Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Αντίθεσή στην ανέγερση κτηρίων, τσιμεντόστρωση και επιχωμάτωση του παραλιακού μετώπου Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

αντίθεσή στην ανέγερση κτηρίων, τσιμεντόστρωση και επιχωμάτωση του παραλιακού μετώπου καλαμάτας 1
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Δελτίο τύπου της  Πρωτοβουλίας για τη Προστασία του Προλιμένα της Καλαμάτας

Με αφορμή την παρουσίαση και τη συζήτηση της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) Λιμένα Καλαμάτας» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  της 27ης Ιανουαρίου 2022, αλλά και μετά τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ως πολίτες αυτής της πόλης επιθυμούμε να εκφράσουμε την πλήρη  αντίθεσή μας στην ανέγερση αταίριαστων, τεράστιων κτηρίων κυριολεκτικά πάνω στην θάλασσα και τον αιγιαλό προς στέγαση των ναυταθλητικών ομίλων και στην τσιμεντοποίηση χώρου του προλιμένα ανατολικά του Πανελληνίου, κατά παράβαση Συνταγματικών Διατάξεων περί προστασίας του αιγιαλού και παραλίας, αλλά και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) της πόλης, που προβλέπει χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Ο προλιμένας της Καλαμάτας αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της πόλης. Είναι η μοναδική περίπτωση ακτής δίπλα σε λιμάνι στην οποία οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα, και που σπάνια συναντά κανείς μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης. Είναι  μνημείο φυσικού κάλλους στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά φύση και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Η παραλιακή ζώνη από το Παννελήνιο ως τον υπήνεμο μόλο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, περικλείει ατομικές και συλλογικές μνήμες, γι’ αυτό είναι ένα ιστορικό – πολιτισμικό τοπίο της πόλης, με στοιχεία που προσδίδουν  το χαρακτήρα του τοπόσημου. Και ως τοπόσημο πρέπει να προστατευθεί.

Η περιοχή του προλιμένα αποτελεί ειδικό τοπίο, το οποίο είναι προστατευμένο από την υπάρχουσα νομοθεσία. Υποβάθμιση του τοπίου με την εξαφάνιση της παραλίας για δημιουργία κρηπιδώματος στον υπήνεμο μόλο έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του τοπίου Ν 3827/201.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι όλα αυτά τα στοιχεία «θυσιάζονται» στο βωμό μιας «αμφιλεγόμενης  ανάπλασης» που προβλέπεται από το master plan του λιμανιού, σύμφωνα με το οποίο χωροθετούνται κυριολεκτικά «μέσα στη θάλασσα» υπερμεγέθη κτήρια, μπαζώνεται η θάλασσα για να δημιουργηθεί προβλήτα και γίνονται ευρείας έκτασης επεμβάσεις κατά μήκος της ακτής στο όνομα του ναυταθλητισμού και της ανάπτυξης.

Συμπερασματικά οι ενστάσεις μας είναι στη μελέτη και στους χάρτες που έχουν εκδοθεί και περιγράφουν έμμεσες κατευθύνσεις για μελλοντικές καταστάσεις.

Ειδικότερα, εκφράζουμε την ριζική αντίθεσή μας

  1. στην ανέγερση τεράστιων κτηρίων συνολικής επιφανείας 1500 τ.μ. και ύψους από 7,80 έως 9 μέτρων, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και τον αιγιαλό μετά από επίχωσή του προς στέγαση των ναυταθλητικών ομίλων, με συνέπειες καταστροφικές  για το μοναδικό ιστορικής σημασίας και φυσικού κάλλους τοπόσημο της πόλης μας.
  2. στην τσιμεντόστρωση και επιχωμάτωση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου  της ανατολικής λιμενολεκάνης όπως περιγράφεται και προσδιορίζεται στη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει το από ανατολάς αδιαμόρφωτο παραλιακό μέτωπο, την προβλήτα του Πανελληνίου και τον υπήνεμο μόλο

Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε:

  • να αποτραπεί η οποιαδήποτε πράξη που θα αλλοιώσει  ή θα υποβαθμίσει το φυσικό τοπίο και θα προσβάλει τη συλλογική μνήμη,
  • να γίνει μελέτη εναλλακτικών λύσεων στην αντιμετώπιση υφιστάμενων αναγκών με την αξιοποίηση υπαρχουσών υποδομών και επέκτασή τους σε περιοχές που είναι δυνατόν να τις υποδεχθούν χωρίς επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Η Πρωτοβουλία για την προστασία του προλιμένα Καλαμάτας.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ