Connect with us

Μεσσηνία

Αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας και Τριφυλίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας και Τριφυλίας

Μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν χθες, 20/11/19, στη δημοτική ενότητα Αρφαρών και δημοτική ενότητα Θουρίας Δήμου Καλαμάτας, στις κοινότητες Σολάκι, Πεύκο, Σιάμου, Κατσαρού, Καλυβίων, Μερόπης, Σκάλας και Τσουκαλαίϊκων Δήμου Οιχαλίας, αλλά στο Δήμο Τριφυλίας στις περιοχές Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Τερψιθέας, Αγίας Κυριακής, δημιουργήθηκαν πλημμύρες, κατολισθητικά φαινόμενα και ζημιές σε βασικές υποδομές Δήμων και ιδιωτών.

Δημιουργήθηκε, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων κατάκλιση καλλιεργούμενων εκτάσεων, κυρίως ελαιώνων και ασκεπών βοσκήσιμων περιοχών, ενώ οι ζημιές στο βασικό επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο των περιοχών είναι σημαντικές.

Άμεσα, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και ενεργοποιώντας υπάρχουσα εργολαβία αντιμετώπισης ζημιών, στάλθηκαν μηχανήματα έργου στις περιοχές Αριοχωρίου, Πηδήματος και Αγίου Φλώρου, τα οποία συνεχίζουν και σήμερα στην περιοχή Ασπροπουλιάς καθαρίζοντας τον ποταμό Άρι και ρέματα, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των συσσωρευμένων υδάτων και διευκόλυνσης της απορροής. Επιπλέον μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας εργάστηκαν στην περιοχή της Βαλύρας καθαρίζοντας μικρά ρέματα και αποστραγγιστικές τάφρους απομακρύνοντας τον κίνδυνο καταστροφής οικιών και αποκαθιστώντας τις προσβάσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης.

Σήμερα αρμόδια κλιμάκια των Δ/νσεων Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτύπωση των ζημιών. Διαπιστώθηκε στην περιοχή των δήμων Καλαμάτας και Οιχαλίας ότι το νερό που είχε κατακλίσει τις αγροτικές περιοχές έχει εν μέρει υποχωρήσει ενώ παρατηρήθηκαν ήπιες ζημιές στον ελαιόκαρπο από χαλαζόπτωση. Στην περιοχή της Τριφυλίας διαπιστώθηκαν ζημιές σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, έκτασης 100 περίπου στρεμμάτων και σε υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων.

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, συγκροτήθηκε σήμερα η επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις από τα χθεσινά πλημμυρικά φαινόμενα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αποφασίστηκε να αξιολογηθούν τα γεγονότα συνολικά και βάσει των ζημιών που έχουν γίνει να καταρτιστεί τεχνικό δελτίο με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, πρόληψης και αποκατάστασης, ενώ θα διεκδικήσουμε ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ. Παράλληλα θα ενισχυθεί ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός για την αντιμετώπιση παρόμοιων γεγονότων.

Μέχρι στιγμής υπέβαλε αίτημα για την κήρυξη του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Οιχαλίας, το οποίο θα διαβιβαστεί αρμοδίως με θετική εισήγησή μας προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου, μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους, ως εξής:

α) όσοι υπέστησαν ζημιές σε επιχειρήσεις πάσης φύσεως (υποδομές, εξοπλισμό και εμπορεύματα), στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας 4ος όροφος γραφείο 424), το συντομότερο δυνατόν.

β) όσοι υπέστησαν ζημιές στην φυτική παραγωγή, στο φυτικό κεφάλαιο και στις αγροτικές εγκαταστάσεις, θα απευθυνθούν στο γραφείο ΕΛΓΑ του οικείου δήμου και

γ) για ζημιές σε κατοικίες και οικοσκευές αρμόδιος φορέας για την αποζημίωση είναι τα κατά τόπους τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων που πλήγηκαν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2721361424.

Αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας και Τριφυλίας


Κοινοποιησέ το

Μεσσηνία

Ζέτα Μακρυπούλια: Καλοκαιρινή απόδραση στην Καλαμάτα με τον κολλητό της!

Avatar

Ανέβηκε

στις

από

Κοινοποιησέ το

Σε έναν… μυστικό προορισμό βρέθηκε η Ζέτα Μακρυπούλια, για να απολαύσει λίγες στιγμές ηρεμίας, μακριά από την Αθήνα. Η γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια, η οποία ξεκίνησε τις καλοκαιρινές της διακοπές από την Καλαμάτα μαζί με την παρέα της, επέστρεψε στην πρωτεύουσα για να συνεχίσει τα τηλεοπτικά γυρίσματα του ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ, για τη νέα σεζόν.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, αποφάσισε να φύγει ξανά, αυτή τη φορά με τον καλύτερο της φίλο και ταλαντούχο καλλιτέχνη, Θανάση Αλευρά! Η Ζέτα και ο Θανάσης διατηρούν στενή φιλία και ο ένας αποτελεί το στήριγμα του άλλου. Έτσι, οι δυο ηθοποιοί περνούν ξέγνοιαστες στιγμές, εκτός Αθηνών, απολαμβάνοντας τον ήλιο και την θάλασσα της Ελλάδας.

Η Ζέτα Μακρυπούλια ποζάρει χωρίς ίχνος μακιγιάζ στις καλοκαιρινές της διακοπές και είναι πιο όμορφη από ποτέ!

Οι δυο ηθοποιοί απολαμβάνουν το απέραντο γαλάζιο!

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ