Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ για πατατοπαραγωγούς Μεσσήνης

Ανέβηκε

στις

ανακοίνωση της τ.ε. μεσσηνίας του κκε για πατατοπαραγωγούς μεσσήνης 1
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ πατατοπαραγωγοί

Οι διαμαρτυρίες των πατατοπαραγωγών της Μεσσήνης είναι δίκαιες. Η τιμή που πουλούν το προϊόν τους σε μεγαλεμπόρους – μεγαλοσυσκευαστές προμηνύει άλλη μια χρονιά με  χαμένο το εισόδημά τους. Την ίδια στιγμή που οι παραγωγοί πουλούν κάτω από το κόστος παραγωγής, το ίδιο προϊόν ακριβοπουλιέται για την λαϊκή οικογένεια στα ράφια των καταστημάτων.

Ο κορονοϊός και οι συνθήκες πανδημίας δεν είναι η αιτία. Τα ίδια έγιναν και τα προηγούμενα χρόνια με την πατάτα, πριν λίγους μήνες με το λάδι και το γάλα, πριν λίγες μέρες με τα αρνοκάτσικα κ.ο.κ..  Τα ίδια γίνονται όλα τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και συνθηκών. Όλοι μαζί αρνούνται να υλοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών που ζητούν στήριξη των εισοδημάτων τους και των οικογενειών τους. Οι δικαιολογίες είναι οι ίδιες, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων: “οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς”, η ΕΕ κτλ. Τα ίδια έλεγαν πριν λίγους μήνες για το αίτημα των ελαιοπαραγωγών που ζητούσαν κατώτατη εγγυημένη τιμή. Το χαρακτήριζαν “ουτοπικό και ανεδαφικό”.

Ακόμα και σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν ως κύριο στόχο να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Τίποτα δεν προβλέπεται για ενίσχυση των αγροκτηνοτρόφων, την ώρα που ενισχύονται με δισεκατομμύρια (κονδύλια ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κ.λπ.) χονδρέμποροι τροφίμων και βιομήχανοι.

Οι όποιες εξαγγελίες περί “πάταξης της αισχροκέρδειας” σταματάνε μπροστά στα “νόμιμα” κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Γιατί “νόμος και κανόνας” είναι οι αθρόες εισαγωγές στα αγροτικά προϊόντα. “Νόμος και κανόνας” είναι να παίρνει τα πολλά αυτός που κάνει τα λίγα (αυτός που έχει το χρήμα και κάνει χοντρεμπόριο, συσκευασία και μεταφορές), ενώ αυτός που στο λιοπύρι παλεύει ολόκληρη χρονιά για να βγει η παραγωγή να παίρνει τα λίγα. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι παράγουν και τελικά κερδίζουν οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοεξαγωγείς, οι μεγαλοαγρότες.

Την ίδια στιγμή η λαϊκή οικογένεια ακριβοπληρώνει τα τρόφιμα, ενώ οι εργαζόμενοι στην μεταποίηση των προϊόντων και στο εμπόριο τους είναι από τους πιο κακοπληρωμένους συνολικά.

 Το ΚΚΕ καλεί τους πατατοπαραωγούς και συνολικά όλους τους αγροκτηνοτρόφους να μην υποχωρήσουν, να μη συμβιβαστούν, να διαλέξουν το δρόμο της αμφισβήτησης, της αντεπίθεσης.

Ότι κέρδισαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν αποτέλεσμα της δικής τους σκληρής πάλης, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, τις πολύμηνες και συντονισμένες κινητοποιήσεις τους.

Για τους πατατοπαραγωγούς της Μεσσήνης, αλλά και συνολικά για τους αγρότες που πλήττονται το ΚΚΕ διεκδικεί γενναία μέτρα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να επιβιώσουν, θα μείνουν στην παραγωγή.

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση από το κράτος ώστε να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής.
  • Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ταυτόχρονα να υπάρξει  κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
  • Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και από τις εισφορές στον ΓΟΕΒ (που πληρώνουν για να ποτίζουν την παραγωγή τους).
  • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των ευπαθών προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.

Είναι αναγκαίο να σπάσει το σιωπητήριο που θέλουν να επιβάλουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο στο όνομα τού «όλοι μαζί να ξεπεράσουμε κι αυτήν την κρίση», που αποτελεί απαύγασμα της υποκρισίας τους.

Δεν κερδίζαμε όλα αυτά τα χρόνια μαζί, δεν πληρώσαμε όλα αυτά τα χρόνια το ίδιο.

Ο λαός πλήρωσε αρκετά, να μην πληρώσει ξανά.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ