Connect with us
Επιμελητηρίο

Μεσσηνία

Αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας και Τριφυλίας

Ανέβηκε

στις

Αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας και Τριφυλίας 3
Κοινοποιησέ το

Αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας και Τριφυλίας

Μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν χθες, 20/11/19, στη δημοτική ενότητα Αρφαρών και δημοτική ενότητα Θουρίας Δήμου Καλαμάτας, στις κοινότητες Σολάκι, Πεύκο, Σιάμου, Κατσαρού, Καλυβίων, Μερόπης, Σκάλας και Τσουκαλαίϊκων Δήμου Οιχαλίας, αλλά στο Δήμο Τριφυλίας στις περιοχές Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Τερψιθέας, Αγίας Κυριακής, δημιουργήθηκαν πλημμύρες, κατολισθητικά φαινόμενα και ζημιές σε βασικές υποδομές Δήμων και ιδιωτών.

Δημιουργήθηκε, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων κατάκλιση καλλιεργούμενων εκτάσεων, κυρίως ελαιώνων και ασκεπών βοσκήσιμων περιοχών, ενώ οι ζημιές στο βασικό επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο των περιοχών είναι σημαντικές.

Άμεσα, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και ενεργοποιώντας υπάρχουσα εργολαβία αντιμετώπισης ζημιών, στάλθηκαν μηχανήματα έργου στις περιοχές Αριοχωρίου, Πηδήματος και Αγίου Φλώρου, τα οποία συνεχίζουν και σήμερα στην περιοχή Ασπροπουλιάς καθαρίζοντας τον ποταμό Άρι και ρέματα, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των συσσωρευμένων υδάτων και διευκόλυνσης της απορροής. Επιπλέον μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας εργάστηκαν στην περιοχή της Βαλύρας καθαρίζοντας μικρά ρέματα και αποστραγγιστικές τάφρους απομακρύνοντας τον κίνδυνο καταστροφής οικιών και αποκαθιστώντας τις προσβάσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης.

Σήμερα αρμόδια κλιμάκια των Δ/νσεων Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτύπωση των ζημιών. Διαπιστώθηκε στην περιοχή των δήμων Καλαμάτας και Οιχαλίας ότι το νερό που είχε κατακλίσει τις αγροτικές περιοχές έχει εν μέρει υποχωρήσει ενώ παρατηρήθηκαν ήπιες ζημιές στον ελαιόκαρπο από χαλαζόπτωση. Στην περιοχή της Τριφυλίας διαπιστώθηκαν ζημιές σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, έκτασης 100 περίπου στρεμμάτων και σε υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων.

Αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας και Τριφυλίας 4

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, συγκροτήθηκε σήμερα η επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις από τα χθεσινά πλημμυρικά φαινόμενα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αποφασίστηκε να αξιολογηθούν τα γεγονότα συνολικά και βάσει των ζημιών που έχουν γίνει να καταρτιστεί τεχνικό δελτίο με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, πρόληψης και αποκατάστασης, ενώ θα διεκδικήσουμε ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ. Παράλληλα θα ενισχυθεί ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός για την αντιμετώπιση παρόμοιων γεγονότων.

Μέχρι στιγμής υπέβαλε αίτημα για την κήρυξη του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Οιχαλίας, το οποίο θα διαβιβαστεί αρμοδίως με θετική εισήγησή μας προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου, μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους, ως εξής:

α) όσοι υπέστησαν ζημιές σε επιχειρήσεις πάσης φύσεως (υποδομές, εξοπλισμό και εμπορεύματα), στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας 4ος όροφος γραφείο 424), το συντομότερο δυνατόν.

β) όσοι υπέστησαν ζημιές στην φυτική παραγωγή, στο φυτικό κεφάλαιο και στις αγροτικές εγκαταστάσεις, θα απευθυνθούν στο γραφείο ΕΛΓΑ του οικείου δήμου και

γ) για ζημιές σε κατοικίες και οικοσκευές αρμόδιος φορέας για την αποζημίωση είναι τα κατά τόπους τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων που πλήγηκαν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2721361424.

Αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας και Τριφυλίας

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ