Ιουνίου 2022, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου νοσηλευόταν, ο πρώην Δήμαρχος και επί δεκαετίες αιρετός του Δήμου Καλαμάτας Παναγής Χρ. Κουμάντος.

Ίδρυσε την δημοτική παράταξη «Η Ώρα του Δημότη», θέτοντας για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 12ης Οκτωβρίου 1986, ως υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας. Διετέλεσε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τις επόμενες εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Οκτωβρίου 1990 και τις κέρδισε.

Η πρώτη δημαρχιακή θητεία του Παναγή Κουμάντου, όπως ο ίδιος συνήθιζε να τονίζει, κινήθηκε «μέσα σε συνθήκες απόλυτης διαχειριστικής διαφάνειας και νοικοκυρέψαμε το Δήμο μας. Δεν δανειστήκαμε μια δραχμή και δεν χρεώσαμε τον δημότη με υπέρογκες τοκοχρεωλυτικές δόσεις».

Στις επόμενες εκλογές της 16ης Οκτωβρίου 1994 δεν εξελέγη και αποφάσισε να αποσυρθεί δίνοντας χώρο ανάδειξης σε νέους αυτοδιοικητικούς να αναδειχθούν ως επικεφαλής της παράταξης. Αυτό όμως δεν συνέβη κι έτσι, στις επόμενες εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 1998, έθεσε ξανά υποψηφιότητα και εξελέγη Δήμαρχος για δεύτερη φορά.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ

Το έργο της δημαρχοντίας του Παναγή Κουμάντου είναι μεγάλο, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επίπεδο υποδομών και αναγκών της πόλης. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του εκτελέστηκε με αυτεπιστασία.

Το σημαντικότερο ήταν η επίλυση του προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετώπιζε έντονα η πόλη μετά τους σεισμούς του 1986.

Μερικά από τα έργα της δημαρχοντίας Π. Κουμάντου είναι:

-Επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού από δυνατότητα εξυπηρέτησης 20.000 κατοίκων σε 60.000 και, ακολούθως, η β΄ φάση του έργου από 60.000 σε 120.000 κατοίκους.

-Κατασκευή αγωγού αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της οδού Ηρώων.

-Κυκλοφοριακά έργα όπως δύο γέφυρες και κάλυψη μέρους του Νέδοντα και ο χώρος στάθμευσης, φωτεινοί σηματοδότες.

-Αποχετευτικός αγωγός και συλλεκτικό φρεάτιο οδού Ναυαρίνου.

-Αποχετευτικός αγωγός ομβρίων υδάτων Δυτικού Τομέα Καλαμάτας.

-Δημοτικό στεγαστικό πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών στο Ανατολικό Κέντρο.

-Ανάπλαση Νέδοντα και ανοιχτό αθλητικό – ψυχαγωγικό κέντρο.

-Ανάπλαση Παραλιακής ζώνης (Ναυαρίνου).

-Το μεγάλο πρόγραμμα σχολικής στέγης που εφάρμοσε έλυσε το πρόβλημα που υπήρχε στην Καλαμάτα εξ αιτίας των σεισμών. Συγκεκριμένα, έγιναν απαλλοτριώσεις οικοπέδων για τα νηπιαγωγεία 1ο, 2ο, 5ο, 9ο, 21ο, 23ο , για 5 δημοτικά (2ο, 8ο, 23ο, 26ο και Ειδικό Σχολείο). Κατασκευάστηκαν 3 δημοτικά (1ο, 22ο και 24ο), το 4ο γυμνάσιο – λύκειο και το 6ο γυμνάσιο. Ανακατασκευάστηκαν το 10ο δημοτικό και το 1ο γυμνάσιο, έγιναν προσθήκες 11 αιθουσών σε δημοτικά και γυμνάσια, δημοπρατήθηκε το 21ο δημοτικό, το 5ο γυμνάσιο – λύκειο και το Παραλίας και έγιναν οι πράξεις εφαρμογής του σχεδίου πόλης για 5 νηπιαγωγεία (4ο, 7ο, 11ο, 12ο, 16ο) για 2 δημοτικά (9ο, 14ο) και για το 7ο γυμνάσιο – λύκειο.

-Νέα Δημοτικά Σφαγεία.

-Έργα αναπαλαίωσης διατηρητέων κτιρίων όπως του πρώην 9ου Συντάγματος (νυν πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

-Κατασκευή διοικητηρίου Μαρίνας και διαμόρφωση της χερσαίας ζώνης της.

-Παρεμβάσεις θεσμικές (πχ λειτουργία Συνοικιακών Συμβουλίων κ.λπ.).

Στις 31 Δεκεμβρίου 2002, όταν έληξε η δεύτερη δημαρχιακή θητεία του, ο Παναγής Κουμάντος αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή και αφιερώθηκε  στη μελέτη και τη συγγραφή.

panagis koumantos 4

maisonplussesamisesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ