Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Αναζητούνται… κοινωνική πολιτική και διαφάνεια

Ανέβηκε

στις

Αναζητούνται... κοινωνική πολιτική και διαφάνεια 1
Κοινοποιησέ το

Η λειτουργία κοινωνικών δομών που παρέχουν υπηρεσίες στις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες αποτελούν βασική παράμετρο για τον χαρακτηρισμό μιας σύγχρονης πόλης ως πολιτισμένης.

Στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θεώρησα καθήκον μου να αναδείξω δύο πολύ σημαντικά θέματα σχετικά με τη λειτουργία κοινωνικών δομών και την τήρηση διαφανών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα το πρώτο θέμα αφορούσε τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση κοινωνικών δομών και την απώλεια σημαντικών πόρων από την Καλαμάτα σχετικά με τα τρία (3) ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν μέχρι την 31.12.2023.

Οι δομές αυτές είναι το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) που θα παρείχε υπηρεσίες σε ΑΜΕΑ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) καθώς και το πρόγραμμα παροχής προληπτικών υπηρεσιών σε ασθενείς για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Δυστυχώς παρά τις υποσχέσεις του κ. Βασιλόπουλου και τις δημόσιες δηλώσεις του ότι τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν εντός της προθεσμίας που προβλέπει ο Νόμος, οι δομές αυτές ουδέποτε λειτούργησαν με αποτέλεσμα να χαθεί από την πόλη μας η ευκαιρία απορρόφησης 3.000.000€ από τη προηγούμενη Προγραμματική Περιόδο του ΕΣΠΑ.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την Δημοτική Αρχή ότι δήθεν τα έργα αυτά και οι αντίστοιχοι πόροι δεν χάθηκαν επειδή μεταφέρονται ως έργα «γέφυρα» στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, αποδεικνύουν ότι η Δημοτική Αρχή προσπάθει με λαϊκίστικο τρόπο να απαλλαγεί των ευθυνών της, παραπλανώντας τους Καλαματιανούς πολίτες.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: Η μεταφορά αυτών των έργων αυτών ως «γέφυρα» στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 στερούν στη Καλαμάτα την δυνατότητα ένταξης νέων έργων αντίστοιχου προϋπολογισμού.

Είναι αδιανόητο κατά την άποψη μου η Δημοτική Αρχή να μην αναγνωρίζει τις ευθύνες της και να ολιγωρεί, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για έργα που απευθύνονται στις ευαίσθητες ομάδες των συμπολιτών μας.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα αφορούσε στη λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας «Αειφόρος Πόλη».

Ο Αναπτυξιακός αυτός Οργανισμός ιδρύθηκε, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Δημάρχου, για να υλοποιήσει σημαντικά έργα όπως το πρόγραμμα των «100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων» καθώς και τη Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμου που αφορά τη διαχείριση της πολυσυζητήμενης Μαρίνας. Είναι απαράδεκτο λοιπόν να διαπιστώνουμε ότι μετά από τόσους μήνες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και βρίσκεται σε ύπνωση. Δυστυχώς αποδείχτηκε ότι ο οργανισμός αυτός δεν διαθέτει καμία πιστοποίηση ούτε «ISO» για να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος διαχειριστής και φυσικά δεν διαθέτει ούτε στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες. Δηλαδή και αύριο το πρωί να μας έδιναν τη Μαρίνα της πόλης δεν θα μπορούσε ο οργανισμός αυτός, που έχει όρισει η Δημοτική Αρχή, να την κάνει ΤΙΠΟΤΑ!

Για το μόνο για το οποίο έχει μεριμνήσει η Δημοτική Αρχή είναι για συγκεκριμένες προσλήψεις φυσικών προσώπων, χωρίς καν να υπάρχει η απαραίτητη από τον Νόμο διάρθρωση και στελέχωση των υπηρεσιών του οργανισμού.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και άμεσα να μεριμνήσει για τον ορισμό ενός νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Αναπτυξιακού Οργανισμού στο οποίο θα συμμετέχουν μέλη της Αντιπολίτευσης σύμφωνα με τη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ορίζει το καταστατικό του.

Η οποιαδήποτε καθυστέρηση και η προσπάθεια διατήρησης του νυν Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν μέλη που δεν είναι πλέον Δημοτικοί Σύμβουλοι, δημιουργεί πιθανά προβλήματα νομιμότητας αλλά κυρίως δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας και προσπάθειας συγκάλυψης που δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του Δήμου.

 

Σπύρος Χανδρινός

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ